Totale leegloop van energie

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Totale leegloop van energie

Dit onderwerp bevat 98 reacties, heeft 21 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  ad ligtvoet 3 jaren, 11 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 76 tot 90 (van in totaal 99)
  • Auteur
    Berichten
  • #43300

    Anoniem

    Mike bedankt voor al deze informatie en adviezen. Hier heb ik wat aan.

    Ik had de yacon siroop juist gekocht omdat er op de site van unlimited health stond dat het probiotisch werkt en een lage glycemische index heeft. Zo ook in het verhaal van de sunwarrior eiwitten getrapt, aangezien men zegt dat het uit gefermenteerde rijst is. En maar denken dat ik goed bezig ben.

    Ik gooi het maar weg, jammer van het geld het zijn dure producten. Maar als mijn winst is dat ik me beter ga voelen, is die miskoop niet erg.

    Ik heb nu de billington suiker besteld.

    En ik heb boekweitbrood gebakken.

    Wat je zegt over boulimia en koolhydraten, heb ik aan levende lijve ondervonden. Sinds ik koolhydraten, in de vorm van rijst en quinoa toe voeg, voel ik de behoefte aan meer toenemen. Afgelopen week had ik mezelf even niet in de hand.

    Maar ik pak de draad weer op.

    Ik ga je protocol over bijnieruitputting volgen, dat in je e-book staat.

    #43301

    Webmaster
    Bijdrager

    Hier een helder artikel dat vraagtekens zet bij GAPS. Matt Stone stelt terecht dat lage metabolische energie nie alleen met de darmen te maken heeft. De commentaren onder het artikel zijn ook interessant. Een citaat:

    Quote:
    I have talked with Dr. NCM over email and personal phone calls and she has clarified on a few occasions that GAPS is not for everyone and that some people need more carbohydrates for their metabolism (even potatoes, etc). I would never suggest anyone consider staying grain-free or doing SCD for the rest of their life (well, maybe a few people could, but not most people). To support metabolism a person should try to add potatoes, or gluten-free grains (or something) as soon as possible. The point here is that we are all so very, very diverse. I think there are many autistic kids who need their adrenals and thyroids (etc.) addressed; hopefully their parents do so.

    In de commentaren spreekt Matt ware woorden:

    Quote:
    Even if GAPS is a solution, it’s a really hard one. Just because we invented a bike doesn’t mean we shouldn’t keep developing technologies for more efficient travel. There may be rocket ships out there.

    Mike

    #43302

    Anoniem

    Wat ik er uit denk te begrijpen, is dat mensen vooral ook crashen op te weinig koolhydraten?

    Gisteren avond voelde ik me sinds weken weer echt ziek. Klachten die ik lange tijd heb gehad en dacht dat leaky gut door vele voedselintoleranties de oorzaak waren. (Zal ook wel een rol spelen) Misselijk en heel moe en slaperig. Ik moet op zo’n moment dan ook echt gaan liggen. Ik realiseerde me dat ik gisteren nauwelijks koolhydraten had gegeten. Nadat ik ongeveer driekwart eetlepel billington suiker op had, ging ik me na ongeveer een kwartier weer wat meer mens voelen.

    #43303

    Lievergezond
    Bijdrager

    Daar heeft Matt Stone ook een oplossing voor.

    4 lepeltjes suiker en 1 lepel keltisch zeezout.

    Mengen….en als het voelt of je crasht wat van het mengsel onder je tong laten smelten.

    Dia.

    #43304

    Rapunzel
    Bijdrager

    Nou Boschje, dat zegt genoeg zou ik zo denken!

    Voor wat GAPS betreft is er inderdaad altijd die eeuwige discussie over de koolhydraten! GAPS is niet low-carb wordt er gezegd maar veel mensen kunnen – vooral in het begin van het dieet – totaal niets met de fructose in fruit en honing. Voor hen blijft er dan als koolhydratenbron over: pompoen, wortel, doperwt. En koolhydraten uit groente tellen niet volgens het Perfect Health dieet, het is gewoon te weinig. Met alle gevolgen van dien.

    Wat ik verder nog weet:

    – mijn zus met bijnieruitputting (wat veel GAPS patiënten ook hebben) stortte compleet in op het GAPS dieet. Zij kon namelijk geen fruit eten i.v.m. haar bijnieren, daar werd ze ziek van. Pas toen ze weer wat glutenvrij graan toevoegde begon ze zienderogen op te knappen.

    – een Paleo jongen die ik ken, die zichzelf van een auto-immuunziekte heeft genezen (voor 90%) middels dieet heeft me gewaarschuwd om niet te lang low-carb te gaan. Maximaal een jaar. Daarna pakt het slecht uit, minder energie en een schildklier die ervandoor gaat. Zie Anthony Colpo+thyroid en ook

    http://drcate.com/going-low-carb-too-fast-may-trigger-thyroid-troubles-and-hormone-imbalance/

    -zie ook nog: http://www.natuurdietisten.nl/files/Schildklier.pdf

    bij symptomen van een trage schildklier horen ook constipatie en candida!

    – Ik heb contact gehad met een Belgische met een lekke darm. Zij mag witte rijst van haar diëtiste, wat dan weer overeen komt met het Perfect Health dieet.

    Zelf heb ik ook het idee dat mijn schildklier achteruit is gegaan sinds GAPS. Maar ik zat natuurlijk super laag in koolhydraten zonder fructose. 7 Mei ga ik naar de natuurarts en dan zien we wel weer verder. Ik ben nu in elk geval aan de quinoa, linzen, witte basmatirijst, af en toe een zoete aardappel (fructose) en 1 klein appeltje. Oh… en aan de Thyronyl. 3 Per dag. Omdat mijn wenkbrauwen er aan het vandoor gaan zijn.

    #43305

    Angela
    Bijdrager

    @dia: wat bijzonder dat hij suiker adviseert… Of niet?

    #43306

    Anoniem

    Dr Cate geeft wel een leuke en aannemelijke verklaring waarom sommige mensen crashen op een low carb dieet. Haar advies sluit ook mooi aan bij dat van Mike om in zo’n geval dan geleidelijker af te bouwen.

    #43307

    Webmaster
    Bijdrager

    Opnieuw een briefschrijfster (jawel, een vrouw!) in de Wise Traditions (kwartaalblad van de WAPF) die een aanvankelijk positieve ervaring met GAPS beschrijft, gevolgd door een crash door consumptie van te weinig koolhydraten:

    Quote:
    I tried GAPS, felt great for six months and then experienced insomnia and a worsening of symptoms. I found with the GAPS diet, it was too low-carbohydrate for me and I needed to wise up to that fact and start adding back in the good carbohydrates, only to see many of my problems abate or disappear.

    Zie ook mijn recente post over de ‘koolhydratenvalkuil’ in een andere topic:

    Quote:
    Ik denk dan ook dat je problemen voortkomen uit een te lage inname van kh, waardoor de bijnieren gestresst raken (en dat waren ze al, anders had je geen POTS en CVS). Je zult niet de eerste zijn (en ook niet de laatste) die strandt op de koolhydratenvalkuil van Paleo. Dit zie je ook terug bij bijv. Atkins en GAPS.

    https://www.fatsforum.nl/topic/gezondheid-gaat-weer-achteruit-advies-erg-welkom#post-23139

    Quote:
    Er zijn hordes mensen die zich aanvankelijk fantastisch voelen op Atkins, GAPS of Paleo, juist omdat het dieet zo laag in kh is. De reden hiervoor is dat het lichaam over zal schakelen op glycogeen vanuit de lever als bron van kh. Dit is een stress/overlevingsmechanisme en de opdracht voor de afgifte van glycogeen komt van…de bijnieren. De reden waarom je je aanvankelijk zo goed voelt is omdat dit een vorm van stimulering is, waarbij de bijnieren ook adrenaline aanmaken. Maar tegelijkertijd verzwak je de bijnieren en de lever en als de glycogeenvoorraad op een gegeven moment is uitgeput, dan ben je aan de beurt. Dat is het moment waarop mensen crashen op het gebrek aan glucose, de koolhydratenval dus.

    https://www.fatsforum.nl/topic/gezondheid-gaat-weer-achteruit-advies-erg-welkom#post-23144

    Mike

    #43308

    ruud
    Bijdrager
    Quote:
    It can take a few days for the body to adapt to burning primarily fat instead of carbs, during which you will probably feel a little under the weather.

    This is called the “low carb flu” and happens to most people.

    In my experience, this can take about 3-4 days, but full adaptation can take several weeks.

    http://www.sott.net/article/263628-5-most-common-low-carb-mistakes-and-how-to-avoid-them

    #43309

    Enigszins verbouwereerd door het lezen van dit forum item over de koolhydraten crash (bij voornamelijk vrouwen).

    Pfff. Maand in maand uit merk ik geen verbetering op van m’n situatie, maar word ik slechter en slechter.

    ‘Je hebt een parasiet’, aldus m’n huisarts, en vervolgens orthomoleculair arts haar advies: ‘stop met zetmeel, suikers etc.’. Nu at ik die al weinig maar halleluja, ik leek mezelf bijna te verliezen toen ik daar mee stopte. Koolhydraten uit zuur fruit en groenten (zonder zetmeel) waren mijn enige werkelijke bron van kh-en. Ik heb hier op ‘t forum ook gevraagd wat ik kon doen, en veronderstelde dat dat advies mij de bevestiging gaf goed bezig te zijn. En zo ben ik al lange tijd bezig met weinig koolhydraten, en nu dus al een aantal maanden helemaal kh-vrij (m.u.v. zuur fruit, groenten)..

    Godsamme. Het gaat niet goed! Ik kom amper de trap op, ik ben super licht in m’n hoofd en bekijk alles ‘van een afstand’. Ook de uitputtingstoestand van m’n bijnieren heeft zich weer welkom geheten (rimpelige vingers, droge huid, haaruitval en ga zo door), plus m’n schildklier natúúrlijk.

    En ik maar denken: het is de die-off van de parasiet(en), maar dat lijkt me wel erg lang duren en ik schaar deze klachten zoveel meer onder de kh-crash..

    M’n quinoa staat op ‘t vuur. Ik hunker er bijna naar. En dan vooral naar het resultaat wat (hopelijk) zal volgen.

    Deze wijsheid heeft me goed gedaan te lezen, nu hopen gauw energie- (en gewicht (!)) toename te hebben..

    Tips zijn natuurlijk welkom!

    En m’n angst om de parasiet te voeden met quinoa, terecht? Ik kán gewoon niet doorgaan zonder….

    #43310

    E123
    Bijdrager

    Ongeloofelijk dat je het zo ver heb laten komen zonder er aan te denken dat het weleens kon liggen aan de veel te weinig koolhydraten.

    Ik zou zeggen, aan de quinoa jij!

    #43311

    Tanja
    Bijdrager

    Volgens mij is jou al eerder aangeraden om meer koolhydraten te eten. Een paar maanden geleden door Gerrit:

    Quote:
    @phileine, even je eetpatroon daar bekeken, zal zeker nog variëren maar geeft een aardig beeld.

    Daar zie je inderdaad weinig tot geen koolhydraten. Je zult zeggen, ik eet quinoa, boekweit… dat is het dan ook. Ik heb gemerkt dat kh’s en kh’s niet hetzelfde zijn, met andere woorden je kunt weleens niet de juiste kh’s hebben. Ik merk vooral bij de meer zetmeelachtige kh’s meer voordelen dan de andere. Denk aan pompoen, kastanje maar ook zoete bataat. De rijst/quinoa is toch anders op een of andere manier.

    Ik denk dat hier mensen erg bang zijn geworden voor kh’s en teveel focussen op eiwitten ipv de vetten. Teveel eiwitten is gewoonweg drama… hier zouden weleens veel mensen hun verstopping vandaan kunnen halen…!

    Er zijn er ook genoeg die weinig kh’s denken te eten, maar deze drinken veel rauwe melk, daarin is lactose een grootte koolhydraten bron!! Dus laag kh’s willen zijn en toch veel melk drinken gaat niet op, dan zou je alleen kefir of yoghurt moeten drinken waar de lactose uit is. Kortom, grootte melk drinkers krijgen aardig wat kh’s binnen en doen het daar dus goed op zonder veel extra andere kh’s te eten. Vergelijk je daar dus niet mee..

    Ook paradogma maakte je erop attent dat je niet te lang zo laag in de kh moet gaan, eventueel als korte kuur.

    Dus ja, aan de koolhydraten inderdaad.

    En angst voor de parasiet, als je zo zwak bent zal die daarbij ook welvaren denk ik zo.

    #43312
    Quote:
    Ongeloofelijk dat je het zo ver heb laten komen zonder er aan te denken dat het weleens kon liggen aan de veel te weinig koolhydraten.

    Ik zou zeggen, aan de quinoa jij!

    Inderdaad, dat kan je wel stellen ja. Het is vaak in me om gegaan hoor, maar dan lees je overal dat bij parasieten en candida zetmeel uit den boze is, en als je behandelaar het ook nog eens zegt.. dan ga je toch dat pad op, ofzo. Niet goed te praten want ik heb mezelf er nu uiteindelijk wel echt mee.

    Achteraf gezien denk ik: wake up! Ik heb zo vaak drang gehad naar suiker (als in: vers geperste sinaasappelsap vooral!). Maar wanneer ik m’n suikerspiegel prikte was deze volledig normaal.

    Zo zei behandelaar ‘kijk hoe ver je het redt, als je last krijgt van een lage suikerspiegel moet je er wat aan doen’. Maar dat leek ik niet te kunnen ontdekken, dus ik ging vooral zo door als waar ik mee bezig was. De duizelingen en het licht in hoofd zijn was te wijten aan een overkil aan gifstoffen van de die-off, aldus behandelaar ook. Maar, of je dan ook echt helemaal uit het leven gerukt moet worden als in ‘niets meer kunnen doen’ dan betwijfel ik ‘t. Niets gaf ook verlichting, wat ik ook deed.

    De quinoa opgegeten, een heel volle opscheplepel, voel ietsje verlichting maar ik vermoed dat dat ook niet in 1 keer opgelost kan worden? Ik ben vermoedelijk al echt in ketose, lijkt me, en alvorens ik daar uit vandaan ga.. heeft dat wel langer de tijd nodig.

    Zijn er ervaringen? (Volgens mij op zoek naar geruststelling, het voelt zo akelig).

    Ook opvallend verschijnsel: als ik ga plassen ruikt ‘t niet oké. En ik drink veel water, en had daar nooit last van. Ineens ruikt het… Ook typisch ketose toestandje lijkt mij.

    Quote:
    Volgens mij is jou al eerder aangeraden om meer koolhydraten te eten. Een paar maanden geleden door Gerrit:

    Klopt Tanja, maar zoals ik hierboven ook zei: ik was de weg kwijt. Ik hield me vast aan het feit parasieten te hebben en dat het dan écht niet kon.

    #43313

    ruud
    Bijdrager

    hoi Phileine, candida kan ook leven op vet. Dat is het lastige aan candida of schimmels. Koolhydraatvrij helpt wel tegen pathogene bacterien.

    #43314

    ad ligtvoet
    Bijdrager

    een normale glucosespiegel kun je behouden door gluconeogenese en daarmee ook jezelf uit ketose houden.Je bent zo uit de ketose hoor wanneer je gemm.(IS individueel)meer dan 50-60 gr KH eet. In ketose blijven kan alleen wanneer je een fijne lijn blijft bewandelen.

    ad

15 berichten aan het bekijken - 76 tot 90 (van in totaal 99)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.