Miskraam/ miskramen

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Miskraam/ miskramen

Dit onderwerp bevat 37 reacties, heeft 10 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  finally-true-answers 2 jaren, 8 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 38)
 • Auteur
  Berichten
 • #137142

  Hallo allemaal,

  Ik open dit onderwerp in de hoop dat iemand een zelfde soort ervaring heeft of meer weet over mogelijke oorzaken die welke ik verdenk.

  Het verhaal: Ik ben zo’n 4,5 jaar geleden met de pil gestopt vanwege dat ik me er niet meer lekker bij voelde, we werden wat bewuster. Klachten namen daarna bij echte eisprong toe, nu weet ik dat ik toen een oestrogeendominantie had (endometrioses klachten: enorme pijn, lange en zware periodes met bloedverlies, cysten op de eierstokken). Toch na 1,5 jaar zonder problemen zwanger geworden van dochterlief. Voor de rest kun je mijn voorsteltopic lezen, maar ik ben door het afgelopen jaar grotendeels WAPF voeding enorm opgeknapt en mijn periodes waren heel snel super verbeterd. Ook heel veel andere positieve lichamelijke verbeteringen.

  Nu hebben wij echter 2 miskramen gehad. Je zou zeggen door de wapf voeding zou het beter dan ooit moeten gaan, maar er is iets wat er voor zorgt dat mijn lichaam de zwangerschap niet in stand houd. Dit hakt er behoorlijk in, het is erg om mee te maken…

  De eerste miskraam kwam na 4,5 week op gang (2,5 week na bevruchting). De tweede miskraam (gister) na 10 weken (8 weken na bevruchting). De controle echo gistermiddag toonde aan dat het embryo al eerder overleden was, maar omdat ik toen al stolsels verloren was kon de echoscopiste niet precies meten hoe oud het was. Kan 6, 7, 8 weken zijn geweest. Mijn lijf heeft beide miskramen er zonder veel moeite (behalve paar uren flink buikpijn) zelf uitgewerkt.

  Nu lees ik op internet dat bij herhalende miskramen er verschillende oorzaken kunnen zijn:

  vitamine E tekort: ik neem af en toe rode palmvet olie, maar eet wel vlees en vet.

  progesteron tekort: ik had voor Wapf voeding een oestrogeendominantie. Maar doordat de menstruatie perioden zo ten goede waren gekeerd dacht ik dat het wel goed zat met de hormonen. Niet laten testen maar wel een optie. Creme van dr. Lee schijnt te kunnen helpen. Hier hoor ik graag ervaringen over!

  Resusfactor: mijn man en ik hebben een andere bloedgroep en andere resusfactor. Bij het eerst kind dat een andere resusfactor heeft dan de moeder maakt het lichaam van de moeder antistoffen hier tegen aan. Dit gebeurt met name tijdens de bevalling. Hierdoor blijft het eerst kind wel leven, maar gingen de volgende kinderen met een andere resusfactor dan de moeder dood. Ze kregen soms nog bloedtransfusies in de baarmoeder, of overleden vlak na de geboorte. Tegenwoordig wordt tijdens de zwangerschap via het bloed van de moeder de resus en bloedgroep van de foetus bepaald. Als deze afwijkt van die van de moeder dan krijgt de moeder tijdens de zwangerschap en binnen 48 uur na de bevalling een injectie die tegen moet gaan dat de moeder antistoffen aanmaakt. Ik heb deze injecties gehad. Maar toch vraag ik me nu af of dit er mee te maken heeft en de injecties wellicht niet afdoende zijn geweest. Iemand kennis hierover, of ervaring mee?

  Ik hoop dat jullie met ons meedenken, want we zouden een derde miskraam graag voorkomen. De verloskundige/echoscopiste heeft me voor a.s. maandag doorverwezen naar de gynaecoloog voor onderzoek en bloedonderzoek.

  De echo gister liet zien dat ik geen cysten meer heb en de eierstokken er goed uitzagen. Dit bevestigd dus mijn vermoeden dat ik geen oestrogeendominantie meer heb en mijn lijf er beter aan toe is dan 4,5 jaar geleden, door de Wapf voeding/probiotica/grotendeels bio-voeding.

  Heeft iemand naast bovengenoemde punten nog tips om te bespreken met de gynaecoloog of om te laten testen?

  Alvast heel erg bedankt voor jullie reacties.

  #137157

  Paradogma
  Bijdrager

  Ik kan alleen maar zeggen dat ik het rot vind voor je.
  Een ex-collega van me heeft ook meerdere miskramen gehad. Maar dat was een heel iel meisje en zij at en dronk ook de hele dag door troep, dus daar stond ik niet zo van te kijken. Kan me voorstellen dat het frustrerend is dat dit gebeurt ondanks het feit dat je zo bewust met voeding bezig bent.

  #137158

  Vivianne
  Bijdrager

  @ Finally-true-answers

  Heel wat jaren terug hier hetzelfde meegemaakt.

  Als extra informatie op dit vlak kan ik je het volgende meegeven :
  1. in kaart laten brengen van je vitamine B12, de foliumzuurwaarde en het
  homocysteïnegehalte
  2. is je schildklierwerking in orde ?

  Bijgaand volgende links :

  Met betrekking tot B12-tekort

  http://www.nataal.nl/index.php/informatie-geboortezorg/medisch-vrouw/209-vitamine-b12-een-onderschat-probleem

  Met betrekking tot schildklierwerking
  http://schildklier.nl/schildklier/zwangerschap?showall=&start=4
  http://www.nataal.nl/index.php/informatie-geboortezorg/medisch-vrouw/103-schildklierproblemen6

  In mijn geval kreeg ik uiteindelijk Rubus Idaeus voorgeschreven om mijn hormonenhuishouding in evenwicht te brengen. Dit bleek te werken. Een jaar later werd ik moeder van onze dochter. Moest je dit overwegen dan kan je met de Rubus Idaeus doorgaan tot het moment dat je opnieuw zwanger wordt.

  #137163

  Tanja
  Bijdrager

  Wat erg fta, sterkte met dit verlies.

  #137168

  Hoi Vivianne,

  Ik weet niet of en hoe groot mijn vit.B12 tekort is, ik heb wel wat van de klachten. Maar slik ondertussen ook al zo’n 5 maand B12 in de actieve vormen incl. foliumzuur en merk eigenlijk geen verbetering/verandering.

  Daarnaast denk ik dat mijn schildklier niet goed werkt, hypotheroide. Maar de klachten die daar bij horen zijn ook verbeterd. Ik heb over de TSH waarden wel eens wat gelezen op het forum, maar de normale bloedonderzoeken laten toch juist niet de T3 en T4 waarden goed zien? Waar moet ik dan naar vragen bij de gynaecoloog a.s. maandag?

  Kun je Rubus Ideas ook zelf gaan gebruiken of moet je dit via een arts voorgeschreven krijgen? Ik weet zeker dat mijn verloskundige hier niet aan mee gaat werken dat ik een te trage schildklier zou hebben en daarvoor wordt behandeld. Ze houden niet zo van afwijkende mensen.

  Ondertussen ben ik erachter dat je in theorie niet door de resusfactor miskramen onder de 10 weken oud zou kunnen krijgen omdat de bloedbanen van moeder en kind zich dan nog niet gemengd kunnen hebben. Wel kan het gebeuren (dat is een kleine kans, volgens de verloskundige die ik aan de lijn kreeg 1 op de 30.000 a 40.000) dat er bij een miskraam WEL het bloed van de placenta/embryo in het bloed van de moeder terecht kan komen. In Amerika geven ze hierdoor uit voorzorg na elke miskraam (dus ook die onder de 10 weken) een anti-D injectie aan resus- moeders met een resus+ vader. Omdat ik het een klein maar toch een reëel risico vind voor een volgend kind (ik zou het volgend kind kunnen vergiftigen in mijn buik) heb ik vanavond gevraagd om zo’n injectie.

  #137169

  @paradogma en Tanja, bedankt voor jullie medeleven. Het is rot en naar.

  #137172

  bananenjam
  Bijdrager

  Hallo FTA,

  Wat vreselijk voor jullie! En teleurstellend, je doet en deed zo erg je best…
  Wellicht heb je iets aan het boek van Ramiel Nagel; Healing our children.
  Mocht je er niet aan kunnen komen door lenen, bieb, of het niet willen kopen dan wil ik best de bladzijden met de voedingsrichtlijnen aan je appen of mailen.

  Heel veel sterkte.

  #137175

  GrOos
  Bijdrager

  Heb je het boek innesteling gelezen? Ik weet even niet hoe de schrijfster heet.. Ik vond het een héél waardevol boek en de schrijfster staat ook achter het wp-gedachtengoed! Misschien heb je daar nog iets aan..

