De laatste x dat ik dat trachtte, lukte het njet. Het is mij onduidelijk wat het NU wel kunnen, daarmee van doen heeft.
Affin.
Soit.
Mogelijk, is het nieuwe wetsvoorstel gelijkeaardig ouderschap interessant. Nu is de ducriminatoire sityatie, dat ongehuwde vaders, pas met toestemming moeder, gezag krijgen, of via de Rb.
Dit terwijl moeders zonder toestemming vader, automatisch het gezag ktijgrn.
Rare jongens, die wetten makers.
Awel,mogelijk verandert dr wetgeving:
Voorstel van wet van de leden Bergkamp en Van Wijngaarden tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met directe koppeling erkenning en gezamenlijk gezag voor ongehuwde en niet-geregistreerde partners
Quote:
Daarmee worden vier belangrijke verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de huidige wettelijke regeling:
1. Het wegnemen van het ongerechtvaardigde onderscheid tussen (kinderen geboren uit) gehuwde ouders enerzijds en (uit) ongehuwde ouders anderzijds met betrekking tot de uitoefening van het gezag (paragraaf 3.1).
2. Het zodanig aanpassen van het Burgerlijk Wetboek dat de bepalingen beter aansluiten op de huidige maatschappelijke verwachtingen (paragraaf 3.2).
3. Het wegnemen van de problemen die door de huidige regelgeving worden veroorzaakt (paragraaf 3.3).
4. Het beter waarborgen van het belang van het kind (paragraaf 3.4).
Quote:
De keuze voor een bepaalde leefvorm zegt dus steeds minder over de mate waarin beide ouders bij het kind betrokken (willen) zijn, in staat zijn om het kind op te voeden en daarvoor gezamenlijk beslissingen te nemen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dan ook terecht aangegeven dat een ongehuwde vader het gezag over zijn kind te onthouden niet als algemene regel aangenomen kan worden.24 In het specifieke geval kunnen die redenen er wel zijn, vanwege bijvoorbeeld ruzies of gebrek aan communicatie tussen de ouders waarmee het belang van het kind niet gediend is. Door te miskennen dat de uitzondering een uitzondering is, creëert de wet verschillende situaties voor feitelijk vaak gelijke situaties.
Via: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34605-3.html
Gezag vader al bij erkennen kind
Quote:
Ongetrouwde vaders die hun kind erkennen moeten automatisch gezag over hun kind krijgen, vindt D66. Om dat te regelen komt de partij met een initiatiefwetsvoorstel.
Bij getrouwde stellen krijgen allebei de ouders automatisch gezag over hun kind. Maar bij ongehuwde stellen geldt dat alleen voor de moeder. Daardoor is bij veel ongetrouwde stellen het gezag niet goed geregeld.
Ongehuwde stellen moeten eerst bij de gemeente aangeven dat de vader de juridische ouder is. Daarna moet bij de rechtbank gezag worden aangevraagd, waarin de vader zegt dat hij wil meebeslissen over de opvoeding en verzorging van het kind.
"Te weinig ouders weten dat je dit gezag apart moet regelen als je niet getrouwd bent. Dit onlogische en oneerlijke verschil tussen gehuwde en ongehuwde vaders willen we aanpakken", aldus Kamerlid Bergkamp.
Tijden veranderen
D66 zegt de huidige regeling niet meer van deze tijd te vinden. "Sinds 2012 worden de meeste eerstgeboren kinderen niet meer in een huwelijk geboren. Steeds meer stellen wonen samen. Wij begrijpen van juristen dat als deze stellen het gezag niet vastgelegd hebben, en later uit elkaar gaan, er veel juridische problemen ontstaan. Het is dus zaak om dat te veranderen", aldus Bergkamp.
Lees verder via: https://nos.nl/artikel/2105415-gezag-vader-al-bij-erkennen-kind.html
MEMORIE VAN TOELICHTING
Via: https://d66.nl/content/uploads/sites/2/2016/11/MvT-.pdf
Zover ik het begrijp kunnen ook vaders met een LAT-relatie een beroep hierop doen, indien dit wetgeving wordt.
Quote:
"Vaders moeten daarom vanaf het begin af aan, getrouwd of ongetrouwd, meteen dezelfde rechten hebben als de moeder.”
Via: https://d66.nl/ongehuwde-vaders-ook-automatisch-gezag-kind/
Dit wetsvoorstel heeft lang op zich laten wachten, want al in 2001 heeft de toenmalige De Staatssecretaris van Justitie, N. A. Kalsbeek opgemerkt:
Quote:
Wanneer de rechter beslist dat het gezamenlijk gezag wordt beëindigd, bepaalt de rechtbank aan wie van partijen (de moeder, haar partner, dan wel (indien een daartoe strekkend verzoek is ingediend) de donor of de moeder en de donor tezamen) voortaan het gezag toekomt. De rechter zal die beslissing geven die hij het meest in het belang van het kind acht; aan de moeder of de donor komt niet een voorkeurspositie toe boven de partner van de moeder (niet-ouder). Het EVRM wijst in verband met het bestaan van family life tussen het kind en de partner van de moeder, niet in de richting van een voorkeurspositie van een van de ouders.
Via: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-27047-11.html
Boven staande gaat over twee vrouwen als ouders, die via een donor een kind ontvingen. Echter met een beroep op het anti discriminatie verbod komt het mij voor dat ook vaders hier een beroep op kunnen doen.
Eerder was dit onderwerp aan de orde op het forum, via:
http://rechtenforum.nl/forum/thread/t/17541/highlight//