Tanden poetsen

Dit onderwerp bevat 30 reacties, heeft 19 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  complotdenker 1 jaar geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 31)
 • Auteur
  Berichten
 • #128627

  Debsy
  Bijdrager

  Mijn dochter heeft ontstoken tandvlees en tandplak. Zelf had ik teruggetrokken tandvlees en is daardoor cariës op mijn tandhalzen ontstaan, wat inmiddels is behandeld.

  Wat is nou de juiste manier van poetsen?

  #128628

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Uit Genees tandbederf van Ramiel Nagel:

  Dr. Phillips ging zelfs nog verder met zijn bewering dat “de waarheid is dat het poetsen en flossen van je tanden periodontitis veroorzaakt”. Dr. Phillips was van mening dat hoe vaker je poetst en flost, hoe meer je op termijn bijdraagt aan de verergering van tandvleesaandoeningen.
  Dit komt omdat de beweging die je normaal maakt bij het tandenpoetsen ervoor zorgt dat de tandsteen zich concentreert onder de rand van het tandvlees, waar dit gaat zweren. De ruimte tussen de tand en het tandvlies, de sulcus gingivalis genoemd, is na het poetsen altijd het minst schoon.
  De irriterende stoffen die voortdurend in contact staan met het tandvleesweefsel zorgen er gewoonlijk voor dat het tandvlees zich terugtrekt of gaandeweg ontstoken raakt. Wanneer deze ruimte niet zorgvuldig wordt schoongemaakt na het poetsen met een speciale ‘blotting’-tandenborstel of met een monddouche, zal poetsen bij blijven dragen aan tandvleesaandoeningen.

  Mike

  #128629

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  De tandarts Robert Nara ontdekte dat toen hij als tandarts in het leger tandvleesaandoeningen behandelde zijn patiënten in plaats van ze te onderwerpen aan tijdrovende operaties aan het tandvlees ze hun tanden liet poetsen en spoelen met een zeezoutoplossing, hun tandvleesproblemen vaak opklaarden en zelfs genazen.
  Dit bracht hem er uiteindelijk toe om het boek How to Become Dentally Self Sufficient te schrijven. Het boek gaat er vanuit dat een goede mondhygiëne, waaronder gebruikmaking van een monddouche en van zeezout, de meeste gebits- en tandvleesproblemen voorkomt of aanzienlijk verlicht.
  Het gebruik van een monddouche, zoals een WaterpikR, is uiterst effectief bij de behandeling van tandvleesaandoeningen.
  Om eventuele onduidelijkheid op te heffen, een monddouche is een instrument waarbij een waterstraal onder druk uit een kleine opening sproeit, waardoor de tanden en kiezen onder de rand van het tandvlees kunnen worden gereinigd. Met flossen kun je op die plekken niet komen. Je kunt aan een monddouche komen via het internet.
  De meest effectieve methode om tandvleesproblemen te helen is door je mond met warm water te spoelen met behulp van een monddouche. Zeezout of een andersoortig hoogwaardig zout is hiervoor het meest geschikt; gebruik geen commercieel tafelzout. Een warme zeezoutoplossing uit een monddouche behoort tot de beste bescherming tegen tandvleesaandoeningen.
  Ik heb berichten gehoord dat zeezout in de monddouche kan leiden tot een kortere levensduur van het apparaat. Dit mag dan zo zijn, maar de extra kosten wegen niet op tegen de voordelen.
  Als alternatief kun je ook één of twee theelepeltjes appelazijn oplossen in het water van de monddouche om de gezondheid van je tandvlees te ondersteunen. Kruidenoplossingen kunnen eveneens met de monddouche diep in ontstoken tandvleesweefsel worden geïnjecteerd.

  Mike

  #128630

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Zoals we van dr. Phillips leerden in het vorige hoofdstuk kan tandenpoetsen goed zijn voor het gebit als de borstelhaartjes zacht zijn en als er sprake is van niet al te veel schuring, maar kan tandenpoetsen ook je tandvlees razendsnel wegslijten en zelfs tandvleesaandoeningen veroorzaken. Dit komt omdat door tandenpoetsen de tandplak diep in de ruimte tussen de tand en het tandvlees (sulcus gingivalis) wordt geduwd.
  Om op een gezonde manier je tanden te poetsen moet je na het poetsen ‘blotten’ of op z’n minst een monddouche gebruiken om de plak op de rand van het tandvlees te verwijderen.
  Zachte tandenborstels met ronde uiteinden helpen om slijtage van het tandglazuur tegen te gaan.
  Elektrische tandenborstels met een elektromagnetische component zijn uitermate geschikt voor reinigingsdoeleinden, maar ze kunnen leiden tot lichte blootstelling aan elektromagnetische velden (EMF). Met elektrische tandenborstels loop je tevens het risico op beschadigingen van het tandvlees vanwege de trillingen veroorzaakt door de hoge snelheid. Wees voorzichtig als je er een gebruikt.

  Mike

  #128632

  Archie60
  Bijdrager

  Salie is ook bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het werkt ontsmettend en wordt wel gebruikt tegen ontstekingen van met name de slijmvliezen. Om die reden wordt het wel in tandpasta’s verwerkt. Sterke saliethee wordt gebruikt om te gorgelen en spoelen.

  Arjan.

  #128647

  Reiziger
  Bijdrager

  @archie60,

  Salie is inderdaad een effectieve en goede kruid die een lange geschiedenis kent, het werd vroeger niet voor niks “koningskruid” genoemd, deze naam heeft het te danken aan de vele vlakken waarop ze toepasbaar is. Salie kun je als gorgeldrankje gebruiken, maar je kan ook met de bladeren je tandenpoetsen, voor een betere mondhygiëne,

  Een kruid wat ook erg goed helpt tegen problemen met het gebit/tandvlees is kruidnagel, dood bacterie en geeft tevens een aangename mondgeur. Veel mensen gebruiken het bij kiespijn, omdat het een natuurlijke verdoving geeft op de plek waarop het word aangebracht (in poedervorm het best). Om een mondspoeling te maken, kan je ongeveer een kwart liter aan de kook brengen en dan even enkele minuten laten afkoelen, daarna gooi je ongeveer 2 eetlepels(meer mag ook, dan word die sterker) kruidnagel in het water en dek je het met een deksel af en laat je het ongeveer een uur staan tot het is afgekoeld, vervolgens giet je het in een glazenpotje, op deze manier heb je een zelfgemaakte mondspoeling. Spoel je mond er 30 seconden mee en je krijgt er de tranen van in je ogen, je zal daarna wel begrijpen waarom het bacterie dodend is!

  Een andere effectieve en waarschijnlijk en wat onbekendere manier in het westen om je mond te reinigen, is met de takken van de Arak boom of te wel de Salvadora Persica. Het gebruik van deze takken/wortelen is al een eeuwenoud gebruik onder de Moslims en bekend vanuit de Profetische overleveringen en de aanbevelingen om het te gebruiken die daaruit zijn voortgekomen, in India word deze tak eveneens al lange tijd gebruikt voor de mondhygiëne. Het staat o.a bekend als een tak die antiseptisch is,tandvleesproblemen/tandplak en gaatjes tegen gaat, haar weldaden zijn er vele, hieronder enkele moderne onderzoeken:

  http://www.dentalhealthsite.com/what-is-miswak/

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15643758

  Mvg,

  Reiziger

  #128671

  Debsy
  Bijdrager

  Bedankt!
  Ik voeg zelf deze nog even toe..

  Het kauwen op zo’n stokje is dus afdoende?

  #128712

  Reiziger
  Bijdrager

  @debsy,

  Graag gedaan, het kauwen op het stokje is mij niet bekend, het geen wat mij heeft bereikt aan kennis en wat tevens wijdverspreid is onder de volkeren die het al eeuwenlang gebruiken, is dat je er mee moet poetsen, van rechts naar links, beginnend met de boventanden en dan naar de ondertanden. Betreft de kwaliteit van de stokjes zit ook een verschil, je heb de commerciële die vacuumverpakt zijn en je heb de verse die in landen zoals Saudi Arabië op straat verkocht worden. Ik heb zelf beide varianten getest en mijn conclusie daaruit is dat de verse die op straat worden verkocht en pittigere smaak heeft ten opzichte van de vacuumverpakte en er voor zorgde dat mijn tandsteen minder werd.

  Mvg,

  Reiziger

  #128727

  JS
  Bijdrager

  Als alternatief kun je ook één of twee theelepeltjes appelazijn oplossen in het water van de monddouche om de gezondheid van je tandvlees te ondersteunen.

  Ik heb eens gelezen dat spoelen met water en een beetje appelazijn tandsteen zou tegengaan en het zelfs zou verwijderen. Maar anderen raden het me steeds af omdat het zuur van de azijn het tandglazuur zou aantasten. Iemand die hier iets meer over weet?

  De kruidnagel mondspoeling staat nu te trekken trouwens. Dank voor de tip, Reiziger!

  #133000

  muis
  Bijdrager

  http://goedgezond.info/2015/07/natuurlijk-mondwater-met-kurkuma-blijkt-effectiever-bij-tandplak-en-gingivitis/

  Onderaan staat dat poetsen met kurkuma ten koste gaat van glazuur, maar ik doe dit 2 maal daags.

  #137080

  Marijan
  Bijdrager

  mijn vraag hoort niet specifiek bij deze topic, ik zocht echter wel info over gebit bij Lia,
  ik krijg voedingisgezondheid niet geopend, is dat alleen bij mij of hebben jullie er ook last van?

  #137086

  Gerard
  Bijdrager

  Ik had regelmatig last van tandvleesontstekingen tussen?bij de kiezen, dan weer hier, dan weer daar. Sinds ik 1 x per dag poets met een mengsel van kurkuma, kokosolie, olijfolie, Keltisch zeezout en peper helemaal geen last meer van gehad, nu al weer gedurende 1/2 jaar of langer.
  Recept:
  neem een jampot, vul die voor 1/3e met kokosolie en verwarm dat een beetje tot alle kokosolie gesmolten is. Dan een zelfde hoeveelheid kurkuma er bij, 1/2 theelepel Keltisch zeezout, 1/4 theelepel peper (vers gemalen), 1/2 eetlepel olijfolie, goed doorroeren.
  Met de tandenborstel een hoeveelheid nemen en poetsen maar. Ik slik zet zelf na het poetsen gewoon door, waarom niet.
  Het kan niet bederven, je krijgt wel gele vlekken om de mond, die zijn vrij makkelijk weg te wassen. Tanden worden er beslist niet geel van.
  Het is een wondermiddel. Het recept is wonder-boven-wonder gratis!

  #137120

  Poekie
  Moderator

  Marijan,

  Dat klopt, ik ben de site er opnieuw aan het opzetten, kreeg van de week mailtjes van mensen die de teksten door elkaar zagen. Zelf zag ik het niet op mijn site. En audiobestanden stonden er niet helemaal meer op.
  Dus heb ik alles eraf gehaald en ik hoop dat over een uurtje alles er weer op staat, en dan goed.

  Lia

  #137719

  Lievergezond
  Bijdrager

  http://tinyurl.com/pfwk9ko via http://tinyurl.com/nw8bosj

  How vigorous teeth flossing caused woman’s knee infection

  September 6, 2015

  Nicky Phillips

  A US woman’s vigorous flossing routine lead to a nasty bacterial infection in her prosthetic knee.

  A US woman’s vigorous flossing routine lead to a nasty bacterial infection in her prosthetic knee. Photo: Supplied

  Dentists often advise that flossing is essential for healthy teeth.

  But a 65-year-old US woman took this advice a little too far and ended up in hospital, but not with an injury you might expect.

  The woman, who had undergone a knee-replacement five years earlier, arrived at a local hospital in Wisconsin with a swollen and inflamed right knee.

  When doctors took a sample of the fluid around the joint they discovered it was infected with a bacteria typically found in the mouth, Streptococcus gordonii.

  While this seemed unexpected at first, the doctors then learned that the women had started a “vigorous dental flossing regimen prior to the onset of symptoms”.

  It appears that by flossing so vigorously that her gums bled, the S. gordonii travelled through her bloodstream to the knee prosthesis.

  Prosthetics do not have an immune system, making them easy targets for bacteria to grow a biofilm around them. Infections around prosthetics are mostly commonly caused by the bacteria Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis.

  In a case report published in the British Medical Journal Case Reports doctors said this was the first case of oral S. gordonii being linked to an infection of a prosthesis in the US.

  To treat the bacterial infection, doctors opened up the women’s knee and cleaned her replacement knee. She was also placed on long-term antibiotics.

  Ala Dababneh, an infectious disease specialist involved with the case, told Live Science the event was extremely rare and people with prosthetics should continue flossing their teeth.

  “I don’t want people to worry that just flossing is going to cause them an infection in their prosthetic joint,” said Dr Dababneh, from the Mayo Clinic in Minnesota.

  #138263

  wimeer
  Bijdrager

  @gerard, hoelang duurt het voor het poetsen met dat mengsel enig effect begon te hebben bij jou? Na twee weken zie ik nog geen afbrokkelen van mijn tandsteen, en over 2 weken zou ik een grondige tandsteenreiniging moeten ondergaan waar ik erg tegenop zie….
  Zou ik dit best nog even uitstellen, verder hiermee poetsen en afwachten wat er gebeurt?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 31)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.