Synergie van voedingsstoffen

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Synergie van voedingsstoffen

Dit onderwerp bevat 28 reacties, heeft 8 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Ufo 5 jaren, 7 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 29)
  • Auteur
    Berichten
  • #165

    ruud
    Bijdrager

    Dit vind ik een interessant onderwerp.

    1. Het bekendste voorbeeld is volgens mij de synergie van piperine in peper die de opname van curcumine (van curcuma ) meer dan verduizendvoudigt waardoor de concentratie van curcumine in het bloed dusdanig wordt opgevoerd dat de stof nu echt in staat is om bijv. het agressieve gedrag van kankercellen te wijzigen.

    Dit illustreert de noodzaak van gevarieerde voeding en ook de onlogica van het vervangen van voedingsmiddelen door supplementen.

    Eten tegen kanker, Belivau/Gingras, p. 201/202

    2. Als je het belangrijkste polyfenol in groene thee, EGCG, combineert met curcumine, dan lokken ze samen een heftige reactie uit die leidt tot celdood via wat men noemt apoptose.

    Eten tegen kanker, Belivau en Gingras, p. 18/19.

    3. Resveratrol (zit in japanse duizendknoop, rode wijn/ druiven(pitten)), quercitine (wat volgens mij ook in uien zit) en vitamine d samen brengen je stofwisseling in een hogere versnelling en voorkomen / verhelpen obesitas.

    http://www.naturalnews.com/033614_resveratrol_vitamin_D.html

    4. De synergie van lijnzaadolie met het vet van volvette kwark zoals bij het budwigpapje (en ook het vet van levertraan met boterolie) brengt een milieu te weeg dat helpt de electrische lading in de cellen zich te herstellen. Of:

    Quote:
    the cottage cheese make the flaxseed oil water soluble to re-oxygenate the body’s cells to prevent cancer mutations

    http://www.alternative-cancer-care.com/Johanna_Budwig_Cancer_Diet.html

    5. De combinatie van peen met dierlijk vet maakt dat het vetoplosbare provitamine A in de peen opneembaar wordt in ons lichaam.

    #34889

    Webmaster
    Bijdrager

    Lang voor Joanna Budwig de synergie ontdekte tussen een verzadigd vet en een omega-3 vetzuur (Budwigpapje) deed Weston Price dit al door levertraan te combineren met boterolie. Dit product is vandaag de dag te koop als Blue Ice Royal van Green Pasture.

    Mike

    #34890

    ruud
    Bijdrager

    Synergie levert twee voordelen op:

    1. een doorslaggevende toename in genezingscapaciteit

    2. minder hoge doses die je hoeft te gebruiken.

    Nog een voorbeeld van synergie:

    De combinatie van coumarine (zit bijv in kaneel) met vitamine K(3) verbetert de anti-kankereffecten van coumarine: het stoppen van de stofwisseling in de kankercel en de metastasen remmen.

    in: beating cancer with nutrition, quillin, p. 238.

    #34891

    Webmaster
    Bijdrager

    Kaneel en honing werken ook synergetisch. Is ook al een eeuwenoude, beproefde smaakcombinatie!

    Mike

    #34892

    autumn
    Bijdrager

    En nog lekker ook! Ik maak soms zelf wel eens honing varianten. Ik schenk dat gewoon een klein glazenpotje vol en roer er wat lekkers doorheen zoals anijszaadpoeder, vanillepoeder of inderdaad kaneel.

    Een link met info over honing en kaneel.

    #34893

    ruud
    Bijdrager

    Synergie van voedingsstoffen kan ook in 1 plant plaatsvinden. Eén plus één is drie.

    Een samenspel tussen twee componenten dat hun werking versterkt.

    De farmaceutische industrie ziet dit verschijnsel nogal eens over het hoofd.

    Zij gaat er altijd vanuit dat als een medicinaal kruid helpt tegen een bepaalde aandoening, dit te danken is aan één enkele werkzame stof uit dat kruid (zie hieronder het voorbeeld van de berberis – zuurbes: berberine wordt ook los verkocht).

    De farmaceutische industrie isolereert afzonderlijke stoffen om er pillen van te maken.

    Maar soms is dat als het kind met het badwater weggooien.

    Hier een voorbeeld waarvan bekend is dat de som van de afzonderlijke stoffen onderdoet voor het synergetische effect van die stoffen:

    De zuurbes bevat de antibacteriele stof berberine. Maar de plant bevat ook 5’-MHC (een afkorting voor 5’-methoxyhydnocarpine), dat de werking van berberine verhonderdvoudigt. En dat terwijl het op zichzelf helemaal geen bacteriedodend effect heeft. 5´-methoxyhydnocarpine voorkomt alleen dat bacteriën zichzelf kunnen beschermen tegen berberine, wat ze normaliter doen door het uit hun cellen naar buiten te pompen. 5’-MHC blokkeert deze micropompjes, waardoor de bacteriën hun resistentiemechanisme kwijt zijn.

    Bron: Eveline Thoenes, Kijk, augustus 2009

    #34894

    Webmaster
    Bijdrager

    Mooi ook hoe honing bloedsuikerverhogend werkt, maar de chroom in kaneel de bloedsuikerspiegel juist weer stabiliseert.

    Mike

    #34895

    Poekie
    Moderator

    Zeer interessant link.

    Lees trouwens dat je best wel veel honing tot je neemt, dus ook fructose.

    Maar ja, soms moet je wel eens iets en wegen de voordelen op tegen de nadelen (idg fructose)

    #34896

    Poekie
    Moderator

    Schrijf je iets, en dan kruist dat met iemand anders.

    Lees dus net het commentaar van Mike over de bloedsuikerspiegel.

    Nou dat is mooi dat de natuur het dan toch weer regelt.

    #34897

    autumn
    Bijdrager

    Ja zo schijnt rietsuikermelasse ook vol met chroom te zitten. Nu snap ik misschien ook waarom chroom schijnt te helpen tegen de suikerverslaving. Oorspronkelijk zit het dus in de suikerriet als een soort ingebouwd anti-verslavingsmechanisme. Die wordt er vakkundig uitgefilterd tijdens de raffinage. Kost wel wat, maar dan komt de klant tenminste wel vaker terug en verdiend de bewerking zich terug, zou je haast denken…

    #34898

    Webmaster
    Bijdrager

    Over synergie gesproken: de mineralen in de melasse maken het ook mogelijk voor het lichaam om de suiker te verteren. Suiker wordt pas schadelijk als deze geraffineerd wordt. Er zijn talloze verhalen bekend van rietsuikerplukkers die in het rietsuikerseizoen snoepen van de suiker en gezonder worden, terwijl ze weer zieker worden als het seizoen voorbij is en ze weer de gebruikelijke bewerkte rommel gaan eten.

    Mike

    #34899

    ruud
    Bijdrager

    Vitamine C gecombineerd met essentiele vetten: vitamine c noch essentiele vetten zijn op zichzelf in staat om de groei van melanomen op kweek tegen te gaan. Wanneer ze gecombineerd worden, is de antikankeractiviteit veel groter;

    Vitamine C en vitamine B12: deze twee samen vormen een kobaltascorbaatbestanddeel dat selectief tumorgroei stopzet;

    Vitamine C en vitamine K: als men deze combi van vitamine c en vitamine k bij kankercellen op kweek voegt, dan is 98% minder nodig van beide vitaminen vergeleken met als men deze vitaminen separaat toevoegt.

    Vitamine C en K-3: ook hier is 90-98% minder nodig van beide vitaminen als men deze gecombineerd gebruikt bij het stoppen van tumorgroei, in dit geval bij op kweek gezette borstkankercellen.

    Andere synergetische effecten:

    calcium met magnesium met potassium met natrium

    vitamine E met selenium

    meervoudig onverzadigd vet met vitamine E

    eiwit met vitamine B-6

    Vitamine C laadt laadt vitamine E weer opnieuw electrisch op.

    Synergetische krachten in voeding:

    1000 mg vitamine C per dag is gebleken effectief tegen maagkanker.

    Daarentegen is een klein glas sinaasappelsap van maar 37 mg vitamine c genoeg om twee keer zo effectief te zijn voor hetzelfde doel.

    Iets in sinaasappels is zelfs meer chemobeschermend dan vitamine c.

    Ander voorbeeld: mensen nemen vaak maar 20-50% op van de calcium in het lichaam.

    Maar de het overgebleven deel wordt in het lichaam gebruikt om schadelijke vetten te binden in de darmen om bescherming te bieden tegen darmkanker.

    bron: Beating Cancer with Nutrition (Patrick Quillin), p. 121 e.v.

    #34900

    E123
    Bijdrager
    Quote:
    Ja zo schijnt rietsuikermelasse ook vol met chroom te zitten.

    Mooi! Dat wist ik niet. Ik heb ooit eens mijn bloed laten testen op vanalles door Ron Velthuis. Ik had dus een tekort aan chroom. Ron Velthuis vertelde dat hij een tekort aan chroom bij 100%(!) van zijn patienten constateerde. Dit mineraal krijg ik nu dus lekker veel binnen via de Billington suiker in mijn kombucha en waterkefir!

    Interessant ook dat suiker zo geraffineerd wordt dat het chroom er helemaal uit is. En laat chroom nou net SUPERBELANGRIJK zijn voor een gezonde bloedsuikerspiegel.

    #34901

    ruud
    Bijdrager
    Quote:
    Verder komt chroom vooral voor in biergist, volkorenbrood, groente, rietsuikermelasse, vlees en lever. Vlees, gevogelte, en vis bevatten per portie tussen de 1- 2 microgram chroom. Het gehalte aan chroom in groente en fruit is zeer wisselend.

    http://www.vitamine-info.nl/waar-zit-het-in/mineralen-in-voeding/#chroom

    Het zit ook in: pruimen, pindakaas, noten, schaaldieren.

    Bron: Gids voor vitaminen, mineralen en kruiden, readers digest.

    #34902

    ruud
    Bijdrager

    Bromeline (enzym in ananas met spijsverteringsondersteunende met name bij de eiwitvertering en anti-ontstekingswerking) ondersteunt de opname van curcuma (geelwortel).

    Bromeline helpt bij

    -eiwitvertering

    -astmatische / bronchiale aandoeningen (slijmverdunnend)

    -reumatische aandoeningen

    -herstel na operaties/wonden

    -versterkt antibiotica

    Bromeline in combinatie met papaine helpt bij menstruatiepijn.

    (Gids voor vitaminen, mineralen en kruiden, Reader´s digest.)

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 29)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.