Waarom had Ötzi galstenen ?????-_-

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Waarom had Ötzi galstenen ?????-_-

Dit onderwerp bevat 21 reacties, heeft 7 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Anoniem 4 jaren, 9 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Auteur
  Berichten
 • #2972

  robinAlexander
  Bijdrager

  Ötzi mens uit de prehistorie Zo’n vijfduizend jaar terug woonden in een dal van de alpen

  wikipedia= http://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi

  (In tegenstelling tot Egyptische mummies en andere begraven mensen is Ötzi intact bewaard, net als zijn kledij en de gebruiksvoorwerpen die hij op het moment van zijn dood bij zich droeg. Ötzi kan informatie verschaffen over een tijd in de Europese prehistorie waarover maar heel weinig bekend is)

  Wat ik niet snap is dat Otzi galstenen had

  Volgens onderzoeken had hij galstenen en Hij had last van aderverkalking en had vlak voor zijn dood nog een stuk rendiervlees gegeten.

  zijn laatste maaltijd was Rendiervlees(berggeit) resten die gevonden waren in zijn maag.

  Door dat laatste bewijs twijfel ik omdat dat wel een hard bewijs is dat hij wel vlees at

  Maar ik denk juist dat hij veel granen at brood etc

  want aderverkalking en galstenen komen niet door dierlijk vlees/vetten het ledigt de galblaas juist toch??

  op deze site ook Interessante meningen

  http://paleohacks.com/questions/82745/why-did-otzi-have-gall-stones#axzz2J1NJvDIN

  #72429

  Anoniem

  Ik weet niet veel over onze vriend Otzi, maar ik las ergens dat hij uit zijn dorp moet zijn verbannen, en toen op een afgelegen plek is vermoord. Stress?

  #72430

  robinAlexander
  Bijdrager

  Ja dat kan wel stress of vermoord/verwond.

  Maar Daar gaat het mij niet om hoe en waar hij is vermoord.

  het gaat me om de voeding van vroeger en nu en het verband met galstenen

  zoals je kan lezen hier: http://paleohacks.com/questions/82745/why-did-otzi-have-gall-stones#axzz2J1NJvDIN

  #72431

  Anoniem

  Als iemand op een hoogst ongebruikelijke manier is omgekomen, had hij misschien een hoogst ongebruikelijke leefwijze. Dat bedoel ik. En volgens mij kan stress ook een oorzaak zijn.

  #72432

  Anoniem

  Ik denk niet dat het is omdat hij zoveel jaar geleden leefde dat hij per definitie gezond at. Sommige stammen hadden veel bijgeloof en aten daardoor de ‘verkeerde’ dingen.

  #72433

  Anoniem

  maar uiteindelijk 3 galstenen is toch niet veel in vergelijking met ons bijvoorbeeld…

  #72434

  Anoniem

  hij had ook ‘fat deposits in his artery walls’.

  Hier meer details over wat ze hebben gevonden qua voedingsresten in zijn maag en darmen.

  Hij at blijkbaar al graan. HIj was waarschijnlijk van het begin van het tijdperk toen ze met agricultuur begonnen. Misschien had graan op die mensen ook wel een nog drastischer effect, net zoals bij ‘primitieve’ volkeren die modern voedsel tot zich namen en nog sneller ziek werden dan ons?

  Of ze wisten nog niet goed hoe dat graan te prepareren..

  Nog een interessant artikel van een site over ancestral nutrition and health:

  Otzi’s dieet zou hoog zijn in koolhydraten en waarschijnlijk ‘moderate’ in vlees en at waarschijnlijk weinig vet.

  Hij had meerdere gezondheidsproblemen:

  waarschijnlijk darmparasieten, hij had in ieder geval wormeitjes. Lijnen op zijn vingernagels. DNA bewijs dat hij de ziekte van Lyme zou kunnen gehad hebben. Verschillende van zijn grote aders waren gecalcifieerd, 3 galstenen, artritis op verschillende plaatsen en hij had ook tandgaatjes en periodontitis. Zijn longen waren zwart, verondersteld wordt door de rook van vuur die gebruikt werd voor verschillende doeleinden zoals het smelten van koper.

  De auteur van dit artikel zegt ook dat de eerste agriculturalisten serieuze fysieke stress vertoonden, inclusief een kort gestalte, tandgaatjes en skelet abnormaliteiten. Latere agriculturalisten waren groter en gezonder dan de eerste, waarschijnlijk door een combinatie van genetische en culturele aanpassingen.

  #72435

  robinAlexander
  Bijdrager

  interessant lekkerromig

  ik denk dat dit er ook zeker mee te maken heeft : Hij at blijkbaar al graan. HIj was waarschijnlijk van het begin van het tijdperk toen ze met agricultuur begonnen. Misschien had graan op die mensen ook wel een nog drastischer effect, net zoals bij ‘primitieve’ volkeren die modern voedsel tot zich namen en nog sneller ziek werden dan ons?

  en natuurlijk te weinig vet.

  #72436

  Anoniem

  Even een vraagje

  Lekkerromig schrijft dat Otzi lijntjes had op zijn vingernagels,wat betekent dat?

  Mn dochtertje van 1 heeft dat op haar teennageltjes,horizontale lijntjes.

  #72437

  robinAlexander
  Bijdrager

  lijntjes op je nagels

  Dan is je lichaam van zichzelf aan het lenen als gevolg van mineraaltekorten denk ik

  Gebrekkige opname van mineralen probeer je vetinname te verhogen

  Daarnaast is voldoende maagzuur Belangrijk voor een goede mineraalopname

  https://www.fatsforum.nl/topic/verticale-strepen-in-vingernagels

  #72438

  Anoniem

  Hoe doe je dat bij een 1 jarige,zit te denken haar 2 keer per dag een lepeltje water met appelazijn en sole te voeren

  #72439

  Anoniem

  Hoe doe je dat bij een 1 jarige,zit te denken haar 2 keer per dag een lepeltje water met appelazijn en sole te voeren

  #72440

  autumn
  Bijdrager

  Een zijweggetje: Ik weet toevallig ook dat Otzi hallucinogene paddenstoelen op zak had en met houtskool getatoeëerd was op acupunctuurpunten.

  #72441

  Anoniem

  @ Danielle: Krijgt ze geen borstvoeding? Ik zou anders ipv gewoon water, altijd water met sole of waterkefir geven.

  @robinalexander

  onder dat artikel die ik gelinkt heb, staan er ook interessante comments. Iemand schreef dat naast de Masai, de Nederlanders de grootste mensen vandaag ter wereld zouden zijn. Dit wordt toegekend aan hun hoge zuivel inname. De Nederlanders zijn fel gegroeid sinds WOII, omdat zuivelproducten toen veel meer beschikbaar waren, daarvoor waren ze niet speciaal zo groot. (‘The Escape from Hunger and Premature Death: 1700 – 2100’ by Robert William Fogel)

  We kunnen ons afvragen waarom de mens eigenlijk begonnen is met de agricultuur als het zo’n nefaste invloed had op zijn gezondheid en vanwaar kwam dat graan eigenlijk en het idee om daar voedsel uit te maken?

  Misschien was daar toch wel een goede reden voor bedenk ik me, want door zich te settelen ipv altijd maar rond te trekken, denk ik dat dit een nieuwe fase bracht voor de mensheid waardoor ze zich verder konden ontwikkelen, omdat ze wellicht meer tijd hadden en meer konden samenwerken om nieuwe dingen te ontwikkelen.

  Naast het verbouwen van graan, zijn ze dan ook veehouder geworden, waardoor ze zuivel tot zich begonnen te nemen, dit misschien ter compensatie van het graan omdat zuivel juist wel goed is voor de botten en hebben de eerste agriculturisten misschien nog een tijdje moeten uitvissen hoe dat graan beter te prepareren. Maar niettemin hebben ze toch nog steeds moeten jagen op vis en vlees, dus eigenlijk hoeft dat graan niet bij het dieet en was het misschien gewoon een vergissing om daar ooit mee te beginnen?

  #72442

  Webmaster
  Bijdrager

  Het feit dat we landbouwers en veehouders zijn geworden heeft ons een evolutionair voordeel opgeleverd, want we hoefden niet meer als nomaden rond te trekken achter plantenetende kuddes aan. We hoefden ook niet meer te jagen, want we konden nu op 1 plek blijven en in onze voedselbehoeftes voorzien.

  Dat we veehouders werden is dan ook niet het probleem, want dat was een voortzetting van ons eerdere patroon van jager-verzamelaar. We konden nu alleen makkelijker beschikken over dierlijke vetten en eiwitten en bovendien hadden we er een nieuw vet- en eiwitrijk voedingsmiddel bij: melk. Melk is dan ook niet het probleem, want hoewel het een neolitisch voedingsmiddel is sluit het aan op wat we daarvoor al consumeerden.

  Het probleem is graan. Nooit eerder tevoren hadden we een zetmeelbron als hoofdvoedsel. Hiermee hebben we evolutionair een verkeerde afslag genomen. Het heeft geleid tot woestijnvorming door regelrechte bodemuitputting en wat we de aarde aandoen doen we onszelf ook aan. Ineens zien we dan ook in de skeletten en schedels van graaneters terug dat ze mineraaltekorten hadden en dus osteoporose, rachitis, tandbederf en andere botziekten kregen. Ook werden we kleiner, incl. onze schedels (we werden dus dommer!), en kregen we reuma/artritis/jicht en andere aandoeningen die voorheen niet speelden.

  Mike

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.