Vasten in de ochtend

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Vasten in de ochtend

Dit onderwerp bevat 21 reacties, heeft 13 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  YT 4 jaren, 2 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Auteur
  Berichten
 • #1801

  cham
  Bijdrager

  Vasten jullie s’ochtends? Heb het hier en daar welleens voorbij zien komen, wat is jullie ervaring hierbij?

  #56309

  Webmaster
  Bijdrager

  Ik doe het zeer regelmatig en voel me er zeer goed bij. Jager-verzamelaars joegen ‘s ochtends en hadden vaak pas ‘s middags te eten, als de jacht succesvol was geweest. Ochtendvasten is echter niet voor iedereen, je moet met een stabiele bloedsuikerspiegel wakker worden.

  Mike

  #56310

  autumn
  Bijdrager

  Ik laat het afhangen van dag tot dag. Sinds ik weinig tot geen snelle suikers meer eet (vooral niet op nuchtere maag!) heb ik nooit meer last van een instabiele bloedsuiker. Als ik de avond vooraf stevig heb gegeten, met veel vlees en veel vet, dan kan ik prima de ochtend drinkend doorbrengen en heb ik ook geen behoefte aan eten. Als ik het wat rustiger aan heb gedaan eet ik wel in de ochtend.

  #56311

  Anoniem

  Ik weet niet of je het vasten kan noemen wat ik meestal doe…. maar ik begin in de ochtend met 2 glazen rauwe melk en 2 eigelen met daarnaast nog lepel kokosvet en levertraan. Hier doe ik het dan meestal op. Vandaag wat later opgestaan maar ik doe er al 4.5 uur op ongeveer, geen probleem verder… voel me prima. In de tussentijd wat water en net een glas melk. Over 2 uur mijn eerste grote maaltijd voor de dag(avond).

  #56312

  Ufo
  Bijdrager

  Net als Dennis; als ik de voorafgaande avond een stevige maaltijd gegeten heb, zal ik s`morgens geen hongergevoelens hebben, en soms eet ik dan ook de hele morgen niets.

  Toch probeer ik als het even kan, om s`morgens wèl een ontbijt te nuttigen, uit de overtuiging dat het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag is…

  #56313

  eli
  Bijdrager

  ik heb s ochtends eigenlijk altijd honger als ik opsta, ook als ik om 12 uur snachts nog heb gegeten. instabiele bloedsuikerspiegel?

  #56314

  Repelsteeltje
  Bijdrager

  Vasten is volgens mij een zeer natuurlijke staat, een vorm van resetten van de organen en een essentieel onderdeel van het dieet.

  De aboriginal-mannen moesten leren om honger te weerstaan, de indianen konden uren lopen zonder te eten.

  Soms was er even niets, of niet veel, een omstandigheid die wij heden ten dagen misschien na moeten bootsen.

  In de ayurveda wordt aangeraden om eens per week een hele dag niets te eten, dit geldt overigens niet voor kinderen in de groei, zwangere vrouwen en oudere mensen.

  Niet eten kun je trainen en is volgens mij ook een manier om je lichaam te leren efficienter om te springen met de aangeboden voedingsmiddelen.

  Naar mijn idee wordt het vasten vaak zwaar onderschat in haar helende kracht.

  Je geeft je lichaam rust en je spijsvertering tijd…het zou weleens beter kunnen werken dan allerhande pilletjes en kruiden.

  Daarna moet je jezelf natuurlijk wel weer goed voeden!

  Dat hoef je natuurlijk niet te doen met room als je al aardig zwaar bent, beter neem je dan dingen in zoals orgaanvlees (ook al vindt je het niet lekker), haring en bottenbouillon…dingen waar je werkelijk wat aan hebt dus.

  (de room vanuit de zwitserse alpen hebben wij hier toch niet en die van ons bevat bij lange na niet de vitaminen als die van het Lotschental die Price heeft onderzocht)

  Het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit.

  Ik las laatst op dit forum dat er mensen zijn die wat/behoorlijk zijn aangekomen en dan maar overstappen op magere kwark…dan heb je het dus niet helemaal begrepen: vet is niet slecht…eet dus gewoon volle kwark, maar eet er gewoon wat minder van…

  #56315

  Oker
  Lid

  Mijn maag gaat ‘s avonds ‘op slot’. Ik heb na het avondeten geen enkele behoefte meer aan eten (zelfs als het een kleine avondmaaltijd was, bijv. een salade), terwijl mijn man een echte avondsnacker is. Ik houd daarentegen van de stevig ontbijt in de ochtend. Hij eet zijn eerste maaltijd van de dag ten vroegste om 1 uur ‘s middags.

  Dusja vasten… of gewoon niet denken aan eten en daarom een x aantal uren niet eten. Werkt voor mij beter. Als ik iets niet mag, wil ik het perse, of ik er nu ook daadwerkelijk behoefte aan heb of niet.

  #56316

  eli
  Bijdrager

  Hmm… Ja sowieso eet ik niet meer dan 4 maaltijden per dag. Maar heb wel eens gelezen dat s ochtends het lichaam nog in de ‘ontgiftigingsfase’ is en het spijsverteringsstelsel nog niet op volle kracht en het daarom niet goed zou zijn dit proces te verstoren, dus beter licht eten of niet eten, maar ik ben zelf juist ook wel een flinke ontbijter.

  #56317

  De bakker waar ik altijd mijn “Mennobrood” koop doet ook regelmatig aan vasten (vaak een hele dag). Wij hebben altijd hele leuke gesprekken over van alles en nog wat en dit was ook weer zo’n leuke! (ben nooit zomaar de winkel uit)

  Trefwoorden die ik heb opgeschreven en waar je op kunt googelen:

  intermitted fasting, Michael Moseley en Eat, fast and live longer.

  #56318

  Indigo
  Bijdrager

  In het ooit populaire boek “een leven lang fit” wordt gezegd dat je lichaam tot 12 uur s middags ontgift, van 12:00 tot 20:00 uur is de tijd voor inname en van 20:00 uur tot 4:00 uur de vertering.

  Echter het gezegde, ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een zwerver wordt ook vaak aangehaald en staat hier haaks op.

  Ik ben wel benieuwd wat het dichtst bij de WAPF waarheid komt.

  #56319

  eli
  Bijdrager

  ja, daar ben ik dus ook benieuwd naar indigo

  #56320

  Webmaster
  Bijdrager

  ieder van ons heeft een ander moment waarop het verteringsvuur het hoogst oplaait. Je hebt echte stevige ontbijteters, maar weer andere mensen hebben behoefte aan een stevige middagmaaltijd. Ikzelf ben voor een flinke avondmaaltijd. Ik kan ‘s ochtends en ‘s middags met gemak leven op rauwe melk en/of kefir, maar ‘s avonds moet er gebuffeld worden! Het is dus voor iedereen verschillend en er zijn geen regels te geven.

  Mike

  #56321

  Indigo
  Bijdrager

  Ik heb toch het idee dat er een betere theorie aan ten grondslag moet liggen, dan “het is persoonlijk”, behalve dan dat het persoonlijk is geworden door “klachten”.

  Qua blauwdruk zijn we allemaal hetzelfde en ook de biologische orgaanklok werkt voor iedereen hetzelfde.

  Ik heb zelf in de ochtend nog een tekort aan cortisol en heb daarom ‘s ochtends behoefte aan eten om mijn bijnieren op gang te krijgen. Maar dat heeft dus duidelijk een oorzaak.

  Ik kan me voorstellen dat wanneer je later op de dag, na het jagen/werken, een goede maaltijd eet en je daarna echt rust neemt de spijsvertering het meest optimaal je eten kan verteren.

  Zou de biologische orgaanklok ook iets kunnen zeggen over het beste moment van eten en vertering? (Zie hier een voorbeeld van de biologische orgaanklok)

  #56322

  Iklustvet
  Bijdrager

  Ik vind het vooral belangrijk dat ik geen te erge honger krijg, en dat ik op mijn gemak kan eten. Ik eet dus smorgens als ik op sta niks, ik drink wel thee, en daarna evt melk of kefir met slagroom, maar echt iets eten doe ik pas als de kinderen naar school zijn en ik het op mijn gemak kan doen. Ik eet niet zo snel en ik kan er slecht tegen als ik 6 keer omhoog moet voor van alles of er kinderen die moe zijn zitten te emmeren onder het eten. Ik eet wel gewoon echt 3 stevige maaltijden per dag met een hoop vettige tussendoortjes. Ik eet ook altijd een echt vette avondmaaltijd (saus van slagroom of boter dat soort dingen) en vaak nog een glas kefir of yoghurt met slagroom voor ik ga slapen, ik sta nooit met honger op.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.