mijn yoghurt word niet dik, wat doe ik verkeerd

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid mijn yoghurt word niet dik, wat doe ik verkeerd

Dit onderwerp bevat 29 reacties, heeft 14 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Bull 4 jaren, 9 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 30)
  • Auteur
    Berichten
  • #1779

    Anoniem

    ik heb een liter rauwe melk die verwarm ik tot 41 graden dan doe ik er een paar eetlepels van demeter yoghurt bij . heb het 24 uur in een wollen deken neergezet en daarna in de koelkast.

    zo op het oog lijkt het dik maar als je dan roert is alleen de bovenkant dik en niet de onderkant .

    wat moet ik anders doen?

    #55890

    Poekie
    Moderator

    Je doet het wel goed. Maak je de potten wel goed schoon, hygiëne is in deze heel belangrijk.

    Lia

    #55891

    Anoniem

    ik doe het in een pan of een emaille of werkt dat niet goed

    #55892

    Anoniem

    ik doe de melk in de pan, doe 2 cm yoghurt van de vorige maak of bio volle yoghurt in een literfles.

    voel met me pols of het net lauw is en dan giet ik het in de fles, zet deze in de koelbox met een deken erom en 24 uur later dikke yoghurt, zo dik dat ik me afvraag of 1 cm yoghurt genoeg is om erin te doen als starter.

    de fles en de pan komen uit de afwacmachine en thats it, schoon genoeg.

    zo ook de kefir, al lijkt dat wel kwark wanneer het iets langer dan 24 staat.

    lijkt hetzelfde wat jij doet.

    #55893

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Je kunt de fles/pan voor gebruik even spoelen met kokend water, dat helpt bij mij. Verder kun je de yoghurt prima uit laten lekken(dunne theedoek of kaasdoek) dat doe ik als de yoghurt wel eens te dun is. het blijft een natuurproces, en dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. Gewoon volhouden.

    #55894

    Anoniem

    als ik het uit laat lekken in een doek blijft er denk ik weinig van over .

    en is de rest dan karnemelk ofzo?

    of zou een wollen deken te koud zijn nee toch?

    en als ik het in een thermoskan doe hoelang moet het dan staan 24 uur ook

    #55895

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Het valt heel erg mee wat erover blijft hoor, en is uiteraard veel vaster dus je hebt er minder van nodig.

    Wat overblijft is geen karnemelk, maar wei.

    In thermosfles moet je inderdaad ook 24 uur laten staan.

    Ik doe ook wel eens geklopte slagroom door de uitgelekte yoghurt, zo krijg je een overheerlijk gerecht.

    #55896

    Anoniem

    Hier nog steeds hetzelfde probleem. Dikke laag bovenop en onderin dun. Als ik het uit laat lekken in een theedoek en vervolgens hetgeen overblijft door elkaar roer dan heb ik dunne drinkyoghurt. Ik maak de yoghurt trouwens in weckpotten. Wellicht kan dat van invloed zijn (van tevoren nogmaals goed schoongespoeld met warm water terwijl ze ook in de vaatwasser zijn geweest) ? Heb deze keer 500 ml rauwe melk gekookt tot 40 graden en 1 -2 cm Demeter yoghurt (Yomio) van ZuiverZuivel gebruikt. 🙁

    #55897

    Anoniem

    hoi satfat,

    ja bij mij is het ook lastig.

    had van de boerin gehoord waar ik melk kocht dat zij het in een thermoskan deed en dan was het 9 uur later yoghurt. ook geprobeerd maar alleen het bovenste laagje was yoghurt maar zij had een heel duur merk thermoskan.

    nu maar weer in een pan gedaan en dan een handdoek erom in een koelbox en nu was het goed, heb wel ruim 24 uur laten staan.

    misschien moet je melk niet minder warm doen, ik heb het nu tot 38 gedaan eerst deed ik 41 graden en misschien iets langer laten staan?

    #55898

    Poekie
    Moderator

    Misschien dat de vaatwasser het probleem is, of althans, het gebruikte vaatwastabletje?

    Lia

    #55899

    Anoniem

    ik gebruikte eest ecologische tabletten,maar nu weer de gewone *pingping*

    ben benieuwd of dit uitmaakt.

    Ik spoel de fles wel altijd eerst nog om,omdat hij in de kast staat te wachten voor gebruik.

    Bij mij is de yoghurt zeer dik, soms blobbert het bijna niet uit de fles.

    Ik gebruik de glazen flevosapflessen, ook wel wekpotten gebruikt,maar vond dat erg lastig schenken.

    schud jij de fles voor je hem na 24 uur in de koelkast zet, ik wel, weet niet of dit helpt hoor, een gedachtenspinsel

    hou vol……….het gaat je vast een kee lukken

    ratel

    #55900

    Anoniem

    Ok, bedankt voor de aanvullende tips. Ga het weer proberen.

    Maakt het nog verschil of je een weckpot gebruikt of een fles/ pot met schroefdop (bij een dop kun je er nl voor kiezen om deze niet al te vast te draaien) ? En moet de fles/ pot helemaal gevuld worden (kun je bijvoorbeeld 1 liter melk in een weckpot van 2 liter doen om yoghurt te maken ?

    #55901

    Poekie
    Moderator

    Wat voor pot je gebruiken kunt, ga het proberen en laat het ons weten.

    En hoe vol, ja wij doen de potten altijd vol, een kokospot van Amanprana van 1,6 liter.

    Lia

    #55902

    Anoniem

    Nou, maak mij maar gek. Nog steeds geen goede yoghurt hier. Heb de yoghurt deze keer verwarmd tot 43 graden (conform recept op internet 110 F). Vervolgens weggezet in de oven om de temperatuur constant te houden rond de 40 graden. Nog steeds bovenop dik en onderin dun.

    Ik heb het idee dat de bacterien van de rauwe melk gewoon nog te sterk zijn (kwaliteit is gewoon super natuurlijk) waardoor de bacterien van de yoghurtstarter (in dit geval Yomio Demeter) hun werk niet goed kunnen doen. Misschien moet ik het maar eens met andere yoghurt gaan proberen. Maakt het trouwens iets uit wanneer ik supermarktyoghurt als starter gebruik ?

    #55903

    Poekie
    Moderator

    Wij hebben afgelopen keer een biologische yoghurt gebruikt van Deen supermarkten en we hebben weer een dikke yoghurt.

    Dus probeer het maar eens met een andere yoghurt.

    Lia

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 30)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.