Verborgen reflux/koemelkallergie bij baby

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Verborgen reflux/koemelkallergie bij baby

Dit onderwerp bevat 28 reacties, heeft 9 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Boris 7 maanden, 2 weken geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 29)
 • Auteur
  Berichten
 • #176229

  NewMamma
  Bijdrager

  Ik ben nieuw op dit forum en zou graag wat advies krijgen over het volgende. Sinds 6 weken ben ik moeder geworden van mijn eerste kindje. De bevalling was erg pijnlijk en uiteindelijk toch gekozen voor een ruggenprik, waarna zij met de vacuümpomp en de knip geboren werd. Ze is binnen een uur aangelegd aan de borst. Helaas heb ik al vrij snel moeten bijvoeden met kunstvoeding omdat mijn productie niet op gang kwam en uiteindelijk helemaal overgestapt naar kunstvoeding. Ik zit hier trouwens nog steeds mee, iedere keer wanneer ik een borstvoedende vrouw zie krijg ik tranen in mijn ogen.

  Mijn dochter weegt intussen 4,95 kilo en heeft last van (extreme) darmkrampen en verborgen reflux. Ik volg alle leefregels op (kleine voedingen per dag, rechtop voeden, boertje laten, omhooghouden na voeden, bedje schuin etc), jihannesbroodpitmeel geprobeerd maar daar raakte ze verstopt van en daarna voeding tegen krampjes en spugen (Friso comfort) wmaar daar raakte ze niet verzadigd van. De huisarts gaf medicatie: 2x1ml ranitidine (idd een maagzuurrremmer..) en uiteindelijk een doorverwijzing naar de kinderarts en die wil eerst 2 weken de medicatie verhogen naar 2×1,5ml en daarna met Nutrilon pepti aanzien of er een koemelkallergie is.

  Zelf heb ik altijd last gehad van maagzuur en hiervoor gebruikte ik betaine hcl van now, tijdens mijn zwangerschap had ik hier vreemd genoeg geen last van en na de bevalling weer wel. Zelf heb ik bewust geen maagzuurremmers gebruikt en ik zit er best mee dat ik mijn kleine nu maagzuurremmers geef maar anders heeft ze gewoon zo last van de refluxklachten. Ze zeggen dat dit heel normaal is bij baby’s omdat het maagklepje nog niet goed werkt bij baby’s en ze veel op hun rug liggen, maar zij heeft er wel echt last van. Ik vermoed zelf ook een koemelkeiwitallergie mede vanwege de krampen gedurende de hele dag, de scheten die maar blijven komen, ontstoken traanbuisje, rochelgeluiden na de voedi en onrustige huid. Maar kinderarts wil dus éérst de medicatie ophogen, voordat we kijken naar eventuele allergieën. Ben trouwens al 2 keer naar de osteopaat geweest en met haar nekwervels is alles goed. Wel wordt ze behandeld voor spanning die verband houdt met de krampjes.

  Ik hoor graag jullie mening hierover! Alle tips en adviezen zijn welkom (behalve dat ik toch maar borstvoeding moet geven want dat is helaas helaas geen optie)

  #176236

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Ik heb hier inmiddels ervaring mee, omdat dit ook gebeurt bij een van mijn kleinkinderen. Zelfde scenario: moeizame bevalling (rugprik), geen borstvoeding, formule met johannesbroodpitmeel, rochelgeluiden na voeding en algehele spijsverteringsproblematiek. Mijn theorie is dat het geen ‘koemelkallergie’ is maar een allergie tegen ONNATUURLIJKE FLESVOEDING. Ik raad je aan om alle ingredienten in huis te halen voor de WAPF-formule en deze zelf te maken. Als rauwe koemelk nog steeds een probleem is, dan is er ook een lever-variant.

  Mike

  #176333

  Vivianne
  Bijdrager

  Dag Newmamma,

  Misschien een idee om contact op te nemen met Claudia van De Groeisprong.

  Bijgaand aanvullende informatie :

  #176450

  Jp
  Bijdrager

  Osteopaat is prima (als het een goeie is) maar als alles goed zit is het verder symptoombestrijding. Een beetje verlichting is natuurlijk fijn.

  Ranitidine (liever niet)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ranitidine

  Gaviscon heeft (had) een variant die niet zo slecht is, in de meeste zit o.a. aluminium, die dus niet.
  Ook dit is symptoombestrijding, maar je zal wel moeten want zonder is ook geen optie zolang je de oorzaak niet hebt aangepakt.
  (deze variant is eventueel zelf te maken)

  @vivianne: Wat mist er op dat plaatje?
  Op de korte termijn is rust in de maag en darmen het belangrijkste, maar op de langere termijn mist daar o.a. goed verzadigd dierlijk vet en de vitamines die daarbij horen.

  #187859

  Boris
  Bijdrager

  Hallo NewMamma,

  Gefeliciteerd met het moederschap en wat een verdrietig verhaal, ik hoop dat het inmiddels beter gaat met de kleine.
  Zelf ben ik ook bekend te weinig maagzuur en de vele problemen die dat kan geven.
  Ik heb daar de afgelopen maanden toevallig veel over gelezen.
  Wat je bij een baby moet doen is erg lastig, maar bij volwassenen zijn maagzuurremmers altijd een zeer slechte keuze.

  Met wat ik hier de afgelopen maanden over gelezen heb klinkt het alsof je kindje eerder te weinig maagzuur en/of spijsverteringsenzymen heeft als teveel. Mogelijk dat je kleintje de melk daarom niet goed kan afbreken.
  Zou het kunnen zijn dat het onderliggende probleem waarom jij een tekort aan maagzuur had, misschien is overgegaan op je baby?
  Een tekort aan maagzuur zorgt vaak voor een vicieuze cirkel, wanneer je door omstandigheden te weinig hebt, breek je je voeding niet goed af, waardoor je een tekort krijgt/houdt aan de noodzakelijk vitamines die betrokken zijn bij de productie van maagzuur.
  Vitamine B1
  Vitamine B3
  Vitamine B6
  Vitamine B12
  Foliumzuur
  Biotine

  Ik weet niet of het een oplossing is, maar ik heb toevallig eens gelezen dat er iemand was die kleine beetjes HCL Betaine (van Now) toevoegde aan de melk. Zodat de melk door het kind beter verteerd kon worden. (borstvoeding is volgens mij ook vaak zuurder dan “kunstmelk”)
  Of dat bij jou kindje een oplossing is dat weet ik niet, het is al met al een erg lastig probleem.

  Mijn ervaring is dat Nederlandse artsen vaak geen goede oplossingen hebben voor dit soort problemen. Die denken vanuit hun opleiding vaak enkel aan medicatie, in plaats van te zoeken naar een oplossing voor het achterliggende probleem.

  Denk goed na hoe jij het wilt voor je kleintje en laat je niet overdonderen. Ik heb persoonlijk weinig vertrouwen in de kunde van Nederlandse (kinder)artsen. Persoonlijk vind ik deze mensen veel te eenzijdig opgeleid net als op het gebied van vaccinaties.
  Heel veel sterkte toegewenst, hoop dat het reeds beter gaat of dat het snel beter zal gaan.

  #187861

  liesje
  Bijdrager

  Zuiver gevoelsmatig: is er ook voeding van geitenmelk? En een beetje Beatine HCL erbij.

  #187891

  Boris
  Bijdrager

  Biologische geitenmelk (bijvoorbeeld van de Eko plaza) zou inderdaad makkelijker verteerbaar zijn dan koemelk.
  Je zou ook nog kunnen kijken of colostrum/kolostrum (of vers Biest) wellicht kan dat nog iets helpen. Daar heb ik verder nooit echt naar gekeken, maar ik ben het verschillende keren tegen gekomen. Je zou er eens op kunnen google of ouders daar goede ervaringen mee hebben.

  #187892

  liesje
  Bijdrager

  Er bestaat babyvoeding van geitenmelk. Zeker weten.
  Ik heb nu een koemelk-probleem en zeer waarschijnlijk als baby ook al gehad. Maar mijn moeder had genoeg borstvoeding.
  Pas na de borstvoeding kreeg ik klachten, ik heb jeukbultjes gehad en mijn moeder deed karton om mijn armen zodat ik mezelf niet kapot krabte. En uiteraard heeft nooit iemand (tot mijn 50e) gezegd dat het koemelk was.
  Ik heb onlangs nog genomen: colostrum van merk Biotaris. die kun je openmaken en door de voeding doen.

