Leerstoornis – voeding

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Leerstoornis – voeding

Dit onderwerp bevat 41 reacties, heeft 13 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  clara 4 jaren, 7 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 42)
 • Auteur
  Berichten
 • #3609

  Oker
  Lid

  Ik ben benieuwd of iemand mij iets meer kan vertellen over de relatie tussen leerstoornissen (die tegenwoordig veelvuldig worden gediagnostiseerd door reguliere artsen) en je voeding.

  Ik heb daar op het forum niets over kunnen vinden. Op de website van Poekie lees ik alleen over autisme.

  Ik heb het over andere leerstoornissen, zoals NLD (non-verbal learning disorder), ADD (Attention Deficit Disorder), ADHD, maar ook ander soortige leerstoornissen zoals Dyslexie of Dyscalculie.

  Dit moet verband hebben met tekorten in de voeding, en in die van de ouders tijdens de conceptie, van de moeder tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode, etc. Ook het feit dat deze leerstoornissen zo recent zijn (allemaal ‘ontdekt’ na WO2) is voor mij een bewijs dat het met voeding te maken heeft.

  #79229

  Anoniem
  Quote:
  Dit moet verband hebben met tekorten in de voeding

  En darmklachten. Alle kinderen en mensen die ik ken met leerstoornissen en “pdd nos” of andere dergelijke stoornissen hebben allemaal in meer of mindere mate darmklachten.

  Maar ja die darmklachten komen dan meestal wel weer door de voeding.

  #79230

  Alexandra
  Bijdrager

  Er staat her en der vanalles geschreven over leerstoornissen en voeding hier op t forum. Wat ik bij mezelf merk is dat mijn dyslexie op de achtergrond gast op t moment dat ik goed in mijn voeding zit. Als ik bijvoorbeeld door stress wat minder in balans ben, dan komt ook de dyslexie weer sterker naar voren.

  Vetten zijn ontzettend belangrijk voor de hersenen en ze functioneren niet goed als dit ontbreekt in je dagelijkse voeding.

  Ook het vaccineren zal een rol hebben in deze denk ik.

  #79231

  Louise
  Bijdrager

  Eigenlijk komen al die moderne ziektes adhd add en de rest door gebrek aan “volledige” stofwisseling en darmklachten en die worden versterkt als je je vult met allerlei vulling oa suikers en teveel koolhydraten nog maar niet te spreken over de genotsmiddelen koffie en alcohol. Komt erop neer dat wat je leest over autisme ook bij ADHD ADD en andere leerstoornissen van toepassing zijn.

  #79232

  Webmaster
  Bijdrager
  Quote:
  En darmklachten. Alle kinderen en mensen die ik ken met leerstoornissen en “pdd nos” of andere dergelijke stoornissen hebben allemaal in meer of mindere mate darmklachten.

  Maar ja die darmklachten komen dan meestal wel weer door de voeding.

  Een heel oude wijsheid is dat het menselijk lichaam drie ‘breinen’ kent. Het grootste brein zijn de darmen, daarna volgt het hart en tenslotte de hersenen. De hersenen zijn het kleinste brein. Alles begint dus met de darmen.

  Mike

  #79233

  Oker
  Lid

  En hoe zit het dan met de aanleg van het centraal zenuwstelsel? Daar zocht ik het eerder in….

  #79234

  Oker
  Lid

  @alexandra: kun je wat linkjes naar die info op het forum doorgeven? Ik heb het niet kunnen vinden namelijk. En dan bedoel ik niet naar de autisme gerelateerde stoornissen, maar meer die in het adhd spectrum.

  #79235

  Alexandra
  Bijdrager

  Nee, dat kan ik niet. Topics ontsporen vaak en dan krijg je afdwalingen die ik ook niet terug weet te vinden. Probeer eens te googelen met bv ADHD en westonprice.nl. Er is ook al t 1 en ander geschreven over dyslexie. Maar waar…. Het heeft niet mijn speciale interesse, anders weet ik vaak wel ongeveer hoe of wat. Ik vindt het zelf een extra graadmetertje, last van mijn dyslexie? Beter voor jezelf zorgen! In mijn geval dan he.

  #79236

  Oker
  Lid

  Ik heb er ook een persoonlijke interesse in.

  In mijn gezin (5 kinderen) zijn er 3 kinderen tijdens de pubertijd pas gediagnostiseerd met de leerstoornis NLD, waaronder ik. De andere twee vertonen dezelfde soort ‘symptomen’ maar hebben geen officiĆ«le diagnose.

  Symptomen: chaotisch en vergeetachtig, slecht in staat zijn structuur aan te brengen (dus zelf huiswerk maken, kamer opruimen, studeren voor een toets, etc), moeite met inschatten van alles wat met tijd en ruimte te maken heeft, dus vaak verdwalen of te laat komen. Zeer veel moeite hebben met abstracte begrippen, of dit nu grammatica of wiskundige formules zijn, of abstracte concepten bij filosofische vakken.

  Maar ook: slecht zijn in groepssporten en spelletjes, nooit een bal vangen of correct in het netje gooien, wederom omdat er geen goede inschatting gemaakt kan worden.

  Mij werd destijds verteld dat mijn hersenen te weinig ‘witte stof’ aanmaakten waardoor de communicatie tussen linker en rechter hersenhelft gebrekkig verliep.

  Interessant vind ik dat mijn moeder bij de laatste twee zwangerschappen officieel zwangerschapsdiabetes had, en dat volgens mij eerder ook al had, alleen niet officieel.

  #79237

  Alexandra
  Bijdrager

  Chaotisch, vergeetachtig, structureren. Dit zijn ook wel zaken die voor mij terugkomen bij bijnieruitputting. De adrenal helpt me hier zeker in op dit moment. Het is en blijft een totaalplaatje van goede voeding met daarbij specifieke supplementen.

  Wat denk je van wiskundige dingen als je dyscalculie hebt? Totaal gebrek aan ruimtelijk inzicht hier. Valt goed mee te leven hoor šŸ˜‰ kan zelfs inparkeren als t moet. Ik hoor nog steeds de ezelsbruggetjes daarvoor van mij nog in mijn oor van mijn rijinstructeur.

  #79238

  Tanja
  Bijdrager
  #79239

  Anoniem

  Onze zoon die volgens de “deskundigen bij het GGZ” een autistische stoornis heeft, heeft de afgelopen maanden een behoorlijke verandering doorgemaakt. Hij eet inmiddels suikervrij, grotendeels wapf en heeft wat supplementen van de mesoloog, de enige doorn in mijn oog is dat hij nog wel brood mee naar school neemt.

  Maar ondanks dat is er in zijn gedrag een hele verbetering gekomen. Hij was altijd erg gauw boos, negatief en kon vrij weinig hebben, kwam zeer vermoeid uit school en had over het algemeen ook weinig energie. Inmiddels is zijn humeur een heel stuk opgeklaard, ok hij heeft nog wel eens een boze bui maar het is een puber van bijna 15 dus dat hoort ook een beetje bij deze leeftijd. De vermoeidheid is stukken minder en hij is nu echt op een gezellige manier aanwezig.

  Ik was erg trots toen hij afgelopen zondag op de verjaardag van een zwager nee zei tegen een stuk appeltaart, zelfs nadat het hem nog eens extra gevraagd werd of hij toch geen taart wilde. Toen we later naar huis gingen zei hij tegen me: Ik heb het goed gedaan he mama? Echt wel jongen, ben trots op je!!

  #79240

  De hersencellen bestaan voor 60% uit vet. Het soort vet dat we eten, is van invloed op de structuur van de cellen en op de hoeveelheid dendrieten (uitloper van een zenuwcel) en synapsen (verbindingen tussen zenuwcellen). Ook bepalen de vetmoleculen mede de hoeveelheid en het soort van neurotransmitters (stoffen die signalen overbrengen tussen de zenuwcellen) die hersencellen aanmaken en afvuren. Dus: intelligentie, leervermogen en geheugen, aandacht, concentratie en stemming worden voor een belangrijk deel bepaald door vetten.

  Een verkeerde verhouding tussen de vetten leidt tot slecht functionerende hersenen.

  #79241

  Oker
  Lid

  Ok, maar als het dan alleen een kwestie is van slecht dieet, zou dat betekenen dat alle leerstoornissen volkomen opgelost zouden kunnen worden nadat er een correct dieet wordt geĆÆntroduceerd aan het kind.

  Hoewel ik denk dat je met het juiste voedsel een heel groot eind kunt komen, vraag ik me af of er ook niet dingen misgaan in de aanleg (conceptie, zwangerschap), die onherstelbaar zijn?

  Zoals ik eerder vroeg:

  Quote:
  En hoe zit het dan met de aanleg van het centraal zenuwstelsel?

  #79242

  Webmaster
  Bijdrager

  ALLES is te herstellen, het enige wat nodig is, zijn de juiste bouwstoffen uit voeding en tijd. Het woord ‘kuur’ verwijst naar een tijdsperiode, een ‘chronische’ (chronmos = tijd) heeft simpelweg meer tijd nodig om te genezen en een ‘patient’ is een geduldige.

  Mike

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 42)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.