even voorstellen,ad

ad ligtvoet

New member
Hallo,

Na het bijwonen van Mike's lezing in heerlen heb ik besloten om dit forum vaker te bezoeken en er actief aan deel te nemen. Het was mijn 2e gezondverstand bijeenkomst en ik moet zeggen dat het goed voelt.Ik zal zeker vaker aanwezig zijn.

NU even over mij als persoon,

Ik ben 48 jaar jong en al 33 jaar samen met mijn vrouw(ha eigenlijk vriendin ,we zijn niet gtrouwd)we hebben samen een zoon van 14 jaar.Ik kom uit een slagerfamilie en heb zelf 25 jaar als slager gewerkt.Sinds 2005 ben ik(fulltime) werkzaam in de fitness branche, als manager en als personal instructor. Mijn ideen mbt training wijken nogal af van het gangbare en daarom heb ik ooit besloten om in mijn huis een trainingsruimte in te richtten zodat ik onafhankelijk kan werken.Ik begon me al op jonge leeftijd te interesseren voor krachttraining en gezond zijn ,dus ook voeding. 4 jaar geleden ontdekte ik het Paleo eetpatroon en vanaf dag 1 heb ik mijn toenmalige eetpatroon veranderd.Verder ben ik een opleiding tot orthomoluculair voedingsspecialist af aan het ronden.Vanaf het begin van mijn paleo avontuur was ik op de hoogte van de WestonPrice foundation maar heb er nooit specifieke aandacht aan geschonken tot ongeveer 1 jaar geleden.Ik ben gaan inzien dat er teveel verschillende ideen zijn in het paleo wereldje en dat ze te weinig stil staan bij de gelijkwaardige noemers van voeding en gezondheid,iets waar Weston Price continu op wijst.

ad

 
Hey Ad,

welkom op het forum, ik ben wel benieuwd hoe je denkt over krachttraining en dergelijken. Ik wil er ook wel weer is mee beginnen maar dan ook op een goede manier. Ik ben momenteel veel Elliot Hulse aan het volgen, zoek op youtube als je hem nog niet kent ;-) Wat is nu het grote verschil tussen paleo eten en daarvoor met krachttraining? Heb je ook meer 'resultaat'?

Wat is jouw algemene advies als mensen willen beginnen aan krachttraining?

 
Hi Ad, welkom.

Ik denk dat jij in Heerlen voor ons zat met de mooie haren? Leuk dat je besloten hebt om mee te doen op het forum.

 
Hoi Ad,

Ook welkom. Ik ben wel benieuwd naar je visie op sport, gelet op eerdere discussies over krachttraining. Overigens, het lijkt wel of veel forumleden hier naar lezingen gaan.

 
Welkom Ad!

Quote:
Mijn ideen mbt training wijken nogal af van het gangbare


Ook ik ben erg benieuwd hoe jij denkt over sport, krachttraining etc.

Ikzelf ben sinds een tijdje ook weer een beetje aan het sporten. Niet zoals vroeger krachttraining met belachelijk zware gewichten, maar alleen maar oefeningen met mijn eigen lichaamsgewicht. Voelt goed en ook weer erg leuk om te doen!

 
Quote:
Ik ben momenteel veel Elliot Hulse aan het volgen, zoek op youtube als je hem nog niet kent


Pas was er ook al iemand die filmpjes van die elliot poste. Aan de ene kant zegt hij af en toe wel zinnige dingen, maar toch blijf ik het een aparte kerel vinden. Gewoon al de manier waarop hij praat. Zo hyperactief, hard, bijna agressief lijkt het soms wel.

Quote:
Wat is nu het grote verschil tussen paleo eten en daarvoor met krachttraining? Heb je ook meer 'resultaat'?


Ik heb me dit ook weleens afgevraagd. Ik was vroeger erg veel met sport en krachttraining bezig. Ikzelf denk echt dat ik nog veel betere resultaten had kunnen halen als ik toen de kennis had over echte voeding ipv brood, becel, kg's magere kwark, proteineshakes en andere rommel.

 
hoi Ad, van harte welkom. Inderdaad Tanja, die man met die mooie haren :wink: en 48 jaar had ik je nooit gegeven.

En wat zijn jij en je vriendin al lang samen, leuk hoor, al zo jong verkering.

Veel leesplezier op dit forum.

 
Hallo,

Tsja,die opmerking over het haar heb ik inderdaad meegekregen,dus ja dat was ik. Dat het er goed uitziet is iets dat ikzelf nog niet zo ervaren heb,behalve dat zachter aanvoelt sinds ik ze alleen maar met natriumbicarbonaat was en...keltisch zeezout gebruik.En ik ben daarmee ongeveer 3 weken geleden begonnen. Even doorgaande op uiterlijke verzorging kan nog vermelden dat ik me alleen maar met water was/douche en enkel het zelfde bicarbonaat als deo gebruik,alleen na het douchen 3x per week(meestal).IK ben hiermee ongeveer 1 1/2 jaar geleden mee begonnen zonder iemand er iets van te vertellen,afwachtende of er opmerkingen kwamen.Maar nee hoor,geen opmerkingen over lichaamsgeur en mijn huid is me dankbaar.Hetzelde heb ik u gedaan met tandenpoetsen,alleen maar bica. en keltisch zeezout.Werkt prima.

Mijn wekelijkse training is altijd op donderdag vroeg in de morgen dus ik ga zo slapen.Ik zal binnenkort mijn idee over training melden,of een nieuw topic hierover starten.

Allemaal bedankt voor het leuke welkom op het forum.

 
Leuk, dat topic over gezonde training. Ik heb mijn zoon al ingelicht. Hij wil graag wat gespierder worden. Praat ook maar veel over voeding :wink:

Vreemde ogen dwingen..... :lol:

 
Welkom Ad, leuk dat je nu mee gaat schrijven op het forum. Ik heb ook met je kennis gemaakt in Heerlen, ik ben ook een bica-fan voor haren, huid en tanden :D

 
Hallo Kaasmeisje,

Ik heb zo'n 2 jaar geleden ook al eens geexperimenteerd met bica en dat was geen echt succes ondanks het feit dat ik toen korter haar had.Daarna nog geklooid met schampoo uit de natuur winkel , ook geen echtb succes. Nu gaat het met bica wel goed en ik denk dat het de combinatie is met de inname van keltisch zeezout waardoor het nu wel gaat.Bica maakt de hoofdhuid en haren schoon zodat ik hiervoor geen chemische rotzooi voor hoef te gebruiken en het zout geeft de voeding.Af en toe gooi ik wat zout in bad en ga er een tuidje met mijn haar in liggen.Of dit een waarde heeft weet ik niet maar ik gebruik dit ook als een moment om te ontspannen.

ad

 
Hoi Ad,Ik heb, met jouw toestemming, een klein verslagje gemaakt over het personal coachen door jou van mijn zoon.

Mocht je iets op of aan te merken hebben op mijn artikel dan hoor ik het graag.

http://ondermoedersvleugels.wordpress.com/2013/06/22/meer-beweging/

 
Ad,

Zijn er (als het kan Nederlandse) boeken, websites, filmpjes etc die je me kan aanraden als het gaat om krachttraining?

Ik ben sinds kort weer wat krachttraining aan het doen en wil me hier graag nog wat verder in verdiepen.

 
@Janse,

Geen nederlandse boeken en verder zijn de engels- en duitstalige meestal geen speciefiek op krachttraining gebaseerde boeken maar meer fundamenteel.Denk aan fysiologie,anatomie,bio mechanica en toegepaste mechanica.

Dit in combinatie met een ordner vol met afdrukken van onderzoekresultaten mbt training,de functie van spiermassa in ouderdom en functinaliteit,metabolisme en gezondheid etc,is eigenlijk een door elkaar van informatie die me geholpen heeft om en duidelijk beeld te krijgen van en een verdieping in de fundamenten van krachttraining en vooral waarom dit op een bepaalde manier uit te voeren.

Niet iets dat me in de loop der jaren is komen aanvliegen.Het heeft veel werk en nadenken gevergd om tot conclusies te komen en hoed aan de hand daarvan te handelen.

Ook voeding en de werking van het lichaam in het algemeen en mbt stress in het bijzonder speelen hier een rol in. Niet dat mijn conclusies puur van mij zijn,ik heb de nodige denk aanstoten van vele anderen gekregen die al een stuk verder op het pad waren.Maar het denken en zorgen dat je het begrijpt moet iedereen toch echt zelf doen.Dit haal je niet zomaar uit enkele boeken.De meeste boeken bevatten niet meer enkele bladzijden waar men(ik) iets aan heeft(heb).

Mijn globale ideeen mbt krachttraining heb ik het het genoemde topic al beschreven,wellicht dat je daar nog informatie uit kunt halen.

