Lekkere leverrecepten

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Lekkere leverrecepten

Dit onderwerp bevat 56 reacties, heeft 19 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  melca 3 jaren, 11 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 57)
 • Auteur
  Berichten
 • #221

  autumn
  Bijdrager

  Het is niet mijn favoriete stukje vlees, maar ik krijg het goed naar binnen. En aangezien het zo gezond is, wil ik het toch zo nu en dan wel eten. Ik ben afgelopen tijd dus op zoek geweest naar lekkere recepten. Een aantal vond ik best lekker, maar gisteren heb ik zelf een geweldige ontdekking gedaan. Ik had een leverpudding gemaakt door een rauwe varkenslever met een staafmixer fijn te malen tot een dikke gelei. Hier heb ik ‘s ochtends de helft van opgegeten en dat voelde wel goed.

  ‘s Avonds heb ik de andere helft gebakken. Eerst een uitje in de pan fruiten met reuzel en olijfolie, toen een flinke scheut biologische ketjap manis erbij en toen de levergelei. Tijdens het bakken veranderde de gelei van vorm. Het werd meer zoiets als rundergehakt. En dit is alles! Ik vond het echt lekker om te eten. Dit recept is gemakkelijk uit te breiden. Met kokosolie lijkt het me ook wel lekker! Die ketjap vind ik een goeie combinatie en door de lever te pureren, gaat de smaak helemaal in elkaar op…

  Het lijkt me ook wel lekker om bladerdeegbroodjes te maken met deze vulling. Leuk om je familie eens te verrassen met een ongekend warm hapje uit de oven. 🙂

  #35840

  autumn
  Bijdrager

  Een eerder geplaatst recept:

  Snij de lever of niertjes in stukjes. Fruit een uitje en wat champignons aan in een hoge bakpan. Voeg het orgaanvlees toe en bak het even mee. Maak vervolgens in dezelfde pan een madeirasausje van een blikje/potje tomatenpuree, een scheut madeirakookwijn, tijm, larierbladpoeder, peper, zout en wat maizena/bloem/kokosmeel om te binden.

  #35841

  autumn
  Bijdrager

  Hier een recept van een levercurry, lijkt me ook wel lekker:

  http://www.smulweb.nl/recepten/990524/Indiase-varkenslever

  #35842

  zirus
  Bijdrager

  je recept uit de tweede post is het enige wat ik tot nu toe geprobeert heb met kippen- en runderlever. ik vond kip lekkerder dan rund. ik wordt helaas erg misselijk van paté’s dus die doe ik effe niet meer.

  maar ik vraag me af – hoe is die rauwe lever gevallen?! het lijkt me erg heftig op de maag/darm. heb je er iets van gemerkt?

  #35843

  autumn
  Bijdrager

  Nee, hij beviel heel erg goed wat dat betreft. Het voelde helemaal zacht en neutraal. Ik was lang verzadigd, zonder een vol zwaar gevoel. Geen gerommel in mijn buik of iets. Het voelde vooral heel zacht en natuurlijk.

  #35844

  zirus
  Bijdrager

  klinkt wel erg goed! ik was bang dat het rauw bijv veel bacterieen of zo zou bevatten – omdat je vaak hoort dat je met rauw vlees moet oppassen. misschien valt het wel mee met orgaanvlees… nou ik begin te denken dat rauwe lever het proberen waard is 🙂

  #35845

  Rapunzel
  Bijdrager

  Laat hem dan wel eerst minimaal 2 weken in de vriezer zitten Claire! Om alle parasieten en bacteriën te doden.

  #35846

  E123
  Bijdrager
  Quote:
  Laat hem dan wel eerst minimaal 2 weken in de vriezer zitten Claire! Om alle parasieten en bacteriën te doden.

  Mike,

  Hoe deden die natuurvolkeren dit dan? Of hadden ze zoveel maagzuur dat ze er geen last van hadden??

  #35847

  Webmaster
  Bijdrager

  Zij leefden vaak in symbiose met parasieten. Dat zie je in Afrika nog steeds. Weston Price beschrijft in zijn boek dat wij westerlingen het slechts een paar jaar uithouden in Afrika i.v.m. de vele insecten en parasieten die ons voortdurend belagen en ons immuunsysteem op de proef stellen. Ongetwijfeld speelt voldoende maagzuur ook een rol.

  Mike

  #35848

  ruud
  Bijdrager

  Ik heb in mijn graanvlokken ook vaak beestjes zitten merk ik.

  Soms staat een pot wat langer, en dan komt de ellende helemaal.

  Ik doe alles in glazen, afgesloten potten, dus van buiten kunnen ze niet komen.

  Zitten er meer parasieten in vlees dan in graan?

  #35849

  Webmaster
  Bijdrager

  Granen kunnen schimmels (aflatoxines) bevatten, vlees en vis weer parasieten. Wat jij beschrijft is zeer waarschijnlijk miniscule insecten, zoals meelmijten, meelmotten of graanklanders. Het kunnen ook schimmelmijten zijn. Hier wat antwoorden op de vraag hoe het kan dat ze in een afgesloten pot kunnen voorkomen.

  Mike

  #35850

  E123
  Bijdrager
  Quote:
  Zij leefden vaak in symbiose met parasieten. Dat zie je in Afrika nog steeds. Weston Price beschrijft in zijn boek dat wij westerlingen het slechts een paar jaar uithouden in Afrika i.v.m. de vele insecten en parasieten die ons voortdurend belagen en ons immuunsysteem op de proef stellen.

  Dit moet dus ook ons doel zijn op de langere termijn. Eigenlijk is het onzin dat we rauw vlees eerst een paar weken moeten invriezen omdat we anders ziek worden door bacterien. Vroeger zouden we hieraan dood gaan als we eerst 2 weken moesten wachten voordat we onze voeding konden eten. Zou het ook niet een beetje bangmakerij zijn, net zoals al die “gevaarlijke” bacterien in rauwe melk?

  Ik moet dan ook weer denken aan dat onderzoek met die katten. De katten die op rauwe melk en rauw vlees leefden bleven super gezond en de katten die gekookte melk en gekookt vlees aten werden ziek en agressief enz.

  Op dit forum eten de meeste mensen nog altijd gebakken/gekookt vlees. De yoghurt die de meeste eten is ook gepasteuriseerd. En dan eten we ook nog bijna altijd spiervlees.

  We denken dat we hier zo supergezond bezig zijn, maar onze voeding verschilt nog niet eens zo heel veel van die ongezonde katten.

  Belachelijk ook dat we rauw orgaanvlees bijna niet door onze keel krijgen. Dit is zo ongeveer de meest gezonde voeding die er bestaat, dus ons lichaam zou dit ongeloofelijk lekker moeten vinden. Ipv ontzettend lekker te smullen van rauwe lever, hart, nier enz moeten we rare truckjes verzinnen als invriezen, in kleine stukjes snijden en dan wegspoelen met water.

  Op een of andere manier zullen we dit toch weer mega lekker moeten gaan vinden. Dennis wordt door de meeste mensen een beetje vreemd gevonden door de dingen die hij probeert zoals urine drinken, insekten eten, bloed drinken en weet ik wat voor dingen nog meer, maar volgens mij moeten wij ook nog wel een stapje verder dan we nu doen.

  #35851

  autumn
  Bijdrager
  Quote:
  Dit moet dus ook ons doel zijn op de langere termijn. Eigenlijk is het onzin dat we rauw vlees eerst een paar weken moeten invriezen omdat we anders ziek worden door bacterien. Vroeger zouden we hieraan dood gaan als we eerst 2 weken moesten wachten voordat we onze voeding konden eten.

  Hier ben ik het roerend mee eens. Een van de redenen dat ik me aangetrokken voel en me op de proef stel met ‘gevaarlijke dingen’ zoals rauwe dierlijke voeding, is dat ik een dijk van een immuunsysteem wil creëren. Ik bij wijze van spreken kunnen leven op rottend uit de vuilnisbak. Wel biologisch rottend vlees graag… 🙂

  Nouja, dat is wat overdreven, maar ik wil echt alles wat zo in de natuur leeft kunnen eten. Ik wil een weekje survivallen moeiteloos kunnen overleven, evenals een bezoekje aan een exotisch land waar ze het he-le-maal niet nauw nemen met de hygiëne.

  #35852

  Webmaster
  Bijdrager

  Gisteravond zag ik nog op National Geographic hoe een bepaalde larve zich massaal tegoed doet aan de korst van een kaassoort en daardoor meehelpt met de rijping en een speciale smaak verleent aan de kaas. Ik heb er eens op ge-Googled en vond dit:

  Quote:
  Op Sardinië wordt wel Casu marzu gegeten, beter bekend als madenkaas. Deze kaas ‘rijpt’ doordat de vliegenlarven de kaas opeten en weer uitscheiden. Volgens kenners wordt de kaas beter naarmate de larven er langer in leven en de kaas meerdere malen hebben verteerd. De traditionele kaas wordt plaatselijk nog wel gemaakt, ondanks een verbod vanwege risico op voedselvergiftiging.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Insecten

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu

  Mike

  #35853

  autumn
  Bijdrager

  Haha, prachtig voorbeeld. Ik hou niet zo van kaas, maar als ik ooit de kans krijg om dit te proeven… Wel een beetje bizar vanuit het westerse referentiekader.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 57)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.