Yoghurt schapenmelk mogelijk?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Yoghurt schapenmelk mogelijk?

Dit onderwerp bevat 10 reacties, heeft 7 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Anoniem 5 jaren, 9 maanden geleden.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
  • Auteur
    Berichten
  • #1305

    Joopie
    Bijdrager

    Hoi,

    Aangezien het yoghurt topic te lang is om effe door te lezen wil ik de vraagstellen hoe yoghurt te maken van schapenmelk indien dit mogelijk is?

    Ik kan aan rauwe schapenmelk komen, maar omdat er meer eiwit, vet en lactose in zit verwacht ik dat dit langer moet fermenteren? Zoja, hoelang?

    Daarnaast nog een paar andere vragen:

    Is het meer allergeen als geitenmelk? Ik kan namelijk geen koemelk verdragen, en ook geen gepasteuriseerde geitenmelk..

    kan ik volgende keer nou beter geitenmelk nemen i.v.m. strenge overgevoeligheden?

    groet,

    Joopie

    #49381

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    uitproberen, maar ik zou beginnen met het zelf maken van yoghurt(24 uur fermentatie) of kefir.

    Yoghurt- melkverwarmen tot 40 gr, starter(yoghurt) erin doen (paar eetlepels, of in pot van aman prana, 1.6 liter, ongeveer 2 cm), even doorroeren en wegzetten in een deken in een koelbox, zodat deze op temperatuur blijft, eventueel kruikje erbij(fles warm water) na 24 uur nog 8 uur in de koelkast zetten.

    #49382

    ruud
    Bijdrager

    Ik weet dat je geitenyoghurt 29 uur moet fermenteren omdat het vetter is dan koeienmelk.

    Mogelijk is dat ook zo met schapenmelk/yoghurt.

    #49383

    Joopie
    Bijdrager

    Dus het is voornamelijk het vet-gehalte dat bepaald hoelang iets het beste kan fermenteren?

    vetgehalte g/100ml

    koe: 3,6

    geit: 3,9

    schaap: 6,3

    Mag ik hieruit opmaken dat ik het zo’n 32u kan fermenteren om zijn lactose kwijt te raken?

    Zonder dat het “onbruikbaar” wordt, indien dat het geval is bij te lang fermenteren van yoghurt?

    #49384

    Poekie
    Moderator

    @joopie,

    Ik denk toch dat het een kwestie wordt van proberen.

    De meeste leden van het forum maken yoghurt van koeienmelk.

    Probeer het en deel je kennis weer hier. Kunnen we allemaal van leren.

    #49385

    Joopie
    Bijdrager

    Oké zal ik doen. Overigens ben ik wel benieuwd of door de pH (bij het fermenteren tot yoghurt) de eiwit structuur veranderd (denaturatie)? Indien dit het geval is en de melk moeilijker verteerbaar wordt, kan ik het misschien beter consumeren zonder er yoghurt van te maken.

    #49386

    Webmaster
    Bijdrager

    De eiwitten worden door fermentatie voorverteerd en juist makkelijker verteerbaar.

    Mike

    #49387

    Joopie
    Bijdrager

    Goed gelukt hoor, ik heb hem er 29u ingehouden. Ik maak er hangop van en drink het uitgelekte wei.

    #49388

    Anoniem

    Hallo Joopie,

    Hoeveel betaal jij voor de schapenmelk? ik kan ook rauwe schapenmelk krijgen van bio.boerderij,maar dan 2,50 euro per liter.

    En is rauwe schapenmelk/yoghurt net zo goed/lekker te drinken als koeien- of geitenmelk?

    Ik denk dat ik het gewoon probeer, gezien er verder geen bio.koeien of geiten boerderij in de buurt is.

    #49389

    Anoniem

    Hallo Benjo,

    Ik drink ook schapenmelk en koop het voor € 1,50 per liter. Ik vind het bijna net zo smaken als koeienmelk. De yoghurt maak ik gewoon op dezelfde manier als de anderen met koeienmelk, ik laat hem gewoon 24 uur staan en het is altijd goed.

    #49390

    Anoniem

    Tineke dank voor je informatie! wel een stuk goedkoper!

    maar ach het is wel fijn dat ik het op de fiets bij de boernmarkt kan halen ipv. ergens ver weg.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.