Ik meen me te herinneren dat je nogal gecharmeerd bent van de zg. vrije oefeningen en paleo achtige vormen van training(of je ze nu crossfit,insanity,bootcamp etc. noemt).

Daar zullen legio boeken over bestaan maar dat heeft totaal niet mijn interesse.

Ook denk ik dat je goede resultaten hebt gehaald in het verleden mbt training en ik zeg ook nooit dat zoiets niet met de verschillende trainingsvormen niet te bereiken is.Maar zelf wil ik later niet denken dat ik het beter anders had kunnen doen zodat ik dan nog een gezonder skelet had gehad.

Zeker wanneer je anderen gaat instrueren gaat dit een belangrijke rol spelen.Daar komt weer heel veel andere materie bij kijken.

Oh ja, het is ook een goed idee om de geschiedenis van ,in dit geval. krachttraining te bestuderen.Zo kun je beter inzien welke onzin er op de dag van vandaag aangeboden wordt als zijnde 'fitness' of waarom 'sport'niets met gezondheid te maken heeft en ook dat het niets anders is dan oude ideeen in een nieuw jasje verpakt en dmv uitgekiende marketing verkocht wordt aan de zoekenden.

Ik kan je dus eigenlijk niet van dienst zijn mbt je vraag omdat dit simpelweg niet mogelijk is met enkele titels van boeken noch bepaalde sites(niet alles wat geschreven wordt is ook waar,zeker niet op het net).

Ik denk wel dat je goed bezig bent om krachttraining op te pakken.Ook op deze site wordt het nog steeds met sporten verward en daarom net las het spreekwoordelijke kindje met het badwater weggegooid.

ad

 
Ad,

Quote:
Denk aan fysiologie,anatomie,bio mechanica en toegepaste mechanica.


Inderdaad, daar zou ik ook veel meer van willen weten. Ook op dit gebied geen boekentips?

Quote:
Ik meen me te herinneren dat je nogal gecharmeerd bent van de zg. vrije oefeningen en paleo achtige vormen van training(of je ze nu crossfit,insanity,bootcamp etc. noemt).


Ik heb ooit gezegd dat ik oefeningen met het eigen lichaamsgewicht leuk vond, maar daar bedoel ik absoluut geen crossfit of insanity mee! Vroeger zou ik dat soort dingen fantastisch gevonden hebben, maar brrrrr, moet er echt niet meer aan denken dit soort afbeultrainingen.

Nee, ik houd nog steeds van hard werken tijdens trainingen, maar absoluut niet op dit soort extreme manieren meer.

Wel ben ik nog altijd voor het trainen met vrije gewichten en niet, of zo min mogelijk met speciale machines. Ik snap jouw gedachtes hierachter dat het met machines veiliger is etc, maar toch is dat niks voor mij.

Ik weet niet hoe jij dat vind, maar een ander erg belangrijk punt van trainen/bewegen is voor mij dat ik er echt enorm veel plezier aan beleef. En met machines gaat me dat gewoon echt niet lukken. Ik blijf dat gewoon meer iets vinden voor oudere mensen of vrouwen. :wink:

Verder ben ik ook bezig met wat oefeningen om weer een perfecte lichaamshouding te krijgen. Mijn houding is opzich niet eens zo heel slecht, maar mijn hoofd hangt vaak wat te ver naar voren, dus niet netjes met de oren boven de schouders. Heb je nog tips?

Oja, gelijk nog een vraagje. Ik heb voor zover ik weet altijd al een wat mindere flexibiliteit gehad in de linker knie. Ik kan met mijn hak met veel moeite mijn billen aanraken. Hier wil ik ook eens aan gaan werken. Tips?

 
@ Janse,

Druk gehad(nog steeds eigenlijk) dus iets later met mijn reactie.

Eerst de boeken.

Zoals ik al schreef zou ik zo geen enkel boek weten met een zeer complete uitleg over vanalles over krachttraining en anatomie en/of fysiologie etc. Ik koop vaak boeken waarvan ik de informatie van slechts enkele bladzijden als nuttig zie.Niet echt goedkoop op die manier,maar het is niet anders.

Misschien heb je iets aan de volgende boeken:

Brunnstom's clinical kinesiology

Kinesiology and applied anatomy(Philip J. Rasch

Spieren (KendallMc.Creary)

Quote:
Ik blijf dat gewoon meer iets vinden voor oudere mensen of vrouwen.


Je kunt even goede resultaten behalen met losse gewichten (wanneer je er genoeg van af weet)als met apparatuur.Apparatuur heeft echter zeer veel voordelen waardoor iemand juist weer beter/meer resultaat kan behalen dan met losse gewichten.Dit is afhankelijk van het individu.

Je boven gestelde quote was met een icoontje geplaatst maar toch laat dit een gebrek aan kennis mbt de materie zien (mocht je dit serieus gemeend hebben).Veiligheid is een belangrijk maar niet het enige aspect.

Om je lichaamshouding te verbeteren moet je eerst achterhalen waardoor deze niet optimaal is.Je houding is een gewoonte en deze moet je dan ook bewust gaan veranderen door continu te corrigeren .Daarnaast moet dit mogelijk zijn en de structuren die dit bewerkstelligen ook sterk genoeg zijn.

Je lichaam gaat compenseren wanneer de stand in bv een lager gelegen gebied niet correct is .Ik denk bij jou om eens te (laten) kijken naar je posturale spieren.Heel vaak op de dag van vandaag zie ik mensen met een 'ronde'rug dwz de schoudebladen staan niet optimaal tov de wervelkolom en het hoofd vaak naar voren.In het engels noemt men dit een text neck,zeg maar een aanpassing van het lichaam om maar goed naar een mobiel telefoon te kijken tijdens het smsén of wanneer er heel veel tijd naar een PC scherm getuurd wordt.

Ook wnneer je bv geen goede houding van het bekken hebt kan zo'n aanpassing het gevolg zijn. Naast het corrigeren van de houding vanaf de voeten naar het hoofd is het ook van belang dat de structuren sterk genoeg zijn.

Hoe weet je dat de flexibiliteit in je linker knie minder is dan rechts ,misschien is de flexibiliteit in de rechter knie wel te groot.Of is er een aanpassing van de rechter kant(bv.in het bekken)wanneer je de test doet.

Waarom vindt je het belangrijk dat je met de hakken de billen aan kunt raken? Dat is geen enkel teken van welke gezondheid of fitness dan ook.

ad

 
Bedankt, Ad. Zal zo eens kijken naar de boeken en waarschijnlijk gelijk eentje kopen. :D

Quote:
Je boven gestelde quote was met een icoontje geplaatst maar toch laat dit een gebrek aan kennis mbt de materie zien (mocht je dit serieus gemeend hebben)


Waarschijnlijk heb je gelijk hoor.ik mis zeker nog kennis, maar vind alles met betrekking tot trainen altijd al machtig interessant, dus wil er graag nog veel meer van leren.

En ja, ik bedoelde het serieus. De eeuwige discussie van losse gewichten vs toestellen zal altijd wel blijven bestaan. En waarschijnlijk heb en ze allebei hun plek in de krachttraining, maar ik houd het bij de losse gewichten. Heb trouwens ook geen andere keus, want ik train thuis en heb ook geen geld en plek voor apparaten.

Ik heb op dit moment een power rack, olympische stang, gewichten, bankje, dipbar, dipriem, ez stang.

Maar ik ben zeer benieuwd. Welke voordelen naast de veiligheid zie jij nog meer met apparaten?

Quote:
Om je lichaamshouding te verbeteren moet je eerst achterhalen waardoor deze niet optimaal is.Je houding is een gewoonte en deze moet je dan ook bewust gaan veranderen door continu te corrigeren


Ja, dat doe ik zoveel mogelijk. Steeds weer bewust worden van je houding, schouders naar achteren, rechtop zitten etc. Toch vind ik het soms nog moeilijk om niet even lekker onderuit te gaan hangen op de bank.

Ik denk bij mij (en de meeste mensen, ik zie bijna niemand met een perfecte lichaamshouding!) inderdaad de text-neck. Een levenlang onderuitgezakt in de schoolbanken, pc, telefoon, ipad etc.

De posturale spieren? Dat zijn toch vooral de spieren aan de achterzijde van je lichaam? De spieren waarmee je vooral een trekkende beweging maakt? Zou kunnen, maar denk niet dat deze erg zwak zijn bij mij.

Quote:
Hoe weet je dat de flexibiliteit in je linker knie minder is dan rechts ,misschien is de flexibiliteit in de rechter knie wel te groot.Of is er een aanpassing van de rechter kant(bv.in het bekken)wanneer je de test doet.

Waarom vindt je het belangrijk dat je met de hakken de billen aan kunt raken? Dat is geen enkel teken van welke gezondheid of fitness dan ook.


Nou, ik merk dit al jaren. Vroeger op school al met bijv gym. Je kent het wel, zo'n "warming up" waarbij je met je hakken je billen moet aantikken. Iedereen kon dat altijd, behalve ik. Of bijv met het rekken van de quadriceps.

Ik heb ook een beetje het gevoel dat mijn squat nog beter zou kunnen als er meer flexibiliteit zou zijn. En iedereen zou toch met gemak de perfecte diepe squat moeten kunnen uitvoeren. Dat is toch wel een oerbeweging, want stoelen en banken zijn er nog niet zo lang. Ook een hoge wc is onnatuurlijk, vroeger gebeurde dat door een diepe squat.

Maar misschien heb je gelijk, maar toch apart dat iedereen met gemak met de hak de bil kan aantikken, en ik niet..

 
Quote:
Ik heb op dit moment een power rack, olympische stang, gewichten, bankje, dipbar, dipriem, ez stang.


Wanneer je dit goed weet in te zetten kun je zo goed als je hele potentieel bereiken en zal trainen aan/met andere apparatuur je niet meer verder kunnen helpen noch beter resultaat bewerkstelligen.Het gaat erom hoe je je gedraagd wanneer je de oefeningen doet,of je spanning op de spieren weet te houden en de grens van de groeiprikkel weet te overschrijden.

Ik heb dan wel veel apparatuur thuis maar ook heel veel losse gewichten zoals dumbels tot 60 kg 4 olympische stangen en enkele kleinere stangen met wel 600 kg aan schijven,een squat kooi met dempende vloer etc. You get the picture.

En toch kies ik voor apparatuur.

Even over je houding.

Wanneer je de schouders naar achteren probeert te houden moet dit niet zo gebeuren dat dit geforceerd en niet vol te houden is.Vaak ligt het probleem bij een voorovergekanteld(teveel) bekken door nalaten van oa de schuine buikspieren. Door dus deze spieren in te zetten en het bekken iets achterover te kantelen zal de romp zich meer oprichten en de schouders meer vanzelf in de juiste positie komen .Zoals ik zei,vaak ligt het probleem ergens anders.

Je probleem met de knie kan wel degelijk een probleem zijn in het gewricht zelf maar wat blokkeert wanneer je de voet vastpakt en deze naar de biilen brengt? Kan zijn dat je quadriceps weerstand geven of dat je kuiten tegen de hamstrings aankomen etc.Nu je weer aan het trainen bent wel nog een advies om vooral goed gedoseerd te trainen en rekening te houden met de extra 'stress'.

ad

 
Quote:
Ik heb dan wel veel apparatuur thuis maar ook heel veel losse gewichten zoals dumbels tot 60 kg 4 olympische stangen en enkele kleinere stangen met wel 600 kg aan schijven,een squat kooi met dempende vloer etc. You get the picture.


Wow, dat klinkt inderdaad erg goed. Een dempende vloer heb ik helaas niet. Vooral bij de deadlift erg handig. Loop nu te klooien met rubberen deurmatjes, maar dat is eigenlijk ook niks.

Quote:
Het gaat erom hoe je je gedraagd wanneer je de oefeningen doet,of je spanning op de spieren weet te houden en de grens van de groeiprikkel weet te overschrijden.


Wat bedoel je precies met spanning op de spieren houden?

Quote:
Je probleem met de knie kan wel degelijk een probleem zijn in het gewricht zelf maar wat blokkeert wanneer je de voet vastpakt en deze naar de biilen brengt?


Moeilijk om te zeggen. De quadriceps is redelijk strak, maar heb ook het gevoel dat er in het kniegewricht zelf wat blokkeert.

De kuit komt inderdaad tegen de hamstring, maar dat is met rechts ook en hier heb ik geen problemen.

Quote:
Door dus deze spieren in te zetten en het bekken iets achterover te kantelen zal de romp zich meer oprichten en de schouders meer vanzelf in de juiste positie komen .Zoals ik zei,vaak ligt het probleem ergens anders.


Vergeten te zeggen, ik merk trouwens ook dat als ik stil sta ik vaak (lang niet altijd, maar toch wel regelmatig) mijn knieën op slot zet.

Misschien kun je hier nog wat mee?

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.514
Berichten
527.286
Leden
8.652
Nieuwste lid
duncan
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan