Noyan stelt zich voor

Noyan

New member
Hallo allemaal,

Na lang te hebben rondgekeken op dit forum lijkt het me een goed idee om me te registreren :) . Opgegroeid met een schijf-van-vijf-dieet ben ik recent overgestapt naar een 'gezondere' voedingspatroon, vanwege de chronische vermoeidheidsklachten die ik al jaren ervaar. Ik heb het e-book van Mike over bijnieruitputting gelezen. Veel van de beschreven symptomen komen mij heel bekend voor.

Kort mijn voedingspatroon:
Ontbijt
A1: - 3 tot 6 gebakken eieren in 2 el biologische roomboter (AH)
- handje blauwe bessen
A2: - 250gr magere kwark, 100ml bio slagroom, handje blauwe bessen en kaneel
A3: - 150gr kipfilet/vlees/vis in 2 el biologische roomboter (AH)
- kleine hoeveelheid basmati rijst

Ik weet dat je überhaupt geen fruit moet eten bij het ontbijt vooral als je bijnieruitputting hebt, maar met een handje blauwe bessen ervaar ik geen nadelige gevolgen wat ik bij een banaan of een zetmeel-KH wel ervaar.

Lunch
B1: - 250gr magere kwark, 100ml bio slagroom, handje blauwe bessen en kaneel
B2: - 4 tot 6 gekookte eieren en 4 rijstwafels

Als ik voor het ontbijt eieren heb gehad, dan neem ik een bakje kwark als lunch of juist andersom. Een bakje kwark is heel makkelijk mee te nemen naar school vandaar dat mijn lunch 9 van de 10 keer een bakje kwark met slagroom en blauwe bessen is.

Avondeten
C1: - vlees/gehakt/kip/vis (vet) en anders bio roomboter toevoegen
- basmati rijst/(zoete) aardappel/linzen/bulgur/havermout/groenten
Twee keer per week eet ik linzen/bulgur/havermout omdat mijn moeder kookt en ik het heel druk heb met school. Bovendien eet ik twee keer per week een portie bulgur dan dat mijn ouders vreemd gedrag gaan tonen tegen over mij omdat ik geen granen eet. Ik denk dat het 'vreemde' gedrag van familieleden bij jullie wel bekend is ;) .

Tussendoortjes
- kokosmakronen gemaakt van 1 banaan, 1 ei, kaneel en 130gr kokosrasp
- rijstwafel met knoflook roomkaas
- handje noten
Ik heb de biologische boerderij Nieuwe Weme een mailtje gestuurd of zij nog steeds rauwe melk verkopen. Als dat zo is, kan ik met de trein naar Weerselo om rauwe melk te halen. Het heen en terug reizen kost me ongeveer 2.5 uur maar dat heb ik er wel voor over.

Naast het verbeteren van mijn voedingspatroon ga ik het volgende veranderen aan mijn leven om te genezen van mijn chronische vermoeidheidsklachten:
- een vaste slaap en waak ritme creëren: 6.30u opstaan en voor 22.30u naar bed
- meer 'rust' momenten: wandelen, een kort dutje, non-fictie boeken lezen
- school goed plannen
- misschien wel het belangrijkste en het moeilijkste: noPMO(geen porno meer kijken)

Producten die ik gebruik:
- keltisch zeezout(sole) en appel cider azijn
- vrije uitloop eieren ALDI
- bio roomboter, bio slagroom en bio crème fraîche AH
- kipfilet ALDI, schapen gehakt van de turk, vis met een MSC-keurmerk
- binnenkort biologische rauwe melk van de Nieuwe Weme uit Weerselo

Ik ben mij er van bewust dat mijn voedingspatroon nog veel mist.
Botten bouillon, rauwe melk, biologisch (orgaan)vlees, levertraan-boterolie enz.
Maar ik probeer er het beste van te maken, woon thuis en heb nog geen inkomen.
Mijn ouders betalen mijn studie en bijna alles eromheen. De bovengenoemde producten kosten meer dan wat de gemiddelde persoon uitgeeft. Dit is voor mij normaal maar mijn ouders moeten er nog aan wennen. Dankzij mij eten ze nu wel weer veel eieren, roomboter ipv margarine, vette yoghurt en orgaanvlees. Ik denk dat ik ze binnenkort ook wel aan de rauwe melk krijg. Stap voor stap :).

Ik ben naar mijn mening zwaar ondervoed geraakt door een verkeerd voedingspatroon en moet nu mezelf weer zien te herstellen. Hopelijk heb ik nu het juiste pad gevonden en leidt deze wel naar mijn gezondheid.

Alvast bedankt voor jullie hulp.
 
hoi Noyan, je hebt het over chronische vermoeidheidsklachten: kun je misschien nog specifieker zijn hoe deze klachten zich bij jou uiten?
 
Eerste reactie n.a.v. de beschrijvingen van je maaltijden: waar is het vet?! Magere kwark, waarom? Ook zie ik lichte, magere eiwitten in de vorm van kip en vis. Het geheel komt op mij semi-vegetarisch over.

Mike
 
hoi Noyan, je hebt het over chronische vermoeidheidsklachten: kun je misschien nog specifieker zijn hoe deze klachten zich bij jou uiten?

-heb 's ochtends veel moeite met opstaan
-niet uitgerust zijn na het slapen
-een duidelijke dip tussen 11u-13u en 14u-16u
-merk het vaak als eerste aan mijn ogen ongeacht of ik die dag wel of niet veel achter de computer heb gezeten
-wallen en kringen onder ogen
-concentratieproblemen
-moeite met in slaap vallen voor 22.30u

Eerste reactie n.a.v. de beschrijvingen van je maaltijden: waar is het vet?! Magere kwark, waarom?
Mijn vetten haal ik voornamelijk uit eieren, roomboter, slagroom, kokosproducten, olijfolie of ghee. Zo'n 2-4x per week eet ik rood vlees als avondeten. Dit omdat mijn ouders het rood vlees kopen bij de turk en ik heb niet een al te groot budget. Als ik schapenvlees eet voel ik me prima, bij rund is het een ander geval. Dit heeft meer te maken met het feit dat de runderen niet biologisch voer krijgen denk ik. Hetzelfde geldt voor de magere kwark vs volle kwark. Even berekend hoeveel ik aan vet heb gehad vandaag:
5 eieren, 50gr roomboter, 100ml slagroom, 2 el olijfolie, 1 el ghee = 130gr vet. Is dit niet voldoende of moet er juist meer vet van rood vlees bij?

Ook zie ik lichte, magere eiwitten in de vorm van kip en vis. Het geheel komt op mij semi-vegetarisch over.
Rood vlees eet ik zo'n 2-4x per week, meer kan niet i.v.m. budget.
Als ik vis eet is het haring of zalm en soms tonijn. Kipfilet eet ik puur om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
 
Als ik schapenvlees eet voel ik me prima, bij rund is het een ander geval. Dit heeft meer te maken met het feit dat de runderen niet biologisch voer krijgen denk ik. Hetzelfde geldt voor de magere kwark vs volle kwark.

Verteer jij vetten wel goed? Wat gebeurt er als je rund eet of volle kwark?

5 eieren, 50gr roomboter, 100ml slagroom, 2 el olijfolie, 1 el ghee = 130gr vet. Is dit niet voldoende of moet er juist meer vet van rood vlees bij?

Nee, lijkt me toch wel genoeg vet, als ik het zo lees.

Kipfilet eet ik puur om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Kan het soms zijn dat je de magere kwark en kip hebt overgehouden aan de fitnesswereld?

Mike
 
Verteer jij vetten wel goed? Wat gebeurt er als je rund eet of volle kwark?
Als ik reguliere rundvlees of volle kwark van niet biologische afkomst eet dan moet ik een uur na de maaltijd vooral veel gapen en een vermoeid/opgejaagd gevoel. Hoe weet ik of ik vetten wel goed verteer en hoe kan ik dit verbeteren? Maar ik merk wel als ik rundvlees voor ontbijt heb gehad, ik dan flink 3-4 uurtjes op kan teren.

Kan het soms zijn dat je de magere kwark en kip hebt overgehouden aan de fitnesswereld?
Momenteel fitness ik al een jaar niet i.v.m. een ulnaropathie. Het klopt dat je in de fitnesswereld ziet dat magere kwark en kipfilet worden aanbevolen omdat het mager is en dus 'gezond' maar ik eet deze producten al sinds de basisschool. Ik eet kipfilet en magere kwark puur voor de eiwitten en vul aan met biologische vetten omdat ik geen biologische vette rood vlees kan veroorloven. 2 tot 4 maaltijden per week eet ik wel schapen gehakt van schapen die met name grasgevoerd zijn.
 
2. Eet ALTIJD meer vetten dan eiwitten. GEEN mager vlees meer en als het vlees toch weinig vet bevat, ruimschoots compenseren voor de magere eiwitten met vet (zie punt 1)

 
welkom
ik vind het altijd knap hoor, als ik weer een voorsteltopic lees van een jong iemand die al zo zijn eigen weg gaat.
 
Noyan,

Ik ben bang dat je mijn woorden verkeerd leest. Ja, als je eens een keer een magere eiwitbron eet moet je hiervoor ruimschoots compenseren met vet, maar de truc is vooral om magere eiwitbronnen zoveel mogelijk te vermijden. Teveel magere en droge eiwitten zijn schadelijk, ze kunnen leiden tot ammoniakvergiftiging van het bloed (rabbit starvation), een vorm van ondervoeding. Als je dierlijke producten eet heb je altijd een goede bron van complete eiwitten. Het gaat om kwaliteit, niet kwantiteit.

Mike
 
Teveel magere en droge eiwitten zijn schadelijk, ze kunnen leiden tot ammoniakvergiftiging van het bloed (rabbit starvation), een vorm van ondervoeding

Ik ga de magere eiwitten verminderen en vervangen door rauwe melk.
Aanstaande vrijdag ga ik 7 liter rauwe melk halen bij de Nieuwe Weme.
Ze hadden het 1,5 jaar geleden er over dat zij binnenkort hun bedrijf zouden sluiten omdat de vraag naar rauwe melk te laag was. Blijkbaar wordt er voldoende rauwe melk verkocht want het bedrijf bestaat nog steeds. Het kost 1,65 per liter inclusief 0,50 statiegeld.

welkom
ik vind het altijd knap hoor, als ik weer een voorsteltopic lees van een jong iemand die al zo zijn eigen weg gaat
:)
 
Ik wist niet waar ik dit 'topic' moest plaatsen dus doe ik het maar hier:

Ik probeer meer structuur te creëren in mijn leven. Mijn lessen beginnen vaak pas rond een uur of 11 of zelfs in de middag. Ik wil die tijd productiever doorbrengen en zeker de komende twee weken voor mijn toetsweek. Ik merk dat rustige, gestructureerde ochtenden mij meer energie opleveren en mijn vermoeidheid juist minder wordt.
Mijn ochtend routine:
6.00 opstaan - glaasje sole&acv
6.10 oefeningen om mobiliteit te verbeteren / meditatie
6.30 lezen(mastery - robert greene)
7.00 ontbijten
7.30 leren (studie)

Ik ben erg geïnteresseerd naar jullie ochtend routines maar ik weet niet onder welk kopje ik dit onderwerp moet beginnen dus doe ik het maar hier. Hoe zien jullie ochtend routines er uit? Ik ben allang blij dat ik niet blijf snoozen en dan de laatste 10min gestresst de bus probeer te halen.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.487
Berichten
510.672
Leden
8.641
Nieuwste lid
Sergiokef
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan