Christothetina
New member
Ik twijfelde eerst als ik mezelf zou voorstellen of niet, maar ik heb besloten om het toch maar te doen!
Mijn naam is Christina, 21 jaar (piepjong ik weet het) en ben afkomstig uit België. Ik ben een studente psychologie aan de KULeuven en buiten studeren hou ik mij voornamelijk bezig met het lezen van boeken, gitaarspelen en muziek in het algemeen, en sporten zoals lopen, mountainbiken en soms ook wel eens zware dingen van de grond heffen.
Vanaf mijn 15de begon ik steeds meer interesse te vertonen in gezonde voeding. Interessant is dat mijn gezondheid vanaf toen ook achteruit begon te gaan. Ik kampte met klachten zoals een hele lage bloeddruk (8/5) waardoor ik me constant zwakjes voelde, anemie, het gevoel alsof ik in een constante waas zat, onvermogen tot langdurig concentreren, veteringsproblemen, keratosis pilaris et cetera. Op mijn 16de is dit in een stroomversnelling geraakt omdat ik ook begon te kampen met restrictief eetgedrag, in de hoop om wat kilo's te verliezen. Ik had geen overgewicht, maar voelde me heel onzeker over het feit dat ik dat jaar enkele kilo's wat bijgekomen was. Ik begon calorieën te tellen, en dit lukte meestal voor een paar weken. Ik kreeg echter zo'n honger zodat eetbuien al vlug volgde, en zo begonnen cycli van restrictief eten en vreetbuien. Dit resulteerde in boulemie. Toen ik 17 werd, was dit zo vergevorderd dat dit patroon zich meerdere keren per dag herhaalde, en werd het zo erg dat ik op een bepaalde dag gewoon letterlijk in elkaar ben gezakt. Zowel fysiek als mentaal was ik op. Ondertussen kampte ik ook met een depressie en suïcidale gedachtes. Sindsdien ben ik bezig met mezelf terug 'op te bouwen'!
Eén van de redenen waarom ik denk dat ik deze problemen heb meegemaakt, is dat ik als kind en tiener praktisch vegetarisch leefde. Ik heb altijd een enorme hekel gehad aan de smaak van vlees, en kon dit niet binnenkrijgen. Daarbuiten was ik ook een grote dierenliefhebber, wat zeker ook een rol heeft meegespeeld. Ik at vaak vleesvervangers zoals quorn en tofu en seitan in de plaats. Sinds 2 jaar en een half heb ik mijn eetpatroon omgegooid, en ben ik een stuk meer dierlijke producten beginnen te eten. Eerst was dat vooral veel kip, vis en eieren. Ook begon ik alle graansoorten te schrappen, en kwamen mijn koolhydraten vooral uit fruit, yoghurt en noten. Na het eerste halfjaar dat ik zo begon te eten, begon ik opeens haar te verliezen. Ook begon ik met allerlei andere symptomen te kampen zoals verhoogde startle respons, night terrors en een onvermogen om te kunnen ontspannen. Als antwoord hierop begon ik mijn dieet meer te veranderen richting het 'perfect health diet' van Paul Jaminet. Ik begon terug koolhydraatbronnen zoals witte rijst te incorporeren. Mentaal begon ik me al beter te voelen, maar nu begonnen andere dingen zoals gewichtstoename en een slechtere concentratie op de kop te steken. Een halfjaar geleden begon ik meer dierlijke vetten zoals boter te nuttigen, en toen begonnen de echte problemen pas. Ik heb altijd last gehad van een slechte vertering, vroeger was dat constipatie, en de laatste jaren ging dat eerder richting slappe stoelgang. Een halfjaar geleden begon ik echter opeens chronische diarree te krijgen. Ik kon hieruit concluderen dat mijn galblaas niet werkte zoals deze zou moeten. Ook begon ik terug gevoelens te krijgen van algehele anhedonie en gevoelens van constante kouwelijkheid. Opeens kreeg ik ook een terugslag van eetgestoord gedrag, deze keer overrestrictief eten. Ik at gemiddeld zo'n 1200 à 1500 kcal per dag, en ging ook elke dag sporten. Ik verloor op 2 maanden 4 kilo, maar begon ook tekenen van ondervoeding te vertonen zoals vreemde ribbels in mijn nagels en haar dat steeds droger werd. Ik ben toen naar een acupunturist geweest, met de vraag in behandeling te gaan voor mijn darmklachten. Hij werkt via de principes van bioresonantie, en uit zijn testen kwam naar voren dat ik glutenintolerant was, en dat hieruit blijkbaar al mijn klachten stamde. Ik at nog maar heel sporadisch gluten, en dan vooral onder lichtelijke sociale dwang op familiefeesten, maar blijkbaar was dit genoeg om er voor te zorgen dat mijn leverfuncties zwaar onderdrukt werden. Hierdoor heb ik veel zware metalen in mijn lichaam. Er kwam ook naar voren dat mijn dunne darm beschadigd was, mijn lymfesysteem niet naar behoren functioneerde, en dat mijn hormonen ook niet optimaal waren. Mochten er mensen kennis hebben van Chinese geneeskunde: ik kreeg de diagnose van een milt qi deficiëntie. De acupunturist vertelde me dat acupuntuur mij niet zou kunnen helpen, en schreef me voedingssupplementen voor om de darmwand terug op te bouwen. Hij zei dat ik me normaal gezien een stuk beter zou moeten voelen na een maand.
En hier ben ik nu. Ik heb de laatste maanden er voor gezorgd dat er geen kruimeltje gluten in mijn mond geraakt, maar toch kamp ik nog met losse stoelgang. Ik heb even het paleo immuun dieet gevolgd, en dit hielp wel in zekere mate, maar hetgene wat ik mocht eten was zo beperkt, dat eten gewoonweg onplezierig werd. Het werd een soort van mechanische actie, waardoor gevoelens van anhedonie nog maar eens versterkt werden. De laatste maanden heb ik me verdiept in de gezondheid van de spijsvertering, met onder andere in het boek van Dr. Natascha Campbell-Mcbride en het SCD-dieet. Hoe meer ik mij hierin begon te verdiepen, hoe meer ik het idee kreeg dat er een onderliggend probleem lag aan allerlei spijsverteringsproblemen. Met dit idee kwam ik terecht op het aspect van hoe hypothyreoïdie hier een rol in zou kunnen spelen. Na nog veel verder te lezen ben ik bij de bioloog Dr. Ray Peat terecht komen. Het dieet wat ik nu volg, zou je een combinatie kunnen noemen tussen zijn principes en de principes van Weston Price. Bepaalde ideeën van Ray peat liggen in dezelfde richting van Weston Price, maar andere ideeën wijken ook af. Het komt erop neer dat Ray Peat gelooft dat energie en structuur afhankelijk zijn van elkaar, op elk niveau. Er wordt op celniveau gekeken, het idee is dat als men er voor zorgt om op celniveau de cel zo optimaal mogelijk te laten functioneren, dit zich ook uit in goedwerkende organen en dus ook in een goedwerkend algeheel organisme. Ik zou nog veel kunnen uitleggen over zijn visie, maar ik zou zeggen, mocht er iemand geïnteresseerd zijn, dan kan je altijd op zijn website terecht, waar veel artikels van hem op staan. Danny Roddy is nog een goede bron van iemand die volgens Ray Peat's principes werkt.
Er werd ook gevraagd om een soort van beknopte samenvatting van mijn voedingspatroon te geven:
's Ochtends eet ik ofwel een mengeling van bosvruchten en 2 geschilde appels die ik voor een halfuur laat pruttelen op het vuur. Hier doe ik dan nog zeezout, kaneel, een eetlepel kokosolie en 2 eetlepels gelatinepoeder bij. Meestal drink ik dan nog een kop geitenmelk met een eetlepel honing en zwarte chai thee en rond de 25 gram 85% zwarte chocolade. Soms eet ik ook 2 eieren in plaats van het fruit, of hüttenkase met fruit.
's Middags eet ik de grootste maaltijd van de dag. Ofwel eet ik iets van vlees (grasgevoerd rundsvlees of lamsvlees), ofwel eet ik zeevruchten (scampi's, oesters of inktvis), ofwel orgaanvlees (1x per week rundslever en af en toe rundershart en kippenmagen) en daarbij eet ik dan goedgekookte groenten (ik wissel heel veel af van groentensoorten) en weer gelatine. Na de maaltijd pers ik een glas verse sinaasappelsap.
Als tussendoortje eet ik dan vaak nog een stuk fruit en drink ik een glas geitenmelk met honing en koffie. Ik drink meestal ook elke dag nog een kop matcha thee.
's Avonds eet ik dan meestal ofwel eieren als ik dat al niet 's morgens heb gedaan, kaas van rauwe melk of fetakaas, nog iets van goedgekookte groentjes (daarop vaak wat boter), en bottenbouillon mocht ik dat gemaakt hebben (ik geraak niet altijd aan botten, dus sommige weken kan ik geen bottenbouillon maken). Ik drink ook nog vaak een glas geitenkarnemelk, en weer zelfgeperste sinaasappelsap.
Zetmeel eet ik amper, nog eens heel af en toe witte rijst of zoete aardappel, maar dit probeer ik zoveel mogelijk te mijden met mijn darmen. Toch krijg ik wel behoorlijk wat koolhydraten binnen, rond de 180 gram per dag. Ik heb lang minder koolhydraten gegeten dan dit, maar ik ben afgestapt van het lage koolhydraten paradigma.
Daarbuiten drink ik vrijwel elke dag een glas kombucha en waterkefir. En ik neem de volgende supplementen: vitamine D3, pregnenolone, schildklier- en bijnierextract, ashwaganda, MSM, maca en spirulina. De maca en spirulina neem ik niet elke dag. Af en toe neem ik ook nog geactiveerde koolstof, als ik last heb gehad van mijn darmen.
Er mag altijd kritiek gegeven worden op mijn voedingspatroon, maar liefst wel opbouwend! Ik speel graag met ideeën en leer ook graag bij.
Christina
Mijn naam is Christina, 21 jaar (piepjong ik weet het) en ben afkomstig uit België. Ik ben een studente psychologie aan de KULeuven en buiten studeren hou ik mij voornamelijk bezig met het lezen van boeken, gitaarspelen en muziek in het algemeen, en sporten zoals lopen, mountainbiken en soms ook wel eens zware dingen van de grond heffen.
Vanaf mijn 15de begon ik steeds meer interesse te vertonen in gezonde voeding. Interessant is dat mijn gezondheid vanaf toen ook achteruit begon te gaan. Ik kampte met klachten zoals een hele lage bloeddruk (8/5) waardoor ik me constant zwakjes voelde, anemie, het gevoel alsof ik in een constante waas zat, onvermogen tot langdurig concentreren, veteringsproblemen, keratosis pilaris et cetera. Op mijn 16de is dit in een stroomversnelling geraakt omdat ik ook begon te kampen met restrictief eetgedrag, in de hoop om wat kilo's te verliezen. Ik had geen overgewicht, maar voelde me heel onzeker over het feit dat ik dat jaar enkele kilo's wat bijgekomen was. Ik begon calorieën te tellen, en dit lukte meestal voor een paar weken. Ik kreeg echter zo'n honger zodat eetbuien al vlug volgde, en zo begonnen cycli van restrictief eten en vreetbuien. Dit resulteerde in boulemie. Toen ik 17 werd, was dit zo vergevorderd dat dit patroon zich meerdere keren per dag herhaalde, en werd het zo erg dat ik op een bepaalde dag gewoon letterlijk in elkaar ben gezakt. Zowel fysiek als mentaal was ik op. Ondertussen kampte ik ook met een depressie en suïcidale gedachtes. Sindsdien ben ik bezig met mezelf terug 'op te bouwen'!
Eén van de redenen waarom ik denk dat ik deze problemen heb meegemaakt, is dat ik als kind en tiener praktisch vegetarisch leefde. Ik heb altijd een enorme hekel gehad aan de smaak van vlees, en kon dit niet binnenkrijgen. Daarbuiten was ik ook een grote dierenliefhebber, wat zeker ook een rol heeft meegespeeld. Ik at vaak vleesvervangers zoals quorn en tofu en seitan in de plaats. Sinds 2 jaar en een half heb ik mijn eetpatroon omgegooid, en ben ik een stuk meer dierlijke producten beginnen te eten. Eerst was dat vooral veel kip, vis en eieren. Ook begon ik alle graansoorten te schrappen, en kwamen mijn koolhydraten vooral uit fruit, yoghurt en noten. Na het eerste halfjaar dat ik zo begon te eten, begon ik opeens haar te verliezen. Ook begon ik met allerlei andere symptomen te kampen zoals verhoogde startle respons, night terrors en een onvermogen om te kunnen ontspannen. Als antwoord hierop begon ik mijn dieet meer te veranderen richting het 'perfect health diet' van Paul Jaminet. Ik begon terug koolhydraatbronnen zoals witte rijst te incorporeren. Mentaal begon ik me al beter te voelen, maar nu begonnen andere dingen zoals gewichtstoename en een slechtere concentratie op de kop te steken. Een halfjaar geleden begon ik meer dierlijke vetten zoals boter te nuttigen, en toen begonnen de echte problemen pas. Ik heb altijd last gehad van een slechte vertering, vroeger was dat constipatie, en de laatste jaren ging dat eerder richting slappe stoelgang. Een halfjaar geleden begon ik echter opeens chronische diarree te krijgen. Ik kon hieruit concluderen dat mijn galblaas niet werkte zoals deze zou moeten. Ook begon ik terug gevoelens te krijgen van algehele anhedonie en gevoelens van constante kouwelijkheid. Opeens kreeg ik ook een terugslag van eetgestoord gedrag, deze keer overrestrictief eten. Ik at gemiddeld zo'n 1200 à 1500 kcal per dag, en ging ook elke dag sporten. Ik verloor op 2 maanden 4 kilo, maar begon ook tekenen van ondervoeding te vertonen zoals vreemde ribbels in mijn nagels en haar dat steeds droger werd. Ik ben toen naar een acupunturist geweest, met de vraag in behandeling te gaan voor mijn darmklachten. Hij werkt via de principes van bioresonantie, en uit zijn testen kwam naar voren dat ik glutenintolerant was, en dat hieruit blijkbaar al mijn klachten stamde. Ik at nog maar heel sporadisch gluten, en dan vooral onder lichtelijke sociale dwang op familiefeesten, maar blijkbaar was dit genoeg om er voor te zorgen dat mijn leverfuncties zwaar onderdrukt werden. Hierdoor heb ik veel zware metalen in mijn lichaam. Er kwam ook naar voren dat mijn dunne darm beschadigd was, mijn lymfesysteem niet naar behoren functioneerde, en dat mijn hormonen ook niet optimaal waren. Mochten er mensen kennis hebben van Chinese geneeskunde: ik kreeg de diagnose van een milt qi deficiëntie. De acupunturist vertelde me dat acupuntuur mij niet zou kunnen helpen, en schreef me voedingssupplementen voor om de darmwand terug op te bouwen. Hij zei dat ik me normaal gezien een stuk beter zou moeten voelen na een maand.
En hier ben ik nu. Ik heb de laatste maanden er voor gezorgd dat er geen kruimeltje gluten in mijn mond geraakt, maar toch kamp ik nog met losse stoelgang. Ik heb even het paleo immuun dieet gevolgd, en dit hielp wel in zekere mate, maar hetgene wat ik mocht eten was zo beperkt, dat eten gewoonweg onplezierig werd. Het werd een soort van mechanische actie, waardoor gevoelens van anhedonie nog maar eens versterkt werden. De laatste maanden heb ik me verdiept in de gezondheid van de spijsvertering, met onder andere in het boek van Dr. Natascha Campbell-Mcbride en het SCD-dieet. Hoe meer ik mij hierin begon te verdiepen, hoe meer ik het idee kreeg dat er een onderliggend probleem lag aan allerlei spijsverteringsproblemen. Met dit idee kwam ik terecht op het aspect van hoe hypothyreoïdie hier een rol in zou kunnen spelen. Na nog veel verder te lezen ben ik bij de bioloog Dr. Ray Peat terecht komen. Het dieet wat ik nu volg, zou je een combinatie kunnen noemen tussen zijn principes en de principes van Weston Price. Bepaalde ideeën van Ray peat liggen in dezelfde richting van Weston Price, maar andere ideeën wijken ook af. Het komt erop neer dat Ray Peat gelooft dat energie en structuur afhankelijk zijn van elkaar, op elk niveau. Er wordt op celniveau gekeken, het idee is dat als men er voor zorgt om op celniveau de cel zo optimaal mogelijk te laten functioneren, dit zich ook uit in goedwerkende organen en dus ook in een goedwerkend algeheel organisme. Ik zou nog veel kunnen uitleggen over zijn visie, maar ik zou zeggen, mocht er iemand geïnteresseerd zijn, dan kan je altijd op zijn website terecht, waar veel artikels van hem op staan. Danny Roddy is nog een goede bron van iemand die volgens Ray Peat's principes werkt.
Er werd ook gevraagd om een soort van beknopte samenvatting van mijn voedingspatroon te geven:
's Ochtends eet ik ofwel een mengeling van bosvruchten en 2 geschilde appels die ik voor een halfuur laat pruttelen op het vuur. Hier doe ik dan nog zeezout, kaneel, een eetlepel kokosolie en 2 eetlepels gelatinepoeder bij. Meestal drink ik dan nog een kop geitenmelk met een eetlepel honing en zwarte chai thee en rond de 25 gram 85% zwarte chocolade. Soms eet ik ook 2 eieren in plaats van het fruit, of hüttenkase met fruit.
's Middags eet ik de grootste maaltijd van de dag. Ofwel eet ik iets van vlees (grasgevoerd rundsvlees of lamsvlees), ofwel eet ik zeevruchten (scampi's, oesters of inktvis), ofwel orgaanvlees (1x per week rundslever en af en toe rundershart en kippenmagen) en daarbij eet ik dan goedgekookte groenten (ik wissel heel veel af van groentensoorten) en weer gelatine. Na de maaltijd pers ik een glas verse sinaasappelsap.
Als tussendoortje eet ik dan vaak nog een stuk fruit en drink ik een glas geitenmelk met honing en koffie. Ik drink meestal ook elke dag nog een kop matcha thee.
's Avonds eet ik dan meestal ofwel eieren als ik dat al niet 's morgens heb gedaan, kaas van rauwe melk of fetakaas, nog iets van goedgekookte groentjes (daarop vaak wat boter), en bottenbouillon mocht ik dat gemaakt hebben (ik geraak niet altijd aan botten, dus sommige weken kan ik geen bottenbouillon maken). Ik drink ook nog vaak een glas geitenkarnemelk, en weer zelfgeperste sinaasappelsap.
Zetmeel eet ik amper, nog eens heel af en toe witte rijst of zoete aardappel, maar dit probeer ik zoveel mogelijk te mijden met mijn darmen. Toch krijg ik wel behoorlijk wat koolhydraten binnen, rond de 180 gram per dag. Ik heb lang minder koolhydraten gegeten dan dit, maar ik ben afgestapt van het lage koolhydraten paradigma.
Daarbuiten drink ik vrijwel elke dag een glas kombucha en waterkefir. En ik neem de volgende supplementen: vitamine D3, pregnenolone, schildklier- en bijnierextract, ashwaganda, MSM, maca en spirulina. De maca en spirulina neem ik niet elke dag. Af en toe neem ik ook nog geactiveerde koolstof, als ik last heb gehad van mijn darmen.
Er mag altijd kritiek gegeven worden op mijn voedingspatroon, maar liefst wel opbouwend! Ik speel graag met ideeën en leer ook graag bij.
Christina