Rauw melkse kaas

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Rauw melkse kaas

Dit onderwerp bevat 68 reacties, heeft 29 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Catharina 3 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 69)
  • Auteur
    Berichten
  • #1195

    Anoniem

    Hallo allemaal, ik ga toch maar even vragen. Ik vroeg me af welke kaas jullie zoal eten? ik vind de remeker kaas niet zo lekker. Dus vroeg ik me af of gewoon rauwmelkse kaas ook goed is.

    Ik heb het dan met name over welke gele kaas? Brie en de andere schimmelkazen vind ik geen probleem.

    #48069

    Poekie
    Moderator

    Wij eten rauw melkse kaas van een boer 2 km. bij ons vandaan.

    Ze zijn niet biologisch maar zijn wel op een goede manier bezig.

    De koeien zijn het hele jaar (ook ‘s winters) grasgevoerd zonder bijvoeren met granen.

    Dat proef je terug in de kaas en roomboter die ze ook zelf maken. Ik vind hun kaas lekkerder dan de Remeker, en dat wil wat zeggen.

    Ook maken ze roomboter, van gepasteuriseerde melk.

    Maar ik heb ca. een maand geleden een order gedaan van 50 pond boter van rauwe melk met keltisch zeezout.

    Dat hebben gehonoreerd. Lijkt veel, 50 pond, maar we waren er binnen no-time vanaf.

    We hebben uiteraard wel zelf een aantal ponden in de vriezer gedaan. De boter was van de eerste grasmelk van dit seizoen.

    Ze hebben het van jong, belegen tot oud.

    1 Juli a.s. komt Mike weer naar Noord-Holland voor een kennismiddag.

    We hebben die boer gevraagd om weer een hoeveelheid boter te maken van rauwe melk met keltisch zeezout.

    Dat zouden ze doen. Gaan we verkopen tijdens die middag.

    Zie hier voor meer informatie, als er iemand wil komen van het forum.

    #48070

    ikke
    Bijdrager

    Poekie, kun je niet een postorderbedrijfje met rauwmelkse boter starten :mrgreen:

    #48071

    Poekie
    Moderator

    Zou het wel willen, Pinklady.

    Maar de boer kan niet teveel boter maken (zowel gepasteuriseerd als rauwmelks) anders wordt, doordat ze de boter afromen, de melk te laag in vetgehalte. Dan gaat de fabriek klagen.

    Als ze straks in 1x een hele lading rauwmelkse boter maken hebben ze in hun boerderij winkel even geen boter te verkopen.

    #48072

    Anoniem

    maar betekend dat, dat je geen andere rauw melkse kaas kunt eten zonder af te doen aan de positieve dingen boven gewonen kaas?

    Is er misschien iemand die in de buurt van Amersfoort weet waar ik boter kan halen gemaakt van rauwe melk?

    #48073

    Poekie
    Moderator

    @bizzkwiekje,

    Persoonlijk zou ik altijd vragen stellen over de rauwmelkse kaas als die niet biologisch is.

    Wat krijgen de koeien/geiten/schapen te eten?

    Worden er pesticiden en/of kunstmest gebruikt op de landerijen?

    Komen de dieren buiten, zijn ze grasgevoerd?

    Wordt er antibiotica gebruikt?

    Bevat de weide ook klavers en kruiden?

    Het is een afweging die jezelf maakt, wat voor kaas je koopt. Die beslissing moet jezelf nemen die kun je niet bij ons neerleggen.

    #48074

    Fiona
    Bijdrager
    Quote:
    We hebben uiteraard wel zelf een aantal ponden in de vriezer gedaan. De boter was van de eerste grasmelk van dit seizoen.

    ik wist niet dat je boter ook kan invriezen… geeft dit geen kwaliteitsverlies? want dan ga ik ook een paar pakjes roomboter inslaan voor in de vriezer. En als je dan zn pakje uit de vriezer haalt, kan je het dan wel een paar dagen bewaren in de koelkast of heb je dan wel sneller last van bederf?

    #48075

    Anoniem

    hoi Poekie, wat ik er niet bij vermeld had is dat ik altijd biologische kaas koop. Want andere kaas wil ik niet meer. Juist omdat ik niet weet wat de koeien krijgen.

    Ik zoek eigenlijk gewoon de beste vervanger van de Remeker. Mijn biologische winkelier zegt dat de boeren kaas vaak van rauwe melk wordt gemaakt maar staat bv niet op het etiket?! zoveel onduidelijkheid over een stukje kaas pfff.

    Ik mis de kaas en was gewoon nieuwsgierig wat jullie voor kaas eten behalve brie, blauwschimmel en de remeker kaas.

    #48076

    Fiona
    Bijdrager

    ik koop kaas van de nylander http://www.nylander.nl/ en van boereigenerf, heerlijke en eerlijke producten. Vooral de nagelkaas van nylander vind ik geweldig. en ik zweer bij de melk van de waddenhoeve. (www.waddenhoeve.nl) moet er wel een stuk voor rijden, maar deze durf ik wel rauwmelks te drinken, ook omdat ze zo scherp zijn op hygiene enzo. Daarnaast koop ik rauwe boter van demeter, die kan je bij ons in het dorp krijgen bij de natuurwinkel.

    #48077

    Webmaster
    Bijdrager

    Er bestaat geen rauwe boter van Demeter die je in de winkel kunt kopen. Deze moet gepasteuriseerd zijn.

    Mike

    #48078

    Anoniem

    Hoi Fiona, dat is een beetje ver weg voor mij.

    dus mensen, hebben jullie wat input voor wat betrefd rauw melkse kaas bij de biologische winkel?

    #48079

    Ik weet niet of je van geitenkaas houdt, maar bij ons in de natuurvoedingswinkel hebben ze biologische (demeter) rauwmelkse geitenkaas van Saanenhof.

    #48080

    Mus
    Lid

    ik kocht altijd de boerenkaas van ravenswaard en vond die lekkerder dan remeker. onze natuurwinkel heeft deze echter niet dus nu weer terug bij remeker. verder inderdaad een rauwmelkse geitenkaas die ook wel lekker is.

    #48081

    Poekie
    Moderator

    Heb je al eens gekeken op een biologische of boerenmarkt bij jou in de buurt.

    Ik weet niet waar je woont maar op deze markten kun je de Ravenswaard kaas kopen:

    Quote:
    vrijdag: Vredeburg, Utrecht

    zaterdag: Kelfkesbos, Nijmegen

    zaterdag: Alkmaar

    zaterdag: Noordemarkt, Amsterdam

    woensdag: Rondom de kerk, Den Haag

    De boerderij is in Afferden (Gld)

    #48082

    Mus
    Lid

    ik woonde in den haag en daar ging ik idd elke week naar de biomarkt. hier in rotterdam is er wel eentje maar logistiek even niet handig voor mij. ga wel eens kijken of ze er ravenswaard verkopen want ik vond het altijd erg lekker. en anders maar eens investeren in een megastuk in den haag 🙂 (er gaat heel wat kaas doorheen hier) weet jij toevallig wat voor zout ze gebruiken in deze kaas?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 69)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.