Hier een beschrijving van de ingredienten in margarine, een kunstboter volgens de 'van dale', uit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Margarine
Dat geeft aan waarom je geen margarine zou moet eten maar echte, vette roomboter.
Roomboter bevat nog alle natuurlijke vitamines en mineralen. Het is jammer dat het van overheidswege gepasteuriseerd moet worden.
Wij kopen rauwmelkse, biologische roomboter als we in de gelegenheid zijn.
Hieronder volgt mijn interpretatie over margarine..
Quote:
Ingrediënten in margarine:
Plantaardige oliën en vetten, water, emulgatoren: sojalecithine, E471, droge melkbestanddelen, zout (0,4 %), conserveermiddel E200, voedingszuur E330, aroma's, kleurstof E160a, vitamine A, D, E.
Plantaardige oliën zijn vloeibaar en worden voor boter verhard om smeerbaar te zijn. Waarom zou je vloeibare plantaardige oliën gebruiken als er in melk al de juiste vetten aanwezig zijn.
Vetten: wat voor vetten. Door de vele bewerkingen worden het onnatuurlijke transvetten.
E471: Glansmiddel, emulgator, geleermiddel, antioxidant en hulpmiddel voor kleurstoffen. Dit kan een natuurlijk voorkomend product zijn, maar wanneer het als additief gebruikt wordt, is het meestal een mengsel van chemische producten. Diverse studies op proefdieren hebben aangetoond dat de familie van glyceride het volgende kan veroorzaken: belemmering van de groei, vermindering van opname van essentiële vetzuren, vergroting van lever en nieren, verkleining van de zaadballen en aantasting van de baarmoeder. Dit additief is ofwel van dierlijke oorsprong of afkomstig uit transgene, oliehoudende gewassen.De diglyceriden staan op de lijst van de FDA in afwachting van meer diepgaande studies over mutagene en teratogene bijwerkingen en invloed op de geslachtsorganen. Hoewel enkele analyses dit additief als onschuldig beschouwen, klasseer ik dit additief als zeer rood.
droge melkbestanddelen: waarom zou je melk drogen als je rechtstreeks van melk boter kunt maken.
zout: wat voor zout.
conserveermiddel E200: Sorbinezuur
Natuurlijk of chemisch conserveermiddel dat een wisselwerking kan aangaan met andere additieven, in het bijzonder met nitraten. Onderzoek heeft vastgesteld dat dit additief enzymatische systemen in het lichaam kan verstoren wat veel schadelijke aandoeningen kan hebben. Echt vermijden, is rood in het boekje.
voedingszuur E330: citroenzuur (groen in het boekje)
Plantaardig antioxidant en voedingszuur dat soms van chemische of genetisch gemodificeerde oorsprong kan zijn.
Risico's bij te grote doses: huidreacties en tandslijtage. Tot nu toe als onschuldig beschouwd.
aroma's: als dit er staat is het een masker voor wat er werkelijk in zit.
Vanuit overheidswege mag de industrie een andere benaming geven dan een E-nummer.
Dus het is voor de gek-houderij.
kleurstof E160a: Caroteen, gemengde carotenoides (i) beta-caroteen (ii)
Kleurstoffen die ofwel plantaardig, chemisch of genetisch gemodificeerd van aard zijn. Vaak als onschuldig beschouwd, hier als oranje ingedeeld omdat je niet weet of ze chemisch zijn.
Vitamine A/D/E: waarom zou je vitamines toevoegen als het al in melk aanwezig is, in de juiste opneembare vorm.
Terwijl het bij deze toegevoegde vitamines de vraag is of het natuurlijk vitamines zijn of chemische.
Je mag zelf het antwoord invullen.
De beschrijvingen van de E-nummers komen uit: 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget.
ISBN nummer: 9789077788288 verkrijgbaar in diverse natuurwinkels en bij de boekhandel.
Dat geeft aan waarom je geen margarine zou moet eten maar echte, vette roomboter.
Roomboter bevat nog alle natuurlijke vitamines en mineralen. Het is jammer dat het van overheidswege gepasteuriseerd moet worden.
Wij kopen rauwmelkse, biologische roomboter als we in de gelegenheid zijn.
Hieronder volgt mijn interpretatie over margarine..
Quote:
Ingrediënten in margarine:
Plantaardige oliën en vetten, water, emulgatoren: sojalecithine, E471, droge melkbestanddelen, zout (0,4 %), conserveermiddel E200, voedingszuur E330, aroma's, kleurstof E160a, vitamine A, D, E.
Plantaardige oliën zijn vloeibaar en worden voor boter verhard om smeerbaar te zijn. Waarom zou je vloeibare plantaardige oliën gebruiken als er in melk al de juiste vetten aanwezig zijn.
Vetten: wat voor vetten. Door de vele bewerkingen worden het onnatuurlijke transvetten.
E471: Glansmiddel, emulgator, geleermiddel, antioxidant en hulpmiddel voor kleurstoffen. Dit kan een natuurlijk voorkomend product zijn, maar wanneer het als additief gebruikt wordt, is het meestal een mengsel van chemische producten. Diverse studies op proefdieren hebben aangetoond dat de familie van glyceride het volgende kan veroorzaken: belemmering van de groei, vermindering van opname van essentiële vetzuren, vergroting van lever en nieren, verkleining van de zaadballen en aantasting van de baarmoeder. Dit additief is ofwel van dierlijke oorsprong of afkomstig uit transgene, oliehoudende gewassen.De diglyceriden staan op de lijst van de FDA in afwachting van meer diepgaande studies over mutagene en teratogene bijwerkingen en invloed op de geslachtsorganen. Hoewel enkele analyses dit additief als onschuldig beschouwen, klasseer ik dit additief als zeer rood.
droge melkbestanddelen: waarom zou je melk drogen als je rechtstreeks van melk boter kunt maken.
zout: wat voor zout.
conserveermiddel E200: Sorbinezuur
Natuurlijk of chemisch conserveermiddel dat een wisselwerking kan aangaan met andere additieven, in het bijzonder met nitraten. Onderzoek heeft vastgesteld dat dit additief enzymatische systemen in het lichaam kan verstoren wat veel schadelijke aandoeningen kan hebben. Echt vermijden, is rood in het boekje.
voedingszuur E330: citroenzuur (groen in het boekje)
Plantaardig antioxidant en voedingszuur dat soms van chemische of genetisch gemodificeerde oorsprong kan zijn.
Risico's bij te grote doses: huidreacties en tandslijtage. Tot nu toe als onschuldig beschouwd.
aroma's: als dit er staat is het een masker voor wat er werkelijk in zit.
Vanuit overheidswege mag de industrie een andere benaming geven dan een E-nummer.
Dus het is voor de gek-houderij.
kleurstof E160a: Caroteen, gemengde carotenoides (i) beta-caroteen (ii)
Kleurstoffen die ofwel plantaardig, chemisch of genetisch gemodificeerd van aard zijn. Vaak als onschuldig beschouwd, hier als oranje ingedeeld omdat je niet weet of ze chemisch zijn.
Vitamine A/D/E: waarom zou je vitamines toevoegen als het al in melk aanwezig is, in de juiste opneembare vorm.
Terwijl het bij deze toegevoegde vitamines de vraag is of het natuurlijk vitamines zijn of chemische.
Je mag zelf het antwoord invullen.
De beschrijvingen van de E-nummers komen uit: 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget.
ISBN nummer: 9789077788288 verkrijgbaar in diverse natuurwinkels en bij de boekhandel.