Overgang

Dit onderwerp bevat 34 reacties, heeft 14 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Godsgeschenk 1 jaar, 4 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 35)
 • Auteur
  Berichten
 • #3211

  Poekie
  Moderator

  Ik voel me behoorlijk ellendig vandaag en zoek steun…

  Ik ben sinds een jaar in de overgang en heb veel last heb van angst- en paniekaanvallen. Ik probeer een patroon te zoeken in mijn cyclus en soms situeren de slechte dagen zich rond de eisprong en rond de menstruatie, soms ook niet. Ik heb maanden gehad waarin ik me nog geen 10 dagen ‘normaal’ voelde. Echt vreselijk.

  Sinds begin dit jaar heb ik mijn voeding aangepast en werk ik aan de gezondheid van mijn darmen (anti parasietenkuur, anti candida…)

  Ik smeer ook al een half jaar natuurlijk progesteron, maar heb tot hiertoe niet het idee dat mijn stemming daardoor erg verbetert of verslechtert.

  Afgelopen 5 weken voelde ik me behoorlijk stabiel en bleef de angst en paniek weg, zelfs tijdens de menstruatieperiode. (voelde me toen alleen een beetje ‘wiebelig’). Ik dacht echt: Yes, ik heb het gevonden, dit werkt!

  Maar vandaag ging het pijlsnel bergaf. Ik ben wakkergeworden met adrenalinestoten (heb ik het afgelopen jaar heel veel last van gehad) en voel me vreselijk down. En bang. En moedeloos. 😕

  Er is niks in mijn omgeving dat die stemming uitlokt, ik sta er gewoon mee op…

  Mocht iemand hier ervaring mee hebben… Alle hulp/tips zijn welkom.

  PS 1: Als extra heb ik ook een chronische blaasontsteking (niet bacterieel) die opspeelt tijdens die dip-momenten. Is dat hormonaal? Of ligt dat aan de candida?

  PS2: Ik heb al bijnierconcentraat genomen (Cytozyme AD). Dat hielp een paar weken, en dan kwamen de adrenalinestoten en de paniekaanvallen in alle hevigheid terug. Heeft iemand daar een verklaring voor?

  #75440

  Webmaster
  Bijdrager

  Die Cytozyme AD is een veel te lage dosering! Ik denk dat jij de dosis wel kunt verdubbelen, zoniet verdriedubbelen!

  Mike

  #75441

  MissM
  Lid

  Mike, ik nam 3 tabletten per dag (240 mg).

  En de adrenalinestoten waren na een paar weken erger dan ooit…

  Daarom ben ik er maar mee gestopt. En toen gingen de adrenalinerushes ook weg. Om dan een paar weken later weer terug te komen. Maar dan minder intens.

  Afgelopen 5 weken heb ik er helemaal geen last van gehad. Tot vanochtend. (En ik wens het niemand toe, is echt hél. :cry:)

  Is die 240 mg dan te laag geweest? Welke dosering raad jij aan?

  #75442

  Webmaster
  Bijdrager

  240 mg 3 x per dag bij de maaltijd.

  Mike

  #75443

  MissM
  Lid

  Oké!

  En hoe lang kun je dat nemen zonder je bijnieren ‘lam’ te leggen? Daar lees je ook zo’n tegenstrijdige verhalen over..

  #75444

  Webmaster
  Bijdrager

  Je legt je bijnieren niet lam, dat doe je alleen maar met synthetische cortisonen, zoals prednison. Je bijnieren krijgen tijdelijk ‘vakantie’, zodat ze eindelijk eens geen dubbele uren hoeven te draaien, dit geeft ze tijd om te helen.

  Mike

  #75445

  Ik heb ook allerlei klachten, want zit midden in de overgang.

  Wat mij heel erg helpt is maca. Ergens hier op het forum is een topic met de mededeling dat daar een slechte stof in zit. Maar ik heb dat even genegeerd. Ook getest: tijdje ermee gestopt en het was weer bingo, weer gaan toepassen, en ik voelde me weer helemaal ok! Misschien een keertje proberen?

  #75446

  Webmaster
  Bijdrager

  Je zou aan macawortel moeten kunnen komen en deze koken. In tegenstelling tot wat door raw foodists beweerd wordt, wordt rauwe maca NIET traditioneel gegeten. Net als andere gezonde wortels als gember en geelwortel wordt maca traditioneel gekookt.

  Mike

  #75447

  Ja maar, ik heb juist zoveel baat bij de rauwe maca….

  #75448

  Webmaster
  Bijdrager

  Er zitten schildklieronderdrukkers in, dus ik zou er toch mee uitkijken…

  Mike

  #75449

  Ja Mike, heb ook de negatieve dingen gelezen, maar het helpt zo goed en geeft zoveel verlichting….denk jij dan dat koken beter voor je is, en dan het ook nog dezelfde werking heeft voor mij?

  #75450

  Webmaster
  Bijdrager

  Ja, dan heb je alle voordelen en niet de nadelen.

  Mike

  #75451

  OK, ga het proberen, hou je op de hoogte!

  #75452

  MissM
  Lid

  Ja, over maca heb ik ook gelezen, maar omwille van de schildklieronderdrukkende werking blijf ik er maar vanaf. Ik heb nl nog maar een halve schildklier en moet schildkliermedicatie nemen. Die staat nu op punt en ik wil er dus niet mee gaan ‘rommelen’.

  #75453

  ruud
  Bijdrager
  Quote:
  Oestrogeen, progesteron en de invloed van kunstlicht en koolhydraten

  vrijdag 12 juni 2009 om 10:47 door Sofie

  oestrogeen-progesteron

  Een verstoorde balans tussen cortisol, progesteron, oestrogeen en insuline ligt aan de basis van veel vrouwenklachten. Oorzaken van deze verstoring zijn met name kunstlicht en het eten van te veel koolhydraten. In dit artikel kijken we in het bijzonder naar de balans tussen oestrogeen en progesteron in relatie met cortisol (stress) en het ritme van de natuur.

  Hormoon ontregeling oorzaak veel vrouwenklachten

  De meeste specifieke vrouwenklachten, in zowel de vruchtbare als de niet-vruchtbare periode, hebben een zeer duidelijke relatie met de hormonen oestrogeen, progesteron, cortisol en insuline. Het handhaven van de balans tussen deze vier hormonen kan veel vrouwenklachten buiten de deur houden.

  Onderverdeling vrouwenklachten

  – P.M.S. (pre-menstrueel syndroom)

  – Menstruatieklachten

  – P.C.O.S.

  – Endometriose

  – Menopauzeklachten

  – Auto-immuunziekten

  – Osteoporose

  – Hart- en vaatziekten

  – Borst- en eierstokkanker

  Hormonen en het ritme van de natuur

  Het ritme van de natuur in combinatie met ons DNA bepalen hoe onze hormoon balans behoort te functioneren. Duidelijk is dat het gedrag van onze verre-verre voorouders in onze genen is terug te vinden. Daarmee is de optimale hormoonhuishouding bepaald. Deze huishouding hangt sterk samen met het natuurlijke dag-nacht ritme en de invloed van de seizoenen.

  Sinds de invoering van het kunstlicht, pas zo’n 125 jaar geleden, kunnen wij als mensen het ritme van licht en donker beïnvloeden. Daarmee verstoren we echter direct het normale hormonale ritme zoals dat in onze genen is vastgelegd. Deze verstoring is een belangrijke oorzaak voor de in deze publicatie besproken onbalans in onze hormoonhuishouding. Meer over de invloed van kunstlicht is te vinden in specifieke artikelen op deze website.

  Onze verre-verre voorouders konden alleen in de zomer veel koolhydraten eten omdat er dan fruit en knollen waren (er was toen nog een landbouw!). Door het natuurlijke aantal uren licht in de winter te vergroten met kunstlicht krijgt het lichaam het idee dat het permanent zomer is. Een drang naar koolhydraten in de zomer is genetisch bepaald omdat onze verre voorouders dan juist vet moesten opslaan om de schaarste in de winter te overleven. Kunstlicht in de winter leidt tot een zomergevoel in het hoofd, waardoor ook in de winter meer koolhydraten worden ingenomen en zo meer insuline aangemaakt. Meer insuline betekent meer cortisol, meer oestrogeen, minder progesteron en minder SHBG. Een hoog insuline niveau zorgt bovendien voor de aanmaak van oestrogeen receptoren op de cellen. Zo krijgt oestrogeen door kunstlicht (vooral in de winter) een voorsprong op progesteron. Dit leidt op den duur tot vrouwenklachten.

  http://www.circadian.nl/oestrogeen-progesteron/

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 35)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.