• Beste forumleden, we maken nu gebruik van nieuw forum software. Je oude wachtwoord werkt hier niet meer. Klik op aanmelden en dan op de link "wachtwoord vergeten". Je kunt dan je wachtwoord opnieuw instellen.

ADEMHALEN

R

Romagi

Guest
Spanning blokkeert de middenrifspier
Als we het hebben over ademhalen dan gaat het meestal over de fysiologie van ademhalen. Ademhalen is eigenlijk een eenvoudig chemisch proces. Het komt erop neer dat we zuurstof inademen en koolstofdioxide uitademen.

De mens ademt zoals hij leeft en leeft zoals hij ademt. Spanning houden we vast door te stoppen met ademhalen. We spannen bepaalde spieren aan om niet te hoeven voelen. De bekendste spier om emoties te controleren of te onderdrukken is de middenrifspier, onze belangrijkste spier om adem te halen. Zo blokkeren we de flow van onze ademhaling en controleren onbewust onze gevoelens en emoties.

Borstademhaling versus buikademhaling
De borstademhaling vindt plaats in het borstgebied. Het is een hoge, vaak snelle ademhaling. Deze ademhaling komt vaak voor als er inspanningen geleverd worden door bijv. sporten, een stressvolle situatie.  Veel mensen hebben dan ook een hoge, korte borstademhaling.

De buikademhaling is een goede ademhaling omdat we gedwongen worden rustiger en voller te gaan ademen. Hierdoor gaan we ons meer ontspannen en wordt er meer contact gemaakt met het (onder)lichaam.

Belang van een goede buikademhaling
Bij een buikademhaling wordt er gebruik gemaakt van het middenrif, de spier die onze longen en buikzone van elkaar scheidt. De middenrifspier zet zich naar beneden uit waardoor de longen zich volledig kunnen uitzetten en zich vullen met meer zuurstof. Meer zuurstof betekent een betere voeding van het bloed en daardoor een betere uitwisseling met de cellen in het lichaam.
Het middenrif heeft ook nog een andere belangrijke functie: namelijk het masseren van alle organen in de buik. De organen nemen beter hun voedingsstoffen op en geven hun afvalstoffen beter af. Hierdoor gaan de organen beter functioneren en voelen we ons ook vitaler en energieker.

Aanmaak van endorfines
Wanneer we pijn ervaren houden we vaak onbewust onze adem in. Wanneer we echter chronische pijn hebben is het juist beter van dieper te ademen. Hou de adem enkele seconden in en adem daarna langzaam en diep uit. Op deze manier maken we endorfines aan. Zo kunnen we onze pijn verminderen.
Cellulaire ontgifting
Het lymfestelsel maakt een essentieel deel uit van het immuunsysteem. Lymfevocht verwijdert dode cellen. Door een goede ademhaling zorgen we ervoor dat het lymfevocht beter zal stromen. Ons lichaam is gemaakt om een deel van de gifstoffen die het bevat uit het lichaam te drijven bij het uitademen. Koolstofdioxide is een natuurlijke afvalstof die voortkomt uit de metabole processen van ons lichaam en daardoor regelmatig uit het lichaam moet worden verwijderd. Wanneer onze longen echter gewend zijn aan een korte oppervlakkige ademhaling dan is ons lichaam niet in staat om al deze afvalstoffen te verwijderen.
Regulatie parasympatisch zenuwstelsel
Met ademhalen hebben we ook een rechtstreekse invloed op ons zenuwstelsel. Door rustiger of actiever adem te halen beïnvloeden we ons sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel. Onze ademhaling is heel snel en oppervlakkig wanneer we angstig of in paniek zijn. Het ademhalingsproces wordt verbroken en aangepast, waardoor we last krijgen van zuurstoftekort.
De buikademhaling helpt om het parasympathisch zenuwstelsel te reguleren en ontspanning bevorderen. Door ons lichaam langzamer en gelijkmatiger van zuurstof te voorzien, zullen onze spieren minder gespannen zijn. Het sympathisch zenuwstelsel zal niet langer hoge cortisol- en adrenalinepieken naar ons lichaam sturen. Ons hele lichaam en geest zullen in een staat van rust terechtkomen.
Mark Krasnow, prof. biochemie aan Stanford Universiteit, legt uit dat ze een kleine groep neuronen hebben weten te identificeren die buikademhaling in verband brengt met ontspanning, verminderen van angst en verbeteren van onze focus.

Dit komt van het Biok instituut.

Die altijd goede artikelen heeft.

 

Shantilove

Member
Ik heb afgelopen vrijdag een ademhalings sessie gedaan bij een vriendin die daar een opleiding voor gevolgd heeft en ook geleide reizen doet. Het was heeeeeeel bijzonder, pijnlijk (super verkrampte handen en vingers), emotioneel, leuk, fijn, boos en alle andere emoties. Kreeg tintelingen door mijn hele lijf, specifiek voeten onderbenen en linker bovenarm en vingers) En dat alleen een andere ademhaling dit al voor elkaar kan krijgen. Idd lage buik ademhaling. In en uit door mond. Laten vallen. En dan dus wow wow wow. Ik ga het zeker vaker doen.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.166
Berichten
314.473
Leden
7.580
Nieuwste lid
One Love
Word vaste donateur van dit forum
Bovenaan