Verstandskies

Dit onderwerp bevat 91 reacties, heeft 25 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Kaaskanlekkerzijn 4 jaren geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 92)
 • Auteur
  Berichten
 • #2217

  Anoniem

  Ik heb een verstandskies die horizontaal ligt en volgens de tandarts er uit moet. Aangezien ik geen klachten heb ben ik daar nog niet zo zeker van. Het enige probleem is dat er etensresten in een kleine opening kunnen blijven zitten wat kan gaan onsteken maar dat is door goed schoonhouden te voorkomen. Mocht het toch gaan ontsteken is H2O2 natuurlijk een mogelijkheid.

  Iets in me zegt dat ik beter toch naar de kaakchirurg kan gaan zodat ik er van verlost ben. Een andere stem in me zegt, blijf weg daar omdat ze de verkeerde verdovingssoort gebruiken en wie weet heb ik na het verwijderen meer problemen dan nu. Wachten tot er problemen komen en het urgent wordt is financieel niet aantrekkelijk met de zorgplannen zoals die er zijn.

  Wie kan me adviseren? Zouden er echt problemen kunnen komen zoals ze schetsen?

  #61817

  Webmaster
  Bijdrager

  Zolang er geen noemenswaardige problemen zijn, lijkt het me zinvoller om niets te doen. Bedenk ook dat een kies kauwoppervlak geeft en het verwijderen van een kies van invloed kan zijn op de aansluiting van de onder- en de bovenkaak. In zijn algemeenheid kun je als stelregel aanhouden bij welke klacht dan ook dat je vaak beter niets kunt doen dan iets. Vaak lost het lichaam het nl. zelf op, zonder enige menselijke interventie.

  Mike

  #61818

  Anoniem

  Ik heb precies hetzelfde…. paar jaar terug wilde mijn tandarts ook dat ik naar de kaakchirurg ging om mijn verstandskiezen eruit te trekken want mijn onderste kiezen liggen horizontaal.

  Ik heb hier wel een tijdje last van gehad hoor, ook licht ontstoken geweest een keer maar sinds ik WAPF/Paleo eet gaat het echt een stuk beter met de verstandskiezen. Heel soms nog lichte pijn maar dat is sporadisch en het tandvlees is ook gewoon mooie glad en voelt goed aan. Ik zelf heb ook nog een angst voor naalden en dan vooral in mijn mond… komt door een hele slechte tandarts ervaring toen ik 6 en 9 was.

  Let wel goed op want mijn zus die heeft 4 ontstoken verstandkiezen gehad en die moesten toen getrokken worden zonder verdoving in het ziekenhuis… dat was echt geen pretje, iets wat je echt niet wilt meemaken in je leven. Ik hoop dat ik dat niet ga meemaken… maarja ik eet/leef ook wel een stuk gezonder dan mijn zus… ik heb ook nog 0 gaatjes en mijn zus, genoeg! 🙂

  #61819

  cham
  Bijdrager

  @mack,

  Ik snap je twijfel, maar als je geen last hebt zou ik zeggen doe het niet! 🙂

  #61820

  Anoniem

  Af en toe bloed het na het poetsen, dat verontrust me soms. Daarnaast drukt hij tegen mijn laatste kies aan en ik wil niet dat die beschadigd raakt. Aan de andere kant, zoals het nu is heb ik verder geen last, geen pijn en kan heel erg goed kauwen, dat wil ik zou houden 🙂

  #61821

  Anoniem

  @mack

  Ik herken dit ook… beter dat het dan wat bloed, zodat het ‘eruit’ gaat… wat het eventueel kan infecteren. Genoeg vitamine c nemen, goede levertraan+boterolie nemen van Blue Ice… veel boerengras kaas eten (vitamine k2). Kokosvet meerdere keren op de dag in je mond doen en goed spoelen. En niet te hard poetsen op die plekken, gaat je tandvlees ook van kapot wat je kies nu beschermd.

  Succes!

  #61822

  Anoniem

  Tnx allen!

  #61823

  Anoniem

  Mijn tandarts wil mijn verstandskiezen er al jaren uithebben omdat ze slechts heel langzaam doorkomen. Ze zijn nu ongeveer ‘half’ door (ik ben 38) en dat is ‘gevaarlijk’. Ik weiger steevast. Ook de homeopaat raadt het me af, die zegt hetzelfde als wat Mike zegt.

  Gezien de boeken van Ruediger Dahlke is het ook nog eens zo dat een kies alleen zal opspelen als dat ‘nodig’ is, dus alle kans dat er helemaal nooit iets gebeurt. Mentale onderwerpen die je tanden/kiezen in de gaten moet houden zijn: doorbijten (doorzetten), door de zure appel heenbijten, ergens de tanden inzetten, woede (tandenknarsen!) en dergelijke. Hij legt het vrij eenvoudig uit: Óf je staat in het echte leven je mannetje, bijt je even door moeilijke momenten heen om voor jezelf op te komen, OF je moet uiteindelijk in de tandartsstoel alsnog ‘doorbijten’ (door de pijn heen)

  #61824

  autumn
  Bijdrager

  Ik heb ook al een jaar te maken met een doorkomende verstandskies. Momenteel heb ik op de plaats van de doorkomende kies een tandvleesontsteking en een ontsteking in mijn wang. Het is al weer dagen aan de gang. Ik spoel regelmatig met zoutwater, met natriumbicarbonaat, met 3% H2O2, met een thee van tijm/salie/honing, met warm water en propolis… ik smelt kokosolie in mijn wang, ik zap mijn wang met 15 kHz frequenties… maar het gaat maar niet over. 👿

  Misschien ben ik te ongeduldig, maar ik heb er geen zin meer in. 😐

  Ik heb zelfs al een potje van de drogist thuis liggen, maar daar wil ik liever niet aan beginnen. Het heet Corsodyl mondspoeling. Ze hadden 2 soorten, in de een zat E122, in de ander E124, beiden rood-gemarkeerde kleurstoffen. Want stel je voor dat iemand eens zou schrikken van een beetje bloed dat uitgespuwd wordt en daarmee het vertrouwen in het product zou verliezen….

  #61825

  Poekie
  Moderator

  Dennis,

  en zo honing er op?

  Lia

  #61826

  Anoniem

  Als je kaak gewoon te smal is (zoals bij bijna iedereen) door degeneratie, dus de onderontwikkeling die je al in de baarmoeder hebt ondergaan, kun je misschien die kiezen er beter gewoon uittrekken dan dat je er steeds ellende van ondervindt.

  #61827

  Lampje
  Bijdrager

  Ik heb 3 jaar geleden ook mijn verstandskiezen aan een kant laten trekken. De reden was dat een verstandskies scheef groeide tegen een andere tand aan. Als ik die verstandskies niet liet trekken had dit mij mogelijk een goeie kies kunnen kosten. Dit zou een argument kunnen zijn om een verstandskies te laten trekken om hiermee eventuele ‘vervolgschade’ te voorkomen.

  #61828

  autumn
  Bijdrager

  Ik heb zeker een smalle kaak en tandboog, dus ik voorzie ook wel dat ik de kies eens zal laten trekken, want een ‘kies te veel’ kan de andere tanden en kiezen verdringen en scheef zetten. Maar dit is alleen nog maar het tandvlees…

  #61829

  Anoniem

  Ik heb inmiddels een doorverwijzing van de tandarts, die war al uit 2010 maar nu ga ik echt 🙂

  Ik ben het zat dat er etensresten achterblijven, niet fris en risico op ontstekingen is groot. Ik hoop dat het daarna beter is.

  #61830

  ruud
  Bijdrager

  Een argument om verstandskiezen niet te laten trekken is: dat er pathogene bacterievorming kan ontstaan op de plekken waar de verstandskies is getrokken. Dit zegt Hal Huggins, biotandarts, in deze http://www.argusoog.org/gezond-en-wel-–-06-februari-2011 radio-uitzending. Helemaal bij pubers in de groei, als bij hen tanden worden getrokken, dan kan dat van invloed zijn op een klier die de dan vervolgens stopt met zichzelf verder ontwikkelen met als gevolg: onvruchtbaarheid. Dit bleek volgens biotandarts Hal Huggins uit een onderzoek onder echtparen met geadopteerde kinderen. 1 van beide echtgenoten had dan significant vaker dan gemiddeld een tand laten trekken in de beginpuberteit, met die onvruchtbaarheid tot gevolg.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 92)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.