Anti-aging

ruud

New member
Ik zat vandaag te denken wat voor een rare term dat is.

Als je het letterlijk opvat dan vind ik de term luguber, terwijl de anti-aging beweging officieel staat voor gezondheid en langer leven volgens mij.

 
Nou we het hier toch over hebben.... Mijn moeder had vorige week in de Privé (zucht) een verjongingsverhaal gelezen. Ik heb het opgeschreven. Eens kijken.... het ging over TA-65. Er zit astralagus in (klinkt bekend) en dat bevat het verjongingsenzym 'telomerase'. Mijn moeder van 85 vroeg aan mij of dat wat was.... Ze keek me daarbij zo hoopvol aan. Volgens mij wil ze jonger worden! :)

Lijkt het jullie wat? :)

Ik zie wel dat het peperduur is! Daar is het Alexander concept niets bij...

 
Astralagus, staat er bekend om dat de boom heel oud wordt en goed bestand is tegen ziekten. Je wordt er dus niet jonger op, maar de verouderingsprocessen verlopen langzamer.

 
Jou moeder weet vast nog hoe er gegeten werd toen zij jong was, vertel haar over de verzadigde vetten,rauwe melk. Laat haar vooral genieten van het leven en het voedsel wat zij eet. lekkere slaghroom enzo.

ik denk dat zij zich dan jong gaat voelen, terug naar de jeugd.

 
We verouderen niet doordat we ouder worden. We verouderen doordat belangrijke anti-aging hormonen afnemen naarmate we ouder worden. Als wij er niets aan doen.

Eén van deze hormonen is ons lichaamseigen Humaan Groei Hormoon (HGH).
Omdat dit hormoon mede verantwoordelijk is voor de verbranding van vet, is de afname van dit hormoon één van de oorzaken waardoor we langzaam steeds meer aankomen naarmate we ouder worden.

hgh-graph

Deze grafiek laat je het verloop zien van onze groeihormoonproductie gedurende onze levensjaren.

Symptomen van minder groeihormoon zijn o.a.:
•Minder spiermassa
•Meer vetopslag
•Verhoogde kans op botbreuken
•Verstoorde vocht- zoutbalans
•Verhoogd vetgehalte in het bloed
•Minder energie
•Concentratiestoornissen en problemen met het geheugen

Naast groeihormoon, nemen ook testosteron en melatonine af naarmate we ouder worden, tevens 2 belangrijke anti-aging hormonen, waardoor we minder energie hebben en sneller aankomen

graph_men

Mannen hebben 15 keer meer testosteron dan vrouwen, maar ook vrouwen hebben testosteron nodig!

Testosteron bevordert juist vet verbranding. Het stimuleert ook spieropbouw, stimuleert een gezonde hartfunctie, verbetert het humeur en geeft daadkracht in stress-situaties.

testosterone-levels_female

Symptomen van minder testosteron zijn o.a.:
•Lagere vet verbranding
•Verlaagd libido
•Hoger risico op hart- en vaatziekten
•Hogere kans op depressies

En het derde hormoon is melatonine. Dit is ons slaap hormoon, maar is ook een belangrijke lichaamseigen antioxidant die ons beschermt tegen vrije radicalen in ons lichaam en daarmee tegen veroudering.

melatonin.decline

Symptomen van minder melatonine zijn o.a.:
•Te weinig nachtrust, waardoor het lichaam niet in staat is voldoende Groeihormoon aan te maken, met als gevolg dat de vetverbranding wordt vertraagd
•Weinig energie
•Minder herstel gedurende de nacht

Zijn bovenstaande symptomen ook symptomen van veroudering?

Het antwoord is natuurlijk “Ja”. Maar ze zijn vooral symptomen van afname van deze hormonen. http://vooraltijdjong.nl/
 
Groeihormoon (GH):Voldoende GH voor kinderen is belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling.
Bij volwassenen is het belangrijk voor de botopbouw, spiermassa, de vetstofwisseling en de immuniteit. Naarmate de leeftijd stijft, maken we minder GH aan, waardoor spierverlies en overgewicht op de loer liggen. Gezond oud worden, heft veel met voldoende GH te maken. Een te hoog groeihormoon is echter voor ieder mens dat niet in de groei is volstrekt onwenselijk. [...]

Bij een verlaagd groeihormoon is het volgende belangrijk:
-sporten/trainen (liefst intensieve krachttraining)
-altijd laagglycemisch eten
-DHEA in balans brengen
-gezonde slaap creeren: vooral tijdens onze slaap met voldoende melatonine maken we groeihormoon aan;
-voldoende eiwitten/aminozuren met nadruk op arginine, ornithine, glutamine en glycine; zie bladzijde 34/35 van het boek: weetjes over heerlijk eten, Rineke Dijkinga - in combinatie met magnesium, zink, b-vitamins, choline en vitamine c;
-voldoende gezonde vetten en cholesterol, met mate verzadigde vetten;
gezonde schildklierfunctie, voldoende t3;
-in dierproeven zorgt gamma-oryzanol ook voor een verbeterde aanmaak.

Testosteron:
Cortisol en een hoog insulineniveau zijn de verstoorders van een gezond testosterongehalte. Beide zorgen ook voor minder spiermassa en op die manier voor minder testosteron. Tijdens de andropauze en menopause dealt het testosterongehalte snel.

Tip: voeding die bijdraagt aan verhoging van testosteron: zink, b-vitamins, jodium, vitamine d & e, eiwitten, cholesterol en voldoende maar geen overmaat aan verzadigd vet.

Daarnaast zorgt trainen voor meer spiermassa. Oorzaken als weinig bewegen, overgewicht, te veel suikers, alcohol, tekorten aan nutrienten etc. kunnen een testosterongekort verergeren. Door deze oorzaken kan ook de aromatase-activiteit verhoogd raken, waardoor nog meer testosteron wordt omgezet in oestrogeen. Zorg dus voor meer aromataseremmers https://www.fatsforum.nl/forums/topic/oestrogeendominantie/#post-142950 in je voeding.

Melatonine:
Is bekend als slaaphormoon, maar het is veel meer dan dat. Het is een belangrijke regulator van je bioritme, je temperatuur, oxidatieve stress en ontstekingen en van de celdeling. Mensen met een laag melatonineniveau hebben mogelijk een grotere kans op borst of prostaatkanker dan mensen met een hoger niveau.

Uit een groot onderzoek met Finse vrouwen bleek dat te weinig slaap (6-7 uur) en dus minder melatonine een grotere kans op borstkanker gaf dan 8 uur slaap. Het heft ook een belangrijke functie in je spijsvertering. Daarom wordt het niet alleen in je epifyse, maar ook door je maag-darmslijmvliezen aangemaakt. Het voorkomt reflux van maagzuur, het verbetert de darmperistaltiek en helpt mee aan de vorming van spijsverteringsenzymen.

Bronnen: Het belangrijkste voedingsmiddel voor de aanmaak van melatonine is licht. Ga dus dagelijks naar buiten. Let op dat straling in je huis, slaapkamer, en omgeving de aanmaak van melatonine en daarmee je hormoonbalans flink kan ontregelen.

De hypofyse en hypothalamus zijn dan wel de directeur en dirigent van je hormoonorkest, melatonine beinvloedt sterk hun gevoeligheid. En is daarmee ook een sterke bepaler. Het stresshormoon cortisol is de opponent van melatonine. Als cortisol hoog is, is melatonine laag en omgekeerd. Stress heft daarom een grote invloed op melatonine en op alle functies die door melatonine worden aangestuurd. Rineke Dijkinga, alles draait om je hormonen.
 
Gamma-oryzanol: Stof die met name in zilvervliesrijst ook in rijstkiemolie gerst en mais voorkomt.Het heeft antioxidatieve eigenschappen: het helpt bij de verlaging van het cholesterolgehalte en verhoogt het goede HDL-cholesterol. Ondersteunend bij opvliegers, wisselende stemmingen tijdens de overgang en andere overgangsverschijnselen. Ook op de conditie van hart- en bloedvaten is gamma-oryzanol van invloed. Draagt in dieronderzoek bij aan verhoging van groeihormoon.

Tip: wel opletten met deze voedingsmiddelen met uitzondering van rijstkiemolie, omdat ze hoogglycemisch zijn. Dus matig gebruik en altijd combineren met eiwitten, vezels en gezonde vetten. Rijstkiemolie is een omgega-9-vetzuur dat goed tegen hogere verhitting kan zonder dat het oxideert. Rineke Dijkinga, alles draait om je hormonen, p. 365
 
Oorzaken melatoninetekort: te veel vrije radicalen door bijv. straling, roken, te intensief sporten/trainen;
te weinig buiten zijn/ te weinig daglicht;
te lang het licht aan 's-avonds, te lang computeren, een te lichte slaapkamer
bepaalde medicijnen
wisseldiensten/veel vliegen
veroudering
te weinig eiwitten of tryptofaan in de voeding
verstoorde darmfunctie. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 277.

Tryptofaan: is de voorloper van de neurotransmitters serotonine en melatonine. Het is net als tyrosine voor de aanmaak van dopamine een belangrijke grondstof, omdat serotonine en melatonine erg belangrijk zijn voor de hormonale balans. Onder invloed van stress dealt de aanmaak van serotonine snel. Daarom zou tryptofaan zeker in stressvolle periodes in ruime mate in de voeding moeten zitten.

Bronnen:
tryptofaan mg/100gr
basilicum vers 39
chiazaad 721
eiwit rauw 125
gevogelte 237-380
haver 234
haverzemelen 335
kastanjechampignons 56
lupinezaden rauw 289
mierikswortel 144
mozzarella volvet 515
parmezaanse kaas hard 482
sesamzaad gemalen meel 1097
spinazie vers rauw 39
spirulina gedroogd 929
zonnebloempitten meel 735 Rineke Dijkinga, alles draait om je hormonen, p. 388.



 
p.s. lupinezaden zou ik mee uitkijken vanwege dat mensen die last hebben van soja, ook vaak last hebben van lupine en zonnebloempitten bevatten veel omega 6-vetten: ik kan er in elk geval niet goed/slecht tegen.
Sesamzaad is ook redelijk omega 6-rijk maar om meerdere redenen is het toch een belangrijke aanvulling voor onze voeding: vanwege o.a. ook het relatief erin overvloedige gehalte aan tyrosine: een grondstof voor schildklierhormonen, geluksstofje dopamine en noradrenaline. Chronische stress ondermijnt schildklierstofaanmaak en die van dopamine. Depressies door dopaminetekort komt vaak voor. Overigens bevat alle vlees en vis veel tyrosine. Alles draait om je hormonen, p. 388 (Rineke Dijkinga).
 
Om tyrosine daadwerkelijk om te zetten in schildklierhormonen, dopamine etc. hebben we veel nutrienten nodig:

Een tekort aan tyrosine kan voorkomen, de symptomen lijken op de symptomen van een lage bloeddruk (duizeligheid, vermoeidheid, flauwvallen), lage lichaamstemperatuur (met inbegrip van koude handen en voeten) en “rusteloze benen syndroom”.

Het omzetten van fenylalaline naar tyrosine en daarna naar L-DOPA en dopamine gebeurt met behulp van enzymen.

Enzymen helpen om voedingsstoffen te verteren. In ons maag- en darmsap zitten veel enzymen, net zoals in onze voeding. Bij zowel het maag- als darmsap geldt dat door verkeerde voeding het maag en darmsap wordt aangetast. Ook het voedsel dat we eten, bevat belangrijke enzymen. Volgens veel mensen worden de enzymen die van nature voorkomen in ons voedsel, door moderne voedselverwerkings- en bereidingstechnieken, vernietigd. Enzymen kunnen via voedingssupplementen worden ingenomen. Het is wel belangrijk om de huisarts te laten weten welke supplementen je slikt.

Cerabrase is een enzymencomplex speciaal voor ADHD.(Enzypharm Cerebrase).

Een tekort aan enzymen kan dus de omzetting van tyrosine naar dopamine verhinderen.

Behandeling:

1. In eerste instantie zou een herstel van het lichaam bij mij beginnen met het zorgen voor genoeg eiwitten in de voeding. Het is verstandig om de dag te starten met een eiwitrijk ontbijt. Eieren, of vlees voor ontbijt.

2. Het herstellen van het maagzuur en de darmen. (eerst dient de maag en darmwerking onderzocht te worden, dit kun je doen met verschillende testen en met vragenlijsten). Met een aangepast dieet wordt het spijsverteringsstelsel hersteld.

3. Daarnaast kan er L-fenylalaline en L-dopa genomen in de vorm van supplementen.

4. Supplementeren vitamine B12 en het vitamine B complex, vitamine C, Magnesium en IJzer

5. Enzymremmers weren: pesticiden (kinderen met ADHD schijnen volgens onderzoek 10x zoveel pesticiden in hun bloed te hebben dan andere kinderen)

6. Probiotica http://add-mama.blogspot.nl/2015/09/oorzaak-dopamine-tekort.html


 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.463
Berichten
493.750
Leden
8.626
Nieuwste lid
RobertApank
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan