vragen over vetverbranding

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid vragen over vetverbranding

Dit onderwerp bevat 91 reacties, heeft 20 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Tanja 3 jaren, 1 maand geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 92)
 • Auteur
  Berichten
 • #3981

  Repelsteeltje
  Bijdrager

  Hoe zit het met…het verbranden van vet?

  Het filmpje fathead heeft het voor mij wel wat inzichtelijker gemaakt, met die insuline-knuppeltjes die de suikers en de vetten de cellen inslaan, maar ik snap het toch nog niet echt…

  Hoe kun je in een vetverbranding-modus zitten en blijven?

  Voor zover als ik kan begrijpen kan dat niet, omdat op het moment dat je suikers binnenkrijgt je direct in een suikerverbranding schiet(moet wel) en zo ook met stress, omdat je bijnieren dan weer aan de slag gaan en zelf suikers gaan loslaten(klopt dit?)

  Daarnaast zul je ook altijd vetten moeten blijven verbranden, of je komt alleen maar aan en blijft maar bufferen, zonder ook maar 1 eenheid vet terug te geven uit je cellen.

  Het lichaam zou dan net zo lang vet bufferen totdat het vet de overhand nam en weer vanuit de cellen kon gaan teruggeven aan het bloed en dus de organen…dit principe snap ik ook niet…

  Dus de vetverbranding en suiker verbranding wisselen elkaar continu af? (als alles goed gaat)

  Of je eet totaal geen suikers (nooit)

  Of je hebt nooit stress?

  En als ik het goed begrijp is enkel het eten van suikers al een stressfactor voor je lichaam, dus door geen suikers te eten ontlast je je lichaam van die stress? Of niet?

  Waarom moet je dan toch nog 100 gram koolhydraten per dag eten voor je bijnieren, als het eten van die koolhydraten zelf de stress veroorzaakt?

  (ik hoop dat ik deze vragen een beetje behoorlijk heb gesteld, sorry voor de verwardheid ervan)

  #84762

  Anoniem

  https://www.fatsforum.nl/topic/wanneer-overgang-naar-vetvervranding#post-31351

  hier staat volgens mij veel over uitgelegd, hoe en waarom in ketose komen en blijven en waarom dit de ene wel makkelijk af gaat en ander ander niet.

  #84763

  Repelsteeltje
  Bijdrager

  oke, dank je wel!

  #84764

  kaasmeisje
  Bijdrager

  Over koolhydraten.Ik maak zelf zuurdesembrood van speltmeel. Nu heb ik net een boterham gewogen. Mijn boterham (vrij dikke plak) weegt al 100 gram. Is dit gelijk aan 100 gram drooggewicht aan koolhydraten? Ik eet nu nog twee a drie boterhammen per dag. Lijkt mij te veel. Wat is het advies?

  #84765

  Rijstwafels, dik belegd met roomboter met daarop bv ei of een plak kaas.

  #84766

  kaasmeisje
  Bijdrager

  ik vind rijstwafels verschrikkelijk meuren.

  #84767

  Indigo
  Bijdrager

  Ik ben uit eigen ervaring en het begeleiden van anderen bij de overstap naar koolhydraatarm eten de mening toegedaan dat 100 gram kolhydraten per dag echt te veel is om goed in de vetverbranding te blijven. Je kunt dit overigens eenvoudig zelf testen via ketose teststrips die je bij de apotheek kunt kopen.

  Yvonne Lemmers onderbouwt deze ervaring in haar boek “grip op koolhydraten” dat is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Zij stelt dat je per maaltijd MAXIMAAL 5 gr KH mag eten en hooguit 1 x per dag een maaltijd met meer koolhydraten, maar die moeten dan wel binnen 1 uur tijd genuttigd worden, met maximaal een half uur pauze er tussen.

  Hoe minder KH je in die ene KH-rijke maaltijd neemt hoe beter het is voor je vetverbranding.

  Ik heb ook nog ens zitten nadenken over de crashes waarvan regelmatig sprake zou zijn bij een te lage inname van koolhydraten. Ik heb deze ervaring niet, maar ken wel het gevoel dat je soms het ene been niet voor het andere kunt zetten. Klinkt als een crash, maar blijkt in de praktijk niets anders te zijn dan een kalium tekort. Misschien veroorzaakt doordat je bij een echt KH-arm dieet zomaar in korte tijd een liter of 3 aan vastgehouden vocht afvoerd?

  Hoe dan ook, neem wat extra kalium in en de crashsymptomen zulle sterk verminderen.

  Hoewel ik daar tegenwoordig met de inname van een halve liter Kefir per dag niet meer aan voldoe, is het voor mij duidelijk dat je niet meer dan 20 gram KH per dag moet innemen en deze moet verspreiden zodat je er per maalijd niet meer dan 5 gr KH binnen krijgt om goed in de vetverbranding te blijven.

  #84768

  kaasmeisje
  Bijdrager

  http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1214

  Op bovenstaande link zag ik dat per 100 gram zuurdesembrood, daar ongeveer 30 koolhydraten inzitten. Klopt dit?

  #84769

  Poekie
  Moderator

  Over rijstwafels, een uitspraak van Mike:

  Quote:
  Rijstwafels zijn geen voedsel. Er zijn proeven gedaan met ratten die enkel rijstwafels gevoerd kregen. De ratten overleden stuk voor stuk aan ondervoeding.

  Lia

  #84770

  Daarom eet ik rijstwafels, maar dan wel met een lading echte grasboter.

  #84771

  eli
  Bijdrager

  Mike drinkt best wel veel rauwe melk volgens mij, en daar zitten in totaal denk ik wel meer dan 20 gr kh in, en toch zit hij in de vetverbranding.

  #84772

  kaasmeisje
  Bijdrager

  hoe weet Mike dat hij in de vetverbranding zit?

  #84773

  Indigo
  Bijdrager

  @eli

  Koop maar een buisje ketose teststrips bij de apotheek en onderzoek maar bij jezelf bij hoeveel kh je kunt hebben voor je in/uit vetverbranding bent. Het is net als bij zwanger zijn, je kunt niet een beetje in de vetverbranding zitten. Een kleurloos resultaat is geen vetverbranding, een gekleurd resultaat betekent dat je er wel in zit en dus niet kunt aankomen door de opslag van vet in je vetvcellen. Natuurlijk kun je nog wel zwaarder worden door opbouw van bot- en spiermassa.

  Wat natuurlijk wel kan is dat je steeds wisselend in en uit de vetverbranding schiet. Als je er uit bent duurt het 24 tot 48 uur voor je weer opnieuw in de vetverbranding kunt komen.

  Weet jij dan precies wat Mike eet en drinkt en hoe hij dit op de dag verdeeld en of hij echt elke dag in ketose zit of alleen gedurende die dagen dat hij niet veel rauwe melk of andere KH inneemt?

  Ik weet niet of er iets is wat je misschien tegenhoudt om het uit te proberen, maar ga af op je eigen ervaring zou ik zeggen.

  #84774

  eli
  Bijdrager

  Mike heeft er wel eens een topic over aangemaakt waarin hij vermeldde dat hij nu in de vetverbranding zat. En ik weet niet precies wat hij eet op een dag, maar als ik het goed onthouden heb wel zo’n liter rauwe melk per dag, stel 5 gr kh per 100 ml melk ong. dan heb je al sowieso 50 kh… zo dat ik te rekenen;)

  maar die ketose sticks zijn misschien wel handig om eens uit te proberen. Heb je er zelf ook wel eens gebruik van gemaakt indigo?

  #84775

  Repelsteeltje
  Bijdrager

  Waarom zou je niet meer kunnen aankomen in gewicht als je in vetverbranding zit?

  Dit lijkt mij onlogisch, dus als je een eskimo bent en je hebt eigenlijk enkel vetten en eiwitten tot je beschikking, dan zou je ineens niet meer in gewicht kunnen toenemen?

  Ik denk dat je ook aan kan komen kwa vetmassa als je in vetverbranding zit, je moet dan natuurlijk calorisch gezien wel meer vetten eten dan je verbrand.

  In vetverbranding blijven, is dat wel mogelijk?

  Ga je zowiezo niet de hele tijd in en uit?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 92)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.