Zelf brood maken

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Zelf brood maken

Dit onderwerp bevat 147 reacties, heeft 27 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Johnny 1 week, 3 dagen geleden.

15 berichten aan het bekijken - 31 tot 45 (van in totaal 148)
  • Auteur
    Berichten
  • #36928

    Angela
    Bijdrager

    Dit vond ik hierover op de site van Ron Fonteine:

    Het eten van noten wordt problematisch in situaties waarin mensen een Gaps dieet (Gut and Psychology Syndrome) diet created by Dr. Natasha Campbell-McBride) of soortgelijke diëten consumeren waarbij veel amandelen en andere noten als vervanging voor brood, aardappelen en rijst dienen. In deze omstandigheden is het raadzaam om achttien uur de noten te weken.

    Het is het beste om notenpasta te vermijden, tenzij ze zijn gemaakt van geweekte noten — deze zijn nu commercieel beschikbaar. Zo is het ook beter om geen notenmeel en ook geen kokosmeel te gebruiken voor het koken, tenzij ze zijn verzuurd door het weekproces.

    #36929

    E123
    Bijdrager
    Quote:
    Het is het beste om notenpasta te vermijden, tenzij ze zijn gemaakt van geweekte noten — deze zijn nu commercieel beschikbaar.

    Weet iemand waar je geweekte notenpasta kunt kopen? Ik eet best vaak notenpasta’s, echt heerlijk op een speltkiem broodje met een dikke laag roomboter.

    #36930

    autumn
    Bijdrager

    Waarom maak je het niet zelf? Ik denk dat je met een stevige vijzel al een aardig eind kunt komen…

    #36931

    autumn
    Bijdrager

    @ Femke

    Weet je ook of dit recept ook in de broodbakmachine kan?

    Heb je het al geprobeerd? Ik zie toevallig jouw vraag aan mij nu pas staan. Nee, ik weet niet of het recept van de gefermenteerde broodcake in de broodbakmachine kan. Ik hou niet van broodbakmachines. Ik zie er het nut niet zo van in en hou ook niet van de anti-aanbaklaag in de machine. Geef mij maar een ambachtelijk gekneed brood, het liefste nog uit een steenoven!

    #36932

    Anoniem

    @ Dennis, nee ik heb het niet geprobeerd.

    Ik eet helemaal geen brood meer.

    #36933

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Femke, alleen geen brood meer of helemaal geen granen? En hoe gaat dat?

    #36934

    autumn
    Bijdrager

    Ik heb ook maar eens een poging op gang gebracht om een zuurdesemcultuur te stichten. Dan kan ik volgende week mooi mijn eerste zuurdesembrood bakken. 8)

    #36935

    Anoniem

    @ Dirtsa,

    ja nog wel quinoa of rijst ‘s middags en ‘s avonds bij de maaltijd met groente.

    ik doe ‘s morgens amaranth crunchy door de yogurt (niet goed ik weet het..)

    zo red ik het meestal net met de bloedsuiker spiegel.

    Het blijft zoeken… Ik blijf toch nog veel buikpijn houden.

    #36937

    autumn
    Bijdrager

    Het zuurdesemproces is prima verlopen en vandaag heb ik mijn eerste zuurdesembrood gebakken. Tot enige verbazing zit er helemaal niet zo’n sterke zuurdesemsmaak aan die ik van brood uit de biowinkel ken.

    Ik heb vorige week zaterdag de desemcultuur gemaakt van 50% spelt en 50% rogge. Het zag eruit als een dikke pap. Na 3 dagen begon deze te verzuren en te rijzen. Vanaf toen heb ik er dagelijks steeds wat meer meel en water doorheen geroerd. Gisteravond heb ik het deeg gekneed. Het viel me op dat het een heel soepel deeg gaf; misschien ook omdat het aan de natte kant was. Het deeg heeft 9 uur gerezen. Vanochtend heb ik het nog eens kort doorgekneed en weer 2 uur laten rijzen. Net heb ik het brood een minuut of 50 gebakken op 180/190 graden. Het brood was nog een tikkeltje klef van binnen. Misschien te nat deeg gebruikt?

    Voor het deeg heb ik gebruikt:

    500 volkoren speltmeel

    200 gram dikke zuurdesem

    250 ml koud water (+/-)

    2,5 tl keltisch zeezout

    1 el oerzoet

    -Komt dit recept en proces een beetje overeen met jullie zuurdesembroden?

