Angststoornis, spanningen en prikkelbare darmen

User86

New member
Dag allemaal,

Op dit moment ben ik even ten einde raad. Sinds enkele maanden heb ik last van angstklachten, stemmingsklachten en spanningsklachten. Vooral angstklachten en nerveus voelen staat op de voorgrond. Niet in lichte mate maar echt behoorlijk. Zo ben ik afgevallen van 82 kg naar 68 kg. Sinds enkele maanden functioneer ik niet meer en kan ik nog amper het huis uit komen. Het is begonnen vanwege een voor mij bekende reden (alleen de hevigheid van de angst is voor mij onverklaarbaar).

Tot nu toe ben ik bij een paar psychologen geweest en een psychiater. Medicijnen die ik tot nu toe heb gekregen zijn:

- Anti depressiva: escitalopram, venlafaxine
- Rustgevende middelen: Xanax retard, oxazepam, olazepan

Op dit moment gebruik ik enkel nog de anti depressiva Venlafaxine (150 mg) en het rustgevend middel Xanax retard (0,5 mg). Ik weet dat men op dit forum totaal geen voorstander hiervan is. En ook wil ik op lange termijn ervan af, alleen laat de situatie het op dit moment niet toe (te vaak op en afgebouwd en lichaam is emotioneel als fysiek uitgeput). Hopelijk hiervoor begrip en niet enkel inzoomen op hoe slecht deze medicatie is. Verder twijfel ik zelf of Venlafaxine wel goed is voor mij darmen. Maar ook toen ik nog niet aan de medicijnen zat ervaarde ik dezelfde klachten.

Wat een belangrijk gegeven is in deze, is dat ik sinds enkele jaren prikkelbare darmen heb. Daarom slik ik af en toe een kuurtje probiotica (bio floracare XL). Ook let ik op mijn voeding. Zo eet ik speltbrood, groenten en fruit. Wat ik niet eet/drink: zuivel (wel biogarde kwark), kaas, koffie, frisdrank, alcohol, zoete drankjes. Veel rauwe groente verdraag ik niet (en ook enkele gekookte/gebakken groente niet).

Verder heb ik nu geen druk aangezien ik tijdelijk uit het arbeidsproces lig (wel voel ik me de hele dag nerveus en extreem gespannen). Het leren omgaan met gedachtes ga ik binnenkort aanpakken in een angstcentrum. Het verbaast mij alleen dat het zover gekomen is (dit had maanden terug al moeten gebeuren). En ook hetgeen wat ik voel / door me geen gaat (extreem depressief) verbaast mij. Enkele dingen heb ik al laten testen en was goed:

- magnesium
- b12
- vitamine c, d
- nieren
- schildklier
- suiker
- ijzer
- foliumzuur
- M.C.V.
- kreatine
- en nog een x aantal zaken

Omdat de darmen in connectie staan met je hersenen en hieruit een angststoornis KAN voortkomen, wil ik mij meer gaan richten op voeding. Ook wil ik jullie graag vragen wat er bij jullie te binnen schiet gezien mijn situatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn om nog een bepaald iets te laten testen. Wat kan ik nog meer doen dan pro biotica nemen? En bakken in roomboter, etc.? Zijn er mensen die ook zoiets hebben meegemaakt? Officieel heb ik nooit een darmonderzoek gehad. Diagnose vond enkel plaats op basis van symptomen.

Het is wel een beetje een kris kras door elkaar verhaal geworden maar bij vragen zal ik netjes antwoorden. Alvast heel erg bedankt voor het meehelpen.
 
Zijn er trouwens belangrijke zaken m.b.t. tot je darmen te meten? Kan je erachter komen of een angststoornis voortkomt uit je darmen? Bijvoorbeeld door bepaalde zaken te meten? Of denk ik op een niet juiste manier?

Wat ik verder nog neem: goede multi vitamine, extra vitamine d, omega 3, vitamine b12 (van het merk AOV).
 
Kan je erachter komen of een angststoornis voortkomt uit je darmen? Bijvoorbeeld door bepaalde zaken te meten?

Beste User, misschien heb je dit bericht al gezien: https://www.fatsforum.nl/topic/antidepressiva/page/18/#post-132198

Er zijn dingen die je niet hoeft te testen. Als je weet dat serotonine voor 90 procent aangemaakt wordt in de darmen en als je dan ook nog prikkelbare darmen hebt, waar moet je dan voor jezelf nog achter komen?

Wel kan het van belang zijn dat je gericht je faeces laat onderzoeken: in mijn geval moest ik ook helpen met bepaalde probiotica om een schadelijke e-coli-variant af te remmen. Ik was toen bij een behandelaar die les kreeg van de arts Saskia van As. In sommige ziekenhuizen passen ze al poeptransplantaties toe. Niet alle bacterien kun je via de mond binnenkrijgen, omdat ze de maag niet overleven.
 
Welkom User86,

Het klinkt alsof lichamelijke en/of emotionele stress de oorzaak is van je klachten.
Lichamelijke stress kan veroorzaakt worden door zware metalen zoals kwik.
Omdat ik hier zelf mee te maken heb, focus ik daar even op nu.

Kwik zit in amalgaamvullingen (die zilverkleurige) en kan in vaccinaties hebben gezeten die je hebt gehad. Ook kun je een kwikbelasting hebben gekregen van je moeder als zij bijvoorbeeld amalgaamvullingen had toen ze van jou in verwachting was.

Kwik kan mentale klachten geven zoals degene die je noemt. Angststoornissen, depressie, borderline, etc. Maar nog tal van andere klachten zoals prikkelbare darmsyndroom wat je ook hebt.

Heb jij amalgaamvullingen (gehad)?

Via een haartest kun je er achter komen of je een kwik of andere zware metalen belasting hebt.

Meer informatie hierover kun je vinden in m'n kwiktopic.

Goede voeding helpt bij het herstellen van je lichaam, maar ondertussen ook zoeken naar de bron van je klachten, zodat het niet dweilen met de kraan open is.

Mark
 
Enkele dingen heb ik al laten testen en was goed

Er zijn meerdere waardes in omloop en meerdere meningen wat 'goed' is. Een huisarts vindt al snel de waarde van B12 goed, maar de natuurartsen hebben daar een andere mening over. Het lijkt me zaak dat je de waardes weet en dit nazoekt op het internet.

Vivianne gaf hier op het forum interessante links welke laten zien dat een tekort aan magnesium angst en darmproblemen kunnen veroorzaken. Wellicht iets voor je om nader te bestuderen.

Verder is angst gelinkt aan uitgeputte bijnieren. Meer informatie daarover in het ebook van Mike: http://www.voedingisgezondheid.nl/Bijnieren_ebook.html

Depressie wordt inderdaad o.a. gelinkt aan de darmen en voeding is hier de oplossing. De site van Lia/Poekie geeft hier alle informatie over. Bouillon, kokosolie, vlees, vis etc.
Als je groenten niet goed verdraagt dan laat je ze gewoon even staan. Je hebt problemen met je darmen en al die vezels belasten alleen maar. Ui en knoflook zijn wel erg goed gezien de zwavel e.d. Als je die wel verdraagt dan zijn ze zeker aan te raden.

Op het forum staat ontzettend veel informatie en je kunt alles wel vinden via google: [kernwoord] site:westonprice.nl

Medicatie is geen optie, dit helpt je alleen maar verder van je gezondheid af. Het is dus zaak dit zo snel mogelijk af te bouwen. Voed je goed, hierdoor aard je en je zal zien dat je binnen no time van de pillen af kunt.
 
@Lievergezond: onderzoeken faeces staat op het lijstje. Alleen nog onbekend waarop ik mij moet laten testen (iig parasieten). Je link ga ik bekijken. Dankjewel. Wat bedoel je precies met dat je moest "helpen met bepaalde probiotica"? Die zin snap ik niet helemaal :)

@Watisgezond: nee ik heb geen amalgaanvullingen gehad. Je link ga ik bekijken. Dankjewel!

@Heksje: ik ben ook bij een natuurarts geweest. En zij heeft me dus extra vitamine B12 gegeven omdat ze vond dat het wel hoger mocht. Hiermee ben ik 2 maanden bezig. Dankjewel voor je verdere info en de link. Deze ga ik bekijken. En qua medicatie zou ik ook het liefst stoppen. Ik heb nu alleen te vaak op en afgebouwd waardoor ik helemaal ben uitgeput.

Wat alleen zo verdomd lastig is zijn alle verschillende meningen/adviezen. Het blijft altijd een kwestie van proberen, maar de ene keer lees je dat je bepaald iets wel moet eten. De andere keer weer niet.
 
hoi User, ik heb mijn ontlasting laten onderzoeken en de resultaten laten uitlezen door iemand met verstand van gericht inzetten van probiotische middelen. Met een bepaald probiotisch middel kon ik de pathogene e-coli-overgroei tegengaan in mijn darmen. Zo heb ik mezelf met probiotica geholpen. Je kunt lukraak probiotica slikken of juist gericht op geconstateerde problemen in de ontlasting.
 
@Lievergezond. Dankjewel. Zoiets had ik inderdaad ook al op internet gelezen. Dat je niet zomaar in het wilde weg pro biotica moet slikken. De reden dat ik deze slik is omdat ik vorig jaar goed op deze reageerde (nu merk ik geen verschil meer). Lijkt me inderdaad verstandig om gericht pro biotica te gaan slikken. Is het hebben van de uitslagen en waardes hiervoor voldoende?
 
hoi User, of in het wilde weg probiotica slikken slecht is: dat denk ik niet. Het kan denk ik niet snel kwaad. Maar soms is gericht onderzoek laten doen, de uitslag laten lezen door mensen met verstand van darmfloras en probioticas een kwestie van grote stappen snel thuis. Een gemiddelde huisarts weet hier nauwelijks genoeg vanaf. Je kan het beste naar een complementaire arts gaan met specialisatie darmflora´s. Bijv. Saskia van As of een behandelaar die daar gericht op geschoold is of op voorstaat.
 
Wat alleen zo verdomd lastig is zijn alle verschillende meningen/adviezen. Het blijft altijd een kwestie van proberen, maar de ene keer lees je dat je bepaald iets wel moet eten. De andere keer weer niet.

Ja dat snap ik en helaas heb ik slecht nieuws voor je, dit blijft lastig. Er is maar één manier inderdaad en dat is uitproberen. Je bent je eigen proefkonijn. Probeer echter wel een duidelijke lijn te houden en dat is de WAPF voeding. Vooral in eerste instantie is de site van Lia en zijn de adviezen van Mike een heel stevig handvat. Probeer niet teveel uit maar houdt het heel basis in het begin. Met bouillon, goede vetten, levertraan (Green Pasture), eieren, (als je er tegen kunt, maar dat is ook weer een kwestie van uitproberen) rauwmelkse kefir en goede koolhydraten kom je een heel eind.

Ik begrijp niet goed waarom afbouwen van medicatie nu niet zou kunnen. Het uitgeput zijn zal immers niet opknappen door de medicatie te blijven slikken. Je gezondheid gaat er alleen maar meer door achter uit. Laat de pillen als handvat los en pak het handvat van de WAPF voeding.

Vitamine B12 is beter sublingual (onder de tong) opneembaar dan via pillen die in de maag pas open breken. Bij iHerb zijn goede versies te verkrijgen. Let bij supplementen goed op de ingrediënten, dit is -helaas- ook een studie op zich. Deze lijkt mij erg goed, gezien de zuiverheid: http://eu.iherb.com/California-Xtracts-B-12-Spray-Alcohol-Free-Raspberry-500-mcg-1-fl-oz-30-ml/47167#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=b12%20spray&rc=10&sr=null&ic=2

Succes. Met kleine stappen en kleine verwachtingen kom je er wel. Er is hoop, er is licht en ik weet zeker dat je angst en depressie zullen verdwijnen als je het WAPF pad op gaat! Bedenk wel dat het een lang pad kan zijn, er is geen toverstaf die je binnen no time beter maakt. Maar de reis is de moeite meer dan waard!
 
of in het wilde weg probiotica slikken slecht is: dat denk ik niet. Het kan denk ik niet snel kwaad of het zal vast goed kunnen zijn. Maar soms is gericht onderzoek laten doen, de uitslag laten lezen door mensen met verstand van darmfloras en probioticas een kwestie van grote stappen snel thuis. Een gemiddelde huisarts weet hier nauwelijks genoeg vanaf. Je kan het beste naar een complementaire arts gaan met specialisatie darmflora´s. Bijv. Saskia van As of een behandelaar die daar gericht op geschoold is of op voorstaat.
 
of in het wilde weg probiotica slikken slecht is: dat denk ik niet. Zelfs misschien wel goed. Maar je wil als het goed is liever grote stappen snel thuis en dat bereik je sneller me gericht onderzoek door mensen die die testresultaten kunnen inzetten. Dan denk ik zelf niet aan huisartsen maar eerder aan complementaire artsen of behandelaars die op dergelijk onderzoek voorstaan en op de manier waarop ze de uitslagen lezen en inzetten voor op jouw specifieke situatie toegesneden darmflora-adviezen.
 
gericht onderzoek laten doen, de uitslag laten lezen door mensen met verstand van darmfloras en probioticas een kwestie van grote stappen snel thuis.
 
Waterkefir bevat nog wel aardig wat suiker overigens. Kombucha is ook een optie.

De waterkefir drank bevat wegens zijn korte vergisting nog zeer veel suiker. Mensen met suikerziekte moeten daarom geen waterkefir drinken. Laat met de drank langer gisten, verslechterd de smaak en het alcohol percentage stijgt naar 4%. Bij kombucha vergist de suiker veel beter en er komt niet meer dan 0,5 tot 1% alcohol in de drank. Men kan daardoor de kombucha langer laten gisten, dat mensen met suikerziekte er ook van kunnen gebruiken.

http://www.kombu.de/holland4.htm

Mark
 
ik zou testen of jouw DPPIV enzym op peil is. Dit enzym breekt exorfinen af. Als dit niet of niet voldoende gebeurt, gaan de exorfinen de receptoren bezetten in je hersenen en kunnen daar schade aanrichten. Van vermoeidheid, ADHD, burn out tot psychoses. Dan dus met gluten en zuivel stoppen en dit enzym gaan nemen.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.459
Berichten
489.169
Leden
8.625
Nieuwste lid
Muriëlle
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan