• Beste forumleden, we maken nu gebruik van nieuw forum software. Je oude wachtwoord werkt hier niet meer. Klik op aanmelden en dan op de link "wachtwoord vergeten". Je kunt dan je wachtwoord opnieuw instellen.

Sociaal Krediet Systeem

Fries Foar Frijhiid

Well-known member
Hoe ver is het op Blockchain gebaseerde Europese project ESSIF eigenlijk ontwikkeld? (EU social credit systeem)

Enkele highlights:
1. Met een digitaal bewijs of eID kunnen burgers bij overheden, banken en bedrijven hun identiteit kenbaar maken via een unieke identificatiecode, gekoppeld aan persoonsgegevens. Naam, geboortedatum en geslacht, maar ook biometrische gegevens afkomstig van gezichtsherkenningsystemen (informatie over grootte en onderlinge afstand van ogen, mond, neus en oren), irisscans (vorm, kleur, patroon en textuur van de ogen) en vingerafdrukken.

2. Voorstanders van een digitaal ID verwijzen graag naar India. Daar werd in 2009 het grootste eID-systeem ter wereld gelanceerd: Aadhaar, een 12-cijferig identificatienummer dat nodig is om een huis te kopen of om toegang te krijgen tot overheidsdiensten, en dat al door 1,3 miljard mensen wordt gebruikt. Het is gekoppeld aan een betaalsysteem van Mastercard.‘Dit is het meest geavanceerde systeem ter wereld,’ zei de Amerikaan Paul Romer, toen hoofdeconoom van de Wereldbank, in 2017 tegen het mediabedrijf Bloomberg. ‘Het zou goed zijn voor de wereld wanneer dit wereldwijd wordt ingevoerd.’Aadhaar heeft zijn tekortkomingen, zeggen critici. Ze wijzen bijvoorbeeld naar het geval van mevrouw Premani Kunwar (64). Zij stierf in 2017 nadat haar pensioen volgens mensenrechtenorganisaties op het account van de ex van haar echtgenoot werd gezet. Die ex was al 25 jaar dood. Eten kreeg ze ook niet, vanwege fouten in het systeem van voedseldistributie.

3. Ondanks zorgen van privacywaakhonden werken zowel overheden als ondernemingen gestaag verder aan de introductie van een digitaal ID-bewijs – met veel persoonlijke informatie – voor zoveel mogelijk mensen.
En voor veel doeleinden: een lening aangaan, kredietwaardigheid testen? Informatie over opleiding of carrière? Kan allemaal aan de pas worden gekoppeld. Informatie over je gedrag op sociale media? Idem dito.
‘Identiteit is zó fundamenteel,’ zegt hoogleraar privacy en identiteit Bart Jacobs van de Radboud Universiteit. ‘Fysiek is het met paspoorten aardig geregeld, maar online nog niet. Grote bedrijven proberen al jaren om tot een standaardisering te komen die hen goed uitkomt en nu hebben ze bedacht: laten we op de pandemie meeliften en een oplossing aandragen waarbij wij de controle hebben. Je begrijpt waar dat heengaat.’

Als grote partijen hun zin krijgen, ontstaat volgens Jacobs ‘een surveillancestaat, waarin alles wordt opgeslagen om, op meerdere manieren, zowel politiek als commercieel, mensen te sturen’.

Systeemfouten zijn volgens mensenrechtenactivisten schering en inslag: door een slechte internetverbinding, een server- of ander technisch probleem, en door verkeerd ingevoerde gegevens.

4. De Europese Commissie is al vergevorderd met de bouw van een ‘raamwerk’ voor het onderbrengen van identiteitsgegevens volgens het principe dat iedereen ‘baas is over eigen data’: het Europees Self-Sovereign Identity Framework (ESSIF). Dit framework moet de ‘gouden standaard’ worden en is weer onderdeel van de Europese Blockchain Service Infrastructuur (EBSI).

Blockchain is een decentraal netwerk dat transacties en handelingen op een permanente manier registreert. De technologie heeft als kenmerk dat het hacken, wijzigen of wissen van gegevens niet mogelijk is. Daarmee is het extreem goed beveiligd.

Precies daarin zit het bezwaar van Renieris. ‘Blockchain is bedoeld als een permanent en onveranderlijk digitaal log, dat is inherent in strijd met het principe van opslagbeperking’.

Volgens de Europese gegevenswet AVG moeten data worden verwijderd zodra ze niet langer nodig zijn of wanneer mensen hun toestemming intrekken. Maar bij blockchain kán er niets meer worden verwijderd, schreef Renieris.

5. Een blockchain-systeem is volgens Oude Luttighuis nauwelijks nog bij te sturen zodra het lang genoeg operationeel is en genoeg mensen meedoen. ‘In een democratie schrijven mensen samen het contract. Dat gebeurt in een politiek proces,’ zegt hij in gesprek met Follow the Money. ‘Maar omdat blockchain in formele logica is gebouwd, is er geen mogelijkheid om haar aan te passen. Het is een kaartenhuis, zonder reële mogelijkheid om in te grijpen. Zo gaan we onszelf invangen in een onveranderlijk sociaal contract.’

Hoewel de techniek dus decentraal werkt, wordt de macht ironisch genoeg volledig gecentraliseerd: ‘De centrale macht van blockchain is precies dat contract, of wie dat contract ook maar ooit heeft opgesteld,’ schrijft Oude Luttighuis. ‘Ze hebben één kans - en bepalen daarbij meteen de spelregels.’

Uitsmijter (Oude Luttighuis): Blockchain is het paard van Troje. Ze doet alsof ze een handig instrument is voor onze vaak op angst en wantrouwen gebaseerde behoeften, maar vreet van binnenuit het leven uit een democratie en rechtsstaat.
 
Laatst bewerkt:

Lievergezond

Well-known member
europe

Foto: European Union CC BY 4.0

Alarm: Nederland betrokken bij ontwerp Europees digitaal identiteitsbewijs als opvolger van coronapas​

in Binnenland 17 december 2021 11:35 0

Het huidige kabinet heeft tot nu toe laten zien vrij gemakkelijk grondrechten aan de kant te schuiven om haar eigen plannetjes erdoorheen te drukken. Zelfs wanneer experts gehakt maken van de onderbouwing van het kabinet over 2G – een bierviltjeberekening en een belediging voor de wetenschap, zo is het genoemd deze week – is er nog steeds geen spoor van reflectie te bekennen, zei Eva van Esch (PvdD) woensdag in de Tweede Kamer.
“Dit baart de Partij voor de Dieren wel echt ernstig zorgen, zeker omdat Nederland betrokken blijkt bij een ontwerp van een Europees digitaal identiteitsbewijs als opvolger van de huidige coronapas. Een ID-kaart waarmee burgers intensief gevolgd kunnen worden. De Partij voor de Dieren heeft hier vanaf het begin voor gewaarschuwd,” zei Van Esch.

In de prullenbak​

De QR-code zou tijdelijk zijn, maar er werd geen einddatum aan gekoppeld. Sluipenderwijs worden steeds meer van onze privacyzaken opgeheven, aldus het Kamerlid.
Haar partij is fel tegenstander van 2G. “Gedragswetenschappers zeggen het al heel lang: zet nou geen groepen weg als zondebok! Gaat de minister dit advies nou eindelijk een keer opvolgen? Wat de Partij voor de Dieren betreft, betekent dit bijvoorbeeld dat 2G in de prullenbak gaat en dat er geen vaccinatieplicht komt.”

Digitaal internetpaspoort​

Onlangs werd bekend dat de Europese Commissie een zogeheten e-wallet wil voor Europeanen: een soort digitaal internetpaspoort. Volgens de Commissie ‘is door de coronapandemie duidelijk geworden’ dat Europese landen digitaal beter op elkaar moeten aansluiten.
 
  • Wow
Waarderingen: Surv

Lievergezond

Well-known member

Het Hilversumse zwembad 't Gooische Bad hoeft ouders die meegaan naar de zwemles van hun kinderen voorlopig niet te controleren op een coronapas. De voorzieningenrechter Midden-Nederland oordeelt dat zwemles onder onderwijs valt; het zwembad is daarom geen binnensportlocatie waar het controleren op een coronapas verplicht is.

De eigenaar van het zwembad controleert geen QR-codes van ouders die hun kinderen komen brengen en ophalen van zwemles, en hen helpen met omkleden. De gemeente stelde hem vervolgens verplicht om het zwembad alleen te openen voor mensen ouder dan achttien jaar met een geldige QR-code, onder een dwangsom van 2500 euro per overtreding, met een maximum van 10.000 euro.

De man tekende daartegen een bezwaar aan bij de gemeente en stapte naar de rechter.

Zwemles is geen sport​


De rechter oordeelt nu dus dat kinderen "in het belang van hun eigen veiligheid" naar zwemles gaan "om te leren zwemmen en hun zwemdiploma's te halen". "Het hoofddoel is het verwerven van zwemvaardigheid en niet sporten. Zwemles is dus geen sport."

Het oordeel betekent dat de opgelegde verplichting van de gemeente en de dwangsommen zijn geschorst. Tot er een beslissing is genomen over het bezwaar van het zwembad, hoeven ouders die hun kinderen naar zwemles brengen niet hun coronapas te laten zien.

De bezwaarprocedure bij de gemeente loopt nog; een woordvoerder van de rechtbank zegt dat de burgemeester het oordeel van de rechter mogelijk alsnog naast zich neerlegt en het zwembad toch verplicht om te controleren op de coronapas.

Niet als toeschouwer​


De voorzieningenrechter merkt nog op dat het zwembad ouders of begeleiders zonder QR-code niet mag toelaten als toeschouwer van zwemlessen. Ook moet het zwembad nog wel controleren op de coronapas bij andere activiteiten dan zwemlessen. Het is nog niet duidelijk wat de uitspraak betekent voor de QR-controle bij zwemlessen van andere zwembaden.
 

Lievergezond

Well-known member
Corona
Stan Baggen, advocaat

Eind augustus verscheen mijn opinieartikel over het ontbreken van een wettelijke grondslag voor de invoering van een coronatoegangsbewijs waarbij ongevaccineerden wel en gevaccineerde mensen niet moeten testen voor toegang. De Wet publieke gezondheid vereist daarvoor immers dat vastgesteld kan worden dat de kans dat een ongeteste gevaccineerde het virus verspreidt vergelijkbaar is met de kans dat een recent geteste persoon dit doet. Ik stelde dat dit niet het geval was. Het artikel werd veel gedeeld door tegenstanders van het coronatoegangsbewijs maar er kwam, enigszins tot mijn verbazing, geen enkel weerwoord van voorstanders daarvan. Toch werd het coronatoegangsbewijs ingevoerd, en later uitgebreid. Verdere uitbreiding en het invoeren van 2G staan op stapel.

Was het eerder wellicht nog een vraag hoe goed de vaccins werkten tegen transmissie, inmiddels is bekend dat ook gevaccineerden het virus verspreiden. Daarmee wordt ook steeds duidelijker dat de wettelijke voorwaarde voor het onderscheid naar vaccinatiestatus niet is vervuld en wordt bovendien steeds onduidelijker wat eigenlijk het nut van zo’n toegangsbewijs nog is.

Natuurlijk, zoveel advocaten, zoveel meningen, en als ik eens een stukje schrijf, staat het regering en volksvertegenwoordiging uiteraard vrij dat te negeren. Maar in de Eerste Kamer maakte Peter Nicolaï (PvdD) hetzelfde punt en ook zijn betoog werd eenvoudigweg genegeerd. Dat is raar. Je zou juist bij maatregelen die evident aan grondrechten raken en die bovendien nogal wat polarisatie in de hand werken een kritische blik verwachten. Ik kan alleen maar constateren dat die grotendeels ontbreekt.

 
  • Leuk
Waarderingen: Surv

Forum statistieken

Onderwerpen
4.322
Berichten
364.398
Leden
8.328
Nieuwste lid
Opa
Word vaste donateur van dit forum
Bovenaan