Waaraan stierf de oermens?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Waaraan stierf de oermens?

Dit onderwerp bevat 92 reacties, heeft 17 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Gezondheid 4 jaren, 5 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 93)
 • Auteur
  Berichten
 • #5362

  Codexx
  Lid

  Het feit dat onze voorouders wap aten is voor mij het bewijs dat de natuur het zo bedoelt heeft.

  Daarom fascineerd de levensstijl van onze voorouders mij zo.

  Hun voeding zou van de natuurvolken oersterke mensen maken.

  Wap voeding zou een lichaam bestand moeten maken tegen ziektes en ik heb zelfs discussies gezien over regeneratie van cellen.

  Ik vraag me af waar onze voorouders dan aan stierven?

  Zij werden volgens mij minder oud dan wij.

  Een deel van de mannen zal waarschijnlijk gewond raken bij de jacht maar hoe zit het met bijvoorbeeld de vrouwen die “thuis” bleven en daar ongevaarlijk werk deden?

  #101952

  Webmaster
  Bijdrager

  Zij werden minstens zo oud als wij nu en vaak veel ouder. Men wil je graag doen geloven dat ze nog geen 30-40 jaar oud werden, maar uit archeologisch bewijs kunnen we opmaken dat dit niet het geval was. Nog veel belangrijker: zij kenden niet de ‘ouderdomskwalen’ die wij nu normaal zijn gaan vinden, dus de kwaliteit van leven was vele malen groter!

  Mike

  #101953

  Anoniem

  Ja ik denk voornamelijk door fout lopende jacht, in een docu pas bv, sommige vogel soorten hadden de nesten tegen stijle berg wanden om die te pakken was dan een hoog risico.

  En verder oorlog met andere stammen.

  Niet altijd genoeg waardevol eten vinden, slechtjaar?

  Natuurramp?

  #101954

  Webmaster
  Bijdrager

  Ongelukken…maar meestal stierven ze aan…ouderdom. Vredig in hun slaap, zoals het hoort.

  Mike

  #101955

  simone
  Bijdrager

  Ook het feit dat men zegt dat een paar honderd jaar terug ook de mensen niet zo oud werden als nu is een fabel.

  De mensen sterven nu bij bosjes of door hart en vaatziektes of door kanker, diabetici of nog vaker door artsen.

  De truuk is volgens mij ook dat als je een groep mensen van deze tijd neemt die wel lang leven of geleefd hebben doordat zij veel reserves hadden door goede voeding in hun jeugd of gewoon gezond leefden.

  Deze mensen worden afgezet tegen mensen in de middeleeuwen die echt ongezond aten.

  Heel veel aardappelen, weinig of geen vlees, slechte hygienische omstandigheden, slechte sanitaire voorzieningen en dus ook veel stress.

  Al deze factoren bij elkaar geteld konden de mensen niet zo lang leven maar als de moderne wetenschap de mens van nu zou afzetten tegen de natuurvolkeren van toen zouden ze zeker tot de conclusie komen dat we wel degelijk langer leefden.

  Mijn oma is 95 geworden en haar moeder, heb ik nog gekend 105.

  De meeste mensen halen hun pensioen niet meer tegenwoordig of krijgen een hartaanval als ze net in hun pensioenperiode zitten.

  Bijna iedereen om ons heen heeft tegenwoordig kanker, angstaanjagend maar waar en dan hebben we het nog niet over de rest.Iedereen heeft wel wat.Er zijn echt geen gezonde mensen meer.

  #101956

  simone
  Bijdrager

  Het schilderij van Vincent van Gogh getuigt ook dat hier heel veel aardappelen werden gegeten en wat te denken van de Ieren die elke dag wel drie keer aardappelen deden eten.Hoe ongezond is dat ja dan wordt je niet oud.

  #101957

  Anoniem

  De aardappel werd pas einde van de 18e eeuw in Europa gebruikelijk. Lokale boeren wilden er niet aan beginnen, geloofden dat het giftig was – en gelijk hadden ze. Het werd echt van bovenaf geintroduceerd, tezamen met hongersnoden: creëer een probleem, creëer de ‘oplossing’.

  http://www.isgeschiedenis.nl/uitgelicht/opmerkelijke-introductie-van-de-aardappel-in-europa/

  #101958

  Anoniem

  En zo maar even een willekeurige sterfdatum in de 16e eeuw:

  Quote:
  Bartolomé de las Casas

  De gruwelijke behandeling van de inheemse bewoners door de Spanjaarden werd later uitgebreid beschreven door de Dominicaanse monnik Bartolomé de las Casas (1484-1566): “De Spanjaarden, gezeten op hun immense paarden en bewapend met lansen en zwaarden, keken met de grootste minachting neer op de Indianen. Ze doodden vrouwen en kinderen alsof het mannen waren en sloten onderling weddenschappen af over de vraag wie zijn vijand het meest effectief kon doden of wie er het beste een Indiaan kon onthoofden.” De Taíno hadden zwaar te lijden onder deze praktijken, maar wat konden zij beginnen tegen goden

  http://www.isgeschiedenis.nl/uitgelicht/hoe-de-indianen-ontdekten-dat-de-spanjaarden-sterfelijk-waren/

  82 jaar ! In de 16e eeuw! En iedereen werd zogenaamd 40 jaar oud….

  Waar haalde die man de statines, plastabletten en andere bloeddrukverlagers toch vandaan om zo oud te worden? Zal wel een eigen laboratorium hebben gehad….

  #101959

  robinAlexander
  Bijdrager

  Thijs jij posten een tijdje terug een artikel over kinderen in de 18de eeuw die aardappels niet wilden eten ??? heb je dat nog ??

  GR robin.

  #101960

  Anoniem

  In het boek ‘Fabriekskinderen’ van J. Cremer uit 1863 komt een armoedig kind bij toeval thuis bij een baron (Willem), die “hem overlaadde met vet geboterde broodjes en krentebollen, en verder onthaalde op een enormen kop van de fijnste waterchocolade.”

  De jongen zit zo te genieten, en hij zegt dat hij nooit meer weg wil. De baron is eigenlijk wel nieuwsgierig en vraagt wat het kind thuis te eten krijgt.

  ” – ‘s Middags als we van ‘t febriek kommen, dan krijgen we aardappels met zoo’n beetje mosterd in ‘t water.’

  – ‘Niets anders?’

  – ‘Ja, soms wel een scheutje azijn. Vader en moeder eten meestal spek, maar da’s gallig voor de kinders zeit moeder.’

  – ‘Beesten!’ roept Willem.

  Het is in de stijl van 19e eeuws realisme, maar Cremer moest politiek een beetje manoeuvreren. Daarom neemt hij een standpunt in waar zelfs de liberalen nog wel naar wilden luisteren: het probleem kinderarbeid komt niet alleen door de vloek van de concurrentie en het gebrek aan wetgeving maar ook door de schandalige rol van ouders, die het vet zelf opeten en hun kinderen opzadelen met aardappelen.

  #101961

  edwin
  Bijdrager

  Wat wordt er verstaan onder ouderdom?

  Welk deel van het lichaam houdt er op een hoge leeftijd mee op?

  #101962

  Anoniem

  Ik denk dat armoede, hongerwinters (slechte oogst), vluchten voor oorlogen of epidemien de grootste oorzaken waren.

  Verder hebben we natuurlijk nog de ethnische zuiveringen. Ik schaar dit onder iets anders dan oorlogen, omdat de verkettering, de Inquisitie, de heksenjachten en noem zo nog maar eens wat ‘jachten’ op ‘anderen’, andere aanleidingen hadden dan ‘simpele’ oorlogen om grondgebied.

  #101963

  Codexx
  Lid

  Ik denk nog over iets anders na:

  Sinds ik bio identieke testosteron krijg en beter eet waardoor mijn hormoon huishouding beter werkt, merk ik ook dat ik wat assertiever, en zelfs wat agressiever ben(niet slecht in mijn geval).

  Onze voorouders waren volgens mij een stuk wreder en aggressiever dan wij, bij het minste of geringste beginnen wij bijvoorbeeld tegenwoordig over mensen rechten te “zeuren”.

  Hier zijn natuurlijk meerdere verklaringen voor, maar ik vraag me af of 1 van de oorzaken dat wij zulke “watjes” zijn te maken kan hebben met onze voeding.

  Wat denken jullie?

  #101964

  I vo
  Lid

  Waarschijnlijk stonden ouderdom/slijtage gevolgd door zwaar lichamelijk trauma door ongelukken of geweld en infecties voorop gevolgd door letterlijk uithongering dorst. De mens past zich best redelijk aan maar zeker met infecties loop je een verhoogd risico als je dicht op elkaar gaat wonen in afgesloten gebouwen. Het gekke met stress is zij hadden het onwillekeurig wij zoeken het vaak op of leggen het ons op (zij de gek)

  Uit een skelet kan je dan wel halen of iemand letsel vergroeiing botontkalking etc had maar of je daar ook aderverkalking hartklachten uit kunt opmaken? En dan nog de vraag of daar ook daadwerkelijk grootschalig onderzoek naar is gedaan en of dat ook op dat moment van onderzoek allemaal bekend was.

  Lol toch maar een mailtje naar bones sturen ?

  In ieder geval weer wat geleerd van de oermens ik ging er ook van uit met 30-40 exit….

  Massasterfte uitsterven is van alle tijden, of er nu een compleet dorp, hol, stad aan ging door ziekte of honger, door de pest oorlog of natuurgeweld

  #101965

  Anoniem

  @codexx

  Mensen zijn in deze tijd echt de weg kwijt, zichzelf kwijt, en daarom ook dat zeuren. Het ligt altijd aan iets buiten henzelf. Dus het is moeilijk te vergelijken.

  Het klopt wel dat granen dociel kunnen maken, maar dat betekent niet dat je zonder granen wreed en agressief zou worden. Iedereen heeft een strijder in zichzelf en dat is prima, maar de taak is dan een gebalanceerde persoonlijkheid te worden waarbij je precies weet wanneer dat nodig is. Ik denk dat natuurvolkeren die balans veel meer hadden. Wreedheid hoort daar voor mij niet bij.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 93)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.