    -Is jullie brood ook zo zacht van smaak?

    -Hoe bewaren jullie je zuurdesemcultuur voor langer dan week?

    #36938

    Anoniem

    Ik heb nu al een aantal keer zuurdesembrood gebakken. Ik laat het meestal maar één keer rijzen, maar dan wel de hele nacht. Ik bak het wel een stuk korter. Eerst 10 min. op 205 graden en dan 20 min. op 190 graden. Zo is hij bij mij precies goed, een harde korst en een zachte binnenkant (niet klef). Het brood is bij mij ook niet zo heel erg sterk van smaak, al heb ik nog nooit zuurdesembrood uit de winkel gegeten en heb ik dus niet echt vergelijkingsmateriaal.

    Mijn recept:

    – 500 gram speltmeel/tarwemeel (verschilt per keer)

    – 130 gram zuurdesem (duidelijk dus minder dan jij gebruikt)

    – 200 ml koud water (dit is echt maar een indicatie want dit weeg ik nooit)

    – 1 el Himalayazout (heb nog geen Keltisch zeezout en maak deze eerst maar eens op)

    Ik gebruik geen zoetmiddel, dat vind ik niet nodig.

    Ik bewaar mijn zuurdesemcultuur nu al meer dan een maand. Na het bakken van een brood zet ik het een paar dagen in de koelkast en dan ga ik gewoon weer verder met aanlengen zoals ik in het begin deed. Bij mij blijft het op deze manier gewoon goed.

    #36939

    autumn
    Bijdrager

    Kei leuk om uitgerekend van jou advies te krijgen Midori, bedankt! 🙂

    Bij nader inzien bleek het brood zo klef ook niet te zijn. Ik stond gewoon zo te popelen om mijn tanden erin te zetten, dat ik het haast acuut heb doorgesneden toen het uit de oven kwam. Daarom zag het er denk ik wat kleffig uit. Ik ga het ook eens zonder zoetmiddel doen. Ik had het idee dat dit nodig is om wat extra brandstof aan de micro organismen te geven, maar zo nodig is dit dus niet.

    #36940

    Anoniem

    Graag gedaan hoor. Haha, nu ik bijna elke week brood bak heb ik zelf weer wat ervaring opgedaan (:

    Tja, als het net uit de oven komt is het ook nog wel wat vochtiger dan als het afgekoeld is. Ik zou idd eens proberen zonder zoetmiddel, is heerlijk!

    Wat vind jij trouwens van de geur van zuurdesem? Ik vind het lekker ruiken, maar de rest hier walgt echt van de geur!

    #36941

    autumn
    Bijdrager

    Ik heb er geen moeite mee. Ik steek altijd mijn neus in de schaal als ik er net doorheen geroerd heb. Ik vind het zeker niet stinken, maar echt lekker ook niet.

    Eten ze bij jullie thuis nou voortaan jouw zuurdesembrood Midori? Dan heb je toch wat moois bereikt…

    #36942

    Anoniem

    Hmm, nee dat valt tegen. Mijn ouders vinden het ook wel lekker en eten het gedeeltelijk ook mee, maar verder eten ze nog hun gewone brood en mijn broertjes moeten er helaas niet veel van hebben. Nou ja, ik blijf het gewoon bakken en wie weet gaan ze het toch nog lekker vinden! Ik eet namelijk naast mijn zelfgebakken zuurdesembrood ook roggebrood (met zo min mogelijk ingrediënten), en één van mijn broertjes wil dit ineens ook. Ook neemt hij nu biologische yoghurt in plaats van gewone. En hij vindt de biologische kaas lekkerder dan de gewone ;). Hij zegt ook vaak dat hij graag net zo zou willen eten als ik als hij ouder is, haha…

    #36944

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Goed voorbeeld doet meer dan woorden. je broertjes krijgen bewust/onbewust erg veel mee van jou. En kinderen zijn van nature leergierig en zullen vragen stellen, waarop jij weer kunt antwoorden. Hierdoor gaan ze zelf nadenken en op een gegeven moment hun eigen keuze maken.

    En ook al gaan ze een tijdje ongezonder leven, deze kennis zal zeker blijven hangen, als een zaadje in hun hersens, en eens zal dit zaadje gaan groeien.

15 berichten aan het bekijken - 31 tot 45 (van in totaal 148)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.