(Rauwe) melk

Dit onderwerp bevat 776 reacties, heeft 133 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  fatsnotbad 1 week, 6 dagen geleden.

15 berichten aan het bekijken - 16 tot 30 (van in totaal 777)
  • Auteur
    Berichten
  • #32223

    Webmaster
    Bijdrager

    Je kunt ook naar de lokale boerenmarkt gaan en daar aan de kaasboer vragen waar je in je omgeving moet zijn.

    Mike

    #32224

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Op deze manier kwam ik erachter dat hier zelfs 3 boeren dichtbij zitten die biologisch boeren. Ik kan kijk haast op de wei waar de koeien grazen 😀 En het klopt helemaal wat Poekie zegt, de meeste boeren adverteren niet, maar dat wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn hoor.

    Heel veel succes ermee!

    #32225

    Webmaster
    Bijdrager

    Wie zoekt zal vinden. We zijn zo gemakzuchtig geworden dat we niet meer geleerd hebben om zelf al te veel moeite te doen. Er zijn geen belemmeringen, behalve die je eigen geest opwerpt!

    Mike

    #32226

    Anoniem

    Hallo! Ik ben nieuw hier op dit forum. In de kerstvakantie ga ik samen met mijn twee zoontjes starten met het GAPS intro dieet. Mijn zoontjes hebben beiden een autisme spectrum stoornis, allergieën, astmatische bronchitis, eczeem, nou ja de bekende welvaartziektes zogezegd. Vandaar dat GAPSdieet.

    Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat er in ons dorp een biologische zuivelboerderij staat, dus sinds kort haal ik daar rauwe melk. Ik heb het boek ” nourishing traditions” waarin staat dat je van rauwe melk kefirdrank kan maken, of 1-4 dagen op het aanrecht laten staan waardoor de melk zich gaat splitsen in wei en een soort cottagecheese. Je kunt het natuurlijk ook zo rauw drinken. Ik heb geprobeerd er yoghurt van te maken, door het te verhitten tot 40 graden en dan de yoghurtcultuur erbij, maar dat wordt een rare substantie. Heeft iemand hier ervaring mee? Zijn er mensen die wel goede yoghurt van rauwe melk kunnen maken? En zijn er mensen die van rauwe melk cottagecheese en wei hebben gemaakt? En met die wei dan weer zuurkool?!

    Wat een vragen hè?! Tja, als beginner loop ik echt tegen een aantal dingen aan, en het is fijn dat er zoiets als dit forum bestaat waar je wat feedback kunt krijgen!

    Christel

    #32227

    Poekie
    Moderator

    Chris:

    Ik zal hier even posten hoe wij yoghurt maken maar als je iets zoekt kun rechtsboven in de pagina in de zoekfunctie een trefwoord of vraag invullen.

    Heel belangrijk: werk met schone attributen, spoel bijvoorbeeld de pot/fles met gekookt water om.

    Verwarm rauwe, biologische melk tot ca. 40 graden.

    Dan blijven alle goede voedingsstoffen behouden.

    Doe er dan 1 a 2 eetlepels biologische, yoghurt bij.

    Verkrijgbaar in de natuurwinkel en als je de yoghurt van Demeter kiest zit je goed.

    Roer het goed door of keer de pot een paar keer om en om. Zet de pot nu weg in bijvoorbeeld een plaid, het deksel er niet te vast op draaien.

    Wij zetten de pot weg in een koelbox. Want een koelbox kan spullen koud houden maar ook warm.

    Zet de yoghurt 24 uur warm weg.

    Daarna zet je de pot in de koelkast want daar verdikt de yoghurt. Dit is heel belangrijk want de yoghurt moet afkoelen.

    Als de yoghurt afgekoeld is is het voor consumptie geschikt. Jammie.

    Je kunt er dan van alles in doen: cranberry of vlierbessensap, rauw ei, knoflook, crème fraiche, boter, kruiden, H2O2, sole, honing.

    Je kunt het zo zuur of zo zoet maken als je zelf wilt.

    #32228

    Anoniem

    Hoe lang kun je rauwe melk eigenlijk bewaren?

    #32229

    Poekie
    Moderator

    Wij doen er meestal een week mee.

    De smaak verandert wel iets maar de melk is dan gewoon nog goed om te gebruiken.

    #32230

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Als je zelf wei wilt maken hoef je volgens mij alleen maar de yoghurt uit te laten lekken, ik doe dit en een theedoek (in een zeef leggen en dan op een mengkom) en nachtje laten staan en…voila.

    De uitgelekte yoghurt is weer een heerlijk toetje als je deze mengt met geklopte slagroom ( met een beetje honing ).

    Welkom hier christel, en dat is niet gemakkelijk voor die kereltjes, en niet voor jou om te moeten zien dat jou jongens het soms zo moeilijk hebben.

    Ik heb, via video, wel opmerkelijke resultaten gezien, vooral bij kinderen. Dus ik hoop echt dat het snel resultaat gaat opleveren.

    Uiteraard stapje voor stapje, en het zal een lange weg zijn, maar zeker weten een boeiende weg.

    #32231

    mappas
    Bijdrager

    Halleluja! 😀

    Er zit een biologische boer met biologische melk op een kwartier lopen van m’n werk!!!!!!

    Ik zeg met opzet “lopen”, want ik ga met de trein naar m’n werk, heb daar dus geen auto. Maar ik zou best af en toe in m’n lunchpauze één of twee liter kunnen halen 😀

    Morgen eerst maar eens bellen of hij inderdaad ook ráuwe melk verkoopt……en wie weet wel boter!

    En anders zit er ook een boerenmarkt in de stad waar ik werk…..dat is ook een optie.

    bedankt voor de tips weer mensen!

    Oh ja nog even dit………als de smaak van rauwe melk na een week verandert, en wat zuurder wordt (zoals iemand hier eens schreef) , betekent dat dan niet dat het aan het bederven is? 😯

    #32232

    Webmaster
    Bijdrager
    Quote:
    als de smaak van rauwe melk na een week verandert, en wat zuurder wordt (zoals iemand hier eens schreef) , betekent dat dan niet dat het aan het bederven is?

    Het verschil tussen natuurlijke zuring en rotting (bederf) zit hem in de enzymen. Bij rauwe melk zijn de enzymen nog levend en wel en daardoor zuurt de melk en wordt een soort yoghurtmelk of kaasmelk. Bij gepasteuriseerde melk zijn de enzymen door verhitting gedood en treedt er na verloop van tijd rotting op. Dat is een groot verschil en deze twee dingen moeten niet door elkaar gehaald worden!

    Mike

    #32233

    Anoniem
    Quote:
    Er zit een biologische boer met biologische melk op een kwartier lopen van m’n werk!!!!!!

    Ik zeg met opzet “lopen”, want ik ga met de trein naar m’n werk, heb daar dus geen auto. Maar ik zou best af en toe in m’n lunchpauze één of twee liter kunnen halen

    Misschien kun je op marktplaats een goedkope vouwfiets op de kop tikken 😉

    #32234

    Poekie
    Moderator

    Enjoy,

    Zie je de aanhouder wint.

    Is het toch waar: zoekt en gij zult vinden.

    Top, dat je een boer hebt gevonden.

    Het zal je veel brengen, die rauwe melk.

    #32235

    autumn
    Bijdrager

    Hallo Christel

    Welkom hier op het forum!

    Quote:
    Mijn zoontjes hebben beiden een autisme spectrum stoornis, allergieën, astmatische bronchitis, eczeem, nou ja de bekende welvaartziektes zogezegd.

    Ik lees net je primeur-post (?) en denk meteen aan een artikel dat ik pas heb gelezen. Hier een citaat eruit en de bron.

    De vier A-aandoeningen

    Wetenschappers en onderzoekers geloven dat een groot aantal chronische aandoeningen bij kinderen het gevolg kunnen zijn van het inbrengen van vreemd DNA via vaccinatie op zeer jonge leeftijd in een onrijp immuunsysteem. De Amerikaanse kinderarts dr. Kenneth Brock heeft de term ‘de vier A-aandoeningen’ geïntroduceerd voor autisme, ADHD, astma en allergieën. Bij elkaar wordt ongeveer een derde van alle kinderen in Amerika door een van deze vier getroffen. Alle vier deze aandoeningen namen twintig jaar geleden plotseling snel toe in aantal. Die stijging viel samen met de introductie van de BMR II en de waterpokkenvaccinatie, die beide in menselijk foetaal weefsel worden gemaakt.

    Er zijn natuurgeneeskundige artsen die vaccinatieschade behandelen…

    #32236

    Anoniem

    Hallo Poekie,

    Bedankt voor je heldere uitleg! Ik heb de yoghurt tot nu toe met een yoghurtmaker en houdbare biologische melk gemaakt, omdat ik nog aan het oefenen was. Dat ging wel altijd goed, al had ik de ene keer meer klontjes dan de andere keer. Wat me wel opviel was dat met de yogourmet (yoghurtmaker) de temp. opliep tot ruim 45 graden. Terwijl ik vrijwel overal lees dat je tussen de 38 en 42 graden moet zitten. Misschien dat de manier van jou, met de deken en de koelbox, daarom wel een beter resultaat geeft. Waarschijnlijk loopt de temp. dan ietsje terug van 40 naar rond de 38, ipv dat hij oploopt zoals bij mij. Ik ga het van de week nog eens proberen (eerst de zolder uitmesten op zoek naar de koelbox!).

    Heb jij dan standyoghurt of roer jij het geheel voordat het in de koelkast gaat?

    Dirtsa,

    Bedankt. Het is idd niet altijd makkelijk. Vooral met de feestdagen. Ik zal blij zijn wanneer het 1 januari is, dan keert de rust weer hier in huis! De jongens krijgen in december veel te veel prikkels, en je kunt/moet ze er niet altijd voor behoeden. Ik hoop van harte dat het dieet voor ze werkt. Het gaat natuurlijk wel erg zwaar worden want ze moeten nu voedsel gaan eten wat ze nog nooit gegeten hebben! Maar ik heb ook de video’s gezien en verhalen gelezen, dus ik heb goede hoop dat ze vrij snel van hun koolhydratenverslaving af zijn en niet meer bang zijn voor “andere” producten. (Wat de boer niet kent, dat eet hij niet, en dat geldt dubbel en dwars voor mijn mannen!).

    #32237

    Anoniem

    Hoi DenniS,

    Ik lees net pas je welkom. Dank je!

    Ja, mijn jongens zijn ook getroffen door de vaccinaties…. En dat terwijl ik nog zo had gezegd na de tweede vaccinatie bij mijn oudste, dat ik het vermoeden had dat het niet goed voor hem was. Hij zat meteen onder het eczeem, huilde nog meer dan hij al deed en had hoge koorts. Maar nee hoor, dat kon niet aan de prik liggen, dat zat al in zijn systeem. Dus hormoonzalf erop en niet zeuren. Ik aan de antidepressiva, want het lag aan mij. Tja…

    Maar goed, dat is geen verhaal om bij het topic “rauwe melk” te zetten!

    Wat ik wel nog even kwijt wil: ze zijn nu 12 en 9 en hebben de laatste vaccinatie niet meer gekregen. Die heb ik geweigerd. Ze zijn allebei bij een kinesioloog geweest die idd de vaccinatieschade heeft behandeld.

15 berichten aan het bekijken - 16 tot 30 (van in totaal 777)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.