Weston Price - in zijn eigen woorden

Webmaster

New member
Hier richtlijnen over voeding die Price opschreef voor zijn neven en nichten:

Er zijn twee manieren waarop ik richtlijnen kan opstellen over het gehalte aan mineralen en vitamines in voedsel. Eén manier is om elke dag een speciaal menu samen te stellen, maar dat is onbevredigend. De andere manier is om algemene principes op te stellen die je helpen om de voedingsmiddelen te kiezen die voldoen aan de dagelijkse behoeften van je lichaam. Ik kies voor het laatste en geef hier deze principes.
Stel je een auto voor die op twee soorten brandstof loopt, één die uitsluitend paardenkracht levert, zoals normale brandstof, en één die even snel nieuwe banden aanmaakt als dat de oude verslijten, voortdurend de auto voorziet van een nieuwe laklaag en zelfs een Austin kan laten uitgroeien tot een Pierce-Arrow. [Noot van de vertaler: Pierce-Arrow was een Amerikaans merk van luxe-auto’s van 1901 tot 1938.]
Welke brandstof jij zou kiezen, laat zich raden, ook al zou er sprake zijn van een groot prijsverschil. Dit lijkt zeer veel op wat er in ons lichaam gebeurt.
Wij kennen een hongergevoel in de vorm van eetlust en we eten tot dit gevoel is bevredigd, maar dit geldt alleen voor dat gedeelte van ons voedsel dat verantwoordelijk is voor energie en warmte. We kennen vrijwel geen hongergevoel voor de mineralen en andere voedingsstoffen en vitamines die nodig zijn voor de lichaamsbouw en voor herstel van oud weefsel.
De moderne beschaving begaat een tragische vergissing door zich af te wenden van natuurlijke voedingsmiddelen die weinig energiefactoren bevatten maar veel mineralen en zich te wenden naar voedingsmiddelen die uitsluitend warmte en energie leveren. Deze energie kan worden uitgedrukt in de hoeveelheid zuurstof die nodig om moderne voedingsmiddelen te verbranden in ons lichaam of buiten ons lichaam in een laboratorium. We noemen dit calorieën.
De meeste mensen hebben tussen de 2.000 en 3.000 calorieën per dag nodig, afhankelijk van hun lichamelijke activiteiten. Zo hebben we ook twee gram fosfor en anderhalve gram calcium per dag in ons voedsel nodig om aan onze dagelijke lichamelijke behoeften te voldoen.
De uitdaging is dus om voldoende mineralen en vitamines binnen te krijgen zonder dat we onze calorieënlimiet overschrijden. Normaal raakt ons lichaam verzadigd bij voldoende calorie-inname om aan de eetlust te voldoen, maar tegelijkertijd kan er sprake zijn van onvoldoende dagelijkse inname van mineralen en vitamines.
Granen, melk en zeedieren zijn de voedingsmiddelen die de natuur ons in natuurlijke vorm heeft gegeven om onze eetlust te bedwingen en tegelijkertijd ons lichaam te geven wat het nodig heeft. De moderne beschaving heeft hier verandering in gebracht door ons voedsel te geven dat teveel calorieën bevat en te weinig mineralen.
Ons volgende grote probleem is om de accu van onze auto voldoende op te laden, zodat de brandstof efficiënt wordt verbruikt. De vitamines leveren de stroom voor de accu van mens en dier. Een van onze grootste uitdagingen is om aan voldoende vitamines te komen, vooral de vetoplosbare vitamines.
Er is een populaire tendens om deze te verschaffen in de vorm van synthetische producten. Dit is geen volwaardig alternatief. De hoeveelheid mineralen in ons voedsel die door ons lichaam wordt opgenomen, wordt grotendeels bepaald door deze activerende stoffen.

We kunnen deze principes toepassen op onze dagelijkse voeding. Het is niet verstandig om ons lichaam voedingsmiddelen te geven die niet efficiënt voor ons zijn.
Misschien vind je het interessant om te weten dat je bijna vier kilogram aardappelen of ruim vijf kilogram bieten of pakweg vijf kilogram wortelen moet eten om aan je dagelijkse behoefte aan fosfor te voldoen.
Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die te veel calorieën bevatten, terwijl een pond linzen je net zo veel fosfor kan geven. Daarnaast zit hier genoeg calcium in. Je komt ook aan je dagelijkse behoefte aan mineralen door iets minder dan een pond vis of iets meer dan een half pond kaas te eten. Melk is een van de beste voedingsmiddelen, zo niet het beste voedingsmiddel, omdat je dan mineralen in de juiste verhouding tot calorieën binnenkrijgt.
Het belangrijkste is om aan je dagelijkse behoefte aan fosfor, calcium en vitamines te voldoen, vooral de vetoplosbare vitamines.
Er bestaat een misvatting over de voedingswaarde van fruit. Uiteraard zijn vruchten prima als aanvullende voeding, maar de meeste vruchten bevatten zeer weinig mineralen. Je zou bijvoorbeeld ruim 18 kilogram appels per dag of zo’n 13 kilogram sinaasappels moeten eten om aan je twee gram fosfor te komen. Wanneer deze vruchten worden gezoet in de vorm van jam of gelei, zou je zelfs 16 kilogram sinaasappelmarmelade per dag moeten eten, goed voor 33.000 calorieën.
Maar weinigen kunnen meer dan 3.000 calorieën eten. Je zou ook meer dan 30.000 calorieën, of 14 kilogram per dag, aan honing tot je moeten nemen om aan je twee gram fosfor te komen. Zo moet je 18 kilogram ahornsiroop per dag eten, goed voor 85.000 calorieën.
Tot de slechtste voedingsmiddelen die we aan kinderen kunnen geven, behoren witbrood, jam en pannenkoeken met ahornsiroop of andere combinaties. Voor volwassenen zijn deze voedingsmiddelen al niet veel beter dan voor kinderen. We hebben immers allemaal dezelfde problemen, behalve dat er sprake is van een grotere lichamelijke belasting tijdens periodes dat er sprake is van snelle groei.
Het basisvoedsel zou moeten bestaan uit volle granen, zoals volle tarwe, rogge of haver, in de vorm van vol tarwe- of roggebrood, tarwe- en haverproducten, haverkoeken, zuivelproducten, waaronder melk en kaas, die volop genuttigd moeten worden, en voedsel uit zee.
Alle voedsel uit water, zowel zoet als zout water, bevat veel mineralen en behoort tot het allerbeste voedsel dat je kunt eten. Vis uit blik, zoals sardines, tonijn of zalm, is uitstekend. Ook verse vis en schaaldieren zoals oesters, heilbot, schelvis etc. zijn prima.
De dagelijkse eiwitbehoefte van het lichaam zit in één ei of een stuk vlees dat vergelijkbaar is qua voedingswaarde met één ei per dag.
De maaltijden kunnen afgewisseld en aangevuld worden met rauwe en gekookte groenten. De beste gekookte groentenmaaltijd is linzensoep. Gekookte groenten zijn beter, omdat rauwe groentenn te vezelachtig zijn om een grote mineraalopname hieruit mogelijk te maken. Tot de beste gekookte groenten behoren bloemkool, spruitjes, aspergetoppen en selderij. Sla is de beste rauwe groenten.
Verminder je inname van zetmeel en suiker. Zoete dingen stillen de honger en bieden calorieën. Zij vervangen niet alleen mineraalrijkere voedingsmiddelen, maar verminderen ook de totale hoeveelheid voedsel die gegeten wordt door de eetlust te bedwingen. Breng alle witmeelproducten en gebak naar een minimum.
Een van de beste bronnen van mineralen is kaas. Gebruik vers gemalen tarwe om zelf graanproducten, muffins of brood van te maken. Veel van de voedingswaarde van de tarwekiem raakt verloren door oxidatie als het product niet vers is.
Er zijn slechts enkele voedingsmiddelen die je je vetoplosbare vitamines kunnen geven. Dit zijn alle vis- en schaaldierproducten, waaronder vrijwel alle zoetwater- en zoutwatervissen en -schaaldieren, melk, kaas en boter van koeien die vers of ingekuild snel groeiend, groen en jong tarwegras eten. Met name boter die in de maand juni vervaardigd is, heeft de voorkeur, omdat deze voedingsrijker is dan boter uit andere jaargetijden. Kies boter vooral uit op het vitaminegehalte.
Een van de grootste uitdagingen waarvoor je wordt gesteld, is jezelf en je kinderen voldoende vetoplosbare activators en vitamines bieden. Als zoogdier is ons lichaam ingesteld om deze uit melk en botervet te verkrijgen. Magere of halfvolle melk bevat deze niet. Er is niet veel over voor de kinderen als de melk is afgeroomd voor de room in de koffie van de ouders. Indien mogelijk is het verstandig om boter uit juni op te slaan voor consumptie in de winter.
Levertraan kan veilig in kleine doseringen worden toegediend. Dit levert veel gezondheidsvoordeel op. Een kind zou gedurende lange tijd maar zelden meer dan een theelepeltje per dag moeten krijgen, vanwege giftige bijwerkingen als gevolg van overdosering. Het is beter om de levertraan samen met de maaltijd in te nemen dan ervoor of erna, omdat deze de opname van mineralen in het voedsel ondersteunt.

Wij kunnen door middel van chemische analyse van iemands speeksel bepalen of deze persoon wel of niet een grote kans heeft op tandbederf. Bedenk dat er beschermende stoffen in het speeksel moeten zitten om tandbederf te voorkomen en dat deze in het speeksel komen door middel van voedsel dat rijk is aan mineralen en vetoplosbare vitamines.
Het speeksel levert de zo noodzakelijke mineralen die de spijsvertering ondersteunen. Dit verklaart het grote voordeel van vast voedsel, waardoor het moet worden gekauwd en het speeksel gaat vloeien. Laat je kinderen niet hun voedsel wegspoelen met een drank. Zij moeten ongeveer een liter melk per dag drinken, bij voorkeur na de maaltijd of tussen de maaltijden in.
Een goed menu kan bestaan uit een gekookt graanproduct, gemaakt van vers gemalen tarwe of haver, met room of melk en een klein beetje suiker om te zoeten, gevolgd door één of twee glazen melk.
Vers gebakken muffins van volle, versgemalen tarwe die rijkelijk besmeerd zijn met een zeer vitaminerijke boter zijn een uitstekende bron van mineralen en vitamines. Men kan deze eten met zelfgemaakte appelmoes of ander gekookt fruit, mits het niet te veel gezoet wordt. Zwaar gezoete marmelade en jam stilt de honger en verstoort het evenwicht tussen calorieën en mineralen en vitamines.
Mits aan de dagelijkse mineraal- en vitaminebehoefte is voldaan, heb ik er geen problemen mee als de kinderen zich tegoed doen aan zetmeel- en vezelrijk voedsel als aardappelen en groenten.
Als juniboter niet verkrijgbaar is, wat het grootste gedeelte van het jaar het geval is, en deze boter niet wordt bewaard voor de winter, is het een goed idee om tijdens de wintermaanden de voeding aan te vullen met een klein beetje levertraan.
Uit mijn studies in binnen- en buitenland blijkt telkens opnieuw dat overal waar men voeding eet die rijk is aan mineralen en vitamines er geen sprake is van tandbederf en overal waar modern voedsel wordt gegeten, dat rijk is aan calorieën maar arm aan mineralen, er volop sprake was van tandbederf.
Onthoud dat je drie mikken witbrood per dag zou moeten eten om aan je dagelijkse fosforinname te komen, maar dat dit 10.000 calorieën zou verschaffen, een hoeveelheid die het fysiek onmogelijk maakt om die fosfor op te kunnen nemen. Witbrood met magere melk leidt vrijwel zeker tot cariës en in sommige gevallen zelfs tot stuipen.
De bescherming van primitieve volkeren zat hem in het feit dat zij niet aan voedsel konden komen dat veel calorieën en weinig mineralen bevatte. Uit mijn studies blijkt echter wel dat zij net zo goed ongezond worden en cariës krijgen als zij moderne voeding eten.


Mike
 
Price over het zuur-basenevenwicht:

Een belangrijke bron van misverstanden wordt gevormd door aan mode onderhevige literatuur en dogma’s, zoals bijvoorbeeld de misvatting van velen dat zij uitsluitend alkalische voedingsmiddelen dienen te nuttigen en dat er een groot gevaar verbonden is aan de consumptie van zuurvormende voedingsmiddelen.

Bij de primitieve rassen heb ik nagenoeg geen verschil gezien tussen het zuurvormende, op vlees gebaseerde voedingspatroon van de geïsoleerde Eskimo’s van het verre noorden en het minder zure, op groenten en melk gebaseerde voedingspatroon van andere groepen als effectieve factoren ter beheersing van cariës.

Het is belangrijk om te beseffen dat ons lichaam een mechanisme heeft voor het onderhouden van het juiste evenwicht tussen zuren en basen in het bloed en dat deze slechts binnen een zeer nauwe grens varieert, ongeacht of het gegeten voedsel nu zuur of basisch is.


Price hamert op het juiste calcium-fosforevenwicht, de oude benaming voor het zuur-basenevenwicht. Er is echter 1 belangrijk verschil: wanneer we spreken over calcium en fosfor, dan spreken we over twee minerale bouwstoffen, die in evenwicht moeten zijn met elkaar en dus even belangrijk zijn. Calcium is basisch en fosfor is zuurvormend. Beiden zijn van essentieel belang voor de bottenstructuur. Dat is dus je skelet, datgene wat je elke dag van je leven overeind houdt, je raamwerk!

Doordat we de pH-meter zijn gaan hanteren, zijn we de fout gaan maken door de zuurgraad of basengraad los te zien van de mineralen die verantwoordelijk zijn voor die zure of basische staat. We gaan dan met de pH-meter de voedingswaarde van voeding bepalen, zonder te kijken naar de mineraleninhoud, terwijl juist de mineralen de bouwstoffen zijn! Price hierover:

Van belang is dat fosforzuur juist een belangrijk onderdeel vormt van de zuurgraad van overwegend zuurvormende voedingsmiddelen. Wanneer men zuren gaat vermijden of verminderen, betekent dit vaak een vermindering van fosfor, een onmisbaar onderdeel van zowel zacht als hard weefsel.

Ik ben ervan overtuigd dat er veel schade wordt toegebracht door de misvatting dat de zuur- en basengraad iets anders zou zijn dan mineralen en andere elementen.

Veel volgers van aan mode onderhevige voedingstheorieën hebben lijsten gemaakt van voedingsmiddelen op basis van hun zuur- of basengraad zonder dat ze enige notie hebben van de stoornissen die het gevolg zijn van het veroordelen van een voedingsmiddel, omdat het fosforzuur bevat, zonder te beseffen dat fosfor alleen maar zuurvormend kan zijn als dit niet geneutraliseerd wordt door zich te binden aan een basisch element.


En dat vanuit het alternatieve dogma dat ziekte 'verzuring' zou zijn. Price heeft de voedingspatronen van 14 volmaakt gezonde natuurvolkeren onderzocht en kwam tot de conclusie dat deze overwegend zuurvormend zijn. Op basis daarvan berekende hij dat de mens per dag twee gram fosfor en anderhalve gram calcium nodig heeft. De balans ligt dus in het voordeel van het fosforzuur!

Over voedselcombinaties, zoals Montignac deze bijv. verwoordde, zoals de 'verboden' combinatie van koolhydraten en eiwitten heeft Price dit te zeggen in een lezing:

Terwijl ik deze tekst voorlees, werd ik onderbroken door een verpleegster met de vraag of zij zich moest houden aan het voorschrift, dat door sommige groepen zo krachtig wordt gepropageerd, dat eiwitten nooit in combinatie met koolhydraten zouden moeten worden gegeten.

Maar zelden heb ik waar dan ook ter wereld zo veel fysieke volmaaktheid aangetroffen, met een hoge mate van weerstand tegen onze moderne degeneratieve ziekten, als bij de inwoners van de eilanden van de Stille Zuidzee. Hun voeding bestond vrijwel dagelijks uit eiwitten van dierlijk leven uit zee, gecombineerd met koolhydraten van hun groenten van het land, waarvan er vele het nodige zetmeel bevatten.

Dit gold net zo goed voor de Kelten op de Buitenste Hebriden, die vrijwel volledig leefden van haver en zeedieren.


Hij besluit zijn krachtige lezing met de volgende treffende woorden:

In geen enkel geval is het mijn bevinding geweest dat de verandering van een hoge immuniteit naar een hoge vatbaarheid voor cariës bij deze primitieve rassen ook maar iets te maken had met een wijziging van overwegend basische voeding naar een overwegend zuurvormend voedingspatroon, wat in de lijn der verwachting zou zijn als de zuur-basentheorie op waarheid berustte.

Als dat alles is wat vereist is, waarom heeft de toevoeging van natriumbicarbonaat [Noot van de vertaler: Ook wel ‘zuiveringszout’ genoemd. Price verwijst hiernaar omdat dit een extreem basisch zout is.] aan een ontoereikend voedingspatroon dan niet geleid tot de beheersing van cariës?


Mike

 
Dat er meerdere wegen naar Rome zijn, blijkt wel uit deze woorden van Price:

Met betrekking tot het wereldwijde probleem van cariës is het van groot belang om te beseffen dat deze rassengroepen, die door de juiste voedselkeuze immuniteit wisten te verkrijgen, dit met zeer verschillende voedingspatronen deden, als we kijken naar het type voedingsmiddel en de benaming ervan.

Hun efficiënte voedingspatronen kwamen echter zeer overeen wanneer we uitgaan van het mineraal- en vitaminegehalte. Het belangrijkste verschil in chemisch opzicht met moderne voedingspatronen is het aantal bouw- en reparatiestoffen ten opzichte van de warmte- en energiefactoren, of calorieën. In het algemeen bevatten de efficiënte, primitieve voeding een beschermingfactor die twee tot zes keer zo hoog is als de vervangende, moderne voedingsmiddelen.

De buitengewoon vitaminerijke zuivelproducten en het volle roggebrood van de bevolking van de afgelegen Zwitserse valleien, met eens per week vlees en groenten wanneer deze beschikbaar zijn, meestal in de zomer, boden een hoge immuniteit.

De mensen op de Buitenste Hebriden kregen hun hoge immuniteit via zeedieren, haverkoek en havermoutpap met een beperkt aantal groenten in het seizoen. Zij consumeerden ook plantaardig zeevoedsel.

De Eskimo’s en de Indianen in Alaska en het verre noorden kregen een hoge immuniteit door consumptie van weefsel van zee- en landdieren met een beperkte groenteconsumptie en een nog beperktere voorraad zaden. Groenten werden in het seizoen gegeten en in sommige gebieden werden deze opgeslagen. Men at ruimschoots dierlijke organen.

De volkeren op de eilanden van de Stille Zuidzee, of deze nu Polynesiërs, Melanesiërs of Micronesiërs waren, kregen hoge immuniteit door veel dierlijke voeding uit zee, zee- en landplanten, een beperkt aantal zaden en door leliewortels, of taro, te eten.

De Afrikaanse veestammen hadden een hoge immuniteit door de consumptie van groot en klein wild, wilde planten en, indien beschikbaar, grote en kleine dieren uit zoete of zoute wateren.

De Maori’s in Nieuw-Zeeland hadden een hoge immuniteit voor cariës door veelvuldig zeedieren, zeeplanten, zeedieren en hun eitjes en landvogels, zaden van bomen en planten, hoofdzakelijk varenwortels, te nuttigen.

De Indianen op de vlaktes van Noord- en Zuid-Amerika hadden een hoge immuniteit door veel organen en weefsel van wilde dieren te eten, aangevuld met een grote verscheidenheid aan plantaardig voedsel en met dieren uit zoete en zoute wateren, voor zover ze hier aan konden komen.

De kuststammen van Noord- en Zuid-Amerika hadden een hoge immuniteit door veelvuldig zeedieren te combineren met planten in het kustgebied.

De Indianen uit het oerwoud van het Amazonegebied genoten een hoge immuniteit door ruimschoots zoetwaterdieren, kleine landdieren en vogels en wilde planten en zaden tot zich te nemen.

Bij al deze groepen bestond het vervangende, commerciële voedingspatroon uit geraffineerde suiker, geraffineerd meel, blikvoedsel, plantaardige vetten en witte rijst.

Onderdeel van mijn onderzoek was het verzamelen van voedingsmiddelen die zij nuttigden. Deze analyseerde ik in mijn laboratorium op hun chemische bestanddelen.

Ik deed ook klinisch onderzoek naar personen onder moderne, hoogst vatbare groepen die hun immuniteit voor cariës waren verloren en vervolgens speciale verrijkte voeding kregen om hen zo veel mogelijk dezelfde hoeveelheid mineralen en vitamines te geven als de efficiënte, primitieve voedingspatronen.

Dit leidde niet alleen tot het voorkomen van cariës bij praktisch alle proefpersonen, maar wist tevens actieve cariës bij ruim negentig procent van de bestudeerde personen te beheersen.


Mike

 
Vegetarisme, zo is de bevinding van Price, is geen goed idee:Het is van belang dat ik tot op heden geen enkele groep onder de primitieve rassen heb gevonden die uitstekende lichamen ontwikkelde en onderhield door volledig van plantaardig voedsel te leven. Een aantal groepen probeert dit te doen en mislukt hier duidelijk in.

Tot op heden heb ik geen enkele primitieve groep gevonden die een voortreffelijke lichaamsbouw had en hield door volledig te leven van plantaardige voedingsmiddelen.
Ik heb in vele delen van de wereld zeer vurige bepleiters van ethische systemen aangetroffen die de beperking van voedingsmiddelen tot plantaardige producten voorstonden.
Overal waar men zich langdurig aan deze leer hield, vond ik beduidend meer bewijs van degeneratie in de vorm van cariës en bij de nieuwe generatie in de vorm van abnormale tandbogen dan bij primitieve groepen die zich hier niet aan hielden.Mike
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.477
Berichten
504.715
Leden
8.636
Nieuwste lid
Jerosteo
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan