oedeem

Dit onderwerp bevat 112 reacties, heeft 15 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Lievergezond 2 jaren, 3 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 113)
 • Auteur
  Berichten
 • #130892

  duimpje
  Bijdrager

  zoals jullie weten ga ik met sprongen vooruit.
  er is een ding waar ik niet zo blij mee ben en dat is mijn dikke benen.
  aanvankelijk dacht ik dat dit een hormonale disbalans kon zijn maar na veel lezen en zoeken lijken de symptomen verdacht veel op oedeem.
  met de zoekfunctie van westonprice kan ik hier niets over vinden maar wellicht hebben jullie tips voor mij.

  dit schrijft wikipedia erover:
  Bij oedeem is de hoeveelheid vocht die in het lichaam aanwezig is te groot, of de verdeling van het aanwezige vocht abnormaal. Combinaties treden ook vaak op. De controle over de waterbalans wordt gedeeld door diverse organen. Een belangrijke rol is er daarbij voor de hypothalamus, het hart en de nieren weggelegd.

  wat kan ik zelf doen om het te verbeteren?

  #130895

  Gerard
  Bijdrager

  Voldoende KZZ, wandelen.

  #130897

  duimpje
  Bijdrager

  Lipoedeem
  Wat is lipoedeem?

  Lipoedeem of vetzwelling is een chronische aandoening waarbij vet zich ongelijkmatig ophoopt op het lichaam. Het overtollige vetweefsel zit meestal op de benen, heupen, billen en/of de armen. Lipoedeem is vaak een pijnlijke aandoening, die varieert van bijna geen tot zeer heftige pijn. Het komt vrijwel uitsluitend bij vrouwen voor.

  Bovendien is bij lipoedeem de afvoer van vocht via de lymfevaten vaak niet optimaal. Hierdoor ontstaat een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem).

  Oorzaken van lipoedeem

  Over de oorzaken van lipoedeem is nog weinig bekend. Meestal openbaart de aandoening zich in de puberteit of vroege volwassenheid. Duidelijk is echter wel dat overmatig eten geen oorzaak is van lipoedeem. Factoren die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van lipoedeem zijn:

  Erfelijkheid
  Hormonen
  Verslapping van het bindweefsel
  Een zwak houdings- en bewegingsapparaat
  Lymfoedeem
  Schildklierafwijkingen
  Symptomen van lipoedeem

  Lipoedeem is vrij eenvoudig te herkennen aan het overtollige vetweefsel op het lichaam. De kledingmaat van het onder- en bovenlichaam verschilt vaak wel twee of drie maten. Vaak stopt de vetophoping abrupt bij de knieën, enkels of polsen. Andere symptomen die vaak gepaard gaan met lipoedeem zijn:

  Zware benen
  Pijn bij aanraking
  Cellulitis
  Snel ontstaan van blauwe plekken
  Gewrichtsklachten
  Kramp
  Huidirritatie door schuring van de huid
  Vermoeidheid
  Psychische klachten

  of het is lipoedeem daar ben ik niet helemaal zeker van.
  wel heb ik cellulites.
  zware benen
  en inderdaad scheelt mijn kleding maat van onder en boven 3 maten.

  #130898

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Ik zit te denken aan de schildklier, ook gezien jouw neiging tot verstopping.

  Mike

  #130901

  duimpje
  Bijdrager

  oke mike kan je het iets meer toelichten en vertellen wat ik hier eventueel mee kan doen?
  ik denk zelf ook al een tijdje aan de schildklier,je weet dat ik kokosolie gebruik.

  gerard dank je ik drink 7 glazen solé op een dag
  wandelen zou ik wat meer kunnen gaan doen.

  silvia

  #130902

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Onze schildklierexpert hier is Pike. Pike, lees je mee? Kun jij Sylvia wat gerichte adviezen geven?

  Mike

  #130909

  naief
  Bijdrager

  ik ken iemand met deze ziekte die glutenvrij eet en zich daar beter onder voelt
  er is ook een groep met een actieve facebookpagina
  voor een zelfdiagnose kun je ook diverse filmpjes op YouTube bekijken. Het vet wordt ook op een andere wijze opgeslagen en dat kun je voelen inde fase waarin jij zit
  De vooruitzichten met een gangbaar eetpatroon zijn niet zo gunstig

  #130918

  duimpje
  Bijdrager

  dank je naief
  op youtube zijn de filmpjes vaak in het engels en daar heb ik nogal moeite mee maar ik ga het zeker bekijken

  verder ben ik heel benieuwd wat schildklierexpert pike me kan adviseren :]

  #130932

  naief
  Bijdrager

  maar ook gewoon in het nederlands duimpje

  #130972

  duimpje
  Bijdrager

  klopt naief ik heb het gezien en de meeste adviseren een operatie,maar niet bij mij!!

  Wat is Lipoedeem?!
  Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën
  Er is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. De afvoer van vocht via de lymfvaten is niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Dit heeft vaak de vorm van de zogenaamde rijbroek.
  Het vetweefsel kan zich ook rond de enkels ophopen. En kunnen de armen ook zijn aangedaan. Als je lipoedeem niet behandeld, ontwikkelt lymfoedeem (vochtophoping) zich er naast in een periode van vijftien jaar. Heb je ook nog overgewicht dan versnelt dit proces.
  Er bestaan veel misverstanden over lipoedeem. Omdat lipoedeem in stadium 1 en 2 omkeerbaar is, is het belangrijk dat iemand die geconfronteerd wordt met lipoedeem snel geholpen wordt. Maar ook voor iemand in stadium 3 ligt het herstel tussen de 50 en 70%. Herkenning van de aandoening is cruciaal. Hoe eerder iemand weet dat het lipoedeem is, hoe groter de kans op herstel.

  voor mij is het nu duidelijk dat dit bij mij speelt en aan de gradaties te zien op verschillende foto’s twijfel ik tussen stadia 2 en 3.

  Wat is de oorzaak van lipoedeem?
  Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen en dat het wordt gezien als een chronische ziekte. De ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten maar de oorzaak rust meer op een opstapeling van vet en een verslechtering van de vochtafvoer via de lymfe. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. maar dat wil niet zeggen dat iemand dit krijgt en in welke gradatie. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap.

  ook dit is duidelijk bij mij begonnen in de pubertijd na het starten met de pil!

  Wat zijn de kenmerken van lipoedeem?
  Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan. De klachten van lipoedeem zijn geheel anders dan bij lymfoedeem; de benen zijn pijnlijk, er is vaak spierzwakte en moeheid, vaak blauwe plekken en de voeten zijn slank.
  De meest voorkomende symptomen zijn:
  – zwaar gevoel in de benen
  – pijn in de (opgezwollen) benen
  – ‘bloemkool’ huid
  – snel blauwe plekken
  – problemen bij het lopen (door slechte doorbloeding en schurende huid)
  – gewrichtsproblemen (vooral knie)
  – gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak
  – de kledingmaat van het bovenlichaam is kleiner dan die van het onderlichaam

  compleet op mijn lijf geschreven alleen ervaar ik geen pijn gelukkig!

  Wat kun je er zelf aan doen?
  De Hormoonfactor methode draagt zeker bij aan het verbeteren van lipoedeem. Je verbetert de darmwerking en de hormonale disbalansen worden vermindert. Sport en beweging helpen natuurlijk ook omdat ze de doorbloeding bevorderen. Tevens is het aan te raden om 4 hormonen te laten meten in het bloed, namelijk: actief schildklierhormoon T3, testosteron, progesteron en oestrogeen. Vaak is bij lipoedeem de T3, testosteron en progesteron te laag ten opzichte van oestrogeen.
  Laat deze hormonen meten bij je huisarts als deze mee wil werken, want vaak staat deze test niet in hun protocol van lipoedeem. Daarnaast is het mogelijk om ook via een andere weg de bloedwaarden te meten mocht je huisarts niet mee willen werken. Ellen Tiben kan je hier zeker meer info over geven. Als eenmaal de waarden van de 4 hormonen bekend zijn kan je er aan gaan werken. Want een goede schildklierwerking en omzetting naar actief schildklierhormoon (T3) en een goede verhouding van oestrogeen ten opzichte van progesteron en testosteron zijn belangrijk om weer in balans te krijgen mocht je de lipoedeem willen behandelen.

  ik kan dus naar de huisarts gaan om deze waarden te laten prikken,maar wat is de meerwaarden hiervan?
  het is voor mij duidelijk dat ik deze aandoening heb,dank je huisarts die me vaak zat in mijn onderbroek heeft gezien dat je dit ook is opgevallen,pffff
  en maar weer een dieetje ertegenaan,maar goed dat stadia ben ik voorbij en als de waarde niet goed zou zijn ga ik toch geen medicatie slikken voor mijn schildklier.

  ik hoop op adviezen hier zodat ik dit varkentje ook kan wassen want ik ben ervan overtuigd dat mijn lichaam ook dit gaat corrigeren met de juiste voeding en supplementen,moet wel even weten welke :]

  silvia

  #130975

  Heksje
  Toeschouwer

  Hoi Silvia, kan het ook niet zo zijn dat je dikke benen krijgt door afvalstoffen die je niet kwijt raakt en/of een teveel aan oestrogeen? Als ik mijn menstruatie tegemoet loop krijg ik dikkere benen en als ik niet goed genoeg naar het toilet kan dan kom ik als een malloot aan, vooral in mijn benen.

  Verder snap ik wel dat je de symptomen herkent maar deze zijn voor mij ook onder andere ‘aandoeningen’ te plakken.

  Wellicht heeft je lever het nu toch zwaarder met je “nieuwe” voedingswijze dan jij zelf merkt. Als je lever het zwaar heeft (met afvoeren) dan stopt het de afvalstoffen in je lijf.

  Ik weet niet of testen nu gelijk wel heel zinvol is. Voor mijn idee ben jij nog niet zo heel lang bezig met WAPF en daarom zit ik te bedenken dat je wellicht beter kan zorgen voor betere afvalstoffenverwerking door o.a. bittere stoffen (geelwortel, Neem blad, paardebloem, Zwitserse kruiden, artisjok, iberogast).

  #130976

  duimpje
  Bijdrager

  klopt heksje ik ben nog niet zo lang bezig met wapf.

  ik heb wel echt de kenmerkende paardrijbroek al vanaf mijn 16 de jaar en waar de meeste mensen makkelijk wat kilo’s kwijtraken is het bij mij een moeilijk verhaal en dit speelt dus al jaren.

  ik kan me wel vinden in je verhaal dat mijn lever de afvalstoffen wellicht niet goed kan verwerken,hiervoor raad jij dus bittere stoffen aan,is dat dan ter ondersteuning van de lever?

  een trage schildklier kan ook nog tot de mogelijkheden behoren en ja oestrogeendominantie oftewel een hormonaal disbalans is ook duidelijk aanwezig.

  dus tja waar te starten??

  silvia

  #130978

  Tanja
  Bijdrager

  Hoi Silvia,

  Ik geef zelf lymfedrainages, dat is weliswaar een vorm van symptoombestrijding, maar kan je wel verlichting geven terwijl je aan de onderliggende problematiek werkt. Wellicht is er bij jou in de buurt iemand die lymfedrainage kan toepassen? (ik heb les gehad in de Vodder methode)

  #130980

  liesje
  Bijdrager

  Duimpje, mij lijkt het geen bezwaar te weten hoe bovengoemde waardes zijn.
  Zijn ze niet goed ten opzichte vaan elkaar dan kun je erover nadenken wat je verder wilt doen.
  Je voeding is veranderd, dus zou ja na een tijd nomaals kunnen laten meten. Verbetering?/hetzelfde?/of verslechtering. Meten is weten.
  Wat is er mis met medicatie voor de schildklier? Uiteraard GEEN REGULIERE med.

  #130981

  Heksje
  Toeschouwer

  Hoi Silvia, nergens hoef je te starten want je bent al gestart 🙂 Je lijf heeft nu tijd nodig om een balans te vinden. De beruchte paardrijbroek is een teken van oestrogeendominantie. Ik zou je willen aanraden hier niets aan te doen en je er niet druk over te maken. Dit verdwijnt naarmate je langer gezond eet en je hormonen meer in balans komen.

  De bitterstoffen dienen om je lever te ondersteunen zich te reinigen. Enkele neemblaadjes of paardebloembladeren bij de kruidenthee helpen al.

  Neemblad kan je bij Sundancer bestellen. Paardebloemblad staat nu vast wel in je tuin of in de buurt (denk erom dat je wel je blad ergens vandaan haalt waar honden zich niet ontlasten). Iberogast en artisjokextract kan je bestellen bij gezondheidaanhuis.nl.
  Verder zijn er lekkere kruidentheeën waar deze stoffen al in zitten.

  Een trage schildklier komt vaak weer van een minder goed functionerende lever af en daarom denk ik dat je nu beter je lever wat kan ondersteunen. Mariadistel wordt hier ook vaak voor gebruikt en heeft men goede resultaten mee maar alle genoemde stoffen moet je natuurlijk zelf uitproberen. Mariadistel werkt voor mij helaas niet vanwege mijn kwikbelasting door o.a. amalgaamvullingen.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 113)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.