Roomboter en vet

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Roomboter en vet

Dit onderwerp bevat 207 reacties, heeft 53 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  -B.arr 2 jaren, 8 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 208)
 • Auteur
  Berichten
 • #202

  simone
  Bijdrager

  Ik weet dat gepasteuriseerd melk heel ongezond is maar ik wou vragen of biologisch of biologisch dynamisch roomboter, yoghurt, kefir en room gemaakt van gepasteuriseerde melk net zo ongezond is omdat ik ergens een artikel van Mike heb gelezen dat het niet zo slecht is zo lang de vet structuur nog in tact was.

  Kan iemand hier aub op reageren?

  Trouwens frituren in rundervet, roomboter en andere dierlijke vetten is dan toch ook niet slecht wat ik weet tenminste maar ik bak ook vaak in Ghee wat weer ongepasteuriseerd is en dat is super gezond.

  #20440

  ruud
  Bijdrager
  Quote:
  Trouwens frituren in rundervet, roomboter en andere dierlijke vetten is dan toch ook niet slecht

  Ja dat zou je zeggen.

  Wat ik in elk geval weet (denk te weten) is dat het varken als zoogdier als enige zijn toxinen stalt in zijn eigen vlees (vandaar dat het niet als rein beschouwd wordt in de Joodse traditie), hetgeen het vet (ook het spek) van dit dier juist uiterst geschikt maakt om te eten zou ik zeggen, meer nog dan dat van de koe, die net als wij en andere zoogdieren de toxinen in het eigen vet stalt.

  #20441

  Webmaster
  Bijdrager

  Haydarpasa,

  Het enige wat ontbreekt in gepasteuriseerde, grasgevoerde, biologische of biologisch-dynamische roomboter, yogurt, kefir en room is de Wulzen-factor (een anti-stijfheidfactor). Gelukkig zijn vetten en dus ook de vetoplosbare vitamines A, D, E en K hittebestendig en gaan niet verloren door pasteurisatie. Dat is een compromis waar ik mee kan leven! Vandaar dat de WAPF in Amerika zelfs gepasteuriseerde biologisch-dynamische melk nog tolereert, maar alleen als je echt nergens aan rauwe melk kunt komen.

  Goede plantaardige vetten om in te bakken of te frituren zijn de tropische vetten, dus kokosolie, rode palmolie en palmpitolie.

  Mike

  #20442

  simone
  Bijdrager

  Wij eten thuis ontzettend maar dan ontzettend veel biologische roomboter maar helaas is dat gepasteuriseerd is dan door de pasteurisatie de boter niet slecht te verteren waardoor het ongezond zou zijn of valt dat reuze mee bij zoveel boter als wij eten.Zo’n kilo per week toch wel bijna met z’n drieën.

  Het beste is natuurlijk rauwemelkse boeren roomboter die op de oude manier in Leiden gemaakt werd maar ik heb nog maar één boer in Nederland die dat op z’n biologisch doet maar deze zit helemaal in het Noorden van Nederland en wij in het zuiden.

  Weet iemand anders nog andere adressen?

  Hoop dat mijn zoontje van anderhalf ook deze rauwe boter kan eten?

  #20443

  simone
  Bijdrager

  Morgen krijg ik mijn vloeibare room binnen in verpakkingen van 250 ml. Het is helaas wel gepasteuriseerd maar wel BD Demeter. Ik drink zo een verpakking weg, dat is echt lekker maar ook in de thee, eten of koffie.

  Nu vraag ik me af maar dat zal met room wel anders zijn, normaal als je iets wat gezond is geconcentreerd extraheerd het niet meer zo gezond is net zoals agavesiroop of Stevia maar is dat ook zo met room. Hoop van niet omdat ik heel maar dan heel erg veel van room houd maar ook van karnemelk.

  #20444

  Webmaster
  Bijdrager

  Room bevat de vetoplosbare vitamines van de melk, het botervet, evenals boter. Daar is niks mis mee. Eet er zoveel van als je wil. Je lichaam heeft een mooi verzadigingsmechanisme bij vet en eiwitten: je wordt misselijk als je er teveel van eet. Karnemelk is een restproduct van kaasproductie en is een mager product. Vroeger was ik gek op karnemelk, tegenwoordig vind ik het maar waterig, ik heb er niks meer mee.

  Mike

  #20445

  ruud
  Bijdrager
  Quote:
  Je lichaam heeft een mooi verzadigingsmechanisme bij vet en eiwitten: je wordt misselijk als je er teveel van eet.

  Oh idd ja!

  Ik had een vreselijke blaasontsteking 2 jaar geleden (en daarna nog vele malen opnieuw, maar die ellende is nu gelukkig inmiddels achter me) en mijn toenmalige therapeut raadde me aan om aan de rauwe boter te gaan, maar dat ging op een gegeven moment goed mis omdat ik ZO misselijk werd!

  Het mocht echter niet snel genoeg baten toen en ik heb de rauwe boter toen gelaten voor wat die was.

  Ik denk dat het meer een lange termijn kwestie is.

  Room, heerlijk!

  #20446

  Anoniem

  Lievergezond, hoe kwam jij aan rauwe boter??

  Ik heb de mazzel gefermenteerde gevonden te hebben in Frankrijk. Daar heb ik nu nog een voorraadje van. Ondertussen heb ik hem hier (in Amsterdam) ook gevonden bij Marqt. Van Deense oorsprong, helaas mét zout.

  Dus ik snoep weer roomboter.. mmm

  #20447

  simone
  Bijdrager

  Mijn ma is net terug uit Trabzon, Turkije en heeft schapenstaart vet meegenomen en je raadt het al, ik heb meteen een beetje in beslag genomen en ga er meteen mee koken.Echt heerlijk en ook nog van schapen die vrij buiten in de bergen grazen.Mijn dag kan niet meer stuk.

  #20448

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Dit klinkt heel erg goed 🙂

  #20449

  ruud
  Bijdrager

  @corneliahz: heb je misschien een emailadres voor me? Dank alvast!

  Gefermenteerde boter!

  ¨mijn¨ rauwe boter (die ik nu niet in huis heb) is denk ik ook gezouten met ongetwijfeld geraffineerd zout.

  Ik wist niet dat dat ook al kon (ja waarom niet)

  #20450

  Webmaster
  Bijdrager

  Hilda,

  Als je je emailadres niet prijs wil geven op dit forum, email het dan naar westonprice.nl@gmail.com. Ik stuur het dan door naar Dorien.

  Mike

  #20451

  simone
  Bijdrager

  Is het bakken in dierlijke vetten (roomboter en ghee uitgezonderd) vanwege de stalling van toxinen nu slecht of niet?

  #20452

  ruud
  Bijdrager

  @ Haydarpasa: reusel, ook dierlijk vet: van varkens, is in elk geval goed, omdat varkensvet toxinevrij is omdat het varken de toxinen niet stalt in het eigen vet.

  de rest van het antwoord laat ik over aan de experts.

  verder was ik net bij de slager en ik heb spek gekocht, maar ze stonden erop voor dat het vet van het spek af was gehaald.

  Zonde he?

  #20453

  simone
  Bijdrager

  Ik ben zo opgegroeid dat als we gaan barbequen we altijd vlees met het vet eraan halen en dan ook nog met het dierlijk vet lekker eerst de gril invetten en dan lekker vlees met vet eraan trouwens tegenwoordig non biologisch vlees heeft meer massa en water en bijna geen intra musculair vet wat juist zo belangrijk en voedzaam is en natuurlijk heerlijk smaakt.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 208)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.