Hallo iedereen,
even voorstellen:
ben een vrouw halverwege de 50 jaar.
Heb hypoglycaemie al vanaf mijn tienerjaren, zonder te weten dat het zo
heette en wat het was.
Thuis aten we aardappelen, groente en vlees, en regelmatig pasta.
Van alles wat we aten, vond ik vlees het minst lekker.
Lees al een heel tijdje van alles over de symptomen, op het internet, en wat je
er aan zou kunnen doen. Tijdens een gesprekje met mijn huisarts hierover gaf hij aan
dat als een alvleesklier gewend was om een bepaalde hoeveelheid insuline aan te maken,
dat dit niet meer veranderde. Dus ik moest maar gewoon mijn voeding en voedingmomenten daaraan
aanpassen.
Mijn internist leek het begrip hypoglycaemie niet te erkennen, en had nog nooit
gehoord van de link tussen cafeine en een hypo.
Al lezende en ontdekkende heb ik een en ander gewijzigd in mijn voedingspatroon
en in het kopen van voeding.
- koffie: het heeft lang geduurd voor ik doorhad dat cafeine mij hypo’s bezorgde.
Ik heb de cafeine langzaam afgebouwd, en drink nu nog maar 1 kop decafe per dag.
- alles volkoren en zo min mogelijk suiker en suikers in mijn dieet.
- wat vaker per dag een eetmoment hebben.
Op deze wijze kom ik redelijk de dag door, maar het moet beter kunnen..
Rond mijn twintigste kreeg ik last van darmontstekingen die chronisch werden.
Tot op vandaag gebruik ik daar medicatie voor wat goed helpt en de kwaal stabiel houdt.
Al lezende en zoekende kwam ik op dit forum.
Omdat ik zie dat het voedingspatroon, hier aanbevolen, zo erg afwijkt van het mijne,
zinkt de moed me in de schoenen, want zo’n grote verandering teweeg brengen valt niet mee..
Ik ben maar begonnen met opnieuw kleine stapjes, kleine veranderingen.
- goede vetten ingekocht, kokosolie, roomboter, olijfolie..
- appelazijn, keltisch zeezout, levertraan..
- vitamine C, wateroplosbaar; de vetoplosbare wil ik ook nog hebben.
- beestenbotten om soep van te maken
- rauwe melk
Hiermee ben ik mijn eten gaan bereiden, en dat gaat best goed.
Maar er treden ook nadelen op.
* wateroplosbare vitamine C: ik krijg er verstopping van. Toch maar even mee gestopt.
* het keltische zeezout: heerlijk door de soep en de sausen, maar het als sole drinken:
helaas, mijn darmen gaan er van bloeden…
Zou het een wisselwerking zijn met mijn medicatie?
* rauwe melk: de kans op salmonella is groot, volgens internet, klopt dat??
Ik vraag me af of het goed is het kort te verhitten.
* appelazijn: bijna nooit heb ik last van brandend maagzuur.
Behalve als ik verdunde appelazijn drink. Ook even mee gestopt.
En dan de volgende stap: koolhydraten minderen….
een ei bakken in de ochtend, heerlijk, maar er moet echt wel een snee fries roggebrood onder.
Ook neem ik graag havermout, met zaden en pitten, maar dat blijkt niet zo heel gezond, lees ik.
’s Middags een salade: nee, daar kan ik niet op leven, er moeten flink koolhydraten bij.
Ik eet mijn eigen gebakken speltbrood. Of weer roggebrood.
Ben nu bezig met zuurdesem-speltbrood, in plaats van gistbrood.
Op mijn werk kan ik geen soep of salade gaan eten, dus doordeweeks gemakkelijk brood is toch wel nodig.
Hier stokt mijn poging om anders te gaan eten.
100 gram drooggewicht aan koolhydraten, ik denk dat ik er ver overheen ga.
En het aanpassen is lastig, want een hypo op het werk of onderweg is niet fijn.
En vlees eten, ook een hele stap; want heb weinig ervaring met bereiden en
kon het in het verleden ook niet goed.
Ik kijk veel naar alle recepten, en ga het een keer proberen, maar nogmaals,
moet een behoorlijke drempel over.
Misschien zijn er tips?
Wel fijn om op dit forum zoveel te kunnen lezen.
