Uit de Volkskrant van vandaag:
Te veel kleurstoffen, te veel E-nummers, te weinig omega-3 vetzuren. In de strijd tegen adhd valt de verdenking geregeld op voeding. Er is echter voorlopig geen wetenschappelijk bewijs voor een relatie tussen voeding en de gedragsstoornis adhd, blijkt na vier jaar onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). .
Al die claims zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, oordeelt een expertpanel van het RIVM.
Het rapport verschijnt nu adhd-diëten juist aan populariteit winnen. Nederland telt inmiddels vier zogeheten Pelsser RED Centra. Daar krijgen kinderen voor 850 euro op maat gemaakte voedingsadviezen tegen adhd. De wachtlijst is opgelopen tot een half jaar, mede door de media-aandacht voor spectaculaire onderzoeksresultaten van de oprichtster Lidy Pelsser. Bij haar promotie aan de Radboud Universiteit, in oktober 2011, concludeerde ze dat adhd-symptomen bij zes op de tien kinderen verdwijnen met aangepaste voeding.
'Vreemd'
Pelsser is niet onder de indruk van het RIVM-onderzoek. Ze vindt dat overheidsinstanties medicijnen tegen adhd makkelijker bewezen effectief verklaren dan diëten. Pelsser: 'Dat is op z'n zachtst gezegd vreemd.'
Een belangrijke co-auteur van haar studie naar adhd-diëten, de Nijmeegse hoogleraar Jan Buitelaar, is gevoeliger voor de kritiek. Twee jaar geleden vond Buitelaar nog op de website van de Radboud Universiteit dat een dieet 'standaard moet worden toegepast bij kinderen met adhd'. Nu komt hij daarvan terug. Buitelaar: 'De relatie tussen voeding en adhd blijft veelbelovend, maar ik vind het bij nader inzien te vroeg om kinderen met adhd te behandelen met een dieet. Dit zou alleen in een onderzoekssetting mogen gebeuren.'
Vervolgonderzoek
Ook andere experts, zoals de Wageningse voedingswetenschapper Marianne Geleijnse, pleiten voor vervolgonderzoek. De keuze van de controlegroep is daarbij cruciaal, vindt ze. Bij het Nijmeegse onderzoek volgde één groep een strikt dieet en de andere groep niet. Hierdoor is de dieetgroep gevoelig voor het placebo-effect: wie denkt dat hij de 'echte' behandeling krijgt, rapporteert eerder positieve resultaten.
Geleijnse: 'De echte groep en de controlegroep moeten het even zwaar hebben. Krijgt de een alleen paardenvlees met peer te eten, dan de ander alleen geitenvlees met appel. Bovendien zou ik graag een biologische theorie horen. Waaróm zouden kinderen gaan stuiteren van een bepaald voedingsmiddel?'
Volgens Jan Buitelaar van de Radboud Universiteit is de vondst van zo'n biologisch mechanisme wel gewenst, maar niet noodzakelijk. 'Van veel medicijnen weten we ook niet precies hoe ze werken'.
Te veel kleurstoffen, te veel E-nummers, te weinig omega-3 vetzuren. In de strijd tegen adhd valt de verdenking geregeld op voeding. Er is echter voorlopig geen wetenschappelijk bewijs voor een relatie tussen voeding en de gedragsstoornis adhd, blijkt na vier jaar onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). .
Al die claims zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, oordeelt een expertpanel van het RIVM.
Het rapport verschijnt nu adhd-diëten juist aan populariteit winnen. Nederland telt inmiddels vier zogeheten Pelsser RED Centra. Daar krijgen kinderen voor 850 euro op maat gemaakte voedingsadviezen tegen adhd. De wachtlijst is opgelopen tot een half jaar, mede door de media-aandacht voor spectaculaire onderzoeksresultaten van de oprichtster Lidy Pelsser. Bij haar promotie aan de Radboud Universiteit, in oktober 2011, concludeerde ze dat adhd-symptomen bij zes op de tien kinderen verdwijnen met aangepaste voeding.
'Vreemd'
Pelsser is niet onder de indruk van het RIVM-onderzoek. Ze vindt dat overheidsinstanties medicijnen tegen adhd makkelijker bewezen effectief verklaren dan diëten. Pelsser: 'Dat is op z'n zachtst gezegd vreemd.'
Een belangrijke co-auteur van haar studie naar adhd-diëten, de Nijmeegse hoogleraar Jan Buitelaar, is gevoeliger voor de kritiek. Twee jaar geleden vond Buitelaar nog op de website van de Radboud Universiteit dat een dieet 'standaard moet worden toegepast bij kinderen met adhd'. Nu komt hij daarvan terug. Buitelaar: 'De relatie tussen voeding en adhd blijft veelbelovend, maar ik vind het bij nader inzien te vroeg om kinderen met adhd te behandelen met een dieet. Dit zou alleen in een onderzoekssetting mogen gebeuren.'
Vervolgonderzoek
Ook andere experts, zoals de Wageningse voedingswetenschapper Marianne Geleijnse, pleiten voor vervolgonderzoek. De keuze van de controlegroep is daarbij cruciaal, vindt ze. Bij het Nijmeegse onderzoek volgde één groep een strikt dieet en de andere groep niet. Hierdoor is de dieetgroep gevoelig voor het placebo-effect: wie denkt dat hij de 'echte' behandeling krijgt, rapporteert eerder positieve resultaten.
Geleijnse: 'De echte groep en de controlegroep moeten het even zwaar hebben. Krijgt de een alleen paardenvlees met peer te eten, dan de ander alleen geitenvlees met appel. Bovendien zou ik graag een biologische theorie horen. Waaróm zouden kinderen gaan stuiteren van een bepaald voedingsmiddel?'
Volgens Jan Buitelaar van de Radboud Universiteit is de vondst van zo'n biologisch mechanisme wel gewenst, maar niet noodzakelijk. 'Van veel medicijnen weten we ook niet precies hoe ze werken'.