Wat te doen bij verhoogd ferritinegehalte?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Wat te doen bij verhoogd ferritinegehalte?

Tags: 

Dit onderwerp bevat 35 reacties, heeft 15 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Godsgeschenk 1 week geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 36)
 • Auteur
  Berichten
 • #4693

  Hallo allemaal,

  Mijn vriend heeft in navolging van mij ook een bloedtest laten doen. Gister zijn de uitslagen binnengekomen, en nu blijkt dat hij een verhoogd ferritinegehalte heeft, nl. 257 (normaalwaarde is 15 tot 220). Volgens de HA hoeft er nu nog geen actie te worden ondernomen maar het is wel iets om in de gaten te houden. Voor de zekerheid heb ik mijn vriend alvast opgegeven als bloeddonor, zodat hij op die manier zijn ijzer kwijt kan. Hij grapte al dat hij mij wat wilde geven, aangezien ik een veel te laag ferritine heb.

  Weet iemand wat de reden kan zijn van een verhoogd ferritinegehalte? Als ik op internet zoek lees ik dit: “Licht verhoogd:

  Een licht verhoogd ferritinegehalte (tot 400 μg/L) kan worden veroorzaakt door ijzerstapelingsziekte, leverziekte, autoimmuunziekte, ontsteking of meerdere bloedtransfusies”.

  Zijn hele bloed incl. hormonen, nieren, etc. is nagekeken, neem aan dat hij dan geen leverziekte of autoimmuunziekte heeft. Bloedtransfusies heeft hij niet gehad. Een ontsteking zou kunnen, maar hoe komen we daar achter? Kan hij behalve bloed geven nog meer doen om overtollig ijzer af te voeren?

  Alvast bedankt voor het meedenken!

  #93813

  Anoniem

  Beste San,

  Teveel ijzer raak je niet gemakkelijk kwijt, zeker niet als man.

  Het is mijn werk om onder andere het ijzerstapelen bij bloedtransfusies te volgen.

  Verder is er ook een ziektebeeld “hemachromatose” waarbij er een probleem omdat het lichaam teveel ijzer opneemt.

  Onze trigger is een ferritine van 1000! Als de patient dat heeft kan er ijzer worden opgeslagen in de organen en dit is niet goed. De mogelijke reguliere therapie is aderlaten of chelatie waarbij medicatie de ijzer bindt aan een stof die wel uitgescheiden kan worden.

  Om de waarde van je man zou ik mij dus helemaal niet druk maken.

  Bloeddonor worden is in 2 opzichten toch een goede optie: je helpt de medemens en je helpt jezelf van wat ijzer af.

  Chelatie medicatie moet je niet aan denken.

  Verder zou ik terughoudend zijn met ijzerhoudende voeding en multivitamine preparaten met ijzer.

  #93814

  Anoniem

  dus eigenlijk is hij helemaal niet verhoogd……………………..

  #93815

  Hoi Wimck,

  Bedankt voor je antwoord. Dat is goed nieuws. En mooi dat jij hier verstand van hebt, blijkt dat we ons helemaal geen zorgen hoeven te maken. Hij zit nog lang niet aan een ferritinegehalte van 1000 gelukkig.

  Inderdaad, met bloed doneren slaat hij twee vliegen in een klap. Hij mag 5 keer per jaar, denk dat dat prima is voor hem. Hij is lang en heeft behoorlijk wat bloed. Supplementen met ijzer neemt hij verder niet, ijzerhoudende voeding gaan we op letten.

  #93816

  Dit topic heb ik een tijdje geleden voor mijn vriend geopend, maar nu heb ik zelf een vraag over ferritine. In mei is gebleken dat ik een te laag ferritinegehalte heb, namelijk 31. En eigenlijk kan ik maar heel weinig info vinden over hoe dit omhoog te krijgen. Is een laag ferritinegehalte wederom een opnameprobleem? Zo ja, dan weet ik natuurlijk het antwoord al wat ik er aan moet doen. Ik eet volgens mij voldoende ijzerrijke producten, daar kan het niet aan liggen. Ik vermoed dat het een leverprobleem is, maar wil dit toch even navragen. Weet iemand dit?

  #93817

  rotterdam
  Bijdrager

  Hoi San,

  Ik heb ook laag ferritinegehalte en hier 2x ijzerinfuus voor gekregen (zou ik nu niet meer doen). Heeft zeker met gebrekkige opnamen te maken. Jij hebt toch ook onstekingen in maag en met laag maagzuurniveau te maken. Jouw link met lever is iets waar ik zelf ook asn denk. Ik heb ook verhoogd biliburine (een van de leverwaarde) te maken en dit kan duiden op gal-lever. Ik ga vanavond voor het eerst een milde leverreiniging doen om hier aan te werken. Ik las op de amerikaanse wapf trouwens dat weinig maagzuur ook in relatie staat met lever. Kortom ik heb geen oplossing, behandeling maar heb dezelfde gedachte als jij over laag ferritinegehalte.

  #93818

  Gerard
  Bijdrager

  Het kan zo maar zijn dat te weinig maagzuur samenhang met een slecht functionerende lever, omdat het organisme een terugkoppeling heeft waarbij, bij gebrek aan galproductie en minder maagzuur wordt geproduceerd om de darmen tegen te hoog zuurgehalte te beschermen. (Gal is alkalisch, dit neutraliseert het maagzuur. Maagzuur heeft immers zijn werk in de maag gedaan).

  #93819

  ruud
  Bijdrager

  hoi San, gisteren stuitte ik op deze passage:

  Quote:
  Another function of vitamin C is to facilitate the absorption of iron from the digestive tract. How could this function lead to claims that vitamin C is a good “tonic” for people suffering from fatigue?

  http://blogs.nvcc.edu/wp-content/blogs.dir/91/files/2012/06/Lecture14.pdf

  Trouwens bij te veel ferritine kun je bloed doneren aan een bloedbank om het ijzergehalte te verlagen: dat las ik eens op de site van Mercola.

  #93820

  Webmaster
  Bijdrager

  Te weinig maagzuur zorgt voor een slechte ijzeropname. Het zorgt ook voor een slechte eiwitvertering en een slechte opname van B-vitamines en mineralen en spoorelementen. Bovendien zet het een negatieve keten in werking van een steeds dunner wordende slijmvlieslaag die de maagdarmwand bekleedt (lekke darm), dysbiose (verstoorde darmflora) en een verslechterde lever- en galblaasfunctie.

  Dat is ook mijn probleem/uitdaging: hoe krijg ik een moderne, gedegenereerde mens aan een traditioneel voedingspatroon, gebaseerd op dierlijke vetten en eiwitten, als juist deze vetten en eiwitten niet goed verteerd kunnen worden? Gezien de vele verhalen hier van mislukte pogingen hiertoe a.g.v. een EPIDEMIE van maagzuurtekort en (al dan niet latente) lever- en galklachten lijkt het voor velen eerder niet dan wel te werken. Er is maar 1 oplossing`en dat is een verzwakte spijsvertering zoveel mogelijk rust gunnen d.m.v. zo vloeibaar mogelijke en flink doorgekookte voeding!

  Mike

  #93821

  Iedereen bedankt voor de antwoorden. @rotterdam: ik bedenk me dat ik je vergeten ben te mailen, ik had zware griep en daarna is het me ontschoten, sorry! Hoe is de milde leverreiniging gegaan? Ik ga volgende week de grote zuivering weer doen, die lever moet schoon. En inderdaad, ik zit ook met die maagontsteking en weinig maagzuur. Merk dat het al beter gaat, hoe is het bij jou? Als ik stress heb krijg ik weer buikpijn, en ik ben nog wel regelmatig misselijk helaas, maar hoef niet meer de bank op ivm pijn. Morgen weer naar de osteopaat, die helpt me ook altijd een eind in de goede richting.

  @lievergezond: jij bent goed bezig met al dat lezen zeg! Ik ga me in het artikel verdiepen.

  @gerard en mike: toch dat maagzuur weer dus! Ik ga me dan meer richten op de vloeibare voeding, eet nu al meer soep. Gek genoeg heb ik dus nooit last na het eten van vlees, daar ben ik zo blij om! Heb weleens wat maagzuur na het eten, maar nooit zo storend dat ik er echt last van heb (het is natuurlijk niet goed, maar kan me voorstellen dat als je echt pijn hebt na het eten je voedingsmiddelen wilt gaan vermijden).

  #93822

  ruud
  Bijdrager

  @ San alleen die passage ging maar over ijzer.

  Bespaar je de rest van de info van het artikel.

  Ik heb de bron erbij gezet opdat je dan weet dat ik het niet uit mijn duim heb gezogen:-)

  #93823

  Gerard
  Bijdrager

  Ik denk dat, alweer, stress tot o.a. maagzuurtekort leidt. Stress legt het één en ander aan functies vrijwel plat om alle energie die voorhanden is te kunnen gebruiken om te vechten of te vluchten.

  Wie stevig sport zal merken dat de nieren bij grotere inspanning vrijwel stil liggen; er hoeft nauwelijks geplast te worden Dat is ook zo’n mechanisme.

  Er kan dus op meerder fronten aan gewerkt worden: rust, regelmaat, reinheid: goede, natuurlijke voeding, leverreiniging. Regelmaat ook in het soort voedsel: het lichaam went snel aan regelmaat, ook in de voeding. Elke dag een zelfde eetpatroon kan meehelpen om o.a. maagzuurtekort te verhelpen. Ik zie het ook aan mijn katten, die wennen bij het voeren aan vaste tijden. Reken maar dat hun spijsvertering daar van profiteert.

  #93824

  Stress is inderdaad erg slecht, dat merk ik wel. Vooral tijdens het avondeten moet ik echt rust hebben, anders krijg ik het niet weg. Ik probeer de stress zoveel mogelijk uit te bannen, vaak ga ik wandelen, dat helpt wel. Katten wennen inderdaad aan vaste tijden, dat heb ik hier ook. Vreemd genoeg zijn de katten sinds een half jaar niet meer zo hongerig, geen idee hoe dat komt.

  #93825

  Ivonne
  Lid

  Ik heb een te hoge firritine van 431 Mijn huisarts wee niet wat hij moet doen, wie kan mij adviseren

  #93826

  Webmaster
  Bijdrager

  Het blanke ras lijdt aan structurele bloedarmoede. Wees blij met je ‘te hoge’ ijzergehalte!

  Mike

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 36)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.