Voedingscentrum haalt hard uit naar het gebruik van kokosolie

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Voedingscentrum haalt hard uit naar het gebruik van kokosolie

Dit onderwerp bevat 27 reacties, heeft 18 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Martien 2 jaren, 10 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)
 • Auteur
  Berichten
 • #4510

  Anoniem

  Heb inmiddels 2x een lezing van Mike bijgewoond in Heerlen en leef

  sinds een jaar op rauwe melk, volle yoghurt, roomboter, eieren, smoothies etc.

  Je komt dan ook met steeds meer sites in aanraking die echte voeding promoten, waaronder veel positieve geluiden over het gebruik van kokosvet etc.

  Ik bak nu afwisselend in kokosvet en roomboter en smeer er afwisselend mijn brood mee (al eet ik nog maar weinig brood), waar dat vroeger hoofdzakelijk

  croma was. Ik eet ook gemiddeld 1 a 2 kokosnoten per week.

  Ben nu echter geschrokken over de geluiden die het voedingscentrum over

  het gebruik van kokosvet- en noten kenbaar maak.

  Het blijft steeds weer moeilijk als zoiets in de media komt, terwijl

  mijn gevoel zegt dat kokosnoten en vet wel degelijk gezond voor me zijn.

  Iemand van jullie dit artikel ook gelezen en hier een bepaald gevoel bij of mening

  over ? http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/kies-liever-niet-voor-kokosvet.aspx

  Gr. Sil.

  #91470

  Anoniem

  Voedingscentrum? Die neem ik al lang niet meer serieus. Volg je gevoel..

  http://naoki.nl/2013/05/22/het-voedingscentrum-vs-het-gezonde-verstand/

  #91471

  ruud
  Bijdrager
  #91472

  Anoniem

  Sil,

  Wat het voedingscentrum denkt over wat dan ook is over het algemeen van geen enkel belang.

  Ze hebben lang geleden het pad van “vet en vooral verzadigd vet is slecht” ingeslagen dus daar lopen ze nu een beetje in vast. kokosolie bevat enorm veel verzadigd vet dus dat is volgens het voedingscentrum per definitie enorm slecht.

  Zonder daar enig bewijs voor te hebben zoals gewoonlijk.

  Quote:
  rauwe melk, volle yoghurt, roomboter, eieren

  Wat denk je dat het voedingscentrum daar van vindt?

  Trouwens, eieren is een leuk voorbeeld. Jaren geleden was elk ei dat je per week at ongeveer (zogenaamd) goed voor zowat een jaar korter leven. Dat zonder enig bewijs alleen vanwege het feit dat er veel cholesterol in zit.

  Nu zeggen ze dat een paar eieren per week ‘moet kunnen’ en zelfs wel enigszins gezond is.

  Wat ze eigenlijk zouden moeten zeggen is ” wij hebben u jarenlang bang gemaakt voor een zeer gezond voedingsmiddel zonder dat daar enig wetenschappelijk bewijs voor was terwijl er achteraf wel veel bewijs was voor het enorme gezondheidsvoordeel”

  Maar toegeven dat ze fout zaten is iets dat blijkbaar ‘not done’ is in die kringen

  #91473

  Zal het een poging kunnen zijn om de bevolking op deze manier lekker dom te houden of bang te maken voor als wie ook probeert om erg gezond te worden? Dat zal het wel zijn denk ik. Niets van aantrekken want de meest gezondste natuurvolkeren aten ook heel veel vet.

  Echter heb ik ook steeds vaak de indruk dat het erg ongewenst is om heel gezond te zijn want dan valt er ook niets aan je te verdienen.

  #91474

  liesje
  Bijdrager

  Ik heb zojuist zeer kritisch naar dit programma gekeken. Heel in het kort: ze zeggen in ieder geval dat je met voeding kunt genezen. Over borstkanker werd gezegd dat melk en vlees NIET aantoonbaar slecht is. Volgende week zie je de mensen van vandaag ook niet terug heb ik begrepen. Dus de lange termijn is niet bekend. Ik denk wel dat het mensen die niet verder zelf onderzoeken niet veel brengt. Inderdaad grotendeel op de vegetarische toer.

  #91475

  Mtje
  Bijdrager

  is ook politiek spel want wij hebben een boterberg maar geen palmbomen.

  Er werd geschreven dat er niet voldoende bewijs was. Erg vaag dus want er zijn wel bewijzen maar niet genoeg?

  Dat zelfde voedingscentrum promoot ook halvarine en margarine waar ze zelfs wat synthetische vitamine D aan toevoegen en zeggen dat het voor ons allemaal goed is. Terwijl ons lichaam dat niet of nauwelijks kan verwerken.

  #91476

  liesje
  Bijdrager

  Mijn bericht had moeten staan bij: Food hospital (net 5).

  Beetje dom.

  #91477

  Webmaster
  Bijdrager

  Wat ik niet kan volgen is: waarom varen mensen niet op op hun geleefde kennis i.p.v. geleende kennis, hun eigen-wijsheid? Hoe kan het toch dat er zoveel vrijwel meteen van hun stuk gebracht worden als ze hier iets lezen of tijdens een lezing van mij horen en vervolgens in aanraking komen met de gebruikelijke leugens van hogerhand en dan verward raken?

  Denk ook aan de belangen. Ik als individu heb hier geen financiele belangen bij, dit forum is gratis en die lezingen kosten mij een hoop tijd en energie en de vergoeding die ik daarvoor krijg staat hiermee niet in verhouding. De partijen die deze leugens verkondigen hebben echter heel veel te verliezen! Dus wie geloof je en vertrouw je? Ik denk dat het uiteindelijk neerkomt op een gebrek aan geloof en vertrouwen in jezelf. Wie nergens voor staat, valt overal voor!

  Mike

  #91478

  Mtje
  Bijdrager

  @ Mike : heel simpel omdat half Nederland denkt dat het voedingscentrum onafhankelijk en eerlijk is als instituut en de belangen van een gezond volk op nr 1 heeft staan. Daar ga je vanuit maar dan blijkt dat zij gesponsord worden en hun belangen dáár vanaf hangen en niet voor de gezondheid van de Nederlanders kiezen. Dat verwacht je niet van van zo’n officiële instelling.

  #91479

  ruud
  Bijdrager
  #91480

  ruud
  Bijdrager
  Quote:
  Sponsors van het ‘Leerstoelenfonds’ van het Voedingscentrum zijn onder meer:

  Ahold (Albert Heijn)

  H.J. Heinz B.V.

  Kellogs Benelux

  LU General Biscuits

  Sara Lee / Douwe Egberts Research

  Smiths Food Group BV

  Unilever Health Institute (Unox e.a.)

  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M4&s=M62&ss=P2440&l=NL

  #91481

  Anoniem
  Quote:
  31 maart 2014, De Raad van Toezicht van het Voedingscentrum heeft mevrouw dr. ir. Gerda Feunekes (1965) benoemd tot directeur van het Voedingscentrum met ingang van 1 juli 2014. Feunekes werkte vanaf 1996 bij Unilever Research & Development

  #91482

  Anoniem

  Dat is dus een grote aanwinst voor het (onder)Voedingscentrum.

  Komt het toch nog goed met de Nederlandse bevolking 😆

  #91483

  ruud
  Bijdrager

  Deze gast: Sander Kersten vertelt dat onze levers vervetten van kokosolie in het programma Kassa Groen (uitzending 3 november 2014) en dat de cholesterolwaarden door kokosolie omhoog gaan. Hij noemt kokosolie een rage, eerlijk waar! Nou klopt het in zekere zin wel dat het hier in het Westen een rage is, omdat we eerder verkeerd voorgelicht werden over vetten: zoals dat we niet te horen kregen hoe schadelijk transvetten zijn.

  Quote:
  Prof. dr. ir. Sander Kersten

  Sander Kersten studeerde humane voeding aan de Wageningen Universiteit en promoveerde in de nutritionele biochemie aan Cornell University in 1997. Daarna was hij postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Lausanne. Sinds 2000 is hij werkzaam bij de vakgroep humane voeding van de Wageningen Universiteit, waar hij sinds 2011 hoogleraar is in Molecular Nutrition. Bij zijn inaugurele rede merkte hij op dat als het niet aannemelijk te maken is hoe een bepaalde relatie tussen voedselinname en gezondheid tot stand komt, voedingswetenschappers zeer terughoudend zouden moeten zijn in het zoeken naar brede publiciteit. Hij is ook adjunct associate professor aan de Division of Nutritional Sciences bij Cornell University.

  Kersten doet onderzoek naar de werking van vet in voeding op cel- en moleculair niveau, in het bijzonder naar vetzuren en PPAR’s, een groep van nucleaire receptoreiwitten die als transcriptiefactoren de expressie van bepaalde genen reguleren.

  http://www.sg.uu.nl/sprekers/prof-dr-ir-sander-kersten

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.