  #188367

  Anoniem

  Beste Fatsnotbad (Mike?) een oprechte vraag: bent u arts?

  Dit omdat ik u tips zie geven waar mijn nekharen van omhoog gaan staan.

  #188391

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Beste Fatsnotbad (Mike?) een oprechte vraag: bent u arts?

  Dit omdat ik u tips zie geven waar mijn nekharen van omhoog gaan staan.

  Dat is dan wederzijds. Ik zie dat je het ‘trust me, I’m a doctor/scientist’-argument hanteert. Zoek eens het woord ‘iaotrogeen’ op en kom dan bij me terug.

  Mike

  #188398

  Elkedageenei
  Sleutelbeheerder

  Beste Jelka, een oprevhte vraag: ik begrijp dat je arts bent, welke opleiding op het gebied van voeding heb je? Want in de artsenopleidng zit het niet.

  #188399

  Anoniem

  Hoi Elkedageenei. Grappig dat je die kaart trekt.
  Ik ben namelijk arts en heb mijn bachelor voeding en gezondheid aan de WUR gehaald en mijn MSc nutrition and health, en daarnaast gepromoveerd op paleolithische voeding en evolutionaire geneeskunde.

  Ik combineer reeds 11 jaar deze werkzaamheden plus dat ik elke zoveel maanden op eigen initiatief bijscholing heb op oa Carleton university in Canada.

  Uit interesse ben ik deze site eens aan het lezen en hoewel ik uiteraard Weston Price ken, en zijn filosofie zeer interessant vind, vind ik de toon op deze site en de adviezen schokkend. Ze zijn vrijwel allemaal pseudo wetenschappelijk, niet onderbouwd, voorzien van gammele bronnen. Er zit een tendens in de manier van reageren: schoppen, en artikelen plaatsen. Veelal Engelstalig. Doelbewust.
  Plus dat tegengeluid en kritische noten niet worden gewaardeerd. Wat jammer is omdat je daarmee elk gelijkwaardig gesprek doodslaat.
  Ik onderken namelijk heel veel goeds vanuit de leer van de Heer Price, maar ik vind de interpretatie van leken, want dat zijn de meesten hier, echt stuitend.

  #188410

  Elkedageenei
  Sleutelbeheerder

  Interessante opsomming. Maar dan begrijp ik je bijdragen niet. Omdat je wetenschappelijk geschoold bent verbaas je me met je vooringenomenheid t.a.v bepaalde zaken. Je zou imo nieuwsgierig moeten zijn en open staan ook voor dat wat je nietnin je studie hebt geleerd.
  Overigens is borstvoeding niet alleen goed voor het 1 op 1 contact maar zeker ook voor de afweerstoffen en volledige voeding die de moeder hiermee aan haar kind geeft. Daar kan flesvoeding nóóit tegenop.

  Ergens las ik dat je voor vaccinaties bent, lees ook eens wat Health ranger Mike Adams hierover schrijft. Ik neem aan dat je Engels kunt lezen. https://www.naturalnews.com/vaccines_get_the_full_story.html

  #188412

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Zelden meer gehersenspoelde mensen tegengekomen dan academisch geschoolden. Dit is hier een voorbeeld van – en dat is pas stuitend. Wat ik vooral zie is acedemische arrogantie, waarin jij het per definitie beter weet en wij ‘leken’ (lees: ongeschoolden) er altijd slechter uit komen. Kortom, veel ego en weinig substantie tot nu toe.

  Mike

  #188414

  Anoniem

  Hoi elkedageenei. Ik lees voor mijn werk al genoeg artikelen, ik ga er hier niet ook nog eens aan beginnen. 1 blik op de bron en ik heb al gegeten en gedronken om heel eerlijk te zijn. En borstvoeding is geen wondermiddel, er zijn zelfs bewijzen dat de afweerstoffen van moedermelk helemaal niet in het bloed van de baby terecht komen. En dat alle voordelen die er aan op worden gehangen overgewaardeerd worden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 29)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.