Lenigheid

Dit onderwerp bevat 27 reacties, heeft 8 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Gezondheid 4 jaren, 4 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)
 • Auteur
  Berichten
 • #4919

  Dag allemaal,

  Zelf doe ik al heel lang aan ontspanning en soort yoga-oefeningen omdat ik daar geestelijk veel rustiger van word en omdat ik er zoveel energie van door krijg alsof het niet op kan. Als ik om mij heen zie, dan is het mij zo duidelijk dat zodra mensen ouder worden, hun jeugdige vitaliteit en daarmee hun hoge energiepeil die ze als kind nog kende al heel gauw kwijtraken maar nog erger is dat ze erg snel vermoeid raken, dat zag ik zelfs al toen ik nog op school zat. Ik was dan ook al zeker vanaf mijn 15de(wellicht wel eerder) al ermee bezig omdat ik belangrijk vond om ook op latere leeftijd veel energie te hebben.

  Maar van yoga word je lenig en volgens yoga-filosofie houdt lenigheid ook jeugdigheid in, zodat je erg fit en energiek oud kan worden en dat je net zoveel energie hebt als toen je nog echt jong was. Dat vond ik boeiend.

  Ik heb hier op het forum begrepen dat veel sporten slecht is, maar goed daarom vraag ik ook hier en ben dan ook benieuwd hoe jullie hier dan over denken: is lenig zijn goed voor de gezondheid en zo ja, zit daar ook een grens aan verbonden? ik bedoel dat teveel lenigheid dan weer ongezond is? of is er niks mis mee?

  http://api.ning.com/files/DyFxHbj0Zkbv8a27WGzSdjkLPnCFXgcAUuZuuNHHcSxv-tolqE-y6YrJLH314gLTpt9vtmsrayDOERLGme2Yl3c6TXxwBStW/L1010999.JPG

  Gezondheid,

  #96226

  Webmaster
  Bijdrager

  Bij mij moet je niet zijn als het gaat om lenigheid. Ik ben de reincarnatie van een eikenhouten deur! :mrgreen:

  Mike

  #96227

  Gadsie
  Bijdrager

  Het is volgens mij goed om te zorgen dat je spieren niet stijf zijn zodat je goed kan ademen.

  Elke keer als ik dit heb gedaan voel ik me heel prettig en alsof ik een Aziatische massage heb gehad (ook al heb ik dit nooit gehad)

  We zijn vandaag de dag denk ik niet te lenig. Vroeger zaten mensen in een hurkhouding ipv op stoelen etc.

  #96228

  Webmaster
  Bijdrager

  Mijn lichaam bestaat uit korte spieren, die gemaakt zijn voor kortstondige krachtuitpattingen. Zo beklim ik trappen met twee treden tegelijk, fiets ik altijd in de laagste versnelling en beschik ik over een hele krachtige toon en vibrato als gitarist. Tijdens gymmen vroeger kon ik nooit mijn tenen raken als ik voorover boog (kan ik nog niet) en ik zit het liefst in kleermakerszit, met de benen gekruist (met de benen recht voelt alleen maar goed als ik lig). Wel ben ik ietsje leniger geworden dankzij deze voeding, maar meer wonderen zijn er bij mij niet te verwachten… šŸ˜•

  Mike

  #96229
  Quote:
  Ik ben de reincarnatie van een eikenhouten deur!

  Haha! ik snap het wel. Maar je kan wel leniger worden hoor, dan is lenigheid gewoon aanleg die je in dit leven mee kunt brengen naar de volgende leven als je in reĆÆncarnatie gelooft maar ik geloof niet dat de fysieke dood het einde is.

  #96230

  Gadsie,

  Nou, wat een ruige gast, echt zo damn gespierd en breed!

  Quote:
  We zijn vandaag de dag denk ik niet te lenig.

  Veel mensen hebben slechte bewegingsgewoonten en wel door gebrek aan lenigheid. Te weinig lenigheid kan blessures tot gevolg hebben zelfs als je een simpele beweging uitvoert zoals iets wat op de vloer ligt oprapen.