  #137176

  Bedankt bananenjam en GrOos,

  Ik ga er eigenlijk vanuit dat ik met zoveel mogelijk Wapf eten (we eten ook nog wel eens een broodje gezond, of halen eens een patatje) toch een heel eind kom. Wijkt Ramiel Nagel dan heel erg af van Wapf richtlijnen? En omdat ik me zoveel beter voel verwachtte ik dit niet twee keer achter elkaar…

  @groos: nee ik ken dat boek niet. Ik ga even googlen. We weten dat de conceptie en innesteling een uiterst precair gebeuren is. Maar ik heb bij alle drie x geen problemen gehad met zwanger worden (1e x was raak) en ik heb bij alle drie de innesteling gevoeld.

  Ik heb juist het idee dat mijn lijf het niet in stand houd vandaar dat ik ook dacht aan te weinig progesteron. Maar dan vraag je je ook weer af waarom kon ik toen ik nog een stuk ongezonder en onwetender leefde wel zonder problemen de zwangerschap voldragen? Waarschijnlijk krijg ik hier toch nooit antwoorden op, maar je bent nu haast bang om nog een poging te wagen uit angst dat het na een aantal weken weer mis gaat.

  #137181

  Ondertussen heeft de verloskundige nog terug gebeld: ze heeft verder uitgezocht hoe het zit met anti-D injectie bij resus negatieve vrouwen bij miskramen onder de 10 weken. Ik vermeld het hier zodat iemand in de toekomst er misschien ook wat aan heeft.

  Een embryo (na 10 weken foetus) heeft nog geen bloedgroep, dat wordt pas na 10 weken gemaakt/vastgelegd. Het heeft al wel wat eigen bloed. Maar zelfs al zou het embryo een eigen resusfactor hebben dan zou de hoeveelheid bloed dat dat embryo op dat moment tot 10 weken oud heeft, en als al dat bloed in de moeder terecht komt, niet voldoende zijn voor het lichaam van de moeder om er antistoffen tegen te maken. Dus de injectie is bij een miskraam onder de 10 weken niet nodig. Mocht de foetus ouder zijn dan lijkt het me dat de ouders er goed over na moeten denken. Mocht een moeder al anti stoffen hebben tegen een +resus factor dan kan dit theoretisch geen miskramen veroorzaken lees ik op diverse websites.

  @groos: ik heb het boek gevonden op internet en een aantal voorbeeld pagina’s gelezen. Ik heb geen stress ervaren, ben juist veel minder gestresst dan voor het wapf dieet, en ik heb twee periodes bijnierhormonen gebruikt waardoor ik nu zelfs zonder zonnebril kan lopen als de zon schijnt. Ik weet dus zeker dat mijn bijnieren het veel beter doen dan voor het Wapf dieet. En met dit dieet eet ik veel vetter en krijg ik veel betere voeding, vitaminen en nutriënten binnen. Ook zoveel mogelijk bio/bio-dynamisch. Ik heb niet het hele boek gelezen dus kan er niet over oordelen, maar ik ga er nog steeds van uit dat ik met Wapf mijn lijf heel goed gedaan heb en doe.

  Heeft er nog iemand ervaring met progesteron tekorten en miskramen?

  En ik ben benieuwd naar een antwoord van Vivianne.

  #137218

  Vivianne
  Bijdrager

  Hoi FTA,

  Eindelijk hier de tijd gevonden om op je vragen te kunnen reageren.

  Hier vraag ik me af in welke werkzame stoffen en in welke dosering je de vitamine B12 inneemt. Het gaat om de combinatie methylcobalamine, adenosylcobalamine en actief folaat. In het geval het de verkeerde zijn, kan het kloppen dat je na 5 maanden weinig / geen toegevoegde waarde hiervan ervaart.

  Bijgaand citaat op dit vlak van de stichting Orthokennis :

  Een pluspunt van suppletie met methyl- en/of adenosylcobalamine is dat het lichaam direct beschikt over de biologisch actieve (co-enzym)vormen van vitamine B12. Aangezien oxidatieve stress een rol kan spelen bij een functioneel vitamine B12-tekort kan suppletie met een gereduceerde vorm van vitamine B12 (methylcobalamine) voordelen hebben boven een geoxideerde vorm van vitamine B12 (cyanocobalamine, hydroxocobalamine).

  Onderzoek suggereert dat een grotere verbetering van de cobalaminestatus optreedt na inname van methyl- en adenosylcobalamine dan na inname van cyanocobalamine; meer cobalamine wordt opgeslagen in de lever en minder cobalamine verlaat het lichaam met de urine (langere halfwaardetijd). Bovendien kan methylcobalamine in het lichaam direct worden benut als methyldonor. Er zijn aanwijzingen dat suppletie met methyl- en/of adenosylcobalamine tot betere klinische resultaten leidt dan suppletie met cyano- en/of hydroxocobalamine.

  http://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-b12-werking-en-toepassing

  Met betrekking tot de schildklier klopt het dat een te traag werkende schildklier niet altijd uit het bloedonderzoek gehaald kan worden. Betere middelen zijn de 24 uurs-urinetest en de temperatuurtest ‘s morgens.
  http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=474&cod=431&page=
  http://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/zelftesten/barnes-temperatuurtest.html

  In het geval er schildklierhormoon nodig moest zijn, is het in jouw geval het beste om te gaan voor natuurlijk schildklierhormoon. Het is maar de vraag of de gynaecoloog hierin zal meegaan. Vandaar bijgaande links op dit vlak :
  http://www.annekespaaks.nl/schildklier-info/behandeling/hypothyreo%C3%AFdie-opnieuw-bezien/
  http://vgns.info/medicatie/item/schildkliermedicatie-synthetisch-of-natuurlijk

  Gevestigde namen op het vlak van natuurlijk behandelen van schildklieraandoeningen zijn Robert Linschoten en Kim van Wetten.

  In de toeloop naar de zwangerschap van mijn dochter kreeg ik ook nog B6 100 en magnesium voorgeschreven. Nu zie ik dat vitamine B6 een positieve invloed heeft op een te traag werkende schilklier.
  https://www.salusi.nl/vitamine-b6-waarvoor-b6-goede-bronnen/

  Hier kreeg ik nam ik het supplement in de variant B6 100. In de tussenliggende jaren blijkt er op het vlak van de supplementen heel wat veranderd te zijn
  http://www.vitals.nl/producten/vitaminen/vitamine-b6-25-mg-pyridoxaal-5-fosfaat

  Met betrekking tot de Rubus Idaeus heb ik het goede nieuws dat hiervoor geen artsenvoorschrift nodig is. Hier inmiddels mijn handboek Gemmotherapie geraadpleegd.

  Rubus Idaeus heeft de volgende eigenschappen :
  > reguleert de afgifte van progesteron en oestrogeen door de eierstokken
  > regulerende werking op de voorkwab van de hypofyse
  > herstelt het evenwicht in het autonome zenuwstelsel (mogelijke signalen hiervan : algemene vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, angst, koudegevoel, kramp en bleekheid)

  Digitaal kan je hierover meer terugvinden in volgende link :
  http://www.kamilleco.nl/a-27831900/gemmo-producten/framboos-rubus-idaeus-bio-15-ml-merk-herbalgem/

  Rubus Idaeus is verkrijgbaar in de merken Herbalgem (=hooggeconcentreerd), GO en Bonusan. Hier heb ik ervaringen met de producten van deze 3 aanbieders. Om de verpakking te herkennen bijgaand volgende links :
  http://www.newpharma.nl/herbalgem/88619/herbalgem-frambozen-geconcentreerd-maceraat-knoppen-bio-15ml.html
  http://nugezond.com/product/869533-Rubus-idaeus
  http://www.bonusan.nl/vademecum/rubus_idaeus.html

  #137302

  @vivianne: erg bedankt voor je feedback. Ik heb de links zo goed mogelijk proberen te lezen, maar ben moe en heb best last van pijn in de baarmoeder/buik.

  Ik gebruik als B12 vorm:
  -actieve B12 Dibencozide 3000mcg + 200 mcg foliumzuur en
  -Methylcobalamine 3000mcg + foliumzuur 400 mcg + vit.C 50 mcg
  Beide producten van Country Life. Als ik me goed ingelezen heb destijd (dacht via links die jij gepost had in B12 topics) dan zouden dit juiste vormen zijn, klopt dat?

  B12 TEKORT: Ik ben door de symptonenlijst van B12 gegaan. Eerst wat ik had voor ik met Wapf voeding begon en vervolgens wat ik nu nog ervaar:

  Voor WP voeding last van:
  -vermoeidheid
  regelmatig hoofdpijn
  -duizelig/ licht in hoofd (=glucose spiegel at veel suiker)
  -bleke huid/ bleke lippen
  -soms oorsuizen
  -koude handen en voeten
  -algemene koudheid in lijf
  -geheugen achteruit gegaan (vooral sinds Pfeiffer, zie sympt. schildklier hypo)
  -snel bloedend tandvlees
  -menstruatie problemen, incl. cysten op eierstokken (=oestrogeendominatie)
  -RLS oftewel rusteloze benen (=gebrek aan magnesium)

  Sinds WP voeding nog last van:
  -ochtend moe (bijnieren en B12?)
  -wenkbrauwen nog niet volledig aangegroeid (bijnieren?)
  sinds 2e miskraam (do) weer koude in lijf, koude handen en voeten. Voor miskraam bijna niet meer koud gehad, liep zonder jas buiten terwijl andere mensen al een jas aanhadden!
  -sinds 2e miskraam weer hoofdpijn

  Kan het zijn dat ik niks van de B12 supplementen merk dat het komt doordat de schildklier niet goed werkt en ik de B12 niet goed (genoeg) opneem?

  B6 TEKORT SYMPTONEN kan ik nu alleen nog roos als symptoon aanmerken, ik had voor Wapf voeding last van: verminderde weerstand, had toen ook al roos, lippen die regelmatig kapot knapten, barsten en vervelden en zeer pijnlijk waren, mondhoeken die scheurden.

  SCHILDKLIER – HYPOTHEROÏDE

  symptonen voor WP voeding:
  -vermoeidheid
  -kouwelijkheid
  -droge huid
  -menstruatie problemen
  -Pfeiffer (hierna nog jaren het gevoeld dat ik niet meer de oude was, meer moe, geheugen achteruit gegaan)
  -vermoedelijk B12 tekort (daarom 5 mnd geleden de actieve vormen gaan slikken)
  -fluoride tandpasta (afwisselend paradontax – fluoride tandpasta gebruikt)
  -verminderd libido

  symptonen na WP voeding:
  -stuk minder moe maar heb dat nog wel eens
  -geheugen nog steeds niet zoals het ooit was, moet beter kunnen,concentratie is wel stuk verbeterd
  -vermoedelijk B12 tekort
  sinds 2e miskraam weer koude handen en voeten

  Heb je hier wat aan?

  #137303

  Als ik het goed heb morgen de gynaecoloog vragen om het volgende te testen:

  -B12
  -homocysteïne
  -foliumzuur
  -methylmalonzuur (MMA)

  Schildklier
  -T4
  -T3

  -vit. E

  -Zink

  -antistoffen resusfactor

  #137304

  Hiernaast ga ik de temperatuur test doen. Lees in de links dat het bij menstruatie op de 2e, 3e en 4e dag moet. Ik heb nu na de miskraam een zware ‘menstruatie’ en ben de 2e dag al voorbij. Wachten met meten tot het bloeden voorbij is denk ik?

  24 uur urine laten testen op T3 en T4 en MMA, kan dit via de gyn/huisarts of is dit een ongewoon verzoek en moet je dit zelf regelen.

  Armour thyroid van Forest is in NL te bestellen lees ik. Ik las tijd geleden in het topic van WatisGezond dat hij schildklierhormoon uit Nieuw Zeeland bestelde eveneens een aantal andere forumleden en dat ze dat beter vonden werken dan Armour. Kan ik zelf met een van deze producten beginnen? Bij de bijnierhormoon heb ik het nl wel zelf gedaan en dat ging prima. Ik lees nu bij schildklierhormoon dat je ingeregeld moet worden en dat dit onder begeleiding moet. En wat is een normale start dosis, dat vind ik ook niet in de links. Of heeft iemand misschien een goede boekentip hierover?

  Heb jij natuurlijk schildklierhormoon ook tijdens de zwangerschap gebruikt?

  #137305

  Over de Rubus Idaeus: ik lees dat het ook krampen verminderd, dat lijkt me nu met het schoonmaken van de baarmoeder niet zo handig. Wellicht wel handig voor volgende week als het weer rustig wordt.

  Moest jij (als ik vragen mag Vivianne) een jaar wachten voordat je zwanger mocht worden, of had jij vruchtbaarheidsproblemen voor de miskramen?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 38)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.