Leerstoornis - voeding

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Oker
  • Startdatum Startdatum

Oker

New member
Ik ben benieuwd of iemand mij iets meer kan vertellen over de relatie tussen leerstoornissen (die tegenwoordig veelvuldig worden gediagnostiseerd door reguliere artsen) en je voeding.

Ik heb daar op het forum niets over kunnen vinden. Op de website van Poekie lees ik alleen over autisme.

Ik heb het over andere leerstoornissen, zoals NLD (non-verbal learning disorder), ADD (Attention Deficit Disorder), ADHD, maar ook ander soortige leerstoornissen zoals Dyslexie of Dyscalculie.

Dit moet verband hebben met tekorten in de voeding, en in die van de ouders tijdens de conceptie, van de moeder tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode, etc. Ook het feit dat deze leerstoornissen zo recent zijn (allemaal 'ontdekt' na WO2) is voor mij een bewijs dat het met voeding te maken heeft.

 
Quote:
Dit moet verband hebben met tekorten in de voeding


En darmklachten. Alle kinderen en mensen die ik ken met leerstoornissen en "pdd nos" of andere dergelijke stoornissen hebben allemaal in meer of mindere mate darmklachten.

Maar ja die darmklachten komen dan meestal wel weer door de voeding.

 
Er staat her en der vanalles geschreven over leerstoornissen en voeding hier op t forum. Wat ik bij mezelf merk is dat mijn dyslexie op de achtergrond gast op t moment dat ik goed in mijn voeding zit. Als ik bijvoorbeeld door stress wat minder in balans ben, dan komt ook de dyslexie weer sterker naar voren.

Vetten zijn ontzettend belangrijk voor de hersenen en ze functioneren niet goed als dit ontbreekt in je dagelijkse voeding.

Ook het vaccineren zal een rol hebben in deze denk ik.

 
Eigenlijk komen al die moderne ziektes adhd add en de rest door gebrek aan "volledige" stofwisseling en darmklachten en die worden versterkt als je je vult met allerlei vulling oa suikers en teveel koolhydraten nog maar niet te spreken over de genotsmiddelen koffie en alcohol. Komt erop neer dat wat je leest over autisme ook bij ADHD ADD en andere leerstoornissen van toepassing zijn.

 
Quote:
En darmklachten. Alle kinderen en mensen die ik ken met leerstoornissen en "pdd nos" of andere dergelijke stoornissen hebben allemaal in meer of mindere mate darmklachten.

Maar ja die darmklachten komen dan meestal wel weer door de voeding.


Een heel oude wijsheid is dat het menselijk lichaam drie 'breinen' kent. Het grootste brein zijn de darmen, daarna volgt het hart en tenslotte de hersenen. De hersenen zijn het kleinste brein. Alles begint dus met de darmen.

Mike

 
En hoe zit het dan met de aanleg van het centraal zenuwstelsel? Daar zocht ik het eerder in....

 
@Alexandra: kun je wat linkjes naar die info op het forum doorgeven? Ik heb het niet kunnen vinden namelijk. En dan bedoel ik niet naar de autisme gerelateerde stoornissen, maar meer die in het adhd spectrum.

 
Nee, dat kan ik niet. Topics ontsporen vaak en dan krijg je afdwalingen die ik ook niet terug weet te vinden. Probeer eens te googelen met bv ADHD en westonprice.nl. Er is ook al t 1 en ander geschreven over dyslexie. Maar waar.... Het heeft niet mijn speciale interesse, anders weet ik vaak wel ongeveer hoe of wat. Ik vindt het zelf een extra graadmetertje, last van mijn dyslexie? Beter voor jezelf zorgen! In mijn geval dan he.

 
Ik heb er ook een persoonlijke interesse in.

In mijn gezin (5 kinderen) zijn er 3 kinderen tijdens de pubertijd pas gediagnostiseerd met de leerstoornis NLD, waaronder ik. De andere twee vertonen dezelfde soort 'symptomen' maar hebben geen officiële diagnose.

Symptomen: chaotisch en vergeetachtig, slecht in staat zijn structuur aan te brengen (dus zelf huiswerk maken, kamer opruimen, studeren voor een toets, etc), moeite met inschatten van alles wat met tijd en ruimte te maken heeft, dus vaak verdwalen of te laat komen. Zeer veel moeite hebben met abstracte begrippen, of dit nu grammatica of wiskundige formules zijn, of abstracte concepten bij filosofische vakken.

Maar ook: slecht zijn in groepssporten en spelletjes, nooit een bal vangen of correct in het netje gooien, wederom omdat er geen goede inschatting gemaakt kan worden.

Mij werd destijds verteld dat mijn hersenen te weinig 'witte stof' aanmaakten waardoor de communicatie tussen linker en rechter hersenhelft gebrekkig verliep.

Interessant vind ik dat mijn moeder bij de laatste twee zwangerschappen officieel zwangerschapsdiabetes had, en dat volgens mij eerder ook al had, alleen niet officieel.

 
Chaotisch, vergeetachtig, structureren. Dit zijn ook wel zaken die voor mij terugkomen bij bijnieruitputting. De adrenal helpt me hier zeker in op dit moment. Het is en blijft een totaalplaatje van goede voeding met daarbij specifieke supplementen.

Wat denk je van wiskundige dingen als je dyscalculie hebt? Totaal gebrek aan ruimtelijk inzicht hier. Valt goed mee te leven hoor :wink: kan zelfs inparkeren als t moet. Ik hoor nog steeds de ezelsbruggetjes daarvoor van mij nog in mijn oor van mijn rijinstructeur.

 
Onze zoon die volgens de "deskundigen bij het GGZ" een autistische stoornis heeft, heeft de afgelopen maanden een behoorlijke verandering doorgemaakt. Hij eet inmiddels suikervrij, grotendeels wapf en heeft wat supplementen van de mesoloog, de enige doorn in mijn oog is dat hij nog wel brood mee naar school neemt.

Maar ondanks dat is er in zijn gedrag een hele verbetering gekomen. Hij was altijd erg gauw boos, negatief en kon vrij weinig hebben, kwam zeer vermoeid uit school en had over het algemeen ook weinig energie. Inmiddels is zijn humeur een heel stuk opgeklaard, ok hij heeft nog wel eens een boze bui maar het is een puber van bijna 15 dus dat hoort ook een beetje bij deze leeftijd. De vermoeidheid is stukken minder en hij is nu echt op een gezellige manier aanwezig.

Ik was erg trots toen hij afgelopen zondag op de verjaardag van een zwager nee zei tegen een stuk appeltaart, zelfs nadat het hem nog eens extra gevraagd werd of hij toch geen taart wilde. Toen we later naar huis gingen zei hij tegen me: Ik heb het goed gedaan he mama? Echt wel jongen, ben trots op je!!

 
De hersencellen bestaan voor 60% uit vet. Het soort vet dat we eten, is van invloed op de structuur van de cellen en op de hoeveelheid dendrieten (uitloper van een zenuwcel) en synapsen (verbindingen tussen zenuwcellen). Ook bepalen de vetmoleculen mede de hoeveelheid en het soort van neurotransmitters (stoffen die signalen overbrengen tussen de zenuwcellen) die hersencellen aanmaken en afvuren. Dus: intelligentie, leervermogen en geheugen, aandacht, concentratie en stemming worden voor een belangrijk deel bepaald door vetten.

Een verkeerde verhouding tussen de vetten leidt tot slecht functionerende hersenen.

 
Ok, maar als het dan alleen een kwestie is van slecht dieet, zou dat betekenen dat alle leerstoornissen volkomen opgelost zouden kunnen worden nadat er een correct dieet wordt geïntroduceerd aan het kind.

Hoewel ik denk dat je met het juiste voedsel een heel groot eind kunt komen, vraag ik me af of er ook niet dingen misgaan in de aanleg (conceptie, zwangerschap), die onherstelbaar zijn?

Zoals ik eerder vroeg:
Quote:
En hoe zit het dan met de aanleg van het centraal zenuwstelsel?


 
ALLES is te herstellen, het enige wat nodig is, zijn de juiste bouwstoffen uit voeding en tijd. Het woord 'kuur' verwijst naar een tijdsperiode, een 'chronische' (chronmos = tijd) heeft simpelweg meer tijd nodig om te genezen en een 'patient' is een geduldige.

Mike

 
toch denk ik Mike, dat de schade die mijn dochter heeft opgelopen door overerving, vaccins, als peuter ook nog veel antibiotica, dus superslecht voor haar darmen, toch niet helemaal ongedaan kan worden gemaakt door voeding.

Marieke is 22 jaar, functioneert op 2 jarige leeftijd (volgens "specialisten"), ze heeft ooit de komfoor test gehad. Ze heeft klassiek autisme met epilepsie. En wie weet wat nog meer, wat niet duidelijk is omdat ze niet spreekt of op een andere manier dingen goed kan uitleggen.

 
Marijan,

Ik weet dat jij geen volledige controle hebt over haar voeding, dus logisch dat jij tot deze conclusie komt. Toch is het wel degelijk te doen, maar alleen als je de complete regie hebt en houdt.

Mike

 
In het boek van price staat een voorbeeld over een jongeman met het syndroom van Down. Buitenom de voeding is ook zijn gehemelte aangepast, waardoor hij ging functioneren op het nivo van een puber ipv een jong kind (ik weet de leeftijden even niet meer). Wat ik heb gezien bij mijn meervoudig gehandicapten cliënten is dat er vaak ontzettend weinig ruimte is voor de tanden en kiezen. En dat is niet met voeding te corrigeren. Daarnaast heb ik ook cliënten gehad die een geweldig mooi rond gezicht hadden, perfecte gebitsbogen. En t nivo van 3 tot zes maanden. Je wil niet weten waar die op leefde als t gaat om vulling. Ik ben zo benieuwd wat echte voeding voor hun zou kunnen betekenen!

3 van mijn oude cliënten zijn pas na hun eerste levensjaar zorgelijk gedrag gaan vertonen. Ik denk dat vaccinaties een grote invloed hierop hebben gehad.

 
Alexandra
Quote:
3 van mijn oude cliënten zijn pas na hun eerste levensjaar zorgelijk gedrag gaan vertonen. Ik denk dat vaccinaties een grote invloed hierop hebben gehad.



dat was bij mijn dochter ook, na 15 maanden (na de 5e prik-BMR)

Marieke heeft een prachtig recht gebit met tanden op rij en nog nooit een gaatje.

Helaas wel een voortand kwijt met een valpartij door epilepsie voor haar 10e of zo.

en Mike, ik vind jouw laatste post nogal kort door de bocht, volgens mij kan dat echt niet of ga ik nou kort door de bocht?

Het huis waar ze woont is zeer kleinschalig (12 personen) en ik breng al vanalles extra, zoals o.a. kefir, leverpastei(van Poekie), rauwm.boter, kombucha enz.

Er zijn meerdere bewoners met speciaal dieet.

 
Ik werkte nog kleinschaliger, 4 cliënten. 1 moeder besloot glutenvrij te gaan. Maar kon niet uitleggen waarom. Bakte zelf het brood, maakte soep voor haar en kocht allerlei dingen die ze hebben mocht en voor de leiding was de boodschap: verder mag ze niets. Aan de en kant werd de client volgestopt met glutenvrij, echt extreem veel voedsel, aan de andere kant kreeg ze suikertroep te drinken en alles met veel koolhydraten.

Maar, ik geloof dat ik de enige ben geweest die cliënte nooit iets heeft gegeven wat moeder niet wilde. Ik kwam erachter dat "iedereen" wel smokkelde. Want het is allemaal zo zielig voor dat meisje....

O, en als je denkt dat je dochter alles heeft gekregen wat je hebt gegeven, omdat dat ergens genoteerd staat. Ook een kans dat er glashard tegen je gelogen wordt. Ik wil hiermee niet dat je het vertrouwen in de zorg opgeeft, maar je weet gewoonweg niet wat er gebeurd.

Je hebt verre van controle over wat je kind eet en drinkt Marijan. En als t erop aan komt dan bellen ze een dokter en wordt dat beleid gevolgd. Een dieet waar de mensen de schijf van 5 in herkennen, daar wil men nog weleens in mee gaan. En dan nog, net zoals "normale" mensen niet kunnen diëten, zo kunnen clienten dat ook niet. Daar zorgt de groepsleiding wel voor.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.528
Berichten
537.177
Leden
8.661
Nieuwste lid
MamavanJ
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan