Amalgaam vullingen vervangen voor composiet

Andre

New member
Hallo mijn naam is Andre, en ben 42 jaar en heb nogal wat amalgaam vullingen in mijn gebit zitten. er zijn kiezen bij die de over het hele opppervlak gevuld zijn met amalgaam. en die wil ik er dus liever uit laten halen. de vullingen zitten er al heel lang in en er zijn in de loop der jaren alleen maar vullingen bij gezet zodat het eruit ziet als stukjes aan elkaar. de vullingen zijn nog wel zilverachtig van kleur maar de omranding is zwart. ik heb voor de rest (nog) geen last van de kiezen maar vertrouw het toch niet meer omdat ik nu al met 4 Wkbehandelingen zit in elementen die gevult waren met amalgaam.

alleen heb ik een tijd terug een kies laten behandelen waar ook amalgaam in zat.daar zat stabiele caries in .dit plekje is uitgeboord en tegelijk is de hele amalgaam vulling ook vervangen voor een composiet. de tandarts heeft er wel lang op staan boren maar niet in de buurt van de zenuw .dit zonder verdoving en voelde het natuurlijk wel een beetje.

maar nadat de vulling gelegd was kreeg ik 4 uur later ineens veel pijn. en ook daarna bij het eten van zoetigheid kreeg ik nog meer pijn.

ik vraag mij dus af. of de zenuw geirriteerd is geraakt door het composiet?
na 2 weken verdwenen de pijn klachten pas...
 
hoi Andre, er blijft wel steeds minder kies over na vervanging van vullingen omdat tandartsen toch altijd weer in je kies gaan boren ook bij vervanging van een kies.
Ik bedoel: als er een vulling vervangen moet worden is het minimaal de tweede keer dat in dezelfde kies wordt geboord.
Dus er blijft na meer boren minder kies over en de kans wordt groter dat je een zenuw raakt.
Plus: tandartsen zelf krijgen ook soms het drilboorsyndroom: echt goed is dat boren niet voor een lichaam.
Groot kans dat hij of zij inderdaad een zenuw geraakt heeft bij het boren.
Als de pijn alleen aan de composiet lag, dan zou je de pijn nu nog steeds moeten hebben lijkt me.
Alles beter dan amalgaam: maar bij amalgaam uitboren in je mond is het ook belangrijk dat er maatregelen genomen moeten worden.
Maar ja, dat is nu bij jou al achter de rug: alleen loop je nog meer kans dan je al had op verdere kwikvergiftiging als de verwijdering niet is gebeurd met een zogeheten cofferdam.
 
Nee dat is toen niet gebeurd met cofferdam, ook deze tandarts wil geen cofferdam gebruiken. mijn vraag is wel nog of je een grote amalgaam vulling in delen kan uitboren, dus ik bedoel 1 derde of een vierde per keer van de vulling vervangen voor composiet? ik ben gewoon bang dat er te lang word geboord enz en teveel krimp optreed in 1 keer, heb geen zin in last erna.

als het risico niet bestond dat je zenuw last kon krijgen dan had ik het allang laten vervangen door composiet. want je leest verhalen van mensen die een grote amalgaam vulling laten vervangen voor composiet dan ineens pijnklachten krijgen. en als de tandarts dan weer amalgaam terug plaatst dan zijn de pijnklachten weer weg.

dus het komt dan volgens mij toch niet alleen door het boren dat de zenuw geirriteerd raakt?

maar goed mijn vraag is kun je een grote amalgaam vulling in 4 delen vervangen???

het lijkt mij ook dat als er een stuk vulling afbreekt gewoon het gat opgevuld word door composiet omdat amalgaam niet meer gebruikelijk is. ik heb bv bij een andere kies ook een stukje composiet zitten op het amalgaam. ik wil gewoon mijn volledig amalgaam gevulde kies laten wennen aan composiet. en ik heb echt een hele grote amalgaam vulling daar

 
Het lijkt mij dat je het beste in 1 keer alle amalgaam eruit kan halen. En dan zou de tandarts moeten inschatten of er misschien een zenuwbehandeling bij moet.
Want wat heb je eraan als het in gedeelten moet?
Ik was bij All Dente in Bloemendaal. (bio-tandarts) Heel tevreden.
Ik neem aan dat je bij jou in de buurt geen bio-tandarts hebt kunnen vinden?
Soms moet je wat verder weg.
 
hoi Andre, Ozon Tandzorg in Sneek vervangt vullingen zonder te boren.
Ik heb daar geen enkele ervaring mee, maar ik zou het wel overwegen als ik nog een keer een vulling moet vervangen.
 
liesje ik begrijp niet precies wat je bedoeld?

op een zenuw behandeling zit ik niet te wachten, ik heb geen last van de kiezen en tanden waar amalgaam in zit. ik wil juist een wkb voorkomen en ook pijnklachten..

in 1 keer eruit halen bij een kies die voor de helft uit amalgaam bestaat lijkt mij het risico op een wkb ook groter dan bij kleinere vullingen.
anders laat ik die hele grote amalgaam vullingen liever zitten.

en zal eens zoeken Ozon in Sneek. bedankt.
 
Andre nog even dit: Ozon Tandzorg is geen tandartspraktijk. Degene die die praktijk runt mag zich geen tandarts noemen omdat die niet boort. Dat heeft ook consequenties voor vergoedingen e.d. Dat je het maar weet.
 
Een goede biologische tandarts zoeken vind ik wel heel belangrijk, zou ik zeker doen! Welk deel van het land woon je?

De amalgaam laten zitten lijkt mij geen goed idee, de vullingen lekken en amalgaam is geen lekker goedje.
Het lijkt mij ook niet heel raar dat je kies twee weken gevoelig is als deze zo diep is uitgeboord.
De ozon man is toch geen alternatief, omdat de amalgaam niet zonder boren verwijderd kan worden. Ik heb gezien hoe het er uit ziet onder een amalgaamvulling, dat moet eruit, ja geboord, anders hou je sporen van amalgaam helaas. In het slechste geval moet je die dan voor een derde keer laten behandelen.

Heb je klachten van de amalgaam dat je weet?
 
Hallo Tanja, heb jij ook grote vullingen amalgaam voor composiet laten vervangen?
en hoe ging dit? heb je daarna veel last gehad ivm irritatie op de zenuw.

en belangrijk had je last van de amalgaam vulling voordat je die liet vervangen?
en dan niet in de zin van alergie aan je been maar ik bedoel echt klachten aan je kies..

ik ben bang dat ik een vulling laat vervangen aan een kies waar ik geen klachten aan heb en dan even later mogelijk een wkb moet vanwege het vervangen van de vulling omdat de zenuw het loodje legt. dat is mijn grootste angst.het is namelijk een erg grote amalgaam vulling en het is niet de bedoeling om er een composiet vulling in te hebben als de kies overleden is. dan kan ik net zo goed afwachten totdat de amalgaam vulling gaat lekken en dan een wkb doen en er een composiet vulling in zetten. het gaat mij er maar om of ik met de zenuw op safe speel.kies mag dus niet komen te overlijden

hier een foto van de kies die ik rood omcirkelt heb, vulling is best diep volgens mij..



op wortelkanaal behandelingen zit ik niet te wachten. die lopen altijd slecht af bij mij

ook de meningen zijn nogal erg verdeeld. zo ben ik in kontakt met een tandarts die zegt,
Een vulling vervang je omdat er iets mis is of lijkt te zijn, met goede redenen om het te doen. Kan beeld foto zijn, kan aanhoudende of terugkerende klacht zijn, of beeld in de mond, of combinatie. Alleen omdat het amalgaam is komt niet in mijn lijstje voor. Alleen omdat hij oud is ook niet.
 
Hoi Andre, begrijp ik je bericht goed als ik samenvat dat jij van mening bent dat je een amalgaamvulling pas verwijdert als je een klacht mbt de desbetreffende kies hebt? Of is het alleen maar een tandarts die dit idee heeft?

Indien jij het van mening bent, dan kan je je toch maar beter eerst eens goed inlezen en informeren over amalgaamvullingen!

Verder is het volgens mij zo dat als een tandarts goed zijn/haar werk doet de zenuw niet geraakt wordt. Dat is immers een reden waarom ze vooraf foto's maken. Een risico zal je altijd lopen bij welke behandeling dan ook, echter als je het amalgaam er niet uit haalt (wat duidelijk toch al wel lekt bij je want het wordt al zwart schreef je) dan loop je nog veel grotere risico's. Sterker nog, je zal al klachten vertonen gok ik op.
 
Hallo Heksje, op zich heb je wel gelijk,

ik wil ze er natuurlijk ook graag uit, maar geef eerlijk toe dat ik erg bang ben.
zitten hier trouwens ook tandartsen online?

kunnen die eens kijken naar mijn geplaatste foto? of vinden jullie dat de vulling diep is. ik weet niet precies of de zenuw er nog ver vanaf zit ?

zou wel eens meer willen weten aan de hand van de foto of ik mij veel zorgen moet maken ja of nee.

het is natuurlijk erg vervelend dat composiet zo erg krimpt en het de zenuw irriteerd. je leest ook verhalen van mensen die lang last hebben en dan uiteindelijk een wkb moeten vanwege de vervanging van amalgaam naar composiet. dat is mijn angst, maar ja laten zitten is ook angstig .en hij zal er toch ooit een keer uit moeten ben ik bang.

de vulling ziet er idd wat donker uit maar ik heb verder geen last van de kies ofzo. daarom twijfel ik. als ik echt last zou hebben dan was de keuze natuurlijk veel sneller gemaakt

tevens vraag ik mij af of de mogelijkheid niet bestaat om het in delen te doen?
ik weet wel dat je composiet vullingen tegen amalgaam vullingen kan leggen omdat composiet ook aan amalgaam vast hecht.

mijn idee is dan op safe spelen .en langzaam de kies laten wennen aan composiet .je leest van mensen die grote composiet vullingen laten vervangen voor nieuwe composiet dat die geen klachten hebben. dus het licht dus niet alleen aan het boren maar ook aan het composiet zelf dat de zenuw prikkeld ivm krinp en afgifte van het matriaal
 
Een goede biologische tandarts kan je testen op welk composiet voor jou het minst belastend is. Verder is porselein ook een optie als vervanger van amalgaam, al is het echter wel een prijzige maar wel een gezondere optie.

De verhalen over zenuwen die belast worden alsmede wkb zou ik niet al te zeer in je opnemen. Wie zoekt zal vinden, het is echter de vraag in hoeverre dit relatief gezien echt speelt.

Een goede tandarts kan jouw goede antwoorden geven op je vragen mbt de vulling van deze ene kies en de kans op raken van zenuwen. Zulke antwoorden vind je niet op het internet want volgens mij is er geen enkele tandarts die dat zo vanaf een beeldscherm zal beantwoorden.

Je kan je zorgen maken tot je een ons weegt maar je kan dus beter een goede tandarts zoeken ;)
En zorgen maken hierover heeft naar mijn ervaring geen zin. Ik heb zelf diverse grote vullingen, sommigen tientallen jaren oud en er is niets loos. Ik snap dat je eerder pijn hebt ervaren maar het is mijns inziens de vraag wat hiervan de oorzaak was. De antwoorden zijn volgens mij al gegeven namelijk dat boren een behoorlijke impact heeft. In fases een kies uitboren en vullen is dikke onzin maar ook daarover is hierboven al geschreven.

Je hebt helaas gewoon de verkeerde verhalen gezocht en gevonden.
Je eigen ervaringen zijn niet weg te wissen, maar ik zet ook vraagtekens bij de oorzaken van alle problemen en de juiste behandelingen hiervan. Immers zijn er vele -andere- oorzaken van pijnklachten mogelijk en is het ook nog maar eens de vraag of jouw tandarts wel de goede diagnose stelt.
 
Andre, volgens mij onderschatten jij en je tandarts wat het kwik in de amalgaamvullingen voor schade kan toebrengen aan je lichaam. Je hebt veel vullingen schrijf je en ze beginnen al zwart te worden, wat er op duidt dat de vullingen meer aan het lekken zijn. Kwik is neurotoxisch en wil je niet in je lichaam hebben.

Afgaan op het advies van je huidige tandarts lijkt me niet zo'n goed idee. Waarom zou je wachten totdat je klachten krijgt (als je ze al niet hebt) en dan heb ik het niet per sé over klachten in je kiezen, maar over klachten die zich overal in je lichaam kunnen manifesteren. Ik weet er alles van.

Check dit filmpje en je snapt dat je amalgaam op een veilige manier wilt verwijderen met minimaal een goede afzuiging (Clean Up) en rubber (coffer) dam.

In m'n kwikontgiftingstopic vind je meer info, waaronder overzichten van symptomen van kwikvergiftiging.

Mark

 
Hallo Mark,

Ik woon in zeeuws vlaanderen, weet jij of iemand misschien een goede specialist in de buurt die amalgaam verwijderd en je test op welk soort composiet verdraagelijk is?

ik ken hier geen veilige tandartsen en volgens mij zitten er ook geen biologische tandartsen bij mij in de buurt?

wat je zegt ben ik het zeer met je eens. beter voorkomen dan genezen.
maar ik kan wel een beetje hulp gebruiken. mijn tandarts wil geen cofferdam gebruiken dus weet ik niet of ik het daar moet laten doen..

en wat zijn de kosten van een tandarts die het op de goede manier wel kan?
dan moet ik daar naar zoeken, maar nogmaals ik woonm in provincie zeeuws vlaanderen .dun bevolkt hier.
 
Ik ben naar Mondzorg Maasdriel geweest. Is voor mij een uurtje rijden. Je kan daarbij vooraf een Mindlink/preventest doen waarbij er wordt getest op welke soort vulling en verdoving je het beste reageert.

Ontgiften van kwik is weer een ander verhaal. Waarschijnlijk zullen ze je chlorella en koriander voorschrijven, maar daar heb ik (en andere forumleden) geen goede ervaringen mee gehad.

Kosten zijn vergelijkbaar met een gewone tandarts, behalve dat je die test vooraf er extra bij hebt.

Mark
 
dat is wel heel erg ver weg voor mij.

ik heb hier nog wel een tandartsen praktijk gevonden die zich met veel bezig houd.
ik ga het daar eens proberen, heb ze net een mail gestuurd en hoop dat ze mijn vragen kunnen beantwoorden zoals ik het wil horen.. dus gebruik van cofferdam .goede clean up enz. en natuurlijk dat ze er ervaring mee hebben..


Beste MZC de Beet,

Ik wilde graag weten of jullie gespecialiseerd zijn in het verwijderen van grote amalgaam vullingen in molaren en die weer te vervangen voor composiet vullingen zonder dat hierbij de zenuw onder druk komt te staan,
ik kan u eventueel foto's sturen van de vullingen..

ik heb begrepen dat dit vaak niet zonder risico's is .zowel op gezondheidsgebied niet, en er kans bestaat op irritatie van de zenuw door het boren zelf en het krimpen en afgifte van het composiet vulmatriaal.


ook zou ik graag willen weten of jullie tandarts een kies ook weer zijn oorspronkelijke vorm terug kan brengen op esthetisch gebied en hoe er bij jullie gewerkt word. zowel technisch als preventief?

ik zou dus mijn oude amalgaam vullingen willen laten vervangen voor een betere gezondheid, een fraaier uiterlijk van het gebit. en omdat het al oudere vullingen betreffen het voorkomen van lekkages .ik heb met een gebit vol amalgaam al wkb genoeg gehad.

een half jaar terug heb ik al eens een grotere composiet vulling gehad in een kies waar een amalgaam vulling in zat. een tandarts heeft toen wel gelijk een plekje stabiele caries uitgeboord. maar ik heb daarna wekenlang heel veel last en pijn gehad van mijn kies en hij lijkt nu nog wel eens een beetje gevoelig.en met amalgaam heb ik dat nooit ervaren.

ik hoop dat u mijn antwoorden kunt beantwoorden,

mvgr Andre
 
Bij wortelkanaalbehandelingen en bij het zetten van kronen wordt ook vaak amalgaam gebruikt trouwens. Dus dat zou ik dan ook meteen laten controleren.

Mark
 
Beste André,

Is het niet een optie om vanuit Zeeuws-Vlaanderen de grens naar België over te steken ?

Hier de gegevens gevonden van een dame uit Aalter met een goede recensie. Voor het geval je ziektekosten verzekering het vergoedt is dit misschien een goede optie voor je. Meer hierover zie link www.biotandarts.be/listings
 
Bedankt voor het plaatsen van de link,ik zat te kijken en dichtstbijzijnde is een uur rijden.

ook heb ik een lijst gevonden met klachten gevolgen van amalgaam

Een overzicht van de symptomen van (waarschijnlijke) amalgaamvergiftiging:
◾Mond: bloedend tandvlees, knarsetanden, tongbranden, droge mond, metaalsmaak.
◾Allergieën: contacteczeem, voedingsallergieën, hooikoorts, neurodermitis ( huiduitslag ), astma of chronische bronchitis.
◾Chronische ontstekingen: neus, bijholten, keelgebied, hoofdpijn of migraine, duizeligheid, lage bloeddruk, moeheid, initiatiefloos, concentratiestoringen, depressies, nervositeit, slapeloosheid, trillen, visusstoringen, tinnitus, hartkloppingen, overmatig zweten, rugklachten, reuma, haaruitval, mictieproblemen, obstipatie, neiging tot diarree en oogontstekingen

de dingen die ik eruit kan halen voor mij van toepassing zijn.

opmerkelijkste vind ik wel last van keelgebied. dit heb ik sinds mijn pubertijd ineens gekregen en nu nog.steeds ook vast zittend slijm en hoesten.soms ontsteking ergens bij de keel. komt wel eens troep uit maar ze konden nooit niks vinden.heb lang gelopen bij de kno arts weet ik nog ,nu heb ik daar mee leren leven.soms heb ik het gewoon benauwd

slapeloosheid
Chronische ontstekingen: neus, bijholten, keelgebied.
bloedend tandvlees,
knarsetanden,
concentratiestoringen
depressies, nervositeit
droge mond,
overmatig zweten, rugklachten,

 
Hallo Tanja, heb jij ook grote vullingen amalgaam voor composiet laten vervangen?
en hoe ging dit? heb je daarna veel last gehad ivm irritatie op de zenuw.

en belangrijk had je last van de amalgaam vulling voordat je die liet vervangen?
en dan niet in de zin van alergie aan je been maar ik bedoel echt klachten aan je kies..

Ja ik heb ook 1 hele grote vulling laten vervangen door composiet, daar heb ik ook een tijdje last van gehad in de zin dat het gevoelig was. Wel bij een bio-holistische tandarts waar ik vertrouwen in heb.


Ik had geen klachten en het vormde geen grote belasting (laten testen kinesologisch/spiertest), maar ik ga niet zitten wachten op klachten,
ik eet ook heel gezond dat terwijl ik mij hartstikke goed voel. Preventie is mijn motto!
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.544
Berichten
548.507
Leden
8.665
Nieuwste lid
Solana
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan