Over het thuisblijfouderschap

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Over het thuisblijfouderschap

Dit onderwerp bevat 398 reacties, heeft 45 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  ruud 2 jaren, 11 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 399)
 • Auteur
  Berichten
 • #3219

  zotteke
  Lid

  Ik ben slechts 18 lentes jong maar de laatste tijd denk ik veel na over het ouderschap.

   

  Het krijgen van kinderen zie ik als een inherent egocentrisch besluit. Een (echt)paar wil immers kinderen om hun eigen bestaan te verrijken. Kinderen hebben helemaal geen inspraak of ze wel of niet in deze grillige en lelijke wereld willen leven. Ze kunnen ook niet kiezen wie hun ouders zijn. Ze worden nou eenmaal geboren. Bij de geboorte van het kind staat dus als het ware een schuld open die de ouders terug moeten betalen. In het thuisblijfouderschap is er genoeg tijd en ruimte om een warm en geborgen nest voor de kinderen te creëren, elke dag een gezonde maal voor ze te koken, ze bij hun schoolwerk te helpen etc. Het hoofddoel is om van je kinderen gezonde sociale en intelligente burgers te maken.

   

  In mijn optiek ligt het voor de hand dat de moeder thuisblijft omdat zij nou eenmaal een speciale rol in de voortplanting heeft en hierdoor een speciale connectie met het kind heeft (het 9 maanden dragen, baren, borstvoeding geven) en in het verlengde hiervan het leeuwendeel van de zorg (en het huishouden) op zich neemt, terwijl de man de kostwinner is. Echter vind ik het verschijnsel van de thuisblijfvader prima (waarbij de vrouw de kostwinner is)

   

  Als ik mijn visie aan vrouwen/feministen probeer uit te leggen kijken ze me meestal verbouwereerd aan. ”Maar dan moet ik mijn carrière opgeven! Hoe zit het dan met onze ontplooiing? Het lijkt me zo saai en geestdodend om de hele dag met het snottekind door te brengen!”, is wat ik doorgaans te horen krijg. Zo’n reactie verbaast me niet. Het is nogal tekenend voor de tijd waarin we leven. Carrière maken, salarissen en materialisme zijn belangrijker dan de opvoeding en welzijn van onze kinderen (wat geresulteerd heeft in het hoge aantal van depressieve en ontspoorde jongeren!)

  Zodra de vrouw neerbuigend naar haar baarmoeder, de voortplanting en het moederschap kijkt is een beschaving gedoemd te mislukken.

   

  #75528

  zotteke
  Lid

  Het grote obstakel is dat de maatschappij zo is ingerricht dat al die hoge lasten het financieel onmogelijk maken om een ouder thuis te laten blijven en te leven van één inkomen 🙁 (voor de meeste mensen dan…)

  #75529

  Zotteke, je ziet het helemaal goed. Blijf je intuïtie hierin volgen.

  En het is wèl financieel uitvoerbaar om van 1 inkomen te leven.

  Je zult je wel moeten instellen op een vrij sober leven.

  Dat houdt in: Goede voeding een dak boven je hoofd, af en toe eens iets leuks doen zoals een (sobere) vakantie, en dat was het wel zo’n beetje.

  Maar de rust die dat brengt? Heerlijk, ik heb ook tamelijk lang meegewerkt.

  We zijn er financieel dan ook flink op achteruit gegaan toen ik stopte met werken maar ik heb me nog geen dag armer gevoeld alleen maar rijker. 😮

  #75530

  Ik ben een aantal jaren thuis gebleven, met plezier.

  Toen begon het toch een beetje te kriebelen, en nu werk ik als kleine ondernemer van thuis uit, en leef me creatief uit. Heb van mijn hobby mijn job kunnen maken. (ok, ik haal er nog geen volledig inkomen uit)

  De kinderen vinden het heerlijk.

  #75531

  zotteke
  Lid

  @ Food en Mood

  De meeste mensen zijn materialistischer aangelegd dan jij bent 😉

  @ annelies73

  Wat leuk! Parttime vanuit huis werken lijkt me fantastisch 😛 dan kun je namelijk dicht bij je kinderen zijn.

  #75532

  mijnlijf
  Bijdrager

  Ha ha Zotteke

  Ik had op mijn 18e mijn eerste kind en 3 voor mijn 25e .

  Ik ben altijd huismoeder geweest en mijn kinderen zijn me daar dan ook zeer dankbaar voor .Inmiddels ben ik oma van 2 prachtige kleindochters waarvan mama ook hele dagen thuis is .

  Het is gewoon heerlijk !

  Probleem is wel dat mijn 2 leuke zoons 1 van 30 en 1 van 24 geen leuk meisje tegen komen omdat die nogal anders denken .

  Die jongens zoeken gewoon een lieve meid die niet perse cariere moeten maken ten koste van de kids .

  natuurlijk kun je geen gekke dingen doen van 1 inkomen maar je kinderen zullen je eeuwig dankbaar zijn dat jij er was met een bakkie thee als ze uit scholen kwamen .

  En als ze eenmaal naar school zijn kun je er toch iets bij gaan doen tijdens de schooluren ?

  #75533

  Tanja
  Bijdrager

  Mijnlijf & F&M, jou zoons en dochter zijn match made in heaven, koppelen! 😉

  #75534

  Webmaster
  Bijdrager
  Quote:
  Zodra de vrouw neerbuigend naar haar baarmoeder, de voortplanting en het moederschap kijkt is een beschaving gedoemd te mislukken.

  Bravo, zoveel wijsheid al met 18 jaar, petje af!

  Mike

  #75535

  mijnlijf
  Bijdrager

  Een schoondochter naar mijn hart Ha ha !

  Ga maar even op google kijken naar Zanger Pas-cal wolvega .

  (ja ik ga de link hier niet neerzetten want dan krijg ik op mijn kop hi hi )

  #75536

  zotteke
  Lid
  Quote:
  Bravo, zoveel wijsheid al met 18 jaar, petje af!

  Mike

  Dankjewel 😳 🙂

  #75537

  Ik wil nog wel een positief tegengeluid geven. Ik ben zelf huisvrouw (ik noem het beestje maar bij de naam) en ik krijg er zelden tot geen negatieve reacties op. Ik ken ook eigenlijk niemand in mijn zeer directe omgeving die zijn/haar kindje 5 dagen naar een KDV brengt. Ook zie ik bij vriendinnen dat ze langer dan 12 weken bevallingsverlof proberen te krijgen om bij hun kind te blijven, en heb ik een hele club op Twitter die langdurig borstvoeding geeft en er alles aan doet dit voort te zetten terwijl ze weer gaan werken. 2 van mijn vriendinnen zijn net als ik thuis bij hun kind (helaas wonen ze ver weg…) De dames in mijn zw.schapsyogaclub gingen ook grotendeels parttime werken, en dan vaak voor 2 dagen.

  Ik ben trouwens ook niet gevoelig voor “zeurders” over carriere,werken, etc. Heb ervaren dat hoe zekerder (ook al ben je het niet altijd) je praat over je eigen zaken, hoe beter mensen het accepteren. Ook aangaande vaccinaties: ik heb mijn schoonouders de link naar Vaccinvrij.nl gegeven toen ze er over begonnen. En ik sta open voor een gesprek zodra ze die site volledig doorgespit hebben. Misschien heb ik dan wel geluk met de familie en vrienden, dat ze niet verder zeuren.

  #75538

  mappas
  Bijdrager
  Quote:
  Mijnlijf schreef:

  Ik ben altijd huismoeder geweest en mijn kinderen zijn me daar dan ook zeer dankbaar voor

  Zonder jou af te willen vallen heb ik daar wat mezelf betreft gemengde gedachten over hoor. Mijn vader werkte ook fulltime en haalde daar een goed inkomen mee binnen, en mijn moeder was fulltime huisvrouw en moeder. De rolverdeling was ook uitermate traditioneel. Mijn moeder zat inderdaad op me te wachten met thee als ik uitschool kwam, en vul verder maar in. Tuurlijk, ik heb het ervaren als een warm en veilig nest, maar ik denk nu vaak dat ik waarschijnlijk een stuk zelfstandiger, assertiever en ondernemender was geweest als mijn beide ouders gewerkt hadden en ik al op jonge leeftijd had moeten meehelpen en een deel van de verantwoordelijkheid van het huishouden op me had gekregen. Ik moest wel meehelpen in klusjes als afdrogen, tafel dekken/afruimen, m’n eigen kamer opruimen etcetera, maar dat leidt nog niet tot grotere zelfstandigheid. Ik heb een vrouwelijke collega die 3,5 dag werkt en regelmatig naar har kinderen naar huis belt met de vraag wat ze vanavond eten. Dat vind ik zó leuk! Die kinderen zijn 15 en 16 en zorgen er twee keer per week voor dat het eten klaar is als de ouders thuis komen. Nou, daar krijgen ze niks van hoor, ik denk juist dat dat bijzonder goed is voor de opvoeding en ontwikkeling van een kind.

  Ik zal het je nog sterker vertellen: ik heb zelf geen kinderen (en heb dus altijd fulltime gewerkt) met name door het rolpatroon dat ik van mijn ouders als voorbeeld meekreeg. Mijn ouders waren echt “papa en mama”: gesprekken gingen altijd over de kinderen of het gezin, mijn ouders gingen toen wij klein waren zelden uit omdat ze ons niet alleen wilden laten of met oppas op wilden schepen, mijn ouders deden zelden wat echt “samen”, voor mijn moeder kwamen de twee kinderen op 1, en op 2, en op 3, en op 4……..en op 20 of zo kwam mijn vader nog eens. Ze hielden wel veel van elkaar, maar maar alles was ondergeschikt aan de kinderen en de opvoeding. En zo’n leven en zo’n relatie wilde ik niet, ik wilde een relatie waarin man en vrouw elkaar op 1 zetten, ik wilde dat mijn partner voor mij het belangrijkst zou zijn en dat ik dat voor hem zou zijn. Ik weet ook wel dat liefde voor je kind van een hele andere orde is dan die voor je partner, maar het één hoeft het ander toch niet te verdringen?

  Maar goed, dat was dus mijn beeld van het gezinsleven en ik vond het een schrikbeeld. Nu zie ik om me heen dat het ook heel anders kan, ik heb vrienden en collega’s met (jonge) kinderen waarvan ook de moeder (part time) werkt, en die regelen het perfect. Dat zijn hele blije, gelukkige en zelfstandige kinderen die er geen enkele last van hebben dat moeders niet altijd thuis zit maar dat ze ook wel eens met vriendinnetjes meegaan uit school, of overblijven, of een dagje in de week bij oma en opa zijn.

  Tuurlijk, als je als vrouw graag thuis wilt blijven voor de kinderen om er altijd voor ze te zijn en om op ze te wachten met een kopje thee, en je kunt het je financieel veroorloven, krijg je van mij geen kritiek hoor. Maar ik vind wel dat je het dan ook helemaal voor jezélf doet en maak mij niet wijs dat je kinderen je er eeuwig dankbaar voor zullen zijn, want ik ben al het levende voorbeeld dat er uitzonderingen op die regel zijn, en ik ben vast niet de enige.

  #75539

  Anoniem

  Heerlijk dat er nog meer mensen zijn die denken zoals ik. Ik heb helemaal geen behoefte om een Carrière te maken. En ik vind ook al jaren dat kinderen niet in een buitenschoolse opvang thuis horen, mijn moeder is kleuterjuf en dat vinden die kinderen echt niet leuk om daar elke dag heen te moeten. Om mij heen wordt ik alleen maar bang gemaakt van als je je niet blijft ontwikkelen en regelmatig een andere baan neemt dat je dan als eerste ontslagen zal worden. Als mijn vader ruim 30 jaar hetzelfe werk doet omdat hij het leuk vind en helemaal geen behoefte heeft hoger op te komen waarom mag niemand nu nog die ambitie hebben.

  Mijn ouders vinden allebei dat er iemand thuis moet zijn voor de kinderen (ik ook maar niet daardoor), maar ze durven het niet te zeggen. Ze zeggen net als iedereen jij moet eerst een tijd voor allerei bedrijven gaan werken (en maximaal na een paar jaar een andere baan zoeken) en als ik kinderen heb partime gaan werken. En dat mijn moeder wel thuis bleef ja dat was in die tijd gewoon dat deed iedereen nu leven we in een andere tijd. Maar onder tussen heeft ze het wel over ddat het het beste is voor de kinderen als de moeder thuis en dat zij dat daarom ook deed.

  Waarom meet iedereen toch met 2 maten en durven ze niet te zeggen waar het op staat. Ik ben ook een keer iemand tegengekomen die ook heel graag voor de kinderen thuis zou blijven maar zelf had ze geen goed woord over voor vrouwen die maar 2 dagen werken want daar heeft die baas ook niks aan en dat zet geen zoden aan de dijk.

  Ik zou graag eerst een tijd thuis blijven en daarna eventueel een paar dagen onderschooltijd (waarom spreken niet meer moeder dat af met hun werkgever, als ik daar een opmerking over maak denken allemaal dat dat niet mag) gaan werken en misschien een hele dag en dat mijn man die ik toch hoop te krijgen dan thuis is of ik blijf de hele week thuis. Ik zie het wel.

  En een onderdrukt schildklier werkt inderdaad heel erg goed tegen nog meer kinderen, je hoofd staat er niet naar om bezig te zijn met het maken ervan.

  #75540

  Angela
  Bijdrager

  En zo zie je maar weer dat iedereen dingen anders ervaart;) Ik denk dat we wel een beetje doorgeslagen zijn persoonlijk, in veel gevallen is er geen vrijwillige keuze meer om wel of niet te hoeven werken… Dat vind ik wel zorgwekkend! De stress in gezinnen is dan vaak zo hoog dat er van werkelijke ontspanning nauwelijks sprake is. Wij hebben er toentertijd bewust voor gekozen om een huis te kopen die niet te duur was. Ik had nuet de verplichting dat ik moest (!) werken, maar ik mocht werken. En dat heb ik altijd gedaan in combinatie met mijn gezin (1 dochter). Ik denk dat iedereen dat moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Dat is het belangrijkste!

  #75541

  Webmaster
  Bijdrager
  Quote:
  Ik denk dat iedereen dat moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Dat is het belangrijkste!

  Dat is dus niet het belangrijkste als je een maatschappij hebt waarin egoisme hoogtij viert. Food en Mood beschreef het laatst heel treffend:

  Quote:
  Je hebt tegenwoordig als vrouw een keuze of je wel of niet voor kinderen kiest.

  Als ze er eenmaal zijn: WEG KEUZE!!!! Is geen optie meer. Ze MOETEN worden (op)gevoed.

  HOE, WAAR, DOOR WIE en WANNEER, LEUK of NIET LEUK, BOEIE!!!!

  Mike

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 399)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.