Histamine en slechte darm - voorstellen Marjolein

marjolein6983

New member
Hallo Mensen,

Allereerst, wat is dit een superinteressant forum! Ben blij dat ik dit gevonden heb en hoop dat ik hierin dan de oplossing vind voor een hoop van mijn onverklaarbare en onoplosbare klachten…

Voordat ik losbarst met al mijn vragen, eerst maar even kort iets over mij als achtergrond… Ben Marjolein 29 jaar oud en kamp al van kinds af aan met moeilijke stoelgang, dikke opgeblazen buik, veel verkouden, allergieen (vanaf mijn 16e hooikoorts,), voorhoofdsholte-ontsteking, puberteit veel hoofdpijn(migraine) veel last van misselijkheid…

Darmklachten werden steeds erger en erger, verdroeg steeds minder, werd afgedaan als spastische darm. 3 jaar geleden toch in ziekenhuis onderzocht, alle mogelijke (en onmogelijke )onderzoeken gehad; klachten waren zo hevig dat ik niets meer verdroeg… alles ging verkeerd, schrapte steeds meer voeding omdat ik er haast ‘bang ‘ werd omdat ik van alles last kreeg… viel kilo’s af. Conclusie laatste deel van dikke darm is erg opgerekt, fysiotherapie is de remedie en met de overige spijsverteringsklachten moet ik maar leren leven… Ben toen zelf gaan puzzelen, eliminatiedieten, darmspoelingen, ayurveda, paleo, SC-dieet, Raw Food, bloedgroepdieet… Alles geprobeerd; zuivel schrappen en weer invoeren, granen schrappen en toch weer proberen. Niets helpt, darmklachten blijven daarbij werd hooikoorts afgelopen jaar ineens extreem heftig (was er echt ziek van… leek wel voorhoofdsholte-ontsteking)nu ook een hele heftige histamine-overgevoeligheid ontwikkeld… Reageer op AL het voedsel dat histamine bevat en daarbij ook nog hele heftige kruisreacties (reageer nu ineens ook op wortel, appel, peer, terwijl deze niet histaminerijk zijn, maar ben allergisch voor boompollen in geringe mate en in erge mate allergisch voor graspollen… en dat geeft kruisreacties…).

Ik heb zelf het idee dat die overdreven histaminereactie gevolg is van slechte darmwerking… Darmflora is nagenoeg verdwenen door alle darmspoelingen en laxeermiddelen (van dokter en wat ikzelf ook nog heb uitgeprobeerd… niet zo goed… weet het…)

Eet zelf veel groente fruit (4 stuks p/dag), eieren (8 tot 10 p/dag) kip, olieen, sinds kort roomboter, gebruik chlorella, chiazaad, magnesium, propolis om onsteking van histamine te verminderen, heb veel spirulina gebruikt. Eet weining zuivel 100 gr kwark, meer verdraag ik niet. Afgelopen weekend voor eerst rauwe melk gekocht… lijkt goed te gaan, maar is nog moeilijk omdat ik eigenlijk 24 u p/dag dikke opgezwollen buik heb…

Overigens ben onlangs bij een therapeut geweest die adviseerde alle groenten te koken (lichter verteerbaar) en veel leverondersteundende voeding te eten (bittere groentes, broccoli, paksoi, avocado) en granen… hele haverkorrels (darmen vinden dit niet leuk, die vliesjes zijn te zwaar…)

Zit nu aan op haar advies aan spijsverteringsenzymen, lijkt iets te helpen, maar dieet lijkt voor overige niet aan te slaan, teveel granen, peulvruchten, te vegetarisch in mijn ogen en dat gaat niet goed. Krijg van al die granen, jeuk, wordt onrustig, slechte darmen, slaap er slecht op… Moest ook stoppen met de groene smoothie ’s ochtends zorgde, dit dat stoelgang stopte… (neem nu weer mijn smoothie met fruit, chlorella, en bladgroente… andijvie of sla). Mag in principe niets meer rauw eten, veel Kh en weinig eiwit, boekweitpap of haverpap (obv water..), warm water… Nou ja dieet lijkt niet aan te slaan en wil er eigenlijk mee stoppen.

Gebruik op eigen initiatief al heel lang thee obv senna om stoelgang te vergemakkelijken…

Sorry voor de enorme lap tekst maar denk dat het handig is als achtergrond….

Mijn vraag wat te doen aan die overdreven histmanireactie (keelpijn, hoofdpijn, verstopte holtes, jeuk, etc, etc) en heftige darmklachten (wil zo graag van die pijnlijke dikke buik af… belemmert me in alles, kan niet werken, geen sociaal leven etc, leven staat in teken van de DARM)

Weet even niet waar te beginnen. Wat ik hier gelezen hebt klinkt heel bekend en aannemelijk en zou er graag mee beginnen want zo door gaan is in ieder geval geen optie… ;-)

Heel erg bedankt voor de reactie!

Marjolein

 
Zonne,

Ja klopt, maar alleen het oplossen van bijnieruitputting helpt niet altijd.

Marjolein,

Jouw verhaal doet me denken aan een lekkende darm. Het GAPS-dieet klinkt redelijk passend, al is het risico met GAPS bij bijnieruitputting wel wat groot op een te laag aantal koolhydraten. Desondanks helpt het misschien om je eens te verdiepen in de principes ervan? Mike heeft het vaak gehad over een GAPS-plus-versie om de koolhydraten wat hoger te houden.

Verder: met een darm zoals de jouwe, zou ik me niet meteen blind op elk willekeurig dieet storten. Een dieet is zo goed als je het voedsel kunt verteren - en het klinkt bij jou alsof je moeilijk verteert. Het zou dus zomaar kunnen dat je de vet- en veelal eiwitrijke producten van WAPF helemaal niet kunt verteren en jezelf daarmee dus ook geen dienst bewijst.

Oh, en die senna: daar zou ik echt per direct mee stoppen. Een opgeblazen buik en een slechte stoelgang zijn niet fijn, maar senna helpt je echt van de wal in de sloot. Dat beschadigt en overprikkelt je darmen echt - en jouw darmen moeten juist helen en tot rust komen. Je zou kunnen denken aan iets als oxypowder voor je stoelgang, maar met jouw darmproblemen weet ik niet of ik dat zomaar zou durven. Als ik desondanks zou moeten kiezen tussen senna en oxypower, zou ik het toch wel weten.

Om een lang verhaal kort te maken, zou ik beginnen bij het helen van je lekkende darm en dus op zoek gaan naar voeding die geen aanslag zijn op je verteringsstelsel, bijvoorbeeld gericht op GAPS of een eliminatiedieet. Bijnieruitputting is nooit volledig aan te pakken met een darm die je lijf in de stress doet schieten.

 
Marjolein,

Kijk maar ff op de site van Drs Saskia van As, zij is gespecialiseerd in jou darmproblematiek.

 
Pink Lady, bedankt voor je reactie; ja die senna wil ik al heel lang vanaf; probleem al ik het laat staan, stopt de stoelgang, kan dgn niet heen hoopt zich op, ben er ziek van en hoef dan ook geen eten meer... Zit gewoon vol...

Wat betreft GAPS heb ik al eea van gelezen; waarom is het risico bij mij dat ik te laag koolhydraten in combi met bijnieruitputting in dit geval een risico? Zie het verband (nog) niet... ;-)

 
Zonder bijnieruitputting crashen sommige mensen al op te weinig koolhydraten, maar als je bijnieruitputting hebt, crash je helemaal op te weinig koolhydraten. Bijnieren hebben toch wel iets aan koolhydraten nodig - en door ze daarvan te onthouden, gaan ze harder werken om de suikerspiegel omhoog te krijgen. Door ze nog harder te laten werken (=uitputten) belemmer je het helen.

Allergie is over het algemeen een teken van bijnieruitputting in combinatie met een lekkende darm. Dus dat jouw bijnieren uitgeput zijn, is voor mij niet echt meer de vraag. Het bovenstaande gaat dus ook voor jou op.

Overigens hoeft GAPS niet per se koolhydraatarm te zijn, maar de soepenfase is dat in principe wel. Dus daar moet je - zonder crashen - doorheen zien te komen.

Hier ergens op het forum (je kunt de zoekfunctie gebruiken) staan wel verhalen van mensen die GAPS hebben gedaan. Rapunzel en Gerrit zijn er twee, dus misschien kun je nog uit hun ervaringen putten.

En wat betreft die senna... Er zijn hier op het forum vast mensen met andere goede ideeën. Ikzelf heb goede ervaringen met oxypowder (is wel duur), maar er is ongetwijfeld meer. Dus ik neem aan dat je ook nog wel andere reacties krijgt.

 
Klink in mijn oren meer als een lekkende darm. In dat geval zou GAPS een idee zijn, maar misschien eerst even een tijdje eten volgens WAPF en kijken hoe het gaat.

Heb je ook een voedselallergie test gehad?

Ik zou met zulke gevoelige darmen sowieso geen hele granen eten (beter witte rijst of quinoa) en ook geen rauwe vezelige groentes. Ik denk dat je beter je darmen kan gaan helen (bouillon van botten, probiotica of gefermenteerde producten).

 
^^ Toch alleen maar handig voor Marjolein dat twee mensen in ieder geval los van elkaar op hetzelfde uitkomen, als het klopt in ieder geval? Zou lastiger zijn als de een of het idee komt dat het een lekkende darm is, terwijl de ander stelt dat het allemaal in haar hoofd zit. Dan heb je toch wel een iets andere aanpak nodig ;)

 
Bedankt allemaal!

Is die boullion zelfde als bij SC-dieet. Dat heb ik nl al gedaan, geloof 1 week met eigen gemaakte yoghurt; Hielp toen op moment zelf wel, maar zodra ik weer ging eten, werd 't alleen maar erger... Lekkende darm klinkt overigens ook bekend...

Heb laatste 2 jr overigens heel kh arm geleefd nauwelijks granen. nu ook nog maar 40/50 gr. per dag... Iedere keer als ik granen/zetmelenn (ook aardappel, pasta, gierst, rijst, quinoa) eet voel ik me naar vol, opgeblazen. Eet liefst brood, vind ik echt lekker mn zuurdesme, maar dat lijk ik toch allemaal niet te verdragen... opgeblazen buik, dus nu al 3/4 jr geeen brood meer...

 
Marjolein, ik heb zelf ook vreselijk last gehad van allergiën (kippeneiwit (eieren), alsook van kattenharen, vogelveren, huisstof, pollen, etc.) Ik ben daar nu helemaal van af.

Ik ben daar heel eenvoudig vanaf gekomen door NAET-therapie te volgen. Ik ben bij zo'n therapeut terecht gekomen door het verhaal van een vriendje van mijn zoon die allergisch was voor melk en suiker en in de, hier wel bekende, neerwaartse spiraal terecht kwam van steeds minder kunnen verdragen. Hij ging naar een NAET-therapeut en binnen 6 weken (12 behandelingen) was hij volledig van zijn allergiën af. (Zowel vooraf als achteraf ook bevestigd door medisch onderzoek omdat hij ook bij een kinderarts liep.)

De therapie begint steeds meer bekend te worden en er zitten al therapeuten door het hele land. De NAET methodiek is de eenvoud zelve, je kunt het bijna niet geloven dat het werkt, maar de ervaring wijst uit van wel. Op internet en youtube vind je de nodige succesverhalen. Zelfs bij autisme worden prima resultaten geboekt met deze methodiek ().

Het lijkt me een stuk eenvoudiger dan een GAPS protocol te volgen en bovendien kun je dan zo snel mogelijk overgaan op WAPF zodat je je lichaam verder kan laten helen en je hele systeem in balans kunt brengen.

 
Ik ken ook mensen die geen succes hadden met NAET en dan ben je toch wel een flinke duit geld kwijt! Je zou maar net een verkeerde therapeut hebben die je wijs maakt dat je voor 50 dingen allegisch bent, dan ben je zo 3 jaar verder.

Ik zou eerder GAPS overwegen, maar goed, dat is mijn eigen gevoel :)

@Indigo

Wel goed om te horen dat het bij jou zoontje wel heeft gewerkt! Voor mijn dochter met een huisstofmijtallergie ben ik ook nog op zoek naar een goede remedie. Ik bedoel niets verkeerd met mijn bericht, maar alleen dat je erg kritisch moet zijn.

