Vetverbranding /ketose

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Vetverbranding /ketose

Dit onderwerp bevat 86 reacties, heeft 30 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  MaggieN 4 jaren, 2 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 87)
 • Auteur
  Berichten
 • #2245

  Anoniem

  Ik heb een jaar of zes geleden eens het South Beach dieet gevolgd. De eerste twee weken daarvan mocht je absoluut geen koolhydraten ( alleen uit groentes en zuivel) en dit was bedoeld om het lichaam te laten omschakelen naar vetverbranding. Nu begrijp ik van wat ik hier ergens las dat het best een tijd kan duren voordat het lichaam overgaat op vetverbranding. Is er iemand die me hier wat duidelijkheid over kan verschaffen? En als je eenmaal in de vetverbranding zit ga je er dan weer uit op het moment dat je wat meer koolhydraten neemt?

  #62373

  Anoniem

  In tegenstelling tot wat hier vaak wordt gezegd, ga je volgens mij in ketose zodra je suiker is opgebrand.

  Vaak gebeurt dit ‘s nachts al omdat je dan meerdere uren niet hebt gegeten. Je kunt het zelf controleren door eens een doosje ketosticks te kopen, in je urine zitten dan ketonen, die je daar mee kunt meten.

  Het crashen op lage koolhydraten heeft veel meer te maken met de verslaving aan suikers vanwege de hormonale beloning die dit geeft. Teveel aan proteine wordt ook weer door je lichaam omgezet in glucose (gluconeogenese), dus vandaar dat je je brandstof moet vervangen door verzadigde vetten. En ja, zodra je weer koolhydraten gaat eten, ben je uit ketose.

  #62374

  Webmaster
  Bijdrager

  De ketose waar Bastiaan naar verwijst is korte-termijnketose. Ketose op de lange termijn kan moeilijker te verwezenlijken zijn door:

  – Gebrekkige opname van vetten door o.a. een verzwakte functie van de lever en alvleesklier.

  – Voortdurende (onbewuste) stress, waardoor je lichaam gebruik blijft maken van glucose via glucogeenafgifte door de lever en door de omzetting van eiwitten uit spieren naar glucose.

  Dit zijn de twee belangrijkste redenen waarom velen hier niet zo makkelijk in ketose blijven op de lange termijn.

  Mike

  #62375

  Anoniem

  Wanneer weet je dat ik lange termijn vetverbranding zit en kun je hier dan ook makkelijk in en uit komen wanneer alles naar behoren werkt?

  Ik eet namelijk soms een dag koolhydraten tot aan 100 gram en soms eet ik dagen bijna geen koolhydraten.

  #62376

  Anoniem

  Ik ben nu een jaar bezig met deze manier van eten. Veel rauwe melk, goede vetten en het juiste vlees. Maar had nog regelmatig last van aanvallen vreetaanvallen van koolhydraten. Sinds afgelopen december ben ik gestopt met het eten van nachtschades en koolhydraten in de vorm van rijst, spelt of enig ander graan.

  Wel eet ik nog af en toe zoete aardappel of pompoen, wortel maar zeer matig. Ondersteuning dmv van adrenal en maria distel om mijn lever te ondersteunen. Heb alle fruit uitgebannen en eet alleen nog af en toe wat besjes en wat gedroogde pruim die ik door mijn smoothie doe.

  Sinds 2 weken controleer ik via ketose sticks of ik nog in koolhydraat verbranding zit of in de vet verbranding. Wat mij is opgevallen dat ik smorgens in de suiker verbranding zit. En na wat wandelingen behoorlijk in de vet verbranding. Mijn bloedsuiker spiegel is uitermate rustig. Heb geen behoeft aan koolhydraten. En wordt s morgens ook niet wakker met honger. Ik eet relatief weinig maar wel veel vetten. Ik merk dat ik gewicht verlies en voel me er super bij. Het helpt heel erg om regelmatig mijn urine te testen op ketose. Zodra ik teveel koolhydraten heb gegeten ben ik uit ketose. Dus voor mijn heb ik mijn balans gevonden. The magic is happening……..ik val af en raak mijn buikvet kwijt……

  #62377

  cham
  Bijdrager

  Klinkt goed Bizzwiekje!

  Ervaar je ook minder stres?

  #62378

  Anoniem

  aanzienlijk minder stress. Ik had laatst een broodje gegeten uit pure noodzaak en mijn hartslag ging gelijk omhoog. Echt een naar gevoel. en nu slaap ik beter en heb het niet meer nodig om gedurende de dag een dutje te doen. Heerlijk

  #62379

  cham
  Bijdrager

  Idd Heerlijk 😀

  #62380

  Iklustvet
  Bijdrager

  Mike, is er iets specifiek waardoor je kunt merken of je eiwitten uit spieren omzet in glucose? Ga je dat voelen, verlies je kracht? Krijg je gemakkelijker spierpijn? ik heb geen idee maar is dat iets dat je gaat krijgen als je ineens géén kh meer eet, of kun je het ook hebben als je tussen de 50 en 100 gram blijft?

  #62381

  Anoniem

  niet dat het een big deal is maar ben 2 kg kwijt sinds in de vet verbranding. en ja ook mijn buik omtrek wordt minder. HET WERKT hahahahah maar moest alleen even de juiste modus vinden. Ik voel me super.

  wat ik nu eet

  pro-biotica, mariadistel, en andromar ter ondersteuning van lever, darmen en nieren.

  Een smoothie met heel veel kruiden rauwe ei,vetten, yoghurt, slagroom en zure room a la mike, verzadigt tot wel 1 uur.

  Tussen door stukjes meat yurkie die ik zelf heb gemaakt in de dehydrator van gras gevoerde rund vlees. heerlijk

  Ik heb van de kokos olie blokjes gemaakt in een ijscube bakje en eet van die blokjes af en toe als ik behoefte heb aan zoet. samen met een geweekte pruim is het heerlijk om te eten.

  Tussendoor thee, kokoswater en gewoon water.

  Soms een rauwe salade met avocado en feta kaas.

  Soms een stuk kaas.

  Als er soep is van rijk getrokken bouillon dan eet ik dit wanneer ik zin heb.

  In de avond roer gebakken groente, gebakken in een mengsel van olijfolie, kokosolie en boter of ghee (zelf gemaakt), samen met wat kokosmelk en yoghurt.

  In de avond bakje yoghurt of ik bak nog wat zalm of eet nog wat roerei gebakken in heel veel boter of soep met extra toevoeging van ghee of kokosolie.

  Ik eet geen nachtschade meer, geen granen en alleen fruit in de vorm van wat besjes door mijn smoothie of salade, of gedroogde pruimen.

  Af en toe een beetje rijst of zoete aardappel, wortel of pompoensoep.

  ik vaar er zeer wel bij.

  #62383

  Anoniem

  @ bizzkwiekje,

  .

  Interessant zeg! Waar koop jij trouwens die ketose sticks? Beweging help dus ook om in de vetverbranding te komen en misschien zolang je adrenal supplementen gebruikt om de bijnieren te ondersteunen kun je misschien toch beter sneller zoveel mogelijk in koolhydraten minderen?

  #62384

  Anoniem

  hoi lekkerromig, ik ben al vanaf dec 2011 bezig om mijn vorm te vinden binnen de normen van deze manier van eten. Ik heb al een jaar adrenal geslikt en ook veel rauwe melk gedronken. Veel yoghurt gemaakt en kefir en kombucha. Maar sinds ik besloten heb om geen koolhydraten meer te eten anders dan wat knollen en pompoen, gaat het aanzienlijk snel beter met mijn eten. Heb geen trek meer in koolhydraten en dus vind het ook niet erg om brood en dergelijke te laten staan. Ook eet ik geen noten of peulvruchten. Ik hoef niet extra te bewegen om in de vet verbranding te komen. Ik zie enkel dat de schaal waarin ik in de vet verbranding zit verhoogd. Ik bestel de sticks willekeurig op het internet. en controleer nu nog een paar keer per dag omdat ik inzicht wil krijgen wanneer en hoe diep ik in de vet verbranding zit of niet. In het begin zat ik vaak in de avond in de goeie modus, maar in tegenstelling tot wat hier gezegd wordt Zat ik in de ochtend gewoon weer in de koolhydraat verbranding. Nu na 3 weken systematisch koolhydraten te vermijden, zit ik eigenlijk 24 uur per dag in de vet verbranding. En voor alle duidelijkheid, het gewicht maakt me niet uit. belangrijk vind ik dat mijn buik vet verdwijnt.En ik merkte verschil en wou het even na kijken op de weegschaal dat ik me zelf niet voor de gek aan het houden was. Nu hoef ik me niet meer te wegen. Want zoals mike aangeeft, gewicht is relatief. belangrijk is of ik me goed voel en in balans ben, ook qua postuur.

  #62385

  Anoniem

  Ik wil ook wel mijn buikvet kwijtgeraken 😉 voor mij gaat het hem ook niet om te ‘vermageren’, maar die dikke buik is een symptoom van bijnieruitputting en dat wil ik dus niet meer.

  Ik ga zeker ook eens van die ketose sticks bestellen, lijkt me wel handig om beter te kunnen preciseren hoeveel of hoe weinig koolhydraten je nodig hebt om vooruitgang te boeken.

  #62386

  Colin
  Lid

  Op pagina 67 van Eat Fat, Lose Fat (Sally Fallon en Mary Enig (2005) staat:

  Quote:
  High fat, high protein, low carb diets can also cause a condition known as ketosis, in which the body burns fat instead of glucose as fuel, producing acidic substances known as ketone bodies that cause nausia, fatigue, and more serious problems, such as dizziness and abnormal heart rhythms.

  Het dieet advies van deze twee dames is voldoende koolhdraten te eten dat je niet in ketosis terecht komt. Ze menen dat je toch alsnog kan afvallen.

  Zo te horen is ketosis niet supergezond.

  #62387

  Webmaster
  Bijdrager

  Helaas is dit een misvarting die ook door Fallon en Enig wordt verspreid. Waar zij het over hebben is ketoacidose en dat wordt veroorzaakt door…te hoge koolhydraatconsumptie en komt voor bij…diabeten. Ketoacidose heeft NIETS te maken met ketose. Een gemiste kans voor deze twee auteurs, die ik verder hoog in het vaandel heb staan!

  Mike

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 87)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.