wel of geen vet bij alvleesklierproblemen?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid wel of geen vet bij alvleesklierproblemen?

Dit onderwerp bevat 16 reacties, heeft 7 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Lievergezond 3 jaren, 9 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)
 • Auteur
  Berichten
 • #125036

  Mare
  Bijdrager

  Goedemorgen,

  Ik vermoed dat mijn alvleesklier het zwaar heeft: het begon met flinke druk/pijn in de bovenbuik..en de laatste tijd veel krampen/gas door de hele buik. Candida zou ook wel een rol kunnen spelen. Sinds een tijdje eet ik steeds meer volgens WAPF..maar het lijkt erop dat de klachten er niet beter op worden met meer vet. Lees ik ergens anders, dan valt me ook op dat mensen met alvleesklierproblemen aangeraden wordt zoveel mogelijk vetvrij te eten? Zelf gebruik ik het liever wél, aangezien ik ook – alles behalve- te zwaar ben. Eerder snel te magertjes. Iemand een goed idee hierover?

  Marieke

  #125038

  Lievergezond
  Bijdrager

  hoi Mare, vet eten gaat bij mij ook niet goed boven een bepaalde grens: denk bijv. aan de bouillons als ik ze meer dagen achter elkaar gebruik. En bij mij staat als een paal boven water dat mijn alvleesklier het moeilijk heeft. Avocado gaat bij mij wel trouwens (uiteraard moet ik ook niet overdrijven). Kokosolie als ik het rustig aandoe. Dus misschien ligt het persoonlijk hoe je dingen verwerkt als je een verminderde alvleesklierfunctie hebt? Let goed op waarop je reageert: mogelijk zijn bij jou ook allergieen / intoleranties in het spel. Winderigheid: dat krijg ik van eiwitten die ik niet (goed) verteer. Maar van te veel vet krijg ik een misselijk/drukkend gevoel / hoofdpijn als ik het niet meer aankan. Belangrijk voor je om onderscheid te leren maken tussen hoe je iets aan voeding hebt en hoe niet. Vet heb je wel hard nodig voor je gezondheid. Van vet kom je niet aan, wel van koolhydraten.

  #125047

  Mare
  Bijdrager

  Dank je wel Lievergezond, voor je reactie. Ik ga verder op onderzoek! Want ik ben het ook met je eens dat we vet hard nodig hebben, vandaar ook de vraag.

  #125052

  Tanja
  Bijdrager

  Hoe weet je dat het de alvleesklier is en niet de lever/gal?

  Je zou kunnen proberen om enzymen bij te nemen voor de vetvertering, als dat niet helpt zou ik eerder denken aan gal/lever.

  Krampen en gas denk ik trouwens eerder aan slechte vertering van de eiwitten/Kh, heb je last winderigheid? En ruiken ze of niet?

  #125062

  Mare
  Bijdrager

  Tanja, inderdaad ook last van winderigheid. Ook bij ontlasting veel lucht tussendoor. Qua geur wisselt het. Soms niet erg, soms héél erg.

  #125064

  Tanja
  Bijdrager

  Stinkende windjes wijst op slechte eiwitvertering, ik zou aan mijn maagzuur/spijsvertering gaan werken, appelazijn voor iedere maaltijd, bitterstoffen (kruidentinctuur) en ontspanning opzoeken.

  #125067

  Mare
  Bijdrager

  Dank voor de reactie Tanja. Weet je een goede tinctuur? Appelazijn heb ik in huis, zal ik met meer regelmaat (voor elke maaltijd) gaan gebruiken!

  #125068

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder
  #125070

  Tanja
  Bijdrager

  Idd zweeds kruidenbitter of iberogast, bij Leefbewust hebben ze ook een goed kruidenbitter.

  #125086

  Zweeds kruidenbitter is ook bij de tuinen te koop, scheelt verzendkosten.

  #125148

  Mare
  Bijdrager

  Dank jullie wel allemaal, ik ga ermee aan de slag!

  #125163

  Of je maakt het eventueel zelf in een 2 liter weckfles.
  https://www.pit-pit.com/zweedse-kruiden.html
  Met 2 flessen oude jenever van minimaal 38% heb je meteen 1 1/2 liter.
  Ik kreeg er een paar jaar geleden wel maagpijn van bij het drinken ervan met water en ben ermee gestopt.
  Pas vond ik nog 2 weckflessen in de kelder die al die tijd hebben staan trekken met het kruidenmengsel er nog in.
  Die zullen nu wel op dronk zijn en ik ga het weer eens proberen.

  #125166

  maarten
  Bijdrager

  Ik heb ook een poosje zweedskruidenbitter gebruikt, merk er geen voordelen van, ben even gestopt omdat er een ontlasting onderzoek aan komt via de nieuwe therapeute waar ik sinds kort loop.

  #125201

  Mare
  Bijdrager

  Ik heb het zweedse kruidenbitter gisteren gekocht (jawel, zelfs in Lochem verkrijgbaar). Misschien maak ik het de volgende keer wel zelf, nu kant en klaar. Beetje vroeg om er nu iets over te zeggen, maar het líjkt wel iets te verlichten. Trouwens..stiekem wat zwart-wit gesnoept van mijn zoontje. Dat leek ook wat te doen, haha. zal het zoethout dat erin zit misschien wel zijn,.

  #125206

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Dan reageer je positief op zoethout, een indicatie dat je bijnieren ondersteuning vergen.

  Mike

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.