Relatie artrose & voeding

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Relatie artrose & voeding

Dit onderwerp bevat 11 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Pieta 2 jaren, 8 maanden geleden.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • #121828

  Pieta
  Bijdrager

  Sinds een week of 6 ben ik actiever bezig met eten volgens WAP-richtlijnen.
  Sindsdien heb ik weer meer last van mijn bovenste kootjes/ gewrichtjes op mijn vingers: ze worden dikker, licht rood en pijnlijker, een tijd geleden ben ik hier al mee naar de huisarts geweest, zijn mededeling: “artose, niets aan te doen”. Ik had in het verleden het idee dat de klachten afnamen/ verdwenen bij minder vlees/ melk.
  De richtlijnen en achtergrond van WAP bevallen me echter erg goed en het liefst wil ik ze blijven volgen, maar toch heeft mijn lichaam ergens moeite mee.
  Wie heeft hier een verklaring/ oplossing/ tips voor?

  #121835

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Lijkt eerder op jicht door afzetting van overtollig urinezuur op spieren en gewrichten. Ofwel je eet teveel magere eiwitten, ofwel je eiwitvertering verloopt sowieso niet optimaal.
  Wat eet en drink je zoal op een dag?

  Mike

  #121836

  Koen Mulder
  Bijdrager

  Het vlees en de melk waaraan je refereert, wat kregen de dieren te eten? Als ze veel maïs, graan en soja kregen kan het omega-6 gehalte vrij hoog zijn. Dit werkt ontstekingsbevorderend, dat kun je bij artrose niet gebruiken. Misschien hier eens op letten. En ja, daarvoor kun je in de boerderijwinkel van mijn ouders (ecoloar.nl) terecht, dus ik ben misschien bevooroordeeld. Andere ideeën zijn welkom.

  #121873

  Pieta
  Bijdrager

  Wat ik nu zo’n beetje eet:
  ‘s ochtends rauwe melk, smoothie met sinaasappel, groene groenten en kefir van rauwe melk, plak kaas van rauwe melk
  ‘s middags (tomaten)soep van bottenbouillon met wat créme fraiche, een gekookt of gebakken ei, rauwe melk, stukje leverworst
  ‘s avonds stoofpotje of iets dergelijks met rijst/ gierst

  Magere eiwitten gebruik ik volgens mij niet.
  Vijf jaar geleden werd bij mij (na diagnose borstkanker) middels bioresonantie gemeten: glutenintolerantie en lactoseintolerantie. De rauwe melk hebben we getest pas geleden, daar ‘reageerde’ ik niet op, op de kefir reageerde ik wel….

  Ik gebruik nu de boerenmelk van Eko de Eerste uit Markenesse, ik ga er achteraan wat de koeien daar te eten krijgen en hoe vaak ze buiten zijn.

  Ik ben dol op melk en zou het graag blijven gebruiken, maar mijn lichaam protesteert ergens tegen.

  #121878

  Pieta
  Bijdrager

  En ja Mike, je hebt gelijkt, het lijkt eerder jicht.

  #121884

  Heksje
  Toeschouwer

  Hoi Aukjesieben, ik lees dat je tomatensoep eet dus wellicht is deze link interessant voor je: http://www.voedingisgezondheid.nl/Nachtschade.html

  #121887

  Pieta
  Bijdrager

  Hoi Heksje, ja ik weet het, ik ben nog zoekende naar alternatieven. Mijn kinderen zijn zo dól op tomatensoep en ik ben dan alweer zo blij dat ze in ieder geval de bottenbouillon binnenkrijgen. Het is af en toe een hele zoektocht!

  #121891

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Begrijp ik het goed dat je groenten verwerkt in je smoothie? Niet alleen nachtschades bevatten antinutrienten (die overigens reumatische klachten in de hand werken!), maar je kunt jezelf ook op deze manier volladen met schildklieronderdrukkers, oxaalzuur en fytaten!

  Mike

  #121899

  naief
  Bijdrager

  probeer eens of ze pompoen in de soep lekker vinden

  #121905

  Pieta
  Bijdrager

  Pompoensoep maak ik ook maar die vinden ze niet allemáál lekker (ik heb 4 kinderen), ik zei het al ik vind het een uitdaging.
  Ja Mike, ik verwerk graag groene rauwe groenten in mijn smoothies, omdat ik daar echt naar hunker als ik het niet doe. Voordat ik met melk en kefir en meer vlees startte at ik meer smoothies dan nu, daar deden mijn vingerkootjes het wel goed op 😀
  Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp de anti-nutriënten, maar daar had ik gewoon geen (merkbare) klachten. Ik waardeer het meedenken!!

  #121907

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Je krijgt er nooit meteen last van. Ze stapelen zich op en opeens ‘uit het niets’ ontstaan er klachten. Hoofdverdachte op dit moment zijn neurotoxines in nachtschades.

  Mike

  #121946

  Pieta
  Bijdrager

  Nou, ik heb weinig te verliezen, dus ik ga ze uit mijn voeding weren, de tijd gaat het leren!

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.