Wat is ( hiervan) waar?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Wat is ( hiervan) waar?

Dit onderwerp bevat 15 reacties, heeft 10 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  muis 2 jaren, 8 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 16)
 • Auteur
  Berichten
 • #137496

  Mtje
  Bijdrager

  Een nieuw topic waarin je info/artikelen etc kan plaatsen met de vraag wat ervan waar is? Fijn als we overal kritisch naar kijken.

  https://www.seleneriverpress.com/the-dark-side-of-bone-broth/

  Hierin staat dat als je langer dan 24 uur de bouillon opzet dat er glutamaten inkomen (glutamic acid)
  “The result of such long cook times is a tremendous amount of glutamic acid. And that’s the dark side of Bone Broth”

  glutaminezuur is de precursur van glutamaat

  Wie weet hier meer vanaf?

  #137498

  Tanja
  Bijdrager

  Hoezo “dark side”? dat geeft juist de lekkere smaak, je moet alleen wel onderscheid blijven maken tussen zelfgemaakte en de goedkope fabrieksvariant.

  Why do consumers react to factory-produced MSG and not to naturally occurring glutamic acid found in food? One theory is that the glutamic acid produced by hydrolysis in factories contains many isomers in the right-handed form, whereas natural glutamic acid in meat and meat broths contains only the left-handed form. L-glutamic acid is a precursor to neurotransmitters, but the synthetic form, d-glutamic acid, may stimulate the nervous system in pathological ways.

  http://www.westonaprice.org/health-topics/broth-is-beautiful/

  Er zijn vast mensen die ook op de zelfgemaakte slecht op reageren, die kunnen dan beter hun bouillon wat korter opzetten, kippenbouillon of visbouillon leent zich hier dan weer beter voor.

  #137502

  Mtje
  Bijdrager

  het gaat in het artikel duidelijk om de zelfgemaakte bouillon nl die je 24 uur of langer laat sudderen en niet om de goedkope fabrieksvariant.

  Ik ben bekend met het verschil tussen gebonden en ongebonden/vrij glutamaten.
  Echter dit is niet de eerste keer dat ik lees dat gelatine en glutaminezuur onder de vrije/ ongebonden ( foute) glutamaten vallen.

  Mijn gevoel zegt dat bottenbouillon wel goed is en ik maak deze ook zelf. Ik laat het zelf nooit langer dan een dag op staan. Zou ik dat dan op gevoel goed doen of is dat artikel fout geïnterpreteerd.

  #137503

  Jhanne
  Bijdrager

  Dank Marijn,
  dit is een goed topic.

  Ik lees:

  So what’s the dark side of Bone Broth? It lies in the “long” part of the “slow and low and long” cook time. Bone Broth simmers at a low temperature for many hours, long enough to allow the connective tissues to dissolve and the minerals to be drawn into the broth. Chicken Bone Broth needs to cook 6–24 hours. Beef, bison, or other large mammal Bone Broth needs at least 24 hours or up to 72 hours to ensure all the cartilage and tendons dissolve. (The bigger the bone, the longer this takes.) The result of such long cook times is a tremendous amount of glutamic acid. And that’s the dark side of Bone Broth.

  As you may or may not know, glutamic acid and glutamate are highly regulated by the human brain. If you have a leaky brain, as those with a leaky gut often do, high amounts of glutamic acid can trigger seizures if you’re prone to them. Yes, seizures. It can also trigger other neurological symptoms you may already be sensitive to, including brain fog, migraine headaches, dramatic mood swings, stimming, and nervous tics, to name a few.

  Many, many people—including the vast number of children in our country with nervous system disorders such as ADD, ADHD, and Autism Spectrum Disorders—should not be drinking long cooked Bone Broth. I’ve heard from numerous moms in my Simply Being Well practice who told me how their children reacted with seizures after drinking Bone Broth, even just a small amount. The same goes for the many adults who have autoimmune disorders. They too should not be drinking Bone Broth. Why? Because autoimmune means leaky gut, and leaky gut means leaky brain, and leaky brain means glutamic acid sensitivity.

  Maw, zieke en zwakke mensen zouden hier mogelijk niet goed tegenkunnen, er wordt hier gerefereerd aan zieke mensen die er inderdaad ziek van werden.

  op de westonpricesite staat dat een mogelijke theorie is dat we wel tegen natuurlijke glutamaat zouden kunnen en niet tegen kunstmatige.

  Dus we zien hier twee tegengestelde meningen,

  Wat ik me afvraag is: hoe onstaat dat glutamaat precies, ik neem aan dat het onstaat door het langdurig verhitten van de reeds in het kookvocht opgeloste stoffen. Punt is, als GAPSpersoon wil je natuurlijk zoveel mogelijk goede stoffen uit die botten halen zonder dat je jezelf met kwalijke stoffen belast. Zoals ik me voel is ieder risico dat ik kan vermijden de betere keuze, net weer dagen op bed gelegen omdat ik zo zwak ben dat ik mijn spieren letterlijk niet in beweging krijg.

  Nu ben ik ( was ik 🙂 vegetariër en vind die sterke smaak helemaal niet zo lekker. Ik kook een pan bouillon en eet die gaande de dag half leeg. De ochtend daarop giet ik het restant bouillon door een zeef, deze kan ik dan opwarmen en gedurende de dag drinken. Dan snijd ik de fliebertjes van de botten af en klein en weer kruiden erbij en dat kook ik dan weer.

  Nu heb ik dit proces laatst nog een derde dag herhaald. Wat me opviel was dat het niet alleen een dunne/waterige substantie bleef, maar dat er duidelijk een wittig waas in kwam, alsof ik er melk in had gegoten, lijkt me dat de mineralen er dus toen goed uitkwamen. Toen heb ik er twee drumsticks in gegooid en ging de hele pot lekker naar kip smaken.

  zou je op deze manier de voordelen van lang koken hebben zonder het glutamaatrisico?

  hier is boeiend leesvoer dat ik van de week eens zal proberen te lezen

  http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=603

  #137504

  Lievergezond
  Bijdrager

  Because autoimmune means leaky gut, and leaky gut means leaky brain, and leaky brain means glutamic acid sensitivity.

  Herkenning!: in elk geval de gevoeligheid voor MSG en autoimmuunproblemen. Ik vraag me af of dit ook de reden is dat ik uberhaupt niet zo heel goed kan tegen bottenbouillon.

  #137650

  Zou het ook nog uitmaken of de bouillon in een slowcoooker met een lagere temperatuur of tegen kookpunt aan in een pan op gas met een warmhoudplaatje eronder wordt gemaakt?
  Voor een stoofschotel staat er in een slowcooker wel zo’n 10 uur voor terwijl ik in pan op gas met een warmhoudplaatje in 2 1/2 of 3 uur wel klaar ben met een stoofschotel.

  #137681

  Debsy
  Bijdrager

  natuurvolkeren deden dit toch ook gewoon dat lange trekken….

  anyways ben het ook wel eens zoiets tegengekomen jaren terug.

  #137683

  Tanja
  Bijdrager

  Natuurvolkeren hadden minder last van darmproblemen Debsy, denk dat we de meest gezonde voeding steeds minder goed verdragen, ook al zijn ze in principe helend. Die degeneratie toch…
  Maar goed, zoals Mike al jaren roept kunnen we daar niet het voedingsmiddel de schuld van geven.

  #138249

  Jhanne
  Bijdrager

  hier is boeiend leesvoer dat ik van de week eens zal proberen te lezen

  http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=603

  Nu ik de link heb doorgelezen vraag ik mij af: is het voor mensen met een lekkedarm, immuunproblemen en exorfinenproblemen wellicht zinnig om ergens in het traject naar gezondheid een periode L-glutamine te gebruiken?

  iemand ideeën?

  #138255

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Wat elke soep of stoofschotel alsmaar lekkerder maakt naarmate de uren verstrijken zijn glutamaten. Onze tong bevat hier receptoren voor. De voedingsindustrie weet dit en voegt dus te pas en te onpas mononatriumglutamaat (smaakversterker, E621, ve tsin) toe aan allerlei producten voor een vleesachtige smaak.

  MSG is een neurotoxine, maar alle traditionele voeding barst van de glutamaten, die zoals Tanja terecht opmerkt juist volop smaak geeft. Waarom konden ze daar vroeger wel tegen en waarom nu niet? Antwoord: dan moet er al sprake zijn van neurologische verzwakking. De belangrijkste verdachte: pesticiden. Dat en chemische toevoegingen, met kunstmatige zoetstoffen bovenaan. Vaccins hakken er neurologisch natuurlijk ook in op zeer jonge leeftijd.

  Mike

  #138262

  Jp
  Bijdrager

  Ik ben flink e621 intolerant en heb hier in het verleden zelf veel mee getest.

  De chemische varianten e620 t/m e625 vallen zeer slecht, kleine hoeveelheden zijn al merkbaar.
  Semi natuurlijke zoals gist extracten in o.a. tartex geven ook problemen, hoewel iets minder.
  Natuurlijke zoals in kaas en tomaten zijn geen probleem.

  Als er een reactie op bottenbouillon is zou die overeen moeten komen met de reactie op e621.
  Is de reactie anders, kijk dan verder, bijvoorbeeld histamine.

  ps. Ik heb niet zo veel ervaring met bottenbouillon, het valt niet zo goed, maar het lijkt niet op e621 bij mij. Ik noem histamine niet zomaar, maar daar weet ik nog niet alles over.

  #138274

  Paradogma
  Bijdrager

  Over waarheid gesproken gewaardeeerde forumleden, laten we de kracht van muziek niet vergeten:

  #139415

  muis
  Bijdrager
  #139419

  Lievergezond
  Bijdrager

  Semi natuurlijke zoals gist extracten in o.a. tartex geven ook problemen, hoewel iets minder.
  Natuurlijke zoals in kaas en tomaten zijn geen probleem.

  Als er een reactie op bottenbouillon is zou die overeen moeten komen met de reactie op e621.

  hoi JP: herkenbaar: tartex, bottenbouillon, kaas en tomaten: allemaal problematisch bij mij. Eerder dacht ik dat tomaten bij mij problematisch waren vanwege dat het een nachtschade is, maar dan zou ik ook allergisch moeten reageren op anderen nachtschaden, maar dat kwam bij mij als zodanig niet uit de testen. Lastig uitmaken waarom iets problematisch is: kaas is dat van mij mogelijk ook omdat het een melkproduct is. Maar glutamaat zal het ook niet beter maken in mijn geval gezien mijn reacties op andere glutamaatbevattende producten.

  #139420

  Lievergezond
  Bijdrager

  @ Muis: niet om het helende effect van muziek tegen te spreken, maar de effectiviteit van medicijnen overtreffen is nauwelijks een prestatie.

  Slechts 12 procent van de medicijnen en behandelingen zijn effectief. De rest is gebaseerd op blind geloof en vertrouwen. Miljoenen Nederlanders slikken medicijnen die bij hen niet werken. Bij 57% is er geen enkel effect of zijn er zelfs nadelige gevolgen.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 16)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.