Mijn broer overleden psychose /schizofrenie

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Mijn broer overleden psychose /schizofrenie

Dit onderwerp bevat 45 reacties, heeft 23 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Lievergezond 2 jaren, 7 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 46)
 • Auteur
  Berichten
 • #131702

  Debsy
  Bijdrager

  Afgelopen zaterdag is overleden onverwachts, (maar ergens ook weer niet) mijn lieve broer. Hij is 39 jaar geworden. Een ontzettend lieve, integere jongen, die heel slim en sociaal was. Een ontzettend gemis. Psychisch was hij de laatste jaren heel stabiel. Fysiek is hij met de jaren erg achteruit gegaan. Hij was ook een kettingroker (dat doen veel mensen op medicatie). Ik vermoed het metabool syndroom. (wordt toegelicht in een artikel wat ik hieronder zal plaatsen). Vooral het laatste jaar werd hij steeds dikker en vermoed ook dat hij veel vocht vasthield. De hitte is hem denk ik fataal geworden.
  Op zijn 20e kreeg hij een psychose en is eerst via het AMC opgenomen. Daar is het traject begonnen met medicatie. En daar is hij helaas nooit meer vanaf gekomen.

  Ik weet dat veel mensen tegenwoordig internet raadplegen en dat WAPF steeds meer bekendheid krijgt.

  Ik wil daarom deze website gebruiken voor zaken die ik en mijn ouders toentertijd geen kennis van hadden, maar om mensen (ouders) die hiermee te maken krijgen van tevoren waarschuwen.

  Hier volgen wat bruikbare links waar veel nuttige info opstaat.

  https://www.schizofreniebestaatniet.nl

  Het Metabool Syndroom

  Gebruikers van antipsychotica sterven gemiddeld 30 jaar eerder dan mensen die het medicijn niet gebruiken. De oorzaak wordt gezocht in een bijwerking van antipsychotische medicijnen: het Metabool Syndroom.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Metabool_syndroom

  In een recente 15 jarige studie is aangetoond dat 40% van alle schizofrenie gediagnosticeerde patiënten die geen enkele behandeling ontvangen binnen 2 jaar over de problemen heengroeien, terwijl patiënten die een behandeling met antipsychotica ontvangen 95% kans hebben om helemaal nooit meer beter te kunnen worden, en ongeneeslijk ziek worden.

  In studies naar alternatieve behandelingen zoals geavanceerde vormen van psychotherapie blijkt dat meer dan 95% van alle psychiatrisch zieken beter kan herstellen zonder medicijnen dan met medicijnen maar mét geavanceerde psychotherapie.

  Een voorbeeld van een psychotherapeutische behandeling van schizofrenie is Soteria. Soteria is bedacht door wijlen hoogleraar psychiatrie Loren Mosher uit Amerika. Met zijn therapie konden patiënten tegen lagere kosten beter tot herstel komen, ook in de acute fase (eerste drie weken na opname) van schizofrenie. En dat zonder of met minimaal gebruik van medicijnen.

  Twee artsen willen proberen om Soteria in Nederland te introduceren. Zie voor meer informatie: “Soteria in Nederland”

  Verder is er bijvoorbeeld een recente studie naar de effectiviteit van Lange Termijn Psychodynamische Psychotherapie (LTPP) ten opzichte van de gebruikelijke combinatie van medicijnen en psychiatrische therapie. Hieruit blijkt dat 96% van alle zeer ernstig psychiatrisch zieken meer baat hebben bij de psychotherapeutische benadering zonder medicijnen en dat velen van hen volledig tot herstel kunnen komen, terwijl de patiënten die antipsychotica gebruiken vrijwel geen kans hebben om ooit nog beter te worden.

  stoppen met psychofarmaca
  http://www.metzelf.nl/stoppen.html

  #131703

  Debsy
  Bijdrager

  Psychose: Vriend in Vermomming
  Het imago van de psychotische ervaring, de stembeleving of de zogenaamde waanvoorstelling is niet al te best in de huidige psychiatrische wereld. Het streven lijkt momenteel er vooral op gericht om dergelijke ervaringen te betitelen met woorden als gek, ongewenst, gestoord, gevaarlijk en verlammend. Er wordt veel energie gestoken in het zwartmaken van de ervaring en bovendien wordt er met man en macht aan gewerkt om de ervaring te onderdrukken.
  Als je zelf voor het eerst met een psychose te maken krijgt dan is natuurlijk erg verwarrend. Als je dan in contact komt met ‘wijze’ mensen die je vertellen dat een psychose iets zeer ernstigs is, vaak ten gevolge van niet goed functionerende hersenen dan is het aanlokkelijk om dat perspectief dan maar over te nemen en er op die manier je eigen waarheid van te maken.
  gandhi De vraag is echter of deze interpretatie van het verschijnsel ‘psychose’ de ultieme waarheid is. Wellicht is het mogelijk een andere waarheid te scheppen door te overwegen dat een psychose niet een uiting is van een ziekte die met alle mogelijkheden dient te worden onderdrukt en weggestopt.
  Wellicht is de psychotische ervaring een samengebundelde krachtsexplosie afkomstig van diepere lagen van je onbewuste, die op deze manier probeert je bewustzijn te bereiken. Alleen werkt het onbewuste vaak niet met net geformuleerde volzinnen, maar spreekt ze voornamelijk in symbolentaal, vergelijkingen en beelden die een sterke overlap vertonen met de soort beelden die je in de droomtoestand kan ervaren (zie Tweelagenbenadering)
  Als je zou leren de psychotische ervaring te gaan beleven als een poging van een andere laag van jezelf om je een boodschap te vertellen die kan leiden tot begrip van de gehele situatie, dan kun je die psychose leren te omarmen als een roep vanuit je innerlijk om bepaalde angsten, onprettige gedachten onder ogen te komen. Geen enkele angst, schaamte of schuldgevoel is té groot om te bezien.
  Het onbewuste zal je meedogenloos blijven achtervolgen totdat je bereid bent die psychotische inhoud en de daarom ontwikkelde interpretatiepogingen in je bewustzijn toe te laten, hoe onaangenaam het ook moge zijn.
  Omdat je bewustzijn vaak een sterke weerzin heeft om zich te openen voor deze verwarrende situatie is het onder ideale omstandigheden ideaal als je iemand in je omgeving hebt die vaardigheden heeft ontwikkeld met het omgaan met symbolentaal. Iemand die de uitingen niet-letterlijk neemt, maar in staat is om zich af te stemmen op de bron van deze psychotische ervaring. Deze persoon zou je dan kunnen begeleiden in het samen vormen van een nieuw interpretatiekader dat een goede inbedding biedt voor het aangeleverde materiaal.
  Zodra het onbewuste de boodschap heeft kunnen doorgeven aan het bewustzijn is het tevreden en is het niet langer nodig om dergelijke informatie over te dragen. De psychose heeft dan haar werk gedaan en opgelost is het probleem.
  Het vak van psychosebegeleider zou in mijn beleving een rijke aanvulling betekenen voor de werkelijke oplossing van wat nu verworden is tot een horrorachtige chronisch schizofreniebeeld. De hoofdtak van een dergelijke psychosebegeleider is mensen te begeleiden in de afbouw van de medicatie opdat de psychotische boodschap haar werk kan doen en niet langer onderdrukt wordt.
  Een psychose is in deze visie geen uiting van een ziek systeem, maar van een gezond systeem dat overbelast is geraakt en via de psychotische ervaring handreikingen doet om tot een nieuwe balans te komen

  #131704

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Debsy,

  Gecondoleerd met je verlies. Laten we hopen dat je met bovenstaande info anderen kunt behoeden voor onnodig leed en vrorgetijdig overlijden.

  Mike

  #131705

  Debsy
  Bijdrager

  Ja dank wel…! Ik hoop het ook..!

  #131707

  Lievergezond
  Bijdrager

  Debsy, gecondoleerd met dit grote verlies voor jou en je familie.

  Het is heel goed dat je aan dit onderwerp aandacht besteedt.
  De psychose is een overlevingsmechanisme.
  En zoals wel vaker worden juist onze overlevingsmechanismen gestigmatiseerd als het absolute kwaad.
  Daarnaast is de psychose een overlevingsmechanisme dat niet past in het mannelijke model van de huidige psychiatrie dat juist meer op de neurotische organisatie van onze psyche steunt (controle: de DSM is van zichzelf al een zeer goed voorbeeld daarvan).
  De psychiatrie weet zich al helemaal geen raad met overlevingsmechanismen uit het psychotische spectrum en stopt mensen met een psychose het liefst onder de pillen die inderdaad schadelijk zijn.
  Fernand Haesbroek, een Belgische apotheker, schrijft hier zeer veel over: https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=fernand+haesbrouck+antipsychotica
  Ik las eerder een boek uit de antipsychiatriebeweging (ben de titel kwijt) en dat ging ook over een psychiater die gewoon de tijd nam voor zijn schizofrene patienten en dan zie je zeker wel dat zij langzaam opkrabbelen.
  Maar het is de tijd die wij tegenwoordig niet meer hebben kennelijk.

  #131708

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  Debsy,
  Sterkte met dit verlies.
  Knap van je om het verlies om te zetten in kracht om anderen te waarschuwen/informeren.
  Blijf wel jezelf onder controle houden…..vergeet het rouwproces niet.
  ad

  #131710

  Debsy
  Bijdrager

  Blijf wel jezelf onder controle houden…..vergeet het rouwproces niet.

  Ja ik twijfelde ook al of ik het nu al moest plaatsen..

  Hoe doe ik dat goed.. mijn emoties helemaal doorvoelen?
  Heb volgende week ook een gesprek met mijn coach.

  #131711

  Devotion
  Bijdrager

  Hoi Debsy,
  Gecondoleerd en veel sterkte voor jou en je familie.

  #131712

  hilde
  Bijdrager

  Dag Debsy,
  Gecondoleerd met je verlies en veel sterkte.

  #131716

  Heksje
  Toeschouwer

  Hoi Debsy,
  Gecondoleerd met jullie verlies en veel kracht gewenst voor de komende tijd.

  Dank je voor je heldere en informatieve stuk. Het is heel moeilijk om te zien dat de dingen anders hadden gekund en het is heel moedig om dit hier te schrijven. Je berichten zijn een goed voorbeeld voor anderen met heel belangrijke informatie die helaas niet wordt ingezien door de geestelijke gezondheidszorg. Sterker nog, ze ontkennen glashard dat de pillen jaren van je leven afsnoepen.

  #131717

  naief
  Bijdrager

  Gecondoleerd en ik hoop dat je bericht de doelgroep bereikt!

  #131718

  muis
  Bijdrager

  Gecondoleerd en veel sterkte.

  #131726

  duimpje
  Bijdrager

  debsy
  gecondoleerd met dit grote verlies en heel veel sterkte.

  silvia

  #131730

  Godsgeschenk
  Bijdrager

  Hoi Debsy,

  Veel sterkte in het dragen van dit grote verlies.

  Ikzelf heb eens een 3-jarige relatie gehad met een jongen die opeens schizofrenie kreeg. Dat was heel erg. Ik denk hier nu opeens weer aan.
  Ja, door zo een ernstige ziekte, staat men veel dichter bij deze persoon.

  Veel kracht,
  Dorothé

  #131732

  Marijan
  Bijdrager

  gecondoleerd Debsy, sterkte met het verwerken voor jou en je naasten!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 46)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.