koffie en pesticiden

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid koffie en pesticiden

Dit onderwerp bevat 59 reacties, heeft 19 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Pike 2 jaren, 9 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 60)
 • Auteur
  Berichten
 • #5131

  liesje
  Bijdrager

  Vanavond 22-07 op WDR om 22.45 uur Der hohe Preis des billigen Kaffees. Het ging om koffieplantages in Brazilie en om de vele pesticiden die gebruikt worden bij het telen. Als er bv 1x per jaar besproeien wordt aanbevolen dan gebeurde het wel 12x in het jaar en ook als de bonen al waren geoogst en klaar lagen voor verzending werd er nog gespoten, o.a. met Opera en Endosulfan. Nadat ze gebrand waren was er wel veel pesticiden verdwenen. Ook bezochten ze een plantage die biologisch boerde en bij laboratorium-onderzoeken kwam die goed uit de bus. Geen pesticiden gevonden. De mensen die al jaren werken op die plantages waren vroeger niet beschermd en hadden ziektes, de medicijnen daarvoor worden geproduceerd door dezelfde firma,s die de pesticiden fabriceren, o.a. Bayer.

  Ik drink 1 koffie per dag en heb er nooit bij stilgestaan dat het bespoten wordt. Toch maar biologisch kopen of definitief stoppen. Ik drink veel rooibosthee. Hoe zit het daarmee vraag ik me af.

  #99205

  Gerard
  Bijdrager

  Alles wat niet biologisch is, is verdacht. Ook rooibos “krijgt” gewasbescherming, o.a. tegen rupsen.

  Elke cent die we uitgeven aan niet biologische voedingsmiddelen (en kleding), is voor de producenten een stimulans om met vergif door te gaan. Er is goed betaalbare biologische koffie te krijgen o.a. bij Hoogvliet.

  #99206

  Anoniem

  Ik ben zelf net terug uit Italië en heb daar wijnboeren bezocht. Op de vraag hoe vaak de wijnstokken werden besproeid met bestrijdingsmiddelen, antwoordde de boer: om de 10 – 14 dagen. Deze bestrijdingsmiddelen leggen het centrale zenuwstelsel plat van de insecten en kan dus onmogelijk een goede uitwerking hebben op het menselijke zenuwstelsel. Officiëel zouden de druiven eenmaal per jaar in augustus besproeid moeten worden, maar de boer wil geen enkel risico lopen.

  Voor mij dus nog alleen maar bio wijn.

  #99207

  Gerard
  Bijdrager

  Gehoord van een bioappelkweker: De buren, ook fruitkwekers, sproeien in totaal zo’n 6o keer de appels, voor ze op weg gaan naar de consument.

  #99208

  Alexandra
  Bijdrager

  60????????????? Bizar!

  #99209

  8Anneke
  Lid

  Beste Liesje,

  Boeiend om te lezen! ik heb de uitzending niet gezien

  Weet je mogelijk waar ik de documentaire kan vinden?

  Sprankelende groet, Anneke

  #99210

  naief
  Bijdrager
  Quote:
  60????????????? Bizar!

  Dat is vaker dan 1x per week. Dat komt ongeloofwaardig op mij over. En er moet goed geteld worden, want fruittelers willen ook nog wel eens vloeibaar bemesten.

  Afijn de glansspray houdt mij al tegen om gewone appels te eten.

  #99211

  liesje
  Bijdrager

  Inmiddels is het al weer enige tijd geleden dat de documentaire werd uitgezonden. Gegoogeld op Der hohe preis des Billigen Kaffee http://mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/799280_reportage-dokumentation/1499664

  Hoop dat het lukt.

  #99212

  mappas
  Bijdrager

  In de nieuwsbrief van Dr. Mercola van gisteren stond een artikel over het drinken van koffie, dat matige koffieconsumptie (2-4 per dag) het risico op o.a. hart- en vaatziekten verlaagt. Maar alleen organic (biologische) koffie is geschikt vanwege het vele pecticiden-gebruik op koffie.

  Toch snap ik het niet helemaal: hij schrijft dat je absoluut geen melk en suiker in de koffie mag gebruiken in verband met de invloed op je insuline level en het risico op insuline resistentie. Maar ik dacht dat cafeïne op zich je insuline al laat stijgen. Weet iemand hoe dat zit?

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/08/08/drinking-coffee.aspx?e_cid=20130808_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130808

  #99213

  Tanja
  Bijdrager

  https://www.fatsforum.nl/topic/koffie

  Quote:
  Koffie is een zeer grote stressfactor. Het lichaam reageert op koffie alsof het een suiker is. In eerste instantie verhoogt het niveau van insuline, om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Echter de suikerspiegel was helemaal niet gestegen. Het lichaam reageert dan door de productie van adrenaline, die op zijn beurt suikers vrijmaakt uit de lever (uw reserve). Wat rest is adrenaline, hetgeen uw stressniveau verhoogt. Koffie werkt vochtafdrijvend in het lichaam en een tekort aan vocht vermindert de hoeveelheid Tryptofaan in de hersenen. Deze stof is een voorloper van Serotonine die op zijn beurt zorgt voor een gevoel van welbevinden. Het zoutniveau van het lichaam neemt af. Indirect zorgt koffie dus voor een depressief gevoel. Tryptofaan en water zijn uiterst belangrijk voor het in balans houden van veel lichaamssystemen, koffie is een grote vijand.

  De angst die voortkomt uit het serotoninetekort veroorzaakt ook andere problemen. Als de omgeving niet veilig aanvoelt, veroorzaakt het zenuwgestel een vecht- of vluchtgedrag. Angst en stress brengen ziekten voort. Angst, stress en ziekten brengen met zich mee, dat iemand zich terugtrekt uit het sociale leven.

  Stress zorgt tevens voor een in de war raken van het maag- darmstelsel.

  Resultaten van koffie kunnen zijn:

  Angst, door een tekort aan Serotonine

  Hartkloppingen

  Irritatie

  Uitputting

  Uitgeputte pancreas (in verband met insuline productie)

  Uitgeputte bijnieren (adrenaline productie), met als gevolg een burnout

  Opgejaagd gevoel

  Ruzie

  Slecht slapen

  Vanwege vermindering van neurotransmitters kunt u ook slechter beslissingen nemen

  Afname van het denkvermogen

  #99214

  mappas
  Bijdrager

  Dat is wat veel mensen denken inderdaad. Maar dit schrijft Mercola:

  Quote:
  As a result of evaluating the growing list of therapeutic benefits, I’ve changed my recommendations on coffee consumption, placing the emphasis on making sure it’s fresh, organic, and consumed black, should you decide to drink it.

  Ik weet niet of het citaat wat jij aanhaalt van Mike is, maar die is wel eens vaker op zijn mening terug gekomen, net zoals Mercola nu doet. Dus ik ben nog niet overtuigd.

  #99215

  Webmaster
  Bijdrager

  Dit citaat komt niet van mij, maar onderstreep ik wel. Enne…wat betreft koffie kom ik niet op mijn mening terug!

  Mike

  #99216

  Anoniem

  Ok, tijd om even een boekje open te doen:

  Op dit moment ben ik “in behandeling” in een Deeltijdcentrum van de GGZ.

  Dit bestaat uit verschillende therapieën in groepsvorm, min of meer met leeftijdsgenoten.

  Ik zit daar sinds oktober en ben nog nauwelijks een steek verder.

  Zoals ik mijn “voorstel topic” schreef, zit ik daar vooral i.v.m. angstgevoelens en daarnaast het wegstoppen van emoties, om maar te kunnen overleven.

  En weet je wat je daar voorgeschoteld krijgt?!

  – koffie/thee

  – goedkoop brood (wit, tarwe, volkoren)

  – koekjes

  – supermarktmelk en -karnemelk

  – goedkope kaas vleeswaren (ham, kipfilet, snijworst)

  Ik neem inmiddels maar m’n eigen yoghurtsmoothies mee.

  Ook heb ik tijdens m’n laatste driemaandelijkse evaluatie aangegeven dat ik vind dat er te weinig op voeding wordt gelet. Maar dat was aan dovemansoren gericht (goh!).

  Nu ben ik op het punt om maar eens aan te geven dat ik vind dat ze hier iets aan moeten veranderen, willen ze mensen ‘genezen’.

  Ben blij dat ik er straks weg kan (niet dat ik daar verplicht zit hoor, maar omdat ik het een kans wil geven en ik wel wat dingen heb geleerd (kan nu vooral beter uitleggen waarom ik niet lekker in m’n zit, maar of dat zo zinvol is?) zit ik de rit wel uit).

  Amateurs.

  Zo, ben ik dat ook weer kwijt :-]

  #99217

  Alexandra
  Bijdrager

  Mooi bruggetje Paradogma, voor mij dan toch. Wees blij dat je er niet hoeft te ontbijten en dineren….

  Van de week een vriendin van mij opgezocht die opgenomen is. Samen lekker uit eten geweest, grasgevoerd vlees! Maar als ik hoor hoe de “behandeling” eruit ziet, dan breekt mijn klomp. Dan heb ik echt geen idee wat er de afgelopen jaren gebeurd is. Er is in de avond, vanaf 17.00 uur 1 gediplomeerd aanspreekpunt voor 34 personen. Overdag geven de “therapeuten” modules en krijg je huiswerk mee. Iedereen krijgt 8 modules, waarvan 1 online cursus en 1 module is een wekelijks gesprek dat ze willen inkorten naar 20 minuten per keer.

  Je huiswerk wordt bekeken en je krijgt schriftelijke feedback.

  Dit in combinatie met vulling die voor voedsel door moet gaan, maakt volgens mij dat je verder van jezelf af komt te staan. Weinig interactie met “gezonde” mensen. Uiteraard met dit alles een lekker cocktail chemische pillen.

  #99218

  Anoniem
  Quote:
  Nu ben ik op het punt om maar eens aan te geven dat ik vind dat ze hier iets aan moeten veranderen, willen ze mensen ‘genezen’.

  Daar zou ik toch heel voorzichtig mee zijn.

  Het heeft ten eerste geen enkele zin want jij bent “de patiënt” dus ze zullen echt niet naar je luisteren.

  Ten tweede zetten ze in je dossier: “patiënt heeft zeer vreemde en onrealistische angstgevoelens tegenover normaal voedsel, ga hierin niet mee en probeer hem te overtuigen dat dit waanvoorstellingen zijn. Mogelijke extra diagnose: orthorexia nervosa.”

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 60)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.