Maagzuur

Dit onderwerp bevat 20 reacties, heeft 16 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Lievergezond 2 jaren, 3 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)
 • Auteur
  Berichten
 • #4478

  Anoniem

  Sinds jaren heb ik last van opkomend maagzuur. Mogelijk is het erfelijk, want zowel mijn vader als moeder hadden/hebben er last van. Aanvankelijk bestreden met de bekende Rennies, en, na een onderzoek bij de specialist in het ziekenhuis, waarbij uit onderzoek bleek dat ik een middenrif breukje had, en dus op advies van de specialist, overgestapt op Omeprazol 20 mg. Dat gebruik ik, zeer tegen mijn zin, nu al weer heel wat jaren. Wat ik ook probeer, ik kan absoluut niet zonder. Toch zou ik er heel graag van af willen, wie kan me daar over adviseren? Ik rook niet, leef gezond, drink met mate, eet veel groente, leef in een mediteraan land (Kroatiƫ) met bijbehorend voedingspatroon.

  #90908

  Anoniem
  #90909

  Anoniem

  Dag Hans,

  Sinds kort is het boek van Jonathan V. Wright over dit onderwerp verkrijgbaar in het Nederlands. Meer hierover zie volgende link :

  http://www.succesboeken.nl/boek/9789079872497/Waarom_maagzuur_goed_voor_je_is

  #90910

  liesje
  Bijdrager

  Mijn zoon heeft hetzelfde probleem. Meteen het boek besteld. Succes.

  #90911
  #90912

  Ik doe altijd een hele citroen door mijn (bijna) dagelijkse smoothie. Aanvankelijk wilde ik er nog een flinke scheut honing doordoen om de zure smaakt te compenseren, maar de laatste tijd heb ik daar niet meer zo’n behoefte aan. Ook drink ik elke ochtend een glas water met een theelepel sole en een eetlepel appelazijn om het maagzuur aan te zwengelen. IIk spoel daarbij altijd even mijn mond na met gewoon alleen water om het zuur van mijn tanden te spoelen. Net als bij de citroen lijkt het me niet goed om elke ochtend je tanden in het citroenzuur te zetten. Even naspoelen dus.

  #90913

  Jur
  Lid

  Ik heb momenteel appelazijn van Kuhne bij de Jumbo vandaan, nu las ik ergens anders op internet waar iemand begon over “heb je wel troebele appelazijn”. Heb ik nu wel de goede?

  #90914

  De kwaliteit van appelazijn wordt minder als deze gepasteuriseerd en gefilterd is. Als er niets op de verpakking staat over filtering en pasteurisatie, dan mag je er wel vanuit gaan dat het gefilterde (dus niet troebele) en gepasteuriseerde appelazijn is.

  #90915

  cosanostra
  Bijdrager

  Wie weet waar je rauwe appelazijn kan kopen??

  Ik heb laats bij EKOPLaza een fles gekocht maar kreeg te horen dat deze niet rauw is. Normaal bestel ik via Iherb, maar door het gewicht betaal je extra.

  #90916

  ruud
  Bijdrager

  hoi Cosanostra, de meeste ekoplazas of biowinkels verkopen toch wel rauwe (dus ongepasteuriseerde) appelazijn van het merk fertilia, maar niet allemaal. Pas ook in een bepaald ekoplaza-filiaal hadden ze die ineens niet kennelijk. Het was niet op of ze: verkochten gewoon daar geen rauwe appelazijn. Apart, maar het gebeurt.

  #107427

  Acquired Taste
  Bijdrager

  Al jaren heb ik veel last van een klachtenpatroon die past bij een tekort aan maagzuur. Onder andere te merken aan een slechtere vertering, heel veel lucht opboeren, gasvorming en maagpijn. Echter sinds ik mij voedingpatroon heb aangepast naar WAPF gaat het veel beter, geen brood, geen suiker, eet zoveel mogelijk complete natuurlijke producten waar nodig gefermenteerd, ik gebruik meer rauwe zuivel, yogurt, bottenouillon, af en toe sole (voelt niet altijd goed). En al met al is het aanzienlijk verbeterd, in principe ben ik onder normale omstandigheden klachtenvrij.
  Maar… de klachten komen vaak in alle hevigheid terug bij bepaalde momenten, zonder wijziging in het voedingspatroon. Afgelopen dagen bijvoorbeeld veel last gehad van een opspelende maag (pijn, boeren, gasvorming) en daarna ook tevens behoorlijke hoofdpijn gekregen. Hoe erger de hoofdpijn werd hoe erger de maagklachten. Het zelfde gebeurdt eigenlijk als ik ongesteld ben. Vlak voodat de menstruatiepijn begint heel veel maagklachten zoals hier boven beschreven, tevens ook last van de darmen. Hoe erger de pijn in mijn buik wordt (soms is het dusdanig hevig dat ik zwart voor mijn ogen wordt, gelukkig gebeurdt dat niet iedere keer..) hoe meer maagklachten.
  Ik verwacht dat de grote gemene deler stress is, maar ik vroeg me verder af of er verder nog verband is tussen het ervaren van maagzuurtekort klachten en pijn elders in het lichaam?

  #107691

  paika14
  Bijdrager

  Hoi Aquired taste
  ik heb veel ervaring met acupunctuur. Mij is altijd uitgelegd dat maagpijn komt door de lever die stagneert en dan de maag “aanvalt” hierdoor word je misselijk en krijg je hoofdpijn. Deze stagnatie komt door……stress en door hormonale veranderingen dus voor de menstruatie. Ik ben er door stressreductie en drinken van lever en galthee af gekomen. En natuurlijk acupunctuur want dat werkt gewoon heel goed bij leverstagnatie.

  #107772

  Acquired Taste
  Bijdrager

  Hoi Paika14, bedankt voor je antwoord. Mijn klachten verbeterde na wat extra gebruik van magnesiumolie, wat de lever dan ook weer ondersteund. Dus dat verband tussen de lever en de bovengenoemde pijnklachten lijkt een goede redenering. Ik zal ook eens kijken of de thee of een soortgelijke kruidencombinatie ook wat voor mij doet. Ik heb zelf geen ervaring met acupunctuur, maar heb wel eens het een en ander gelezen over de meridianen, bijbehorende organen en de zowel fysieke als psychische uitingen daarvan. Zeer interessant!

  #107774

  Heksje
  Toeschouwer

  Welke lever- en galthee gebruiken jullie?

  #107779

  Acquired Taste
  Bijdrager

  Nog niks, behalve dat ik regelmatig thee van gember of geelwortel/kurkuma maak. Lever/gal thee is volgens mij onder andere met mariadistel en paardenbloem.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.