Vriendelijke groet
Esje Lijsterbesje
even voorstellen:
ben een vrouw halverwege de 50 jaar.
Heb hypoglycaemie al vanaf mijn tienerjaren, zonder te weten dat het zo
heette en wat het was.
Thuis aten we aardappelen, groente en vlees, en regelmatig pasta.
Van alles wat we aten, vond ik vlees het minst lekker.
Lees al een heel tijdje van alles over de symptomen, op het internet, en wat je
er aan zou kunnen doen. Tijdens een gesprekje met mijn huisarts hierover gaf hij aan
dat als een alvleesklier gewend was om een bepaalde hoeveelheid insuline aan te maken,
dat dit niet meer veranderde. Dus ik moest maar gewoon mijn voeding en voedingmomenten daaraan
aanpassen.
Mijn internist leek het begrip hypoglycaemie niet te erkennen, en had nog nooit
gehoord van de link tussen cafeine en een hypo.
Al lezende en ontdekkende heb ik een en ander gewijzigd in mijn voedingspatroon
en in het kopen van voeding.
- koffie: het heeft lang geduurd voor ik doorhad dat cafeine mij hypo’s bezorgde.
Ik heb de cafeine langzaam afgebouwd, en drink nu nog maar 1 kop decafe per dag.
- alles volkoren en zo min mogelijk suiker en suikers in mijn dieet.
- wat vaker per dag een eetmoment hebben.
Op deze wijze kom ik redelijk de dag door, maar het moet beter kunnen..
Rond mijn twintigste kreeg ik last van darmontstekingen die chronisch werden.
Tot op vandaag gebruik ik daar medicatie voor wat goed helpt en de kwaal stabiel houdt.
Al lezende en zoekende kwam ik op dit forum.
Omdat ik zie dat het voedingspatroon, hier aanbevolen, zo erg afwijkt van het mijne,
zinkt de moed me in de schoenen, want zo’n grote verandering teweeg brengen valt niet mee..
Ik ben maar begonnen met opnieuw kleine stapjes, kleine veranderingen.
- goede vetten ingekocht, kokosolie, roomboter, olijfolie..
- appelazijn, keltisch zeezout, levertraan..
- vitamine C, wateroplosbaar; de vetoplosbare wil ik ook nog hebben.
- beestenbotten om soep van te maken
- rauwe melk
Hiermee ben ik mijn eten gaan bereiden, en dat gaat best goed.
Maar er treden ook nadelen op.
* wateroplosbare vitamine C: ik krijg er verstopping van. Toch maar even mee gestopt.
* het keltische zeezout: heerlijk door de soep en de sausen, maar het als sole drinken:
helaas, mijn darmen gaan er van bloeden…
Zou het een wisselwerking zijn met mijn medicatie?
* rauwe melk: de kans op salmonella is groot, volgens internet, klopt dat??
Ik vraag me af of het goed is het kort te verhitten.
* appelazijn: bijna nooit heb ik last van brandend maagzuur.
Behalve als ik verdunde appelazijn drink. Ook even mee gestopt.
En dan de volgende stap: koolhydraten minderen….
een ei bakken in de ochtend, heerlijk, maar er moet echt wel een snee fries roggebrood onder.
Ook neem ik graag havermout, met zaden en pitten, maar dat blijkt niet zo heel gezond, lees ik.
’s Middags een salade: nee, daar kan ik niet op leven, er moeten flink koolhydraten bij.
Ik eet mijn eigen gebakken speltbrood. Of weer roggebrood.
Ben nu bezig met zuurdesem-speltbrood, in plaats van gistbrood.
Op mijn werk kan ik geen soep of salade gaan eten, dus doordeweeks gemakkelijk brood is toch wel nodig.
Hier stokt mijn poging om anders te gaan eten.
100 gram drooggewicht aan koolhydraten, ik denk dat ik er ver overheen ga.
En het aanpassen is lastig, want een hypo op het werk of onderweg is niet fijn.
En vlees eten, ook een hele stap; want heb weinig ervaring met bereiden en
kon het in het verleden ook niet goed.
Ik kijk veel naar alle recepten, en ga het een keer proberen, maar nogmaals,
moet een behoorlijke drempel over.
Misschien zijn er tips?
Wel fijn om op dit forum zoveel te kunnen lezen.
Vriendelijke groet
Esje Lijsterbesje