 
Welkom, Marjolein! Jij heb een extreme variant van wat mij ooit ook mankeerde en waarom ik deze zoektocht naar gezondheid d.m.v. voeding ben aangegaan. Mijn klachten van weleer:

- veel, vaak en lang ziek

- voedselintoleranties en -allergieen

- permanent (365 dagen per jaar) neusverkouden

- hooikoorts, het ene jaar erger dan het andere

- slecht tegen fel licht kunnen

- overal jeuk op mijn lichaam

- onrustig en opvliegerig

Al deze klachten kun je samenvatten onder de noemer histamine. Wat de bijnieren hiermee te maken hebben is dat de bijnieren een histamine-oplossend enzym produceren genaamd histaminase. In het geval van verzwakte bijnieren gebeurt dit te weinig en krijg je dus overmatige histaminereacties. Sowieso horen je bijnieren het immuunsysteem (histamine is een immuunreactie) binnen de juiste proporties te houden d.m.v. cortisol, want anders slaat je immuunsysteem op hol.

In jouw verhaal herken ik al deze verschijnselen, dus prioriteit nr. 1 is het ondersteunen van de bijnieren d.m.v. dierlijk bijnierextract. Hierover valt op dit forum ongelooflijk veel te lezen, incl. gebruikerservaringen. De zoekfunctie van het forum laat te wensen over, dus beter in Google 'bijnieren westonprice.nl' of 'bijnieruitputting westonprice.nl' of 'bijnierextract westonprice.nl' typen.

Daarnaast is het van belang om je bijnieren te voeden met de juiste voeding. Alle hormoonklieren draaien op verzadigd vet, cholesterol, eiwitten en mineralen. Vette, dierlijke producten van de juiste kwaliteit (geen bio-industrie!) en Keltisch zeezout (www.keltischzeezout.com) dus. Pinklady waarschuwt terecht voor het feit dat je dergelijke zware voeding wel eens niet goed zou kunnen verteren en spreekt over 'GAPS-plus'. Dit is niets meer dan zo veel mogelijk vloeibare voeding in de vorm van beestenbottenbouillons (met gepureerd of flink mals gekookt vlees), yogurtsmoothies, melk- of waterkefir, rauwe melk, etc. Spijsvertering is niets anders dan vast voedsel vloeibaar maken, dus als je je voedsel al vloeibaar tot je neemt sla je de spijsvertering zo goed als over, waardoor deze rust krijgt en op basis van de geconcentreerde, vloeibare voedingsstoffen kan helen. De 'plus'-factor' zit hem in de toevoeging van glutenvrije granen (witte rijst, quinoa, gierst, boekweit, amaranth) om te voorkomen dat je te weinig koolhydraten binnen krijgt.

Jouw therapeut heeft gelijk om je gekookte groente aan te raden i.p.v. rauw, maar die volle granen gaan je echt niet helpen. De sennapeulen evenmin. En 4 stuks fruit per dag? Stop maar rigoreus met alle fruit, want modern, doorgekruist fruit komt neer op niets minder dan suikerwater.

Je bent in dit stadium ook gevoelig voor allerlei theorieen over voeding met betrekking tot jouw klachten. Ongetwijfeld zul je ook al terecht zijn gekomen bij de theorie van 'biogene aminen' en daaraan gekoppeld een histamine-arm of -vrij dieet. Didy van der Veer propageert deze theorie in Nederland. Dit is een heilloze weg. Uit jouw verhaal blijkt wat een vermijdingsstrategie teweegbrengt:

Quote:
reageer nu ineens ook op wortel, appel, peer, terwijl deze niet histaminerijk zijn, maar ben allergisch voor boompollen in geringe mate en in erge mate allergisch voor graspollen… en dat geeft kruisreacties…


Eliminatiedieten maken je spijsvertering niet sterker, maar zwakker, zoals je nu zelf ook ervaart. Je moet niet wegvluchten van het probleem, maar het juist aangaan. Alle voedselintoleranties en -allergieen hebben te maken met bepaalde eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen, in dit geval de biogene aminen. De oorzaak zit hem dus in een slechte eiwitvertering. Deze eiwitten vermijden lost wellicht de triggers (symptomen) op, maar de oorzaak zit hem in te weinig maagzuur.

Eiwitten zijn de grootste moleculen in ons voedel en ze lossen alleen maar op in een badje met zoutzuur (maagzuur). Je hebt dus te weinig maagzuur. En daarmee komen we weer uit bij...de bijnieren. Een van de klassieke symptomen van verzwakte bijnieren is te weinig aanmaak van maagzuur. Als het lichaam te weinig maagzuur heeft kan het eiwitten niet goed verteren en ontstaan er gist- en rottingsprocessen in de maag en darmen, met gasvorming tot gevolg (vandaar je opgezette buik). Indien er sprake is van te weinig maagzuur is er ook geen prikkel voor het lichaam om een hele dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand aan te leggen, die dient als een basische buffer tegen het uiterst zure en bijtende maagzuur. Als deze slijmvlieslaag alsmaar dunner wordt, worden de darmen vanzelf poreus of 'lek', waardoor er onverteerde eiwitdeeltjes rechtstreeks in het bloed terecht kunnen komen, die als indringers worden gezien en vervolgens immuunreacties uitlokken, zoals ontstekings- en histimaninereacties.

Maagzuur is hydrochloride, vloeibaar chloor dus. In ons voedsel vinden we maar 1 bouwstof van maagzuur en dat is de chloride in natriumchloride, zout dus. Dit geeft het belang van Ketisch zeezout aan, dat behalve natrium en chloor ook het zeer kalmerende magnesium (het 3e element in zeewater) bevat en daarnaast nog zo'n 80 andere mineralen en spoorelementen. Als je natriumchloride consumeert valt dit gecombineerde molecuul uiteen in zijn oorspronkelijke componenten, natrium en chloor. De natrium gaat naar de bijnieren en de chloor naar het maagzuur (zou dit de basis zijn van het woord zout-zuur, omdat zout een bouwsteen is van maagzuur?). Met zout sla je dus 2 vliegen in 1 klap, want je heelt je bijnieren en je maakt meer maagzuur aan! Voor de darmwand is gelatine een nagenoeg identieke substantie als die beschermende slijmvlieslaag rondom de darmen, vandaar die helende, gelatinerijke beestenbottenbouillons.

Je moet het probleem bij de bron aanpakken en niet de hele tijd om de hete brij heen dansen, zoals je tot nu toe hebt gedaan op basis van wat 'experts' je hebben verteld. Het zal niet van vandaag op morgen gaan, maar er is geen enkele reden waarom je dit proces niet zou kunnen omkeren. Het is mij immers ook gelukt! Toegegeven, mijn klachten waren niet zo heftig als de jouwe, maar in jouw verhaal zie ik mezelf een aantal jaren later, als ik niet deze weg was ingeslagen. Heb geloof, geduld en vertrouwen in het zelfhelende vermogen van je lichaam en ondersteun het hierbij maximaal d.m.v. vloeibare voeding en bijnierondersteuning. Met een lange adem kom je er uiteindelijk, dat weet ik zeker!

Mike

 
@LageRegen, ja, je moet inderdaad altijd kritisch zijn. Maar ook als het gaat om het zomaar aan de kant te zetten van een goed werkende therapie. Jij kent iemand bij wie NAET niet goed heeft gewerkt, maar weet je ook of die persoon het geduld heeft gehad de therapie helemaal goed af te maken?

Bijvoorbeeld hooikoorts / pollen allergie is een hele gecompliceerde allergie. Kijk maar naar het feit dat bijenpollen een "superfood" zijn. Het zit boordevol met, op zichzelf, gezonde stoffen. Een dergelijke allergie betekent dat je waarschijnlijk voor heel veel voedingstoffen allergisch bent zonder dat je dit zelf weet. Zo bleek ik bijvoorbeeld ook een vitamine C allergie te hebben. Dat wist ik niet, het enige is dat ik nooit veel behoefte had aan fruit, maar als ik het at dan kreeg ik niet in die mate last van dat ik bewust klachten opmerkte. Maar evengoed had ik dus niets aan die vitamine C die ik innam door fruit, mijn lichaam kon het niet verwerken.

Ik heb mezelf als referentie en bij mij heeft het prima gewerkt omdat ik het "goed" gedaan heb! Dan kon ik ook doen omdat mijn consulten door mijn verzekering vergoed werden, dus veel geld was ik er niet aan kwijt.

Dus als je van je huisstofmijt allergie af wilt zoek dan een NAET-therapeut die vergoedt wordt door de verzekering (in mijn geval was ze ook mesoloog) of zoek een verzekering die een dergelijke therapeut vergoedt en ga er met ingang van het nieuwe jaar mee aan de slag! Zeker de moeite waarde omdat het veel meer oplost dan alléén maar de huisstofmijt!

 
Daarentegen ben ik het ook met Mike eens. Als ik eerder over de bijnieruitputting had geweten dan had ik het waarschijnlijk via deze weg geprobeerd. Maar goed, zoals gezegd, dat hoef ik dan nu niet meer te doen. Het is een alternatief.

 
@indigo

Ik ben zelf heel veel gaan lezen over de therapie, want het leek mij interessant. Een kennis van mij heeft het geprobeerd voor haar dochter met een pollenallergie, maar ondanks de volle behandeling had ze geen succes. Op het internet lees ik ook wel succesverhalen, maar ook verhalen waarbij de therapie niet heeft gewerkt of een klein beetje.

Ik wuif de therapie niet aan de kant, maar er bestaat gewoon een kans dat het niet werkt of dat je te maken hebt met een slechte therapeut (dat zijn de gene die je met allemaal dure middeltjes naar huis sturen en deze krijg je niet vergoed).

Mijn dochter heeft een lichte huisstofmijt allergie (net als haar papa) en ik heb nu nog de hoop dat ze erover heen groeit (haar exceem en netelroos zijn al aanzienlijk verminderd).

De link tussen bijnieren en histamine was voor mij onbekend, leer ik ook weer eens wat :)

 
Bij NAET-therapie worden geen "middeltjes" ingezet ter ondersteuning. Dat staat zelfs haaks op de filosofie achter NAET. Dan heeft jouw kennis inderdaad een slechte therapeut getroffen.

Ik geloof er niet meer in dat als iets bij heel veel mensen goed werkt, dit dan bij een ander niet zou kunnen werken. Zeker niet als het een methodiek betreft, die problemen op een basisniveau aanpakt. Met NAET worden ook onderliggende emotionele oorzaken opgelost.

Ik heb ook (nog steeds) een bijnieruitputting, toch zijn mijn allergieën opgelost. Waarschijnlijk heeft deze aanpak ertoe bijgedragen dat de oorzaak ervan, de bijnieruitputting, zich makkelijker kan herstellen omdat inname van voedingstoffen nu ook kan leiden tot opname.

Zoals ik er tegen aankijk worden niet-succesvolle ervaringen toch vaak veroorzaakt doordat mensen de therapie uit ongeduld niet tot het einde goed afmaken. Ik denk ook dat mensen dat vaak zelf niet eens door hebben en vol overtuiging kunnen beweren dat ze het écht helemaal goed onderzocht hebben.

Bovendien is het bij een hooikoorts/pollenallergie ook nog zo dat je deze alleen effectief kunt behandelen in de periode dat deze niet bloeien (november / december). Vóór die tijd moet de basis goed zijn.

Als ik jou was zou ik zeker in het geval van je dochter en man ook zeker proberen om via bijnierondersteuning en WAPF-voeding de bijnieren te helen zodat overgevoeligheidsreacties zich niet meer voor zullen doen.

Als je echter al heel ver "heen" bent, dan kan NAET een goede ondersteuning betekenen onderweg naar herstel.

Maar hoeveel mensen zullen er uiteindelijk toch straks ergens op internet hun ervaring posten dat WAPF niet het gewenste resultaat oplevert? Dat ze er dik van worden, dat het "duur" is, etc. etc. Het is echt een kwestie van bewustzijn (en in het geval van jouw kennis, ook van een goede therapeut).

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.468
Berichten
497.888
Leden
8.630
Nieuwste lid
Rene Collaer
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan