Recepten

Dit onderwerp bevat 638 reacties, heeft 85 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Anoniem 2 jaren, 8 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 639)
  • Auteur
    Berichten
  • #100

    Webmaster
    Bijdrager

    Hakul heeft de aanzet gegeven tot dit topic, dus laat ik beginnen met zijn vegetarische, Turkse gerecht:

    k zal proberen een lekkere recept op het forum te zetten wat vegetarisch is, ik ben niet vegetarisch hoor maar het is toevallig.

    Het is erg lekker en ook erg voedzaam en gezond en ook makkelijk te maken.

    Ben niet zo’n held in zoveel van dit en zoveel gram van dat, ik doe dat altijd op gevoel en ruik ook aan de ingrediënten en weet dan of het bij elkaar past en ik moet zeggen dat mensen het altijd heel lekker vinden wat ik maak maar genoeg gepraat hier is het recept.

    Natuurlijk alles zo veel mogelijk biologisch, volkoren en vers nemen. Dat smaakt ook het lekkerste maar dat weten jullie al hoef ik niet te vertellen.

    Ingrediënten:

    -Een pak (500 gram) volkoren donkere bulgur, bij reformwinkels hebben ze het ook en anders is het gewoon te bestellen maar let wel op er zijn twee varianten. Je moet de fijne korrel nemen want de grote groffe korel is om het als rijst te koken.

    Als het bij een reform winkel niet te krijgen is kan het ook bij een Turkse winkel gehaald worden maar dan wel van het merk Duru, deze zijn natuurlijk en ook al is daar geen bio stempel op ze voldoen helemaal aan de bio criteria.

    -Twee of drie rode uien(witte mag ook maar rode zijn gezonder en ook lekkerder)

    -3 lenteuien

    -Zeezout, Himalaya zout of Keltisch zout maakt niet uit maar wel de fijne korrel.

    Naar behoefte bijdoen, ben niet te bang om meer zout bij te doen ongeraffineerd zout is niet ongezond integendeel.

    -Paprika’s 3 stuks

    -Één of twee komkommers met schil

    -Halve tot een kilo tomaten

    -Een bosje verse peterselie, hoe meer peterselie hoe lekkerder

    -Twee kroppen gewone sla

    -4 teentjes knoflook

    -Een paar eetlepels tomaten puree

    -1 eetlepel peper puree

    -twee eetlepels vers gehakte mint

    -Klein beetje sambal zonder pitten

    -Naar behoefte zwarte peper

    -Een of twee kopjes olijfolie

    -Granaatappel siroop (hebben ze ook bij reform winkels)

    Doe de bulgur in een heel grote soort van een wok, moet echt groot zijn, ik verkijk me er nu nog steeds op.Je moet namelijk ruimte hebben om te kneden.

    Strooi er olijfolie overheen, gooi er de peper, tomatenpuree, zout, zwarte peper, sambal, fijngehakte mint, fijngehakte peterselie, knoflook en granaatappelsiroop erop en begin dan te kneden.Let op je moet best wel lang kneden en op een gegeven moment wordt de bulgur zachter en iets dikker.Niet opgeven blijven kneden, ik schat zo’n 15 tot 30 minuten.De korrel mag wel een beetje knapperig blijven.

    Snijd dan de rest van de groentes in blokjes en gooi deze er ook bij en kneed zodat alles goed gemixed is.

    Het is niet erg om af en toe te proeven zodat je naar behoefte wat extra zout of olijfolie of granaatappelsiroop bij kan doen maar er moet best wel veel peterselie in, dat is belangrijk.

    Het moet ook fris smaken anders mag er ook een beetje verse citroensap bij.

    Het moet rijk aan groente zijn, je kan ook andere groentes erbij doen, je kunt het op zoveel verschillende manieren maken.

    Hoe vaker je het maakt hoe lekkerder het wordt, mijn vrouw is er dol op.

    Succes en laat het smaken, ik hoor het wel.

    Groet,

    Haluk.

    Aanvullingen uit diverse culturen zijn meer dan welkom!

    Mike

    #16841

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Lekker toetje, kennen jullie vast wel, maar toch:

    uitgelekte yoghurt.

    Yoghurt helemaal uit laten lekken(zeef/theedoek erin/dan de yoghurt,paar uur of een nachtje laten staan)

    Slagroom kloppen met wat honing en dit door de uitgelekte yoghurt spatelen.

    Ik vind het heerlijk om er nog wat blauwe bessen door te doen.

    Als de yoghurt goed is uitgelekt dan kun je deze haast van de theedoek in een bakje laten vallen, blijft vrijwel niets achter op de theedoek.

    Simpel en erg lekker.

    #16842

    ruud
    Bijdrager

    Frozen yoghurt!

    http://nrc.tv/video/kookt/article1214082.ece/Frozen_yoghurt

    (je kunt zelf dingen weglaten zoals suiker en amandelkoekjes: in de plaats gewoon amandelen o.i.d.)

    #16843

    ruud
    Bijdrager
    #16844

    E123
    Bijdrager

    Mike,

    Jij had toch ergens een lekker curry recept op dit forum geplaats? Het was al een wat ouder recept, van een tijdje geleden toen je ook nog nachtschades gebruikte.

    Ik heb gisteren een mooie gietijzeren wok besteld, dus ik wil dit van het weekend weleens proberen. Zou je deze nog eens willen plaatsen?

    #16845

    Webmaster
    Bijdrager
    #16846

    E123
    Bijdrager

    Juist, die bedoelde ik! thanx

    #16847

    Anoniem

    Wij hebben vanavond knolselderijpuree op en die was erg lekker, je hebt nodig:

    1 grote knolselderij

    1 appel

    125 ml slagroom

    2 eetlepels roomboter

    zout, peper, kaneel

    Snijd de knolselderij in blokjes en kook ze in 15 a 20 minuten gaar. Schil de appel in blokjes en breng de slagroom aan de kook. Voeg de appel toe en laat hem zacht worden. Vervolgens doe je de blokjes knolselderij er doorheen en pureer je het samen met de boter tot één geheel. Op smaak brengen met het zout, peper en de kaneel.

    #16848

    Anoniem

    zodra de knolselderij in de moestuin klaar is ga ik het proberen thx!

    #16849

    simone
    Bijdrager

    Hopelijk komt het er een keertje van dat ik een boek vol met gezonde (Weston price) recepten ga vullen.

    Jullie hebben ook lekkere recepten.Krijg trek.

    #16850

    Webmaster
    Bijdrager

    Knollen zijn zetmeel, pas daar mee op! Zetmeel wordt nog sneller glucose in het bloed dan suiker!

    Mike

    #16851

    Anoniem

    getverderre ik dacht nu heb ik weer een receptje van iets dat bij mij in de moestuin groeit…………… lang leve de voedselbank dan maar weer 🙂

    #16852

    Webmaster
    Bijdrager

    Tegen Wommes schreef ik laatst nog:

    Quote:
    Je zult anders moeten leren denken: niet zetmeel moet je basis zijn, maar vetten en eiwitten.

    Kennelijk is deze boodschap nog steeds niet doorgedrongen.

    Mike

    #16853

    Webmaster
    Bijdrager
    Quote:
    ang leve de voedselbank dan maar weer

    Ratel, ik weet dat je het goed bedoelt, maar deze uitspraak geeft dezelfde houding weer van de vroege adel (en huidige elite, die hiervan afstamt). Terwijl zij zich tegoed deden aan weelderige banketten, vol met viseitjes (kaviaar) en wildvlees, en op hoge leeftijd vredig in hun slaap stierven aan ouderdom, werd het ‘plebs’, het ‘klootjesvolk’, getrakteerd op granen en aardappelen. Zetmeel en zetmeel dus, waardoor de minder bedeelden in de samenleving veel ziekte kenden en een aanzienlijk kortere levensduur hadden.

    Wat je in feite met zoveel woorden zegt is dat zetmeel in knollen ‘goed genoeg is voor de armen’, terwijl jij je de luxe kunt veroorloven om betere keuzes te maken, op basis van kwalitatief hoogwaardige dierlijke vetten en eiwitten. Om deze zelfde reden is ‘voedselhulp’ door het westen in ontwikkelingslanden ook rampzalig. We denken goed te doen, maar helpen mensen alleen maar van de regen in de drup.

    Mike

    #16854

    Anoniem

    Ja ik had er geen idee van dat een knolselderij zetmeel was. Weer wat bijgeleerd. En het was niet de basis maar een bijgerecht, maar dat terzijde

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 639)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.