Yoghurt maken

Dit onderwerp bevat 414 reacties, heeft 67 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Tanja 4 maanden, 3 weken geleden.

15 berichten aan het bekijken - 46 tot 60 (van in totaal 415)
  • Auteur
    Berichten
  • #18579

    Poekie
    Moderator

    Hoi Lievergezond

    Ik schreef ‘af laten koelen in de koelkast’.

    We laten ca. een uurtje of 8 afkoelen.

    En superdik is-ie inderdaad het lekkerst 😆

    #18580

    ruud
    Bijdrager

    @ poekie, oh sorry dat ik het verkeerd begreep: koelkast ipv koelbox!

    #18581

    mappas
    Bijdrager

    Over yoghurt gesproken……..

    Ik maak hem niet zelf hoor, maar ik eet al dertig jaar lang lekkere magere yoghurt of biogarde met müsli en/óf fruit.

    Maar in het kader van meer vet en minder koolhydraten eten heb ik gisteren een pot roomyoghurt van de boer gekocht. Wel bij de supermarkt, maar het zag er toch wel redelijk ambachtelijk uit (glazen pot).

    Nu heb ik die gisteren toch maar weer met müsli en rozijnen gegeten (als toetje). Het was niet zo lekker als met biogarde, beetje vet, maar dat is wennen denk ik. Ik moet zeggen dat ik daarna wel goed vol zat en geen behoefte had aan een tweede bakje, terwijl ik dat met de biogarde vaak wel deed, die stopte ik in m’n holle kies als het ware 😉

    Nu wil ik natuurlijk ook een vervanging vinden voor de koolhydraatrijke müsli of fruit toevoeging. Yoghurt is “naturel” ook wel lekker, maar dat is zo hetzelfde elke dag.

    Hebben jullie misschien tips en ideeën voor me?

    Noten is uiteraard wel een goede, maar daar houdt m’n creativiteit een beetje mee op.

    #18582

    ruud
    Bijdrager

    Ik eet kokosvezels in mijn yoghurt.

    Dit is een tip van een natuurarts geweest (ivm het budwigpapje).

    De kokos zou boterzuur in de darmen bevorderen; maar dat doen alle vezels volgens mij.

    #18583

    mappas
    Bijdrager

    Is dat hetzelfde als geraspte kokos?

    Wel goed idee trouwens: kokos met noten door de yoghurt.

    Ik ben gek op kokos!

    #18584

    ruud
    Bijdrager

    Hoi Enjoy, Ja geraspte kokos bedoel ik.

    #18585

    lola
    Bijdrager

    Hierbij een tip voor iedereen die een eigen ‘yoghurt machine’/’yoghurt warmhouder’ wil maken maken. Mike (fatsnotbad) had het eerder in dit topic o.a. over het ombouwen van een koelbox met een warmteelement erin. Mike had het over een prijs van ruim €70,-

    Voor iedereen die een goedkoper warmte element wil: Gebruik gewoon een gloeilamp. 40Watt zal waarschijnlijk meer dan voldoende zijn. Gebruik verder een temperatuurregelaar met temperatuursensor. De gloeilamp sluit je aan op de 230v uitgang van de temp.regelaar en op de regelaar stel je digitaal de gewenste temperatuur in.

    Regelaar:

    Mini Temperatuurregelaar incl. temp.sensor op ebay: €18,- incl. verzendkosten

    Andere Regelaar:

    Omron temperatuurregelaar incl. temp.sensor op DealExtreme: €14,25 incl.verzendkosten (wel even geduld hebben, levertijd is circa 3 à 4 weken)

    Expert tip:

    Voor een betere warmteverdeling in de koelbox (warmtebox dus :wink:) plaats je er eventueel een ventilatortje bij. Kun je uit een oude computer halen, of voor circa 2 Euro kopen op DealExtreme (deze is 12volt, dus gebruik hiervoor een adapter van een oud electronisch apparaat, bijv. een oude kruimeldief ofzo. Die dingen zijn vaak 12Volt. Je kunt ook een 230v ventilatortje kopen, maar die zijn al snel €20 à €25 incl. verzendkosten)

    Tweede optie:

    Gebruik evt. een warmte-element van een aquarium (ca. €5 à €7 op ebay) en vul de yoghurt/fermentatiebox met een laag water. Je kunt dezelfde temperatuurregelaars van hierboven gebruiken, alleen zou ik dan de temperatuursensor met een stuk krimpkous waterbestendig maken.

    Kijk evt. op instructables.com voor meer ideeën. (zoek op: ‘yoghurt’ of ‘fermentation’)

    Momenteel maak ik zelf nog geen yoghurt, dus ik heb bovenstaande nog niet zelf gemaakt. Als het zover is, zal ik het hier posten.

    #18586

    Poekie
    Moderator

    Wij maken al geruime tijd yoghurt. Eerst hielden we het warm in een dikke deken.

    Maar sinds een paar maanden zetten we de warm gemaakte melk (uiterlijk 42 graden) met yoghurt starter een nacht in de koelbox zonder deze bij te verwarmen, daarna in de koelkast afkoelen.

    En we krijgen een dikke yoghurt. Als je de pot op zijn kop houdt blijft de yoghurt gewoon in de pot.

    Niet te moeilijk denken maar gewoon doen.

    In het begin hebben we er ook aan gedacht om een yoghurt machine te kopen maar dan staat het uren op stroom en dat wilden we niet.

    Dus toen eerst in die dekens en nu in de koelbox zonder dat deze op stroom staat. Lekker goedkoop 😉

    Maar belangrijk is: werk schoon/hygienisch

    #18587

    simone
    Bijdrager

    How about een zilveren lepel in buffel melk laten staan, dan gaat ie ook fermenteren, je kunt het zelfs een klein beetje koken. Je doet de vocht scheiden en dan doe je het gefermenteerde in een doek, een beetje zouten met Keltisch zeezout en laten staan totdat ie helemaal uitlekt en je hebt me een lekkere buffel hangop.

    Ik heb het gemaakt en ze zijn er hier thuis dol op.

    #18588

    Anoniem

    Ik voeg nu zelf gesmolten roomboter toe aan mijn Griekse yoghurt (10% vet). Maar als ik zelf Griekse yoghurt wil gaan maken, kan ik dan de roomboter er niet al bij doen? Of gaat dat niet goed als ik het een paar dagen wil bewaren?

    Griekse yoghurt schijnt niets meer te zijn dan melk met extra (slag)room meegeroerd in het verwarmingsproces.

    Ik wil het ook zelf gaan maken omdat ik dan meer yoghurt heb voor hetzelfde geld. En ik merk dat de extra vetten me goed doen. Maar ik wil niet elke dag die roomboter moeten smelten als ik het ook er doorheen kan verwerken.

    #18589

    zirus
    Bijdrager

    Ik heb mijn geiten yogurt dikker gekregen door slagroom toe te voegen. ik heb ook een keer zure room toegevoegd. beide zijn goed gelukt 🙂 boter lijkt me ook niet zo gek, maar room lijkt me idd makkelijker – geen smelten nodig.

    #18590

    simone
    Bijdrager

    Als jullie lekkere, dikke romige yoghurt willen zou ik gewoon buffelmelk halen en daar yoghurt van maken. Geloof me deze home made buffel yoghurt kan geen andere yoghurt aan tippen en omdat buffel twee keer zoveel vet heeft als koe en vooral de Holstein die heel weinig vet heeft tegenwoordig.

    Zult er geen spijt van krijgen.

    #18591

    zirus
    Bijdrager

    @haydarpasa 🙂 Je bent duidelijk een buffel fan! Ik heb op fietsafstand een boerderij met rauwe geiten melk – namelijk die in het Amsterdamse Bos. Daar ben ik een fan van 🙂 Maar als buffel melk in de buurt zou zijn lijkt het me wel het probern waard!

    #18592

    Anoniem

    Ik heb daar laatst geitenboter gekocht. Ook zéér te pruimen! Ze hebben zelfs geitenvlees. En alles daar heeft het demeter keurmerk!

    Hilda

    #18593

    simone
    Bijdrager

    Ik heb al zo vaak geiten producten geprobeerd, vers maar ook kaas, boter, vlees maar ik vind dat geiten een heel penetrante geur en smaak hebben. Echt heel sterk. Het is zeer zeker gezond maar wat ik bedoel verschilt ook heel veel qua welke ras geit je hebt.Daar zit heel veel verschil in.

15 berichten aan het bekijken - 46 tot 60 (van in totaal 415)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.