Spelt, "het graan dat vrolijk maakt?"

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Spelt, "het graan dat vrolijk maakt?"

Dit onderwerp bevat 20 reacties, heeft 13 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Gerard 1 jaar, 11 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)
 • Auteur
  Berichten
 • #4164

  Indigo
  Bijdrager

  Een vreemd onderwerp voor mij omdat ik helemaal geen granen eet, maar toch.

  Ik werd door een collega nogal indringend geïnformeerd over spelt van Hildegard von Bingen. Zij gaf me het gevoel dat ik dit echt eens moet gaan onderzoeken voor mezelf.

  Op http://www.speltwinkeltje.be staat dit:

  Quote:
  Spelt is het beste graan,en het is warm, vet en geneeskrachtig. Het is zachter dan de andere granen en aan degene die het eet bezorgt het goed vlees, vormt het goed bloed, en geeft een blije geest en vreugde in het gemoed van de mens. Hoe het ook gegeten wordt, hetzij in brood hetzij in andere bereidingen, spelt is goed en zacht. En als iemand zo ziek is dat hij omwille van verzwakking niet meer kan eten, neem dan de volledige speltgranen en kook ze in water.

  Voeg er vet aan toe of een eierdooier om de smaak te verbeteren zodat hij het liever eet, geef dit aan de zieke te eten en het zal hem als een goede en gezonde zalf inwendig genezen.

  Ze vertelde me verder dat spelt al spelt genoemd mag worden als het voor maximaal 50% met tarwe is gemixt. Ik meen dat ik daar op dit forum ook wel eens iets over gelezen heb, dat je daar goed voor moet opletten. Hoe dan ook, via http://www.speltwinkel.nl wordt spelt geleverd van het raszuivere Oberkulmer Rotkorn spelt, dat nog volledig tarwevrij is en ook niet wordt vermalen in molens waar tarwe wordt vermalen.

  Wat vinden jullie hiervan? Is dit “Hildegard von Bingen spelt” ook het spelt dat jullie gebruiken? Voelt het inderdaad als vrolijk makend? Is het inderdaad van toegevoegde waarde binnen de Weston Price filosofie? Ik ben benieuwd.

  #87107

  Webmaster
  Bijdrager

  Ik word niet vrolijk van welk graan dan ook, spelt inclusief.

  Mike

  #87108

  ruud
  Bijdrager

  Dank je wel voor de tip Indigo: ik word er wel blij van.

  En ik ben blij dat je me waarschuwt:

  Quote:
  Ze vertelde me verder dat spelt al spelt genoemd mag worden als het voor maximaal 50% met tarwe is gemixt

  Ik sta nergens meer van te kijken.

  Wat ik weet van spelt is dat het zulk een oergraan is dat pesticiden niet werken bij dit graan: dus bio of niet: dat lijkt er minder toe te doen bij dit graan.

  Ik koop zowiezo altijd graan vol in de korrel en ik maal het tot meel als ik het nodig heb.

  Maar dan zie je volgens mij heus wel het verschil tussen spelt en tarwe: dat zijn twee verschillende korrels.

  Misschien is dat een tip voor mensen die net als ik ook tarwe-allergisch zijn: dus ik moet het niet hebben dat ik genept word op dit punt.

  #87109

  Tanja
  Bijdrager

  Ik vermelde al dat quinoa duurder is geworden en moeilijker verkrijgbaar, maar spelt is ook niet aan te slepen:

  http://www.fryskekoprodukt.nl/nieuws/spelt-te-populair/

  #87110

  Ufo
  Bijdrager
  Quote:
  Ik vermelde al dat quinoa duurder is geworden en moeilijker verkrijgbaar

  Dan snap ik nu dat de Jumbo Supermarkt al enige weken geen Quinoa meer in het assortiment heeft zitten…

  Drogisterij de Tuinen verkoopt het nog wel, maar aanzienlijk duurder dan waarvoor de Jumbo het verkocht…

  #87111

  ikke
  Bijdrager

  Tanja, klopt. Echt een gevalletje klok en klepel. Mensen die me komen vertellen dat spelt zo veel gezonder is dan tarwe en daarom speltbrood komen kopen. Vervolgens vinden ze de kleur wel weer te licht en hoeven ze toch geen speltbrood. Echt gewoon volledig geïndoctrineerd met “hoe donkerder, hoe beter”. En zelfs als ik er doodleuk bij vertel dat die donkere kleur wordt gecreëerd met verbrande moutvezels of cacao – en niet door volkorenmeel -, dan blijven ze zoeken naar donker brood, want hoe donkerder, hoe gezonder.

  Nu zou ik inderdaad eerder voor spelt dan voor tarwe kiezen, maar alsnog. De kleur van brood blijft echt een probleem voor mensen.

  Het kan trouwens nog erger. Een meneer vroeg mij twee weken geleden of hij wel cola light aan zijn 9-jarige dochter kon geven. Toen ik hem vertelde dat ik mijn kind helemaal geen cola kan geven, gezien de zenuwschade die zoetstoffen aanrichten, vroeg hij vertwijfeld of gewone cola dan beter is. Nee, was mijn antwoord. Suiker is bijna net zo erg. En cafeïne is ook niet lekker. Helaas gaf die man direct toe thuis niets te zeggen te hebben. Zijn opdracht was om cola mee te nemen, dus heeft hij nog een kwartier vertwijfeld staan kijken welke hij nou moest meenemen.

  #87112

  ad ligtvoet
  Bijdrager
  Quote:
  Helaas gaf die man direct toe thuis niets te zeggen te hebben.

  😆

  Hopeloos geval lijkt mij. Zeker wanneer hij dit ook nog eens zomaar gaat vertellen. Het is duidelijk niet alleen thuis niets te vertellen te hebben maar ook buitenshuis niet. Misschien helpt een testosteron kuur nog wel maar met voeding kun je die instelling(acceptatie) niet meer veranderen.

  ad

  #87113

  ruud
  Bijdrager

  https://www.youtube.com/watch?v=8deQRYQ8Pw0

  Quote:
  Consument misleid met speltbrood in supermarkt

  Speltbrood is hartstikke populair. Kon je eerder alleen bij de specialist terecht voor speltbrood, nu kan je dit ook kopen bij de reguliere supermarkt. Of het supermarktspelt hetzelfde is als het brood dat je koopt bij de specialist blijkt echter niet goed te controleren. Op de etiketten staat niet duidelijk wat er in het brood zit en het zou dus bijgemengd kunnen zijn met iets anders. Er zijn namelijk geen regels voor speltbrood in Nederland.

  #87114

  Anoniem

  Goed dat je dit opmerkt ! In de meest kant en klaar mixen wordt spelt inderdaad gemengd met tarwemeel. ook de mix van de Boerenbond of Aveve maakt zich hier bij de bruine mix schuldig aan.

  Hier kijken we er niet raar van dat de supermarkten wederom de boel belazeren. Zelf haal ik er alleen nog maar de verantwoorde basismaterialen en dan moet je die Vlamingen vreemd naar mijn winkelwagentje zien kijken. 😳

  Hier hebben we een authentieke graanmaalderij achter de hand die nog zelf spelt importeert en vermaalt. Geen problemen meer met de darmwerking. Wij maken er hier zelfs bij de verjaardagen pannenkoeken, cakes, wafels, biscuits en chocoladetaarten mee. Succes verzekerd,…..

  #87115

  ruud
  Bijdrager
  Quote:
  “Op het land wordt alleen het ras Oberkulmer Rotkorn verbouwd. Dit oerras is nooit doorveredeld met andere graanachtigen, wat bij andere speltrassen vaak wel het geval is”

  http://www.het-westerkwartier.nl/nieuws/28993/speltkorrels-landgoud-genomineerd-als-biologisch-product-van-het-jaar/

  #120549

  Lievergezond
  Bijdrager

  http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/12-03-2015/KN_1667466
  Do 12 mrt 2015 20:34

  Spelt

  Foei tarwe; je hebt ons erin geluisd! Altijd tarwe in ons dagelijks brood… Speltgraan moeten we hebben! Beter voor je alles, want spelt blijkt een superieur ras. Komt uit Duitsland bovendien… De Keuringsdienst van Waarde over de rassenleer van de broodplank.

  Recept speltbrood bakken

  Dit is een recept van speltbakker René van bakkerij De Veldkeuken.

  Met dit recept kun je thuis een mooi en lekker brood bakken zonder dagen bezig te zijn. Spelt leent zich uitstekend om thuis mee te bakken, omdat je het niet intensief hoeft te kneden. We gebruiken dit recept ook in de bakkerij.

  Je kunt het best een zuurdesembrood bakken, daar worden de koolhydraten en eiwitten mooi in afgebroken. Het brood is daardoor beter verteerbaar. Lang rijzen geeft een mooier en lekkerder brood. Dit recept is zonder zuurdesem, maar met een voordeeg met een klein beetje gist.

  (Wil je toch een brood bakken met zuurdesem? Bekijk hier hoe dat moet.)

  Kun je geen speltbloem krijgen, dan kun je eenvoudig met een zeef een deel van de zemelen uit het meel zeven. Persoonlijk vind ik dat lekkerder omdat je een mooiere kruim in het brood krijgt en iets meer volume. Dus, hoe meer je zeeft, hoe minder zemelen en kiemen er in het brood komen. Daardoor kan het brood luchtiger worden. Ben je bang dat je te weinig zemelen binnenkrijgt? Eet een boterham met gegrilde groente en je hebt ze alsnog binnen.

  Ingrediënten

  Voor de poolish (slap voordeegje)
  – 200 gram speltbloem
  – 100 gram volkoren speltmeel
  – 300 ml water van ongeveer 25 graden
  – 2 gram gist (of 0,5-1 gram droge gistkorrels)
  – 1 gram zout

  Voor het deeg
  – 700 gram volkoren speltmeel/bloem
  – 16 gram zout
  – 350 ml lauwwarm water

  Bereiding

  Begin de avond vooraf met het maken van het voordeegje. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Gebruik water van zo’n 25 graden, of warmer als je meel erg koud is. Doe de gist in het water en roer tot het opgelost is. Voeg daarna het meel, de bloem en het zout erbij. (Het zout zorgt ervoor dat de werking niet te explosief wordt en de tere gluten niet te snel afbreken in het deeg.) Roer tot het geheel een papje geworden is. Laat afgedekt staan tot de volgende dag.

  De volgende morgen moet het voordeegje lekker borrelen en ruikt het naar gist/bier.
  Schenk het lauwwarme water bij het voordeegje en voeg daar de rest van het meel of de bloem bij. Roer tot het een deegje wordt. Leg hier vervolgens het zout op en laat het een half uurtje afgedekt staan. Meng daarna het zout door het deeg en verplaats het deeg naar je werkblad. Kneed nu ongeveer 5 tot 8 minuten. Je kunt er af en toe wat agressie in kwijt door het op de werkbank te ‘smijten’ en weer op te pakken. Dit kun je een aantal keer herhalen. Je merkt op een gegeven moment dat het echt een deeg wordt, doordat alles lekker gaat samenhangen.

  Doe de deegbol in een licht ingevette kom en zet het een half uurtje afgedekt weg. Vouw het dan even op, van alle kanten naar binnen. En laat het vervolgens weer een half uur tot een uur staan. Als het goed is zie je dat het al flink is gerezen. Haal het deeg uit de kom, verdeel het in tweeën en maak er twee bollen van. Rol de bol uit tot een recht brood (eventueel kun je de rol een beetje nat maken en door zaadjes rollen) en leg het in een blik. Als je geen blik hebt, kun je het brood ook op een ovensteen of in een gietijzeren pan bakken. In dit geval laat je het brood rijzen in een mandje.

  Laat het brood nog een half uur tot een uur narijzen (niet te warm, liever een beetje koel). Warm de oven voor tot 250 graden. Zet een ijzeren bakje waar je niet veel om geeft onder in de oven tijdens het opwarmen. Als je het brood op een ovensteen gaat bakken zet je deze ook direct in de oven. Heb je het brood in een mandje laten rijzen? Leg het dan in de pan of op de steen als de oven heet is.

  Snij met een scherp (scheer)mesje het brood aan de bovenzijde ongeveer 1 cm in. Zet het brood vervolgens in de oven en giet een beetje water in het bakje. Of nog beter: een paar ijsklontjes. Doe snel de deur van de oven dicht en zet de thermostaat op 220 graden. Bak het brood minimaal 30 minuten. Houd het brood tussendoor in de gaten, als het snel kleurt kun je de temperatuur iets lager zetten.

  Gebruik je een broodvorm? Haal het brood direct na het bakken uit de vorm en zet het op een rekje om af te koelen.

  Eet smakelijk!

  http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/12-03-2015/recept-speltbrood-bakken/

  #120550

  Lievergezond
  Bijdrager

  Eigenlijk geen beste uitzending van de keuringsdienst van waarde.
  Dit had een uitgelezen kans geweest om duidelijk te maken dat in elk geval tarwebrood negatieve gezondheidsaspecten heeft en dat spelt dat in mindere mate heeft.
  Ik had wel wat beters verwacht toch van de keuringsdienst van waarde.
  Maar ja, je kunt van mensen die zich aangetrokkenvoelen tot mediamieke beroepen uiteindelijk ook niet zoveel menselijks verwachten: zie: https://twitter.com/braun_rolf/status/575923415590240256/photo/1

  #120571

  Koen Mulder
  Bijdrager

  Spelt is wat mij betreft handig als je gasten hebt die wel iets van brood willen, en je toch geen tarwe in huis wilt halen. Minder schadelijk dan tarwe is het sowieso. Maar dat verhaaltje bovenaan klinkt overdreven.

  #120573

  Lievergezond
  Bijdrager

  Ja Koen, het verhaaltje in de aankondiging op de npo-site over tarwe en spelt is niet slechts overdreven.
  De consumenten die massaal gezondere keuzes willen maken, worden als dom neergezet omdat de keuze voor spelt wordt afgeschilderd als een modegril.
  Het is pure miskenning van de gezonde levenslust van de mens en ook worden mensen aangemoedigd om zich verder massaal van de rots af te storten.
  Van onze media moeten we het hebben.

  #120576

  Pike
  Bijdrager

  Spelt is wat mij betreft handig als je gasten hebt die wel iets van brood willen, en je toch geen tarwe in huis wilt halen. Minder schadelijk dan tarwe is het sowieso

  Koen, het is maar tarwe hoor, geen heroïne 😉

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.