  #96231

  Ik heb heel erg veel baat bij yoga gehad en heb dat nog. Ik was zo stijf als een plank, veel pijn in mijn heupen en bij opstaan duurde het wel een half uur voor ik goed rechtop kon lopen. En nee, ik overdrijf niet. En nee, ik at ook geen zoetstoffen enz enz.

  Sinds ik yoga doe is mijn lichaam veel soepeler geworden. Ik ben beslist niet de lenigheid zelve, maar het heeft mijn lichaam enorm veel goed gedaan. Zo voel ik beter wanneer ik spieren aanspan, ben me daar veel bewuster van. Dat scheelt weer hoofdpijn, schouderpijn en nekpijn. Ik ben rechterop gaan lopen, mijn heupen doen absoluut geen pijn meer en ik kan gewoon uit bed gelijk rechtop staan zonder met stijve benen te lopen.

  Als ik nu niet aan yoga doe, voelt het alsof mijn lichaam weer op slot gaat. Ik zou het echt niet meer willen missen.

  #96232
  Quote:
  Tijdens gymmen vroeger kon ik nooit mijn tenen raken als ik voorover boog

  Vroeger kon ik dat ook niet. Mijn lenigheid was een drama, kon mijn tenen ook niet raken, met moeite kwam ik voorbij mijn knieĆ«n en ik raakte geĆÆnspireerd door kinderen die zomaar moeiteloos in spagaat en split konden springen, ook hadden ze extreem veel energie, dat waren vooral breakdancers, lenige balletdanseressen en turnsters, zelfs op de basisschool had ik wel af en toe een bewondering voor.

  Dat wou ik allemaal ook en zag de trieste ervan in dat ik zo stijf en weinig energie had, maar vooral dat dit erger werd toen ik ouder werd, dus was ik eraan gaan doen en met de foto die ik bovenaan gaf heb ik enorm ver vooruitgang geboekt. Dus letterlijk van nauwelijks verder kunnen komen dan knieƫn waarbij ik mijn tenen niet kon aanraken naar een staande overspagaat zoals de foto die ik in begin aangaf.

  Dit zeg ik maar even erbij, want uit deze ervaring blijkt dat mensen veel meer aan hun lenigheid kunnen werken dan ze ooit durven hadden dromen. Maar ja, of erg lenig zijn gezond is betwijfel ik want als ik het forum zo lees dan zou ik bijvoorbeeld beter geen cardio kunnen doen. Ik weet dat ik niet bij jou moet wezen als het om lenigheid gaat haha ok, hopelijk dat de forumleden hier misschien het antwoord hebben.

  Gezondheid,

  #96233

  Laila Lali

  Quote:
  Sinds ik yoga doe is mijn lichaam veel soepeler geworden. Ik ben beslist niet de lenigheid zelve, maar het heeft mijn lichaam enorm veel goed gedaan. Zo voel ik beter wanneer ik spieren aanspan, ben me daar veel bewuster van. Dat scheelt weer hoofdpijn, schouderpijn en nekpijn. Ik ben rechterop gaan lopen, mijn heupen doen absoluut geen pijn meer en ik kan gewoon uit bed gelijk rechtop staan zonder met stijve benen te lopen.

  Als ik hier ervan uit ga dan lijkt het wel op dat een lenig lichaam gezond is. Eens meen ik inderdaad keer gelezen te hebben lenigheid of het gebrek daaraan vooral ook te maken heeft met hoeveelheid spanningen en stress die je gedurende hele leven opgeslagen hebt, zou dat echt zo kunnen zijn? dat als je meer stress en spanningen loslaat dat je dan leniger wordt? Het zet mij aan het denken.

  Quote:
  Als ik nu niet aan yoga doe, voelt het alsof mijn lichaam weer op slot gaat. Ik zou het echt niet meer willen missen.

  Wat fijn dat yoga jou zoveel goeds doet šŸ™‚

  #96234

  Gezondheid, ik geloof dat eigenlijk wel, dat je spanningen opslaat in je lichaam. En ook dat je door beweging zoals yoga (strekken en rekken gecombineerd met wat kracht opbouwen) die opgeslagen spanning in je lichaam kan kwijt raken.

  #96235

  Laila Lali,

  Hm, nou, dus lenigheid zou daarom een goede indicator kunnen zijn hoe gestrest en gespannen iemand is, dat had ik wel eens gedacht.

  Inderdaad, dus we moeten geestelijk zo onbevangen(vrij van stress, spanningen en zorgen) worden als kleine kinderen zoals ik eerder elders op het forum keer gezegd heb maar we moeten zo te zien misschien ook dezelfde jeugdige veerkracht(lenigheid) beschikken willen we in goede gezondheid verkeren?

  En wie zijn de meest lenigen? juist de kleine kinderen en kijk maar eens naar een baby, die is extreem lenig, kan een voet makkelijk in mond doen.

  Ow ik vind dit echt zeer boeiend.

  Gezondheid,

  #96236

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  En wie zijn de meest lenigen? juist de kleine kinderen en kijk maar eens naar een baby, die is extreem lenig, kan een voet makkelijk in mond doen.

  En je punt is?

  Kijk eens naar hypermobiele mensen.Gezond?Ik dacht het niet.

  Vergeet ook niet dat de mate van lenigheid vvor een groot deel bepaald wordt door gewrichtbouw ,kapselstevigheid,lengte van spierbuiken tov van pezen etc. Deze zaken kun je niet beinvloeden,tenminste niet wanneer je deze structuren niet wilt beschadigen.

  #96237

  edwin
  Bijdrager

  Ik ben het met Ad eens. Lenigheid is afhankelijk van meerdere zaken. Ik kan mijn voeten makkelijk in mijn mond doen, zonder ook maar 1 spier te overrekken. Het lukt ook om met gestrekte benen mijn neus op mijn knieƫn te leggen en ik krijg mijn handen met gestrekte benen plat op de grond. Als ik op mijn rug lig krijg ik zonder moeite mijn benen volledig gestrekt kaarsrecht omhoog.

  Je zou dan denken dat ik soepele spieren heb, maar ze zijn juist vrij stug. En mijn lichaam is ongetwijfeld ook niet vrij van stress.

  #96238

  E123
  Bijdrager

  Gezondheid,

  Quote:
  Eens meen ik inderdaad keer gelezen te hebben lenigheid of het gebrek daaraan vooral ook te maken heeft met hoeveelheid spanningen en stress die je gedurende hele leven opgeslagen hebt, zou dat echt zo kunnen zijn? dat als je meer stress en spanningen loslaat dat je dan leniger wordt? Het zet mij aan het denken.

  Het klopt zeker dat stress en spanningen je lenigheid kunnen beĆÆnvloeden. Heftige spanningen/trauma’s worden ook in de spieren opgeslagen waardoor deze constant op een soort spanning kunnen blijven staan.

  Zie ook het topic over TRE https://www.fatsforum.nl/topic/de-nervus-vagus-anti-aging-zenuw

  Je kunt door de oefeningen ineens leniger worden, of je lenigheid weer terugkrijgen.

  #96239

  Ad ligtvoet,

  Quote:
  En je punt is?

  Hoe leniger je bent, des te minder stress en spanningen het lichaam opgeslagen heeft en hoe minder op slot staat. Een baby komt net ter wereld en heeft nog geen stapelhoeveelheid stresservaringen opgedaan die als spanningen in het lichaam vast kan zitten, daarom zou een baby extreem lenig zijn, het kent nog geen erge hoeveelheid stress zoals dat bij volwassene mensen heel erg het geval is, althans als je van bepaalde oosterse filosofieĆ«n van uit gaat zoals yogafilosofie maar zeker ook de taoĆÆstische filosofie. Dat is mijn punt als je van uit gaat dat lenigheid de juiste indicatie is voor hoeveelheid spanningen en stress die het lichaam opgeslagen heeft.

  Quote:
  Kijk eens naar hypermobiele mensen.Gezond?Ik dacht het niet.

  Voor zover ik weet kwamen lichamelijke afwijkingen bij natuurvolkeren inderdaad niet voor, zoals je in het boek van Weston Price kunt lezen, denk dat hypermobiele mensen inderdaad een lichamelijke afwijking hebben.

  Gezondheid,

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.