Vocht in huis

Tags: 

Dit onderwerp bevat 22 reacties, heeft 7 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Gerard 2 jaren, 3 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 23)
 • Auteur
  Berichten
 • #155621

  Henry
  Bijdrager

  Ik merk dat mijn huis blootgesteld is aan vocht ,in de woonkamer merk ik dit aan vochtvreters ,op de badkamer aan schimmel aan de kitsranden.Op zolder hangt de was te drogen dus daar is het ook aardig vochtig plus dat daar geslapen wordt.Aangezien ik last van candida heb zou ik wel eens willen weten of dit ook in verband kan liggen met vocht in huis i.v.m schimmels.Hoe lossen jullie vocht problemen op en wat kan het allemaal aan richten op je gezondheid?

  #155628

  Wim
  Sleutelbeheerder

  Henry, schimmels kunnen je weerstand behoorlijk aantasten.
  Zorg dat er goede ventilatie is (regelmatig de boel tegen elkaar open) en voldoende verwarmen. Is er ergens een lekkage?
  Vochtproblemen in de badkamer is meestal een ventilatieprobleem.
  Wim

  #155636

  Henry
  Bijdrager

  Nee geen lekkage ,de afzuigkap staat ook niet altijd aan met koken vanwege lawaai ,De badkamer deur staat vaak open ,en op zolder hangt de was te drogen.We hebben in ons huis wel mechanische ventilatie ,gek dat deze nooit aan staat bij ons.

  #155659

  Gerard
  Bijdrager

  Het kan zijn dat de ventilatie defect is. Meestal betreft dit dan 1 of meer van de condensatoren die voor de snelheidsregeling gebruikt worden. Als de ventilatie uit staat is het geen wonden dat er te veel vocht in de woning blijft.
  Zorg dus dat de ventilatie weer werkt zoals het hoort en vergeet niet dat er ook lucht aangevoerd moet worden, dus roosters in ramen altijd open.

  #155660

  Henry
  Bijdrager

  ventilatie is niet defect.Ik denk niet dat ik wat aan vochtvreters heb deze pakken het probleem niet aan.Je kunt het misschien wel gebruiken om te meten of het nog vochtig is.

  #155662

  Wim
  Sleutelbeheerder

  gek dat deze nooit aan staat bij ons

  Dus niet gek dat er een vochtprobleem is.
  Bij veel woningen kan of mag deze niet eens uit (minimaal stand 1).
  Als de was droogt komt er ook veel vocht vrij wat waarschijnlijk ook niet goed weg kan.
  Er zijn regeltjes bedacht in het bouwbesluit over hoeveel kuub per uur ververst dient te worden. Soms is die mechanische ventilatie aangelegd om daar aan te kunnen voldoen. In de praktijk staat die vaak uit vanwege herrie of trillingen e.d. met luchtproblemen als gevolg.

  Wim

  #155664

  Henry
  Bijdrager

  Bedankt Wim, hoe zou ik het vochtigheidsgehalte het eenvoudigst kunnen meten en hoe hoort het te zijn ?

  #155674

  naief
  Bijdrager

  wij hebben hem ook bijna nooit aan staan vanwege de herrie.

  #155710

  Wim
  Sleutelbeheerder

  Het vochtigheidsgehalte kun je meten met een hygrometer.
  In de winter moet deze minimaal 40% zijn en maximaal 60%. Als het meer dan 60% is dan condenseert het vocht op koude buitenmuren en ramen. Vooral het vochtlaagje op muren (hoeken, de lucht staat daar “stil”) bevordert schimmelgroei.

  Wim

  #155714

  Jp
  Bijdrager

  Het probleem wordt door jezelf veroorzaakt:

  -als je de afzuigkap niet aanzet vraag je erom.
  -was op zolder drogen hetzelfde.
  -mechanische ventilatie uitzetten hetzelfde.

  Een afzuigkap maakt alleen herrie als ie kapot is of als het afvoer kanaal verkeerd is aangelegd of verstopt zit.
  Voor mechanische ventilatie hetzelfde. (denk ook aan de filters)

  Raam op zolder open tijdens drogen en de toegang naar de rest van het huis dicht.
  Afzuiging in de badkamer?
  Wordt er wel eens gelucht? Dat is twee ramen tegen elkaar openzetten.

  Klinkt allemaal duur, maar vochtige lucht zorgt juist voor een hoge energierekening.

  #155715

  Henry
  Bijdrager

  Bedankt ,om het vocht op zolder te verdrijven heb ik op de slaapkamers de ramen open en op zolder het zolderraam zodat het er uit kan trekken.

  #155717

  Heksje
  Toeschouwer

  Mijn huis blijft vochtig ondanks centraal afzuigsysteem (wat aan staat en schoon is), ondanks roosters die open staan en ondanks ramen die open staan (bovenverdieping). Zo vochtig zelfs dat hier overal zilvervisjes zitten en de schimmel in de badkamer staat. Mijn vermoeden is dat luchten niet genoeg is maar dat er een structureel probleem is want de kruipruimte is niet droog. Misschien is dit ook in jouw huis aan de hand Henry?

  #155718

  Henry
  Bijdrager

  Nee heksje dat nu ook weer niet ,moet er zelf wat meer aan doen ,wat ik me dus nog afvraag is of het candida in de hand kan werken ,oa de zichtbare schimmels (kitranden) in de badkamer.

  #155720

  Heksje
  Toeschouwer

  Wim schreef hierboven al:

  Henry, schimmels kunnen je weerstand behoorlijk aantasten.

  #155721

  Gerard
  Bijdrager

  Ventilatiesystemen en rooster moeten wel schoon zijn. Ze verzamelen stof en dat hindert de luchtstroom. Vaak is er bij een ventilatiesysteem een motorloze afzuigkap op aangesloten, waardoor er ook vetdeeltjes in de ventilator komen. Hierop zet stof zich vast en vermindert zo de werking van de ventilatie. Ook bij systemen waar de wasemkap niet op het systeem is aangesloten verzamelt zich stof, alleen wat langzamer en makkelijker schoon te maken.

  Vocht in de kruipruimte is slecht voor de fundering en de vloer. Dit moet worden aangepakt: als het vocht niet verdwijnt door ventilatie (roosters in de buitenmuren, zo’n 20 cm boven de stoep / grond), dan zal er iets anders moeten gebeuren. De oorzaak opzoeken, bijvoorbeeld een lekkage in de riolering of hemelwaterafvoer, een te hoge grondwaterstand in de wijk, er blijft bij regen water staan op de stoep voor het huis, enz. Kan het probleem niet op die manier worden opgelost, dan kan je zelf nog wel iets doen: een gat graven in de kruipruimte van ongeveer 60 cm diep en daar een lenspomp in zetten. Ik zie dit laatste als noodoplossing.

  Als met goede ventilatie het vochtprobleem in de woning niet opgelost kan worden, dan moet er verder gezocht worden naar de oorzaak van het teveel aan vocht. Bij wasdrogen in de woning, veelvuldig douchen en idem koken, kan het zijn dat er extra ventilatie nodig is.
  Overigens: de laatste dagen waait de wind uit het oosten en is het vrij droog buiten. Zijn er nu nog steeds problemen?